Skocz do zawartości
IGNORED

MHZS CD88E - kupno z chin

M@riusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie, tak sobie czytam dużo dobrego z tego chińskiego CD-a, mój kolega własnie za kilka dni jedzie do chin na wycieczke, to może mi przywizie w dobrej cienie.

Jest taka szansa, może ktoś próbował, dami jakieś wskażówki, gdzie za ile, cło

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/41965-mhzs-cd88e-kupno-z-chin/

Zanim zdecydujesz się wydać pieniądze na MHZSa, zerknij na poniższy tekst:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Edward->

Ciekawe, no ale ludzie słuchają i świetny sprzęt za te pieniądze,

licze ze wyjdzie "zamiana" mojego CA 640C na MHZS CD88E i postęp do przodu.

Ale powiem ciekawy prztwornik ukryty jest w środku, ciekawe ile nowości ma coś podobnego w srodku,

i ciekawy jestem co kryje w sobie moj CA 640CA, też ma coś podobnego,

Pozdr

no i co z tego, będą tacy co to kupią, bo ładnie wygląda - bo audiofilia i hiend za małe pieniądze,

a może to i załkiem fajnie gra? :-)

ale trzeba zapłacić 200 lub 300GBP za playera i 200G BP za przesyłkę, razem 500GBP, przecież za co można kupić już przyzwoity player od markowego wytwórcy.

Najbardziej podoba mi się ten fragment:

"PCM 1742KE - make no mistake about it - is the cheapest DAC ever made by Burr brown. So by definition it is Better than BB. ;-)

Even B-B own white paper claims it is a boombox DAC not even mere hi-fi"

Boombox-dac :)

ROTFL

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Teraz obowiązuje wersja MHZS CD88F.

Cokolwiek siedzi w MHZS jest świetnie zaaplikowane i ten CD gra po prostu znakomicie. Naprawdę nie można się do niczego przyczepić. Można słuchać godzinami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

M@riusz, 21 Kwi 2008, 21:29

>Edward->

>Ciekawe, no ale ludzie słuchają i świetny sprzęt za te pieniądze,

>licze ze wyjdzie "zamiana" mojego CA 640C na MHZS CD88E i postęp do przodu.

>

>Ale powiem ciekawy prztwornik ukryty jest w środku, ciekawe ile nowości ma coś podobnego w srodku,

>i ciekawy jestem co kryje w sobie moj CA 640CA, też ma coś podobnego,

>

>Pozdr

Jeżeli masz CA Azura to uważam że warto go "skrzywdzić" w ten sposób:

Ukryta Zawartość

Wolfsony które ma na pokładzie podpięte do prawdziwego lampowego analogu powinny z łatwością przewyższyć jakością dźwięku Burr-Browna z MZHS podpiętego do półprzewodnikowego analogu z lampowym buforkiem dodanym na samym końcu.

Ukryta Zawartość

Redakcja

>Tak, z podanego linku wynika, że przetwornik w środku jest fe-no-me-nal-ny.

Tia...

Solidna obudowa, sensowna elektronika i łatwy tuning (nie mylic z tzw. wiejskim tuningiem) czynią zakup tego odtwarzacza bardzo sensownym, ten CD potrafi grać. Cenę można bez większych problemów znaleźć bardziej sensowną. Co do przetwornika to on sam w sobie stanowi circa about 10% sukcesu, a resztę stanowi jego sensowna aplikacja.

abuq1, 21 Kwi 2008, 22:41

>Większości odtwarzaczy można słuchać godzinami, ale jak one grają to osobna kwestia.

-Porque?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>McGyver->

>

>Sam tego nie zrobię,

A czemuż? Pogrzeb na stronach Lampizatora, tam gdzieś jest łopatologiczna instrukcja po polsku i z obrazkami. Na podstawie tego każdy kto zna prawo Ohma, umie czytać schematy i wie że trzeba uważać żeby go prąd nie dupnął, jest w stanie to zrobić. No chyba że nie znasz i nie chcesz znać prawa Ohma, to przepraszam, nic nie mówiłem ;-))

>zajmujesz się CA,

Zajmuję się różnymi lampowcami i cedekami, ostatnio pasjami kopię w Rotelach, ale przyznam że w CA jeszcze nie grzebałem, choć się zamierzałem. Rozglądam się na allegro. Pudełeczko pełne lampeczek już dawno czeka.

>czy może ktos wie kto mi ładnie upgrade'duje CD, zeby się

>zgrał z Baltlabem

popytaj chłopaków na DIY. Zapewne jest sporo takich co się lamp nie boją.

>Pozdrawiam

jak idzie o pieniądze, to "mordki" się wydłużają, i nie docierają żadne argumenty,

a podobno chodzi o dźwięk,

pamiętacie, jak kiedyś darkul tuningował DVD Manty, powiedział, że to gra jak hiend, hehe,

ilu wtedy było chętnych na hiend za 200zł, nagle znalazło się mnóstwo takich co i tak chcieli kupić

DVD do filmów, jakże to było żałosne, a po tym się okazało, że to nabijanie jeleni ...

podobnie z tymi"chinolami"- przecież taki xindak jak dobrze pamietam, to nowy na e-bayu jest po 160GBP,

plus przesyłka 220 GBP, hehe, a swoj.ą drogą nigdy nie wiesz co kupisz, bo oni co chwila coś zmieniają w środku, a może nie ma nawet dwóch identycznie brzmiących odtwarzaczy?

nie twierdzę, że one źle grają, ale jeśli grają dobrze to po prostu świadczy o tym, że zrobić dobrze grający CD wcale nie trudno, a zachodni producenci "walą" w rogi,

i to jest zaleta tych żółtków, że zmuszają innych do cięższej" pracy :-))))

• Redaktorzy

Mam dobre doświadczenie z do pewnego stopnia chińskim źródłem (por. recenzja Advance), ale jednak po pierwsze, jest to odtwarzacz dziesięć razy bardziej zaawansowany konstrukcyjnie od tego MHZS (samych traf ma łącznie 5 razy wiecej), po drugie zaś nie nosi, nazwijmy to po imieniu, oszustwa na pokładzie. No i po ostatnie, firma jest francuska (co nie musi o niczym świadczyć) i ma, jak się w końcu dowiedziałem, autentycznego francuskiego projektanta (co już wydaje się istotne). Tak więc, są urządzenia chińskie i chińskie. Poza tym, mój Advance TEŻ wymaga na starcie poprawek, bo niektóre zastosowane podzespoły są jawnie poniżej ambicji i możliwości samego projektu.

"Panowie posłuchajcie tego CD. W wiekszości przypadków pogrzebie wasze źródła z hi-endowymi bebechami"

uwielbiam takie kategoryczne sądy, tym bardziej, że zapewne wygłaszają je osoby, które poznały wszystkie najlepsze klocki tego świata...

W cenie w której jest dostępny nie ma konkurencji. Powyzej tej ceny oczywiście ma konkurencję, z tym, że jest to kwestia subiektywna. Nawet z oszukanym DAC gra lepiej nie AAnalogue za 6 tysięcy z nieoszukanym. Ale to oczywiście subiektywna opinia...

Natomiast wszystko z Chin jest be. Oczywiście piszą to ludzie którzy najczęściej wydali po 10 tys na Linna i prawie różnicy nie słychać.

O przepraszam, to ja nie słyszę bo słoń mi na ucho nadepnął:)

Mam znajomą która w ogródku zostawia na kwiatkach metki z ceną. Szkoda że na sprzęcie audio nie ma metek, prawda?

Gwoli sprawiedliwość gra lepiej niż chiński Xindak dużo droższy w Polsce.

TomekL3

>mhzs jest ok, ale bez przesady.......

Hmm... Natura forum jest taka, że wpisy na + i - z reguły w kolejności przybierają postać sinusoidy.

Może tak: w surowej postaci owszem bez przesady, natomiast sam dawca ma spore możliwości.

Inaczej: znajdź proszę odtwarzacz który w takiej cenie ma takie możliwości (nowy), a potem pisz.

anatol, 21 Kwi 2008, 23:29

O Jezu, pomieszanie z poplątaniem.

>jak idzie o pieniądze, to "mordki" się wydłużają, i nie docierają żadne argumenty,

>a podobno chodzi o dźwięk,

Posłuchaj DOBREGO odtwarzacza CD z lampkami, moze i tobie mordka sie wydłuży.

>pamiętacie, jak kiedyś darkul tuningował DVD Manty

Pomieszanie kilku kwestii i wrzucenie do jednego wora. Manta wymagałaby takiej ingerencji, ze sensowność takiej inwestycji stoi mocno pod znakiem zapytania, natomiast kwestia stosowania odtwarzaczy DVD i jiterkillera jako rozpaczliwe antidotum na superwypasione Cd transporty i ich możliwości to coś zupełnie innego i przekracza ramy tego tematu.

>a po tym się okazało, że to nabijanie jeleni ...

a po tym się okazało, że to niespecjalnie nabijanie jeleni.

I tak dalej, etc, można by długo, ale to nie zastąpi Twojej własnej praktyki, nie zastąpi tego żadna pisanina.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, pisałem,że mhzs jest ok.Rację masz , że w tej cenie za nowego trudno właściwie coś znaleźć, ale kopiąc głębiej u chińczyków jest jeszcze parę dobrych cedeków(shanling, shengya,bada,original).Co do mhzs cd33, nie wygląda tak efektownie jak cd88 ale jest solidny,z podobną elektroniką i można go mieć za jakieś 1-1,2kz z dostawą.

Ale jak się uprzesz to za tyle możesz dostać cd88, więc doprawdy nie rozumiem :)

Trochę sensu poproszę.

TomelL3 -> jak sie uprzesz to i w Wadii bedziesz mogl pogrzebac. Bez sensu sa wpisy typu "gra lepiej po modyfikacjach" tendencyjnie adresowane do sprzetu z Chin, bo wszystko mozna zmodyfikowac, pytanie tylko czy trzeba? Jesli cos kosi praktycznie wszystko w swojej cenie to chyba nie trzeba. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze wszystkie Marantze bez KI to chlam.

bamarek, 22 Kwi 2008, 17:31

>TomelL3 -> jak sie uprzesz to i w Wadii bedziesz mogl pogrzebac. Bez sensu sa wpisy typu "gra

>lepiej po modyfikacjach" tendencyjnie adresowane do sprzetu z Chin, bo wszystko mozna zmodyfikowac,

>pytanie tylko czy trzeba? Jesli cos kosi praktycznie wszystko w swojej cenie to chyba nie trzeba.

>Rownie dobrze mozna powiedziec, ze wszystkie Marantze bez KI to chlam.

To ostatnie stwierdzenie to akurat nieprawda. Jak się umiejętnie (i niedrogo w sumie) zmodyfikuje Marantza bez KI, to z łatwością rozłoży takiego z KI, tylko niemodyfikowanego. Dlatego uważam że bezsensowne jest stwierdzenie, że nie warto modyfikować. Modyfikuje się zawsze po to, by grało jeszcze lepiej. Jeżeli chiński cedek bez modyfikacji kosi wszystko w swojej cenie, to można się spodziewać że ten sam cedek, ale po modyfikacjach będzie kosił wszystko w cenie 1,5-2 razy wyższej. Jeżeli więc modyfikacja będzie mniej kosztowna niż nabycie dwa razy lepszego cedeka, to taka modyfikacja jak najbardziej ma sens! I to tym bardziej, że cedeki sprowadzane z Chin indywidualnie i tak nie mają w praktyce gwarancji.

McGyver ->

"Warto" to nie to samo co "trzeba". Ja sie zloszcze gdy slysze, ze trzeba bo inaczej to nie zagra.

Co do samej slusznosci modyfikacji jako narzedzia do poprawy dzwieku to jak najbardziej sie zgadzam.

bamarek, 22 Kwi 2008, 18:09

>McGyver ->

>"Warto" to nie to samo co "trzeba". Ja sie zloszcze gdy slysze, ze trzeba bo inaczej to nie zagra.

No i niepotrzebnie się złościsz. Ta Twoja złość bywa chybiona. Bo takiego np. Music Angela XD800 warto zmodyfikować. Ale juz takiego Music Angela XDSE-845 trzeba zmodyfikować, bo fabryczny gra do dupy. Dlaczego więc w ogóle zawracać sobie nim głowę? Ano dlatego że Music Angel w całości kosztuje mniej niż kosztowałyby wszystkie części potrzebne do jego zbudowania gdyby kupować je oddzielnie. Zatem zakup MA XDSE845 traktowanego jako półfabrykat do dalszej obróbki DIY ma jak najbardziej sens. I nie ma się co zżymać, że się o nim pisze że trzeba zmodyfikować. Jak się ta konieczność komuś nie podoba, to niech kupi ASL na takich samych lampach za pięciokrotnie wyższą kwotę.

>Co do samej slusznosci modyfikacji jako narzedzia do poprawy dzwieku to jak najbardziej sie zgadzam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.