Skocz do zawartości
IGNORED

Piano Craft, a może coś innego....?

Gość fragi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fragi

(Konto usunięte)

Moi drodzy,

Zwracam sie do was z prośbą o radę.

Jestem laikiem, jeśli chodzi o zestawy sprzętu audio, ale cenie sobie jakość :).

Słucham muzyki w której kluczową rolę odgrywa zarówno wokal (np. Tori Amos, jak i orkiestra, pianino (np. Preisner). Ponadto, dla odmiany całkiem często przytrafia mi się włączyć SOAD lub coś równie pociesznego (Linkin PArk).

Pokój bedzie miał jakieś 18 - 19 metrów kw..

Zastanawiałem sie nad Piano Craftem e400 Yamahy, ale nie wiem czy nie będzie miało zbyt słabej mocy na taką powierzchnię.

Czy polecacie jakąś alternatywę w podobnym zakresie cenowym?

Będę bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/4202-piano-craft-a-mo%C5%BCe-co%C5%9B-innego/
Gość fragi

(Konto usunięte)

Dzięki za rade. W sumie taka chcialem otrzymac :), bo mi sie sprzecik podoba.

Zmylił mnie jednak ostatnio jakis model Mini Wieży Onkyo (nie wiem jaki ale kosztuje i wyglada podobnie jak Piano Craft), grał troche bardziej dynamicznie od Piano.

Sprzedawcy chca tez mnie przekabacic na Denona - rowniez jakas mini.

Co o tym sadzicie?

Piano kraft jest jest cooool tylko pod warunkiem że potraktujesz sprzęcik z estyma godną audiomana i zaopatrzysz się porządne standy a takze pozbedziesz się tych kabelków od dzwonka które są na wyposarzeniu.

glownym minusem byly dla mnie kolumny - dosyc czesto przekrecam galke volume w prawo :), a kolumny w mini wiezach sa dla mnie za slabe. Wg moich odczuc Pianocraft gral ladnie poki gral do mniej wiecej 2/5 mocy. Potem zaczynal sie halas i harczace kolumny.

=>fragi

zwykle w tej klasie sprzętu mini najsłabszą rzeczą w torze są kolumny... jeżeli budżet ci na tyle pozwala, a dodatkowo masz możliwość kupna kolumn podłogowych to myśle, że jest to jakieś w miare sensowne wyjscie z sytuacji.. tak zresztą były testowane zestawy Yamachy i Denona, o których to testach wcześniej wspomniałem - najpierw test był przeprowadzony na standardowych kolumnach a potem na podłogowcach do 1000pln... celem testu było pokazanie ile możnaby ew. wycisnąć z tych zestawów przy założeniu, iż to własnie kolumny są zwykle odpowiedzialne za większość ograniczeń w/w sprzętów...

oczywiście, że tak - pytanie tylko na ile i za jaką cenę...

słuchaj słuchaj i jeszcze raz słuchaj... i przyjrzyj się Denonowi, bo może być ciekawą kontrpropozycją dla Yamaszki...

Gość fragi

(Konto usunięte)

=> sovajazz

Dzięki :)

Kurcze, im więcej się o tym myśli, tym więcej pomysłów aby coś złożyć innego. Ale za 2000 pln (na allegro) chyba niewiele da sie znaleźć lepszego od Piano Craft...

fakt, niespecjalnie wiele... jak za tę kwotę chesz kupić całość to rzeczywiście lepiej mini, a ew. potem dokupić do niej lepsze kolumienki...

może koledzy się wypowiedzą, bo chwilowo solo tutaj bryluje - dziko tak jakoś chłopaki ;)

sam kiedys stalem przed takim wyborem i po odsluchach wybralem CA nowego i uzywane kolumny za 600 zeta, po 3mcach CD, potem kable, potem inne kolumny.

Wniosek

Jak lubisz muzyke i bedziesz jej duzo czasu poswiecac to moze wzmak i kolumienki z 2giej reki i jak masz diskmena czy cos takiego to poprzestan na tym a za jakis czas dokupisz dobre CD i kable.

A z pianokraftem zostaniesz na lodzie

Gość Przemski

(Konto usunięte)

pod tym adresem znajduje się lista nagrodzonych sprzętów na rok 2003 przez What hi-fi, w tym sporo sprzętu Denon:

http://www.superfi.co.uk/index.cfm/page/category.cfm/Category/199

jednakże w takich cenach zdecydowanie lepiej rozejrzeć się za dobrymi, budżetowymi kolumnami i używaną elektroniką ze średniej półki

Gość fragi

(Konto usunięte)

Dzieki za mase rad ale byłbym wdzięczny za propozycje konkretnych zestawień. Wiem, że najlepiej samemu posłuchać ale wydaje mi się, że jeśli chcę wydac góra 2500 na sprzecik (na razie) to chyba nie ma wiele możliwości do wyboru.

Pewne zestawy - wzmacniacz i kolumny do siebie pasują, a pewne - nie, tylko, że ja sie na tym kompletnie nie znam i dla tego bardzo pomogłyby mi konkretne propozycje.

Czy jesli zdecyduję się na mini to czy z piano craftem coś może mierzyć, a jesli nie mini to co proponujecie w tej cenie (od biedy mogę grać z diskmana - ale to pewnie nie pozwoli mi osiągnąć pełnej satysfakcji z posiadanego sprzętu :)).

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Myślę że konieczna jest wizyta w najbliższym komisie RTV lub przejrzenie lokalnych gazet z ogłoszeniami. Trudno znaleźć konkretne urządzenia w takim obiegu i po prostu radzę sprawdzić co jest dostępne, a zapewniam że można znaleźć mnóstwo sprzętu, zarówno Marantz, Denon, Yamaha, NAD, Rotel itd) po czym przeszukać internet i dowiedzieć się jak najwięcej o danym sprzęcie - recenzje w prasie, opinie użytkowników.

Oprócz tego oczywiście trzeba wiedzieć jak kupować oraz zapewnić sobie m.in. możliwość zwrotu i gwarancję przynajmniej na krótki okres.

Odnośnie kolumn - wystarczy przejrzeć cenniki kilku firm, opublikowane w internecie, sprawdzić na co nas stać, postąpić podobnie jak wyżej z elektroniką, po przeprowadzeniu wstępnej kwalifikacji kilka wybranych modeli odsłuchać w salonie hi-fi. Zazwyczaj można liczyć na jakiś rabat (np dobre kabelki gratis!) i odwięczyć się obsłudze sklepu jeśli jesteśmy zadowoleni z jej pomocy i poświęconego czasu, jeśli nie - zamówić od importera z allegro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.