Skocz do zawartości
IGNORED

jaki odtwarzacz cd w granicach 2000zł

radeks0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No i wlasnie jaki odtwarzacz cd kupic do okolo 2000zl

Nie zaszkodzi jak bedzie z mp3

Myslalem aby kupic Arcama 73 tylko jak z dostepnoscia? da sie kupic jeszcze gdzies czarny?

Co jeszcze sie znajdzie ciekawego ? jakies propozycje? zamieniam sie w sluch :)

Po dziwieeku oczekuje cos typu wlasnie ten arcam lub usher cd1

Arcam to fima specjalizujaca sie w CDP Nie robia najlepszych wzmacnaiczy ale to juz inna sprawa. Relacja dzwiek do ceny jest u Arcama na dobrym poziomie. Moim zaniem dobrze celujesz o ile nie masz jakichs specjalnych oczekiwan (np. bardzo cieply dzwiek)

pzdrw

soso

Dzieki za odp

Bardzo cieply dzwiek to nie bardzo mnie by odpowiadal

A jak gra ten arcam? kilka zdan moze ktos sie skusi.

Czytalem ze bas jest bez rewelacji, jak to jest z tym basem?

I jak tam sie ma scena dzwiekowa czy nie jest czasem odczuwalne splycenie w glab? jak to ma miejsce z mojmi kablami glosnikowymi resona

Jak w tej cenie to jest jedna z lepszych ofert to moze dzis pojade go kupic

W sumie zawsze bedzie mozna wystawic na allegro jak sie nie spodoba, tylko stratyny pare zloty ale bogadszy w osluch :)

Słuchałem tego Arcama kilkakrotnie u kolegi w zestawie:lampowe pre+końcówka Vincent i kolumny AA Hyperion IIIs.Przestrzenny,świeży,detaliczny dżwięk,na pewno nie jest mułowaty,czy przesadnie ocieplony.Niedostatku basu nie stwierdziłem.

Arcam nie ma zbyt dużo basu, choć nie można też powiedzieć, że go brak. Jeżeli będziesz słuchał na dobrych podłogowych kolumnach to będzie w porządku, przy kiepskim wzmacniaczu i monitorach to tu może być nieco 'cieńko'. Druga moja uwaga jest taka, że arcam ma scieśnioną do środka scenę, ale za głęboką... tylko żeby to usłyszeć musisz mieć dobrze ustawione kolumny (trochę powietrza z tyłu). Przy dość typowym ustawieniu, kiedy kolumny są przy ścianie, będziesz miał wrażenie płaskiego, mało przestrzennego dzwięku. Poza tym żywa i dość jasna barwa, na szacunek zasługuje detaliczność wokali.

Słuchałem porównawczo trzy cedeki w przedziale 2-3k pln (nowe) - advance acoustic, atoll cd80 i właśnie arcam 73. Najbardziej pasował mi advance, ale też miał swoje wady (np. miał problemy z muzyką gęstej fakturze dzwięków).

Wielkie dzieki wam za odpowiedzi

Co do rozstawienie kolum mam wszystko mierzone centymetrem i katomierzem w tym tez kat skrecenia kolum itp,z dokladnoscia do jednego milimetra oczywiscie :) moge powiedziec ze warto

Duzo czytalem o rozmieszczaniu kolum bo mam co do tego mozliwosci.

Jak ten arcam nie ma za wiele basu to dla mnie spory +, nie lubie jak ta czesc pasma sie narzuca

A w pytaniu z tym basem chodzilo mi raczej o jego jakosc czy tez charakter a nie o ilosc

Czy ta jasna barwa nie sprawia wrazenia ze gra to jazgotliwie?

Znalazlem nowego za 2000zl

To jest dobra cena?

Tylko czas oczekiwania 2 tygodnie

A moze znajda sie osoby ktorym ten arcam nie odpowiadal, w tej cenie jakie ma najbardziej odczowalne wady, minusy.

>radeks0

Za 2000 nówka może być - w sklepach są chyba 300-400 złotych droższe. Dość często pojawiają się na wtórnym w okolicach 1500zł. Jak pisałem, ja bym raczej wybrał advance acoustic - do kameralnej muzyki, jazzu, elektorniki zdecydowanie lepszy. Jeżeli ci się podobał usher i nie boisz się używek to możesz spróbować kupić tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) starszy i wg. niektórych lepszy niż cd1 - powinien pójść za jakiś 1000. Za drugi tysiąc weź monitory ushera s-520 ;-)

Jak będziesz kupował arcama to koniecznie wymień kable - resony to sznurowadła i jednak ograniczają bas. Przy arcamie efekt będzie aż nadto słyszalny. No i na koniec - ampli harmana to też nie najlepszy wybór do stereo... ale 'little by little' ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam. Ja mam tego Arcama i uważam że to dobre a nawet bardzo dobre źródło w relacji jakość/cena.

Cechuje go skoczne, żwawe brzmienie, rytmiczne i emocjonalne brzmienie (choć oczywiście nie każdy takie lubi), jest szczegółowy,

jak dla mnie fajnie się go słucha i nie nuży. Głębia sceny jest wyraźnie słyszalna,

przestrzeń dość wystarczająca. Reasumując ja go polecam.

No wiec tak ampli tez wymienie na wzmaka ale najpier kupie odtwarzacz cd

Usher cd 100 kuszaca cena, jak on gra?, mam troche obawy do uzywanych odtwarzaczy ale moze i bym zaryzykowal.

I advance acoustic jak on gra?

Advance acoustic jest cieplejszy, bardziej przestrzenny i lepiej zlokalizowany, dzwięk ma więcej mięska, ale... przy muzyce z większą ilością instrumentów i szybszej zmienia się w zbitą papkę, trudno usłyszeć pojedyńcze instrumenty.

Jeżeli chodzi o to jak gra cd ushera - to nie wiem. Wymieniłem, bo sam wspomniałeś o wersji cd-1 ;-) Monitory tej firmy miałem i polecam, bo w cenie do 1000 zł to trudno o coś lepszego.

Z tego co piszesz to ten advance acoustic by mi pasowal i wtedy kabelki resona by sie nadaly do niego nawet.

A z drugiej strony w muzyce ktorej slucham jest zmiksowane bardzo duzo dziwiekow a chcial bym je slyszec i rozpoznac.

Z ta zbita papka to wiekszy problem jest w nizszym czy w wyzszym zakresie czy np w calej srednicy

I jaka jest cena advance acoustic, gdzie tanio kupic?

Jak bym mial zmieniac kolumny to bym przeznaczyl kolo 4000zl na wzkama tez z 4000zl ale to po kupnie cedeka

Jeżeli planujesz 4000 na wzmaka to możesz spróbować kombinacji advance acoustic mcd 203 + map305 (c.a. 2500 + 3500) - słuchałem tego zestawienia, gra na prawdę dobrze. Wzmak ma dużą rezerwę mocy i tchnie potężnego ducha nawet w mini monitorki.

Sam cd-k jest detaliczny, także bez problemu usłyszysz wszelkie smaczki w muzyce. Problem może się pojawić jak będziesz chciał posłuchać jakiegoś gitarowego rocka albo klasyki na orkiestrę (np. z dęciakami) to wtedy przy szybszym rytmie gubi się przestrzeń, lokalizacja i detal. Być może to jest też kwestia kolumn - zarówno arcama jak i advancea słuchałem na 'takich sobie' kolumienkach stx (pod jakimś bardziej chwytliwym brandem) i w obydwu ten problem wystąpił tylko advance zaczął się gubić nieco wcześniej. Nawiasem mówiąc mam taki testowy utwór, który po mału się rozkręca i większość budżetowych cd-ków nie jest w stanie zagrać go do końca poprawnie, więc to nie jest powód, żeby skreślić AA na starcie ;-)

Zresztą kombinacji cd+wzmak za 6tys. jest dużo, jeżeli myślisz o nowym sprzęcie to AA jest propozycją do posłuchania, ale nie jedyną... Własne ucho będzie najlepszym doradcą, także wizyty w salonach audio wskazane ;-)

Wyglada mi to calkiem fajnie.

Wzmaka nie kupuje odrazu z cedekiem bedzie grac to jakis czas z harmanem, musze najpierw dozbierac zlotowki i sprzedac harmana.

Kto porównywal advance acoustic mcd 203 z arcamem cd 73 ?

Moze po lilka zdan jeszcze o tych odtwarzaczach

Dzieki za wszystkie odpowiedzi

Zamowilem juz tego arcama i jak byedzie grac zajasno to moze kupie wzmacniacz vincenta sv-226 albo nad c372, mysle ze to by sie nawet ladnie zgralo, ale to juz na inny temat.

pzdrw

radeks0

• 3 miesiące później...

Odnawiam temat, bo problem również mnie dotyczy - wybór nowego CD w cenie ok. 2000 zł. System mój gra ciepło,wzmacniacz ma taki charakter. Kolumny dobrze grają nisko schodzącym basem, może minimalnie wydłużonym, ale to sprawa akustyki pokoju; średnie i wysokie - szczegółowe, na pewno nie wycofane. Ponieważ kolumny dostrajałem b. długo, mogę je modyfikować nieco w celu koniecznej zmiany równowagi tonalnej. Grałem do tej pory na modyfikowanym CD Onkyo DX7511, ale go zepsułem.

Zrobiłem listę 20 odtwarzaczy CD, chcę pójść do sklepu i posłuchać 3-4 modele. W najbliższym mi Radomiu jest jeden tylko sklep z możliwością odsłuchu - nie mam dużego wyboru. Porównywałem też dane techniczne CD-ków, kości DAC w nich stosowane. CD nie musi odtwarzać MP3, SACD - chcę nowy, sprawdzonej firmy i trwały, bo nie bawi mnie ciągłe gonienie króliczka. Nie mam uprzedzeń.

A więc: CA Azur 640 v.2, CA Azur 740, Arcam FMJ C17, Arcam CD73, C.E.C.3300R, Creek Evo, Marantz SA7001, Matantz CD6002, Pioneer PD-D6-J, Rotel RCD-06, Usher CD7, Vincent CD-S2.

Co proponujecie posłuchać w celu wyboru?

Z tego co wymieniłeś to mnie się podoba Arcam 73T, CA 640v2, i ... chyba tyle. Ale w założonym przez Ciebie budżecie to bym kupił jakieś CD z dużą ilością miejsca w środku i wmontował mu DAC "lampucera" z lampowym stopniem analogowym.

Jakoś na razie odechciało mi się grzebać w CD-kach. Trochę miejsca ma Usher, solidną budowę i KSS-213C. Posłucham Ushera, Arcama i CA. C.E.C. za drogi. Ciekawi mnie Arcam FMJ CD17. Jeszcze mało dostępny, nie jest chyba dużo gorszy od sporo droższego FMJ CD37 - bez drugiego trafa i bez SACD, ale tak samo montaż powierzchniowy, najnowszy DAC Wolfsona. Arcam pisze ża ma “Mask of Silence” & Stealth Mat EMC damping. Co to jest? Ktoś słuchał już Arcamaa FMJ CD17? Jakie wrażenia?

Mam wrażenie, że jeśli chodzi o użyte komponenty i rozwiązania techniczne (nowoczesna kość DAC, dobre zasilanie, mute na przekaźniku, dobre kondy wyjściowe), to z wymienionych zapewne CA Azur 640Cv.2 jest nie do pobicia w kategorii cenowej. I sądzę że Azur 540 też nie odstaje bardzo chociaż ma jedną kość DAC Wolfsona WM8740. Czy CD-ki w cenie 2-2,5kzł rzeczywiście są lepsze technologicznie od wymienionych Azurów? Brzmienie to rzecz gustu i dopasowania do systemu. Zakładając zbliżony poziom techniczny odtwarzaczy "prawo" do dobrego brzmienia ma tylko nobliwa marka? Oglądając wnętrza (zdjęcia) odtwarzaczy w cenie 1,5-3 kzł, widać, że są podobnie puste, niewypełnione eletroniką czy mechaniką, gdzie sprzedaje się sporo powietrza i markę. Mój wpis jest raczej natury filozoficznej, ale czytając ostatnio sporo o cd, tuningach, lampucerze, wyjściu na lampkach - nie mogłem się powstrzymać.

dik, 13 Sie 2008, 10:45

>Mam wrażenie, że jeśli chodzi o użyte komponenty i rozwiązania techniczne (nowoczesna kość DAC,

>dobre zasilanie, mute na przekaźniku, dobre kondy wyjściowe), to z wymienionych zapewne CA Azur

>640Cv.2 jest nie do pobicia w kategorii cenowej. I sądzę że Azur 540 też nie odstaje bardzo chociaż

>ma jedną kość DAC Wolfsona WM8740. Czy CD-ki w cenie 2-2,5kzł rzeczywiście są lepsze technologicznie

>od wymienionych Azurów? Brzmienie to rzecz gustu i dopasowania do systemu. Zakładając zbliżony

>poziom techniczny odtwarzaczy "prawo" do dobrego brzmienia ma tylko nobliwa marka? Oglądając wnętrza

>(zdjęcia) odtwarzaczy w cenie 1,5-3 kzł, widać, że są podobnie puste, niewypełnione eletroniką czy

>mechaniką, gdzie sprzedaje się sporo powietrza i markę. Mój wpis jest raczej natury filozoficznej,

>ale czytając ostatnio sporo o cd, tuningach, lampucerze, wyjściu na lampkach - nie mogłem się

>powstrzymać.

Azur 640v2 gra naprawdę nieźle, a jeszcze lepiej po lampizacji (ciężka sprawa, nie ma miejsca, ale da się).

640v1 i 540v2 to jest to samo, ta sama aplikacja Wolfsona. W oryginale gra słabiej niż 640v2, ale po lampizacji to się zmienia. Brzmienie jest świetne, a i miejsca w środku więcej, spokojnie bez kombinowania wystarcza na lampy.

Coraz więcej się pojawia cedeków z wysokiej klasy DACami, nawet w kategorii budżetowej (Marantz 6002, Yamaha 397), tyle że ich słabym punktem jest analogówka. W tych cedekach które są "puste w środku" można zrobić lampizację i cieszyć się świetnym brzmieniem za małą kasę.

Można też wsadzić lampucerę z lampizatorem do jakiejś tanizny. Efekt piorunujący.

Siejca, 13 Sie 2008, 11:44

>Witam wszystkich;

>Mc Gyver>>

>Czy jest sens lampizować Pionka PD 7700- czy jest to możliwe technicznie i jaki byłby koszt ?

>

>Pozdrawiam serdecznie

Lampizować nie ma sensu IMHO. Natomiast można mu wstawić DAC lampucera z lampowym analogiem. Miejsca jest dość.

Nic tylko brac tjuningi u McGyvera, one ida do Niemiec, Irlandii.. Slyszalem, ze ma reeksportowac stjuningowane MusicAngele do Chin! :D ROTFL...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

witam!!!!!

do 2000 zł proponuje rozważyć:

1.Usher CD-7

Ukryta Zawartość

2.EXPOSURE 2010

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odezwał sie hiendowiec ! najpierw zajmuje sie kryptoreklama tandety głosnikowej z giełdy a pózniej obraza ludzi !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

MGyver,

może masz zdjęcie środka CA 640C v.2 lub mozesz zrobic i wysłać mi na maila lub wkleić w ten temat? Szukałem, ale znalazłem tylko wersję 640C i jest tam w środku dość pusto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.