Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-990 rocznik 1990.

Perkoz_1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w swoim CDP-991 wyrzucilem kondensatory blokujace na wyjsciach, i zmniejszylem poziom napiecia na nieregulowanym wyjsciu dopasowujac go do poziomu tunera (dodajac dzielnik oporowy). W sumie prosta modyfikacja. Nie zmienialem nic wiecej, bo jak dla mnie gra b.dobrze,

Dzięki za odpowiedzi. Czyli mój odtwarzacz jest "reformowalny". Nie znam się w ogóle na elektronice ale za to mam bardzo dobre ucho i tak sie składa, że mam też na stanie CDP-690.Różnica w dźwięku jest wręcz kolosalna. 690-tka gra dosłownie jak tandeta z hipermarketów. Sucho, ostro i beznamiętnie.Niskich tonów prawie zero. Czyżby to była wina samego lasera ( 690- KSS 120A, 990- KSS 240A)? Natomiast 990-tka dosłownie powaliła mnie na kolana, a powiem, że przewinąłem już dużo odtwarzaczy z różnych półek cenowych.Jakbym chciał jednym słowem określić jej brzmienie to nazwał bym to "aksamitne". Jest po prostu ciepła ale także średnica i wysokie są na swoim miejscu. Można muzyki słuchać godzinami bez najmniejszego zmęczenia. Czysta przyjemność.

I dlatego rodzi sie pytanie - czy wchodzenie w moda przyniesie aż tak wymierną poprawę tego co dobre, że warto inwestować pieniądze. Tym bardziej, że tą 990-tkę udało mi się kupić dosłownie w idealnym stanie. Tak jakby przed chwilką została wyjęta w sklepie z pudełka.

690 to był badziew z tanim filtrem cyfrowym i slabym Dacem..daje sie toto zreformowac ale nigdy nie bedzie az tak jak w dobrze zreformowanym 990..poprostu zasadnicze elementy sa klasę lepsze i stanowi to dobra baze do tuningów..mechanika równiez jest duuzo lepsza..to tez wbrew pozorom wazniejsze.

Miałem CDP-991 i zgadzam się że gra ciepło, dla mnie aż za bardzo. Do spokojnej muzyczki w sam raz, ale na matalu muli za bardzo. Już taki najtańszy Technics SL-PG390 sprawdził się lepiej :]

I love the sound of crashing guitars

Można wywalić kondensatory filtrujące w 690/990 na wyjściu i zmienić opampy na lepsze, moe OP275 lub OPA2604 a może nawet spróbować na przejsciówce 2xOPA604/AD797? Za charakter brzmienia odpowiada 1-bit DAC Sony, one tak nienatarczywie podają dźwięk, a filtry cyfrowe tam użyte wydają mi się dość zaawansowane.

Żeby się pochwalić stanem wizualnym to podaję linka do mojej aukcji póki jeszcze Allegro nie przeniosło tego do archiwum:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napiszę tylko, że zdjęcia wiernie oddają stan tego odtwarzacza, a uważam, że w rzeczywistości wygląda on jeszcze lepiej bo jest jak nowiutki. Nawet nie było co czyścić i tym jestem zawiedziony =:)Napęd chodzi szybko i cichutko. Odtwarza też w 100 % wszelakie CDR-y. Pilota kupiłem na giełdzie też w idealnym stanie i do tego modelu. A jego możliwości w obsłudze i programowaniu to bajeczka. Szczególnie niesamowita jest możliwość zaprogramowania na wyjściu słuchawkowym ustawień głośności dla wielu zapamiętanych płyt. Fajna też jest funkcja Custom File gdzie wpisuje się do pamięci wykonawcę i tytuł płyty.To taki CD-Text z 1990 roku =:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Czytam, że CDP-991 gra ciepło.

Jeżeli od CDP791 różni siętylko wyswietlaczem to się nie mogę zgodzić z tą tezą.

Mialem zamiar kupić CDP990 lub CDP-991 ale skoro to jest to samo co CDP-791 to sobie daruję bo miałęm CDP-791 i ze wzmakiem SONY ES grałabrdzo ostro co mi nie pasowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.