Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova Proteus, Phantom, Aurora

Grzos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę -jeśli ktoś z kolegów miał okazję odsłuchu ww IC , poprosiłbym o opinie i ew różnice w brzmieniu tych kabelków.

Przymierzam sie do zakupu jednego z nich do zestawu HK + Mission m34. Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/42063-audionova-proteus-phantom-aurora/

Proteus zapewnia dość miękkie, naturalne brzmienie. Dobrze nadaje się do zbyt rozjaśnionych i ostrych systemów. Pozostałych dwóch nie słuchałem, ale IMHO do twojego zestawu to szkoda ładować kasę w kable ponad 4stówy... niczego specjalnie więcej przez to nie usłyszysz.

Witam ja swój kabelek Phantom kupilem na Allegro za 199 zł(miał 6 miesięcy) i za tyle co zaplacilem jest ok , słuchałem Nordosta Enchantrees i Dreamcaster i mi bardziej się podobały tylko że cena ponad 400 zł to ciut za wiele jak dla mnie.

Dzięki, a czy moglibyście napisać coś o charakterze brzmienia pod kątem dynamiki, swobody, stereofonii, charakterystyce tonalnej - byłbym wdzięczny. Czy sprawdzą się one z ciemnym HK. Zapytam jeszcze co sądzicie o kablach głośnikowych Moonwolk bi-wire.

Proteus silver edition 0,5m to IC który w odpowiednim systemie początkowo może się podobać. Ogólny charakter jego brzmienia w porównaniu do kabelków z podobnego przedziału cenowego to rozdzielcze wysokie, ale pozbawione precyzji, lekko podbity przełom wyższej średnicy co w połączeniu z moonwalkiem o podobnym charakterze może doprowadzić do nieprzyjemnej szorstkości (agresywności), średnica przejrzysta, wypchnięta do przodu (na twarz przed linię głośników). Bas mocny, silny, pełny kosztem pogorszenia kontroli (trochę rozlewający się). IC najlepiej przedstawia pierwszy plan bez specjalnego faworyzowania głębi. Scena wydaje się powiększona wszerz i w górę ale już nie wgłąb. Makrodynamika jest na dobrym poziomie. Stereofonia nie jest najmocniejszą cechą tego kabelka - brak focusu, precyzji. Instrumenty to takie trochę plamy bez konturu.

Z perspektywy czasu to tzw. "efekciarskie brzmienie" pokazujące muzykę zawsze w podobny sposób.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

>ganzz_gut

>Proteus zapewnia dość miękkie, naturalne brzmienie.

Albo słuchałeś Proteusa w super zamulonym systemie, albo masz kilogram woskowiny w uszach.

>skyrobin

Potwierdzam to co napisałeś: "Z perspektywy czasu to tzw. efekciarskie brzmienie".

Kable nie wart swojej ceny. Rozjaśniona, drażniąca góra oderwana od reszty zabija całość. W skrócie srebro które jedynie wali po uszach. W połączeniu z elektorniką np. CA prawdopodobnie zabija.

>deep

No to cię zaskoczę - słuchałem proteusa w systemie z CA i denonem... i akurat poprawił brzmienie w zakresie wysokich tonów. W porównaniu z wcześniejszym kablem - srebrnym DIY - zamiast ostrego i przenikliwego dzwięku otrzymałem łagodniejsze i cieplejsze, o dobrej rozdzielczości.

Proteus dalej tkwi jako IC i w obecnej konfiguracji trochę mi brakuje precyzji i dynamiki. Zgodzę się natomiast, że głębokość sceny niekoniecznie jest mocną stroną kabla.

Używam AN phantom do tunera radiowego denon TU-1500. Różnice jakie da się usłyszeć, choćby na ślepym teście to że zawsze wskaże że jest podłączony AN. Moim zdaniem dzwięk zjeżdza się do środka nie jest rozlazły, a niskie tony bardziej kontrolowane. Nic innego nie zauważyłem. Ładnie wygląda:). Innych IC nie słuchałem na swoim sprzęcie.

Ogólnie dobry.

>Grzos

Gratuluję wyboru :)

Z tym IC i przy jego cenie sprzęt budżetowy nabierze z pewnością czegoś co pozwoli z przyjemnością słuchać muzyki (szczególnie sopran i bas) nawet przez dłuższy czas.

Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz (z czym zamierzasz łączyć ten IC) ale myślę, że powinien spełnić Twoje oczekiwania.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.