Skocz do zawartości
IGNORED

Super PAC WLM - następny mit upadł

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, nie lubię niewiedzieć co jest w środku. Często kończy się to źle dla mojego sprzętu i oszczędności, tym razem kwota jaka widnieje w cenniku dystrybutora WLM za upgrade SuperPac (10 kzł) skutecznie powstrzymała mą ciekawość. Jednak wciąż niezaspokojony a i zachwycony przestrzennym brzmieniem WLM poszukiwałem rozwiązania. I oto natknąłem się na taki opis w serwisie 6 moons :

Ready to take a guess? UltraAudio's Jason Thorpe "...used a flashlight to obliquely investigate what's going on in there. Each enclosure seems to contain two cone drivers with an apparent diameter of about 1.75". Each tweeter seems to be recessed into a cylinder 1" to 2" deep. These two cylinders don't point straight ahead: one fires in toward the listener, the other outward, toward the sidewalls." No ribbon or air motion transformer then.

co o tym sądzicie ? dwa cone tweeterki (nie droższe niż 50 zł za szt) z małymi tubami/rurkami skierowane na boki, i nie chodzi mi tu o cenę bo każdy maprawo wyceniać swoje rozwiązania wedle swojego widzi misię, ale czy takie rozwiązanie ma sens ? i czy podejżenie przy pomocy lampy błyskowej daje jednoznaczną odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Czy latarki, co za różnica.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popatrzcie na zdjęcia z linku, jakie Hi Endowe cuda. ;););)

głośniki estradowe ale to już wiemy, proste moduły korekcyjne, a do subów wzmacniacze estradowe.

Czy aby nie tędy droga? Zaadaptowanie systemów PA do domu? Wszak każdy koncert (no prawie każdy) nagłąśniany jest właśnie takim sprzętem.

Yogi - idea drugiego tweetera skierowana do tyłu nie jest nowatorska.

Jest tak konstrukcja B&O, w której pracuje bodajże 9 takich samych szerokopasmowych głośników, z czego jedynie dwa są skierowane do przodu. Z tego, co pamiętam wg badań 2/9 dźwięku docierającego do nas leci "na wprost" reszta to odbicia. Grające instrumenty promieniują dźwięk w różnych kierunkach. W którejś z zeszłorocznych gazet audiofilskich były peany na temat takiej konstrukcji.

Na temat WLM. Obecny na ostatnim AS mr Martin puszczał na tym systemie swoje płyty w wersji CD-R podobno zgrywane z winyli i ze starych taśm. Jaka przy tym nastąpiła zmiana lub korekta dźwięku - wolę nie myśleć, grało fajnie, zwłaszcza dyskretne umieszczony z boku subwoofer, ale dla mnie było to podejrzane czarowanie publiki.

Żadne mity, tylko rzadka umiejętność strojenia sysytemów i konstruowania urządzeń.

Komplet głośników w detalu do podłogowej Divy kosztuje 2x90 zł + 2x300 zł.

Nawet nie życzę powodzenia, bo nie wydaje mi się realne powtórzenie TEJ jakości w wyrobie DIY. Nie, żebym twierdził, że nie jest to w ogóle możliwe, ale nie tak z przypadku - przy pierwszej próbie.

PAC to ta sama zasada: liczy się efekt bez wnikania w drogę jego osiągnięcia. Ja się cieszę, że w przypadku WLM czuć za tymi projektami konkretnych ludzi. A to, że wiedzą co robią - słychać.

Zgodzę się z Wuelemem w pełni :-)

Jednak pozostanę przy swoim zdaniu, że Martin podejrzanie czarował i mnie osobiście zraziło to do tej prezentacji. Bardziej podobał mi się ART Loudspeaker, które bez wielkiego show i nadęcia prezentacyjnego, bez suba (!) grało piękną starą szkołę dźwięku, w dodatku w znacznie gorszym akustycznie pomieszczeniu. Zresztą, WLM też wyróżniało się i to mocno jeśli chodzi o dźwięki :-)

Wuelem, wpadnij do mnie to sie przekonasz. Nie ma w Divie żadnych czarów. Akurat z resztą Diva nie prezentuje dźwikowej szkoły WLM. Prosty filtr, dobrze wykonana skrzynia i "magiczny" podbijacz niskich częstotliwości zbudowany na jednym op ampie. Oczywiście ponad połowa ceny wessana jest po drodze przez pośredników dystrybutoorów i sklepowe marże. Ale nie o cenach chciałbym ale o PAC. Tweetery jak dobrze przeczytacie nie są skierowane do tyłu ale na boki, jeden w kierunku słuchacza, drugi na ścianę. Podejżewam też jakieś myki z fazą obu głośników. No i fakt że to nawet nie dome tweeter a cone tweeter. Czyżby visaton ? ;-)

Madly, jak Ci się podobało to co za różnica jak to osiągnięto ? A choćby przez korektor graficzny Technicsa. Myślę że za dużo czytamy a za mało słuchamy. I to z zamkniętymi oczami. Sam popadłem w tą spiralę i coraz częściej zaskakuje mnie to jak dobrze potrafi zabrzmieć sprzęt który nawet nie stał obok audiofilskiego.

A swoją drogą Wuelem ma racje, szacun dla konstruktorów. Wysokiej próby specjaliści. Co nie zmienia faktu że strasznie mnie ciekawi rozłożenie idei PAC na czynniki pierwsze

Yogi: "Akurat z resztą Diva nie prezentuje dźwikowej szkoły WLM."

Mylisz się - bez reszty.

Typowy WLM, gdzie zabijają dźwięki będące tłem w innych kolumnach. Jestem w stanie to udowodnić :-)

Wuelem, jestem zagorzałym fanem WLM i takie właśnie mam zdanie. A słuchałem i Div i Violi i Grand Violi w różnych systemach. Z resztą w Piątek mam zamiar posłuchać w Monachum jeszcze chwilkę, podpatrzeć to i owo, porozmawiać z panami z WLM. Może zabiorę latarkę ;-)

SixMoons jak zwykle przegadane i ględzi samo nie wie o czym nie na temat. Wyjaśniają podstawy podstaw akustyki w przydługim wykładzie...

Nadstawka upodabniająca WLM do zcegoś w rodzaju studyjnych monitorów odsłuchowych B&W DM 70C. Przy sałabej kierunkowości tweetera w tym koaksjalnym głośniku ma to sens i poprawia stereofonię i przestrzeń, tylko że trzeba było zrobić tak od razu.

>Yogi

>"magiczny" podbijacz niskich częstotliwości zbudowany na jednym op ampie.

Przy braku cewki filtra na basowcu - jest to aktywna kompensacja baffle step. Inaczej brakuje bardzo basu.

>>> Yogi

Temat wątku o upadającym micie, jakoby demaskujący, że zamiast super wynalazku jest zwyczajne rozwiązanie budzi moje obiekcje. Do tego dodatkowe stwierdzenie, że seria Diva ma niewiele wspólnego z jakością WLM. Czyżby na pewno...

Może ktoś zechce potwierdzić moje słowa, że na naszym Audio Show w 2006 roku były prezentowane w jednym pokoju Grand Viole, a w drugim Diva Monitor. I w tym drugim pokoju grało po prostu lepiej. W obu przypadkach zestaw wspomagał sub, ale z podłogówkami, mimo dużego pomieszczenia, basu było za dużo. Za to monitory, w małym pokoju na piętrzew, grały w świetnej równowadze z nieograniczoną dynamiką. Jak to nie było brzmienie WLM-a, to ja się nie znam.

o jakich obiekcjach mówisz ? eeee znów zacznie sie to czego właśnie nie lubie na tym forum czytać miast skupić sie na temacie będzem kopie kruszyli o szczegóły

mnie się dźwięk divy nie podoba i już, uważam że to świetne posunięcie marketingowe zrobić owszem wybitne głośniki za 50k po czym wprowadzić model za 16k dla mas, który stał się finansową lokomotywą firmy, i ten Tonsilowski tweeter ;-)

ja sobie lepiej już pójdę ... po baterie do tej latarki

Zwróćcie uwage na te Peerlessy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wygkląda B&W i Monitor Audio Gold GRFX

Ukryta Zawartość

post-5543-100004566 1208980138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądzę ,że żaden mit nie upadł - przynajmniej jak dla mnie. Od początku wiadomo było ,że zarówno w Pacu jak i w Super Packu siedzą odpowiednio ukierunkowane estradowe wysokotonowce. Jest tylko jeden "drobny" szczegół, o którym warto wiedzieć: aby otrzymać parę Super Packów, selekcjonowanych jest ok. 100 szt. tych tweeterów a następnie, w tych wybranych, wszyskie cewki przewijane są nowym, srebrnym drutem.

Po takiej operacji są one "prawie" takie same.

No ale jak wiemy "prawie" robi dużą różnicę..

Wuelem, 23 Kwi 2008, 17:38

>Może ktoś zechce potwierdzić moje słoważe na naszym Audio Show w 2006 roku były prezentowane w

>jednym pokoju Grand Viole, a w drugim Diva Monitor. I w tym drugim pokoju grało po prostu lepiej. W

>obu przypadkach zestaw wspomagał sub, ale z podłogówkami, mimo dużego pomieszczenia, basu było za

>dużo. Za to monitory, w małym pokoju na piętrzew, grały w świetnej równowadze z nieograniczoną

>dynamiką. Jak to nie było brzmienie WLM-a, to ja się nie znam.

Masz całkowitą rację, również uważam ,że w pokoju gdzie grały Divy dźwięk był zaskakująco dobry a tam gdzie grały GW basu było za dużo. Jest to kwestia ustawień na aktywnej zwrotnicy. Zresztą pisałem już o tym kiedyś w innym wątku.

Yogi, 23 Kwi 2008, 20:46

>dzięki a_men :-)

>

>to co przenosimy wątek do zakładki DIY ? ;-)

Może to pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy nabywcę interesuje, że są selekcjonowane? Przecież nie kupuje się pozostałych 96 sztuk więc skąd ta cena? Nie dostaje ich w komplecie. Producent może pozostałe wykorzytać dowolnie więc nadal jest to koszt 4 a nie 100 tweeterów. Czyżby z powtarzalnością paramterów było aż tak źle?

Molibden, 24 Kwi 2008, 15:24

>A czy nabywcę interesuje, że są selekcjonowane? Przecież nie kupuje się pozostałych 96 sztuk więc

>skąd ta cena?

Płacisz za czas potrzebny na to aby z tych 100szt. wyselekcjonować te cztery dobre, następnie płacisz za czas potrzebny aby nawinąć nowe cewki, płacisz również za wiedzę i umiejętności jak to zrobić, itd., itp. Po tych zabiegach głośniki tkwiące w Super Packu mają niewiele wspólnego z tymi , które można kupić prosto z "półki". Możliwe ,że z pozostałych 96 wybierane są następne cztery a może jest też i tak ,że już się z nimi nic nie da zrobić i lądują w koszu. Jak łatwo zgadnąć cena całej operacji jest dużo wyższa niż ta "widziana" przez kogoś , kto zajrzał pod osłonę Super Packa i "odkrył całą prawdę", ponieważ zobaczył kilka tanich ( jak mu się pozornie wydaje) przetworników.

>Czyżby z powtarzalnością parametrów było aż tak źle?

Nie wiem. Może rzeczywiście tak jest. Ale czy , w świetle powyższego , ma to jakieś większe znaczenie? W sumie liczy się efekt końcowy: produkt ma być lepszy lub co najmniej równie dobry jak oferta konkurencji w porównywalnej cenie. Tylko tyle i aż tyle.

WLM-y są, moim zdaniem, doskonałym przykładem potwierdzającym znaną doskonale mksymę, że liczy się aplikacja jako całość a nie super technologie użyte w elementach składowych.

Choć gdyby policzyć dokładnie całościowe koszty przystosowania tweeterów w Super Packu to mogłoby się okazać ,że aż takie tanie to one nie są.

Nie zauważyłem żeby napisano tam o >tonsilowskich< tweeterach.

Przewijanie cewek wysokotonowców srebrnym drutem to chyba w bajeczkach dla wojtusia.

Cewka wysokotonowca musi być lekka. Dlatego często nawija się ją aluminiowym drutem.

I po cholerę selekcjonować głośniki, które następnie mają wymieniane cewki – pomijam już fakt że po takiej operacji można je wyrzucić na śmietnik.

Tylko jakiś skończony audiofil uwierzy, że producent kupi kompletny głośnik po to żeby go następnie rozebrać odwinąć cewkę z karkasu (o ile tam jest karkas) tylko po to żeby ją ponownie nawijać – i to jakoby ma zagrać lepiej ???

Chyba w jego chorej łepetynie :)))

PS. Sztuczkę z rozsuniętymi głośnikami wysokotonowymi (papierowymi stożkowymi wyglądającymi jak tonsilowskie) stosowało dawno temu BOSE, w swoich jedynych wtedy kolumnach podłogowych. Głośniki były okryte integralną maskownicą, którą jednak można było zdjąć dla zobaczenia jak wyglądają przetworniki. I nikomu z tego powodu nie występowała piana na usta.

Qubric, proces dobierania tweeterów nie ja wymyśliłem tylko podał mi go producent i zapewne bez wszystkich detali. Sadzę np. że po nawinięciu nowych cewek głośniki są jeszcze raz parowane itp.,

Oczywiście zawsze możesz do nich zadzwonić i powiedzieć im co mają robić aby było lepiej - nikt nie jest doskonały.

ps.

Widzę, że jesteś dzisiaj w dobrej formie. Znowu najadłeś się prozacu czy też stosujesz jakąś inną terapię? :))

Od producenta się dowiedział (LOL)

Siedzi taki mały ogrodowy krasnal w austriackim ogródku i przewija cewki głośników wyokotonowych na modelu babcinego kołowrotka :)))

Na wojtusia z popielnika iskiereczka mruga

Jak poczyta co mu żenią, bajka będzie długa

Wojetk, co Ty gadasz, selekcjonuje się ze 100 głośników te jedyne po to tylko żeby za chwilę przewinąć im cewki i sprawić że w pi..du pójdą wyselekcjonowane parametry?

Te tweetery dla emninenca robi Tonsil, od lat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.