Skocz do zawartości
IGNORED

Używany amplituner do 300zł

Sabiego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam używanego amplitunera stereo do 200-300zł. Najlepiej jak by miał RDS.

Priorytetem jest jakość dźwięku. Rozglałem się za ampli typu: PIONEER SX-303, Denon DRA-275RD, ONKYO TX-7420, ale nie mam zielonego pojęcia co jest najlepsze w tym przedziale cenowym.

proszę o porady

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/42111-u%C5%BCywany-amplituner-do-300z%C5%82/

Sabiego, 29 Kwi 2008, 17:15

>Priorytetem jest jakość dźwięku.

W takim razie celuj we wzmacniacz, a nie amplituner :)

Czemu Twój wybór padł właśnie na ampli, i do tego koniecznie z RDS?

>Czemu Twój wybór padł właśnie na ampli

Ponieważ wydaje mi się, że do mieszkania praktyczniejszy jest amplituner (jest już radio), ale ja się nie znam.

>do tego koniecznie z RDS?

Nie koniecznie :) Jak by był to dobrze, ale jak go nie będzie to się nic nie stanie.

Jak sam szukałem taniego wzmocnienia, wszyscy odradzali amplitunery. Podobno żaden z nich nie zagra tak dobrze, jak wzmacniacz z tej samej półki. A tunery nie są w tak strasznych cenach, żeby nie można było troszke na jakiś uzbierać i dokupić go do systemu po jakimś czasie :)

Powiedz jakiej muzyki słuchasz, jaki masz pokój (m2), z jakimi kolumnami i jakim źródłem będzie współpracował wzmacniacz, to będzie można lepiej doradzić.

ten temat znam swietnie. nie sugeruj sie RDSem. modele:

dra-335r, 435r 545rd (swietny, i ma rds)

275rd gra raczje srednio, i do tego jest plastikowy.

onkyo wogole soie podaruj, yamahy tez-są wielkie jak czołgi, a puste w srodku, denony odwrotnie.

dra-545rd ma tyle flaków, ze wierzyc sie nie chce gdzie oni to wszystko upchnęli.

do dra-545rd trzeba troche odłozyc, minimum 350zł, ale naprawde warto. a jesli nie masz-

najlepszy w tej cenie bedzie 435R.

powiem tyle: miewam sporo sprzetu, i to wyzszej pólki niz amplitunery za 300zł.

ale KANCIATEGO DENONA DRA ZAWSZE SOBIE PODPINAM, BO GRAJA SWIETNIE, zwłaszcza z cdkami tej marki.

Więc tak:

- muzyka jakiej słucham: elektroniczna, rock, alternative, pop, metal, instrumentalna i inne gatunki których nazw nie znam, jednym słowem wszystko, ale co do dźwięku to musi być dobry bas (mięsisty, niskoschodzący, swobodny, mocny), średnie - dobre, wysokie - niekujące, czyste

- kolumny zamierzam kupić, raczej coś z Tonsila lub zrobić samemu na głośnikach Tonsila

- co do wymiarów pokoju to prawie 20m2

- jak duża różnica jest pomiędzy amplitunerem, a wzmacniaczem + tunerem (czy opłaca się więcej płacić i poświęcać więcej miejsca) ?

- zatem jaki wzmacniacz polecacie ?

- źródło to: prawdopodobnie kupię jakiś odtwarzacz CD i tuner(chyba że amplituner), póki co to dobry odtwarzacz MP3 (iRiver Clix 2) i PlaySation2

denon denon denon. i co do jakosci brzmienia: w cenie 300zł amplituner marki DENON zagra LEPIEJ niz wzmacniacz denona za te pieniadze. brzmienie modeli pma-320, 520, 280, 360, to cos innego, wg mnie gorszego niz amplitunery serii -25,35,45.

w takiej muzyce denon dra bedzie swietnym wyjsciem.

Witam, sa jeszcze inne fajne i tanie amplitunery, na ktore warto zwrocic uwage, nie bede wymadrzal sie

bo mnie "profesjonalisci" zjada.

Mialem i moge szczerze polecic:

Yamaha RX360, RX550, RX570 - naprawde calkiem niezle, wymienione modele graly najpierw z cd Yamahy

CDX460 potem z CDX880

Pozdrawiam

Jakby mial kase to poszedlby np do salonu Audio Klanu i wybral audiofilskie klocki, ale ma tyle ile ma, doklepie pare groszy i moze wybrac jakas kompromisowa opcje wsrod szerokiej oferty tanich klocuszkow, ktore niezawaze graja badziewnie, a wrecz ciesza calkiem poprawnym dzwiekiem, na pewno lepszym niz pokazne grono plastikowych miniwiezyczek za te 300 zl.

Dziękuje za wyjaśnienie. Ciekawe co to jest ten poprawny dźwięk w amplitunerze za trzy stówki.

Ja oczywiście rozumiem ,że można nie mieć kasy ot takie życie , ale nie wydaje mi się że warto roztrząsać na forum zakup chęć zakupu takiego klocka.

Autorowi życzę oczywiście satysfakcji z ewentualnie dokonanego zakupu.

Pzdr.

Przepraszam, z calym szacunkiem dla Ciebie, nie wiem czy masz tyle kasy, ze nie rozumiesz innych, tych co maja mniej albo nie wiem co jeszcze. Ci co przeznaczaja mniej tez chca sluchac godziwie i po to zalozyli watek zeby im pomoc, jesli nie mozesz pomoc, to po co zabierasz glos, wpisuj sie do zaawansowanych audiofilsko watkow. Pozdrawiam serdecznie.

Popieram marko3T - w tym zakresie cenowym należy kierować się jedynie zesadą "kupujemy jak najwyższy model z danej serii danego producenta". Unikać należy modeli z końcówką mocy opartą o układy z serii STK xxxx. Przeszło przez moje ręce z kilkanaście amplitunerów różnych firm (w zasadzie wszystkie z twojwgo przedziału cenowego) i z wyjątkiem Radmora którego mam tylko i wyłącznie z sentymentu nie mam chyba żadnego w swoich zbiorach (ale nie, gdzieś w piwnicy powinienem mieć jakiegoś ONKYO).

Dlatego uważam zakładka low-end ma sens. Cel moich wpisów jest chyba jasny, na pewnym poziomie cudów się nie znajdzie.

OK nie przeszkadzam, szkoda tylko że na tym forum kiedyś dyskutowało się o ambitniejszym sprzęcie.

Ambitniejszy sprzet, to wieksza kasa a niestety coraz mniej jej mamy na takie wydatki w dzisiejszych czasach, a jakby nie bylo to jest Audiostereo a nie " HI-END AUDIOSTEREO". Pozdrawiam serdecznie i koncze wywody. Jak ktos ma cos konkretnego do zaproponowania, to zapraszam :)

Mialem NADa 701, teraz uzytkuje 705, to jest wprost bajka. Obydwa sa naprawde super z tym, ze 705 jest

cieplejsza. Polecam obydwa. Tu nie ma rozgraniczenia, te urzadzenia graja jak wzmak + tuner, NAD ma to do siebie.

ten wątek powinien być sponsorowany;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

3/4 wątku to denon..pomijając to że w tej cenie są też inne podobnie, a nawet lepiej grające sprzęty, dodając to że tego typu wątki są w wyszukiwarce i można je liczyć w 10tkach;) ale zawsze w sumie można po raz enty pogadać.Mnie to tam obojętne.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 2 Maj 2008, 15:57

>3/4 wątku to denon..pomijając to że w tej cenie są też inne podobnie, a nawet lepiej grające

Proszę o podanie konkretnego lepiej grającego sprzętu do 300PLN

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.