Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD 615 kontra Diora CD 0421

mz615

Rekomendowane odpowiedzi

Strzeliłem gola do własnej bramki. Pozbyłem się Diorki Cd 0421 kupiłem Denon DCD 615. Totalna klapa, nie zdawałem sobie sprawy że to tak słabo gra. Pomijając różne akustyczne uchybienia porażające jest "szeleszczenie" na wokalu "s" oraz talerzach. Czy to jest przypadłość tego modelu, czy mojego egzemplarza.

https://www.audiostereo.pl/topic/41845-denon-dcd-615-kontra-diora-cd-0421/

Przemyśl to spokojnie i poczytaj na Forum. CD Diory, podobnie jak wzmacniacz owianę są legendą za jakość brzmienie, więc może faktycznie coś w tym jest. jeśli podjąłeś pochopna decyzję to ktos inny się cieszy, a Ty pewnie sprzedaż tego Denona na Allegro z opisem że jest super no bo to Denon, a Diorke odkupisz i jeszcze na tym zarobisz. Ot i wszystko, bez sensu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zamieniles bardzo kiepskiego cdeka na podstawowy model bardzo przecietnej firmy gdzie jako tako graja tylko najwyzsze modele. Diora nie jest zadna legenda. To tylko nieudolna proba dorownania japonskim producentom.

Oczywiście,że odtwarzacze Diora nie są legendą,natomiast nie wiem dlaczego określono to przez discomaniac71 jako "próba dorównania japońskim producentom" ?

Konstruktorzy Diory nawet o tym nie myśleli, skoro wykorzystana myśl techniczna była opracowana przez Philips'a.

Odtwarzacze Diory były jedynie uzupełnieniem dla zestawów SSL i zapełniały pewną lukę na polskim rynku.

A to,że grają lepiej od niektórych odtwarzaczy to zasługa tylko Philipsa,tylko.

Aby nie wracać do Diory może pomyśl o jakimś starszym odtwarzaczu z Philipsa?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawideM

16 Kwi 2008, 12:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 346 / 22 / 0

Oczywiście,że odtwarzacze Diora nie są legendą,natomiast nie wiem dlaczego określono to przez discomaniac71 jako "próba dorównania japońskim producentom" ?

Konstruktorzy Diory nawet o tym nie myśleli, skoro wykorzystana myśl techniczna była opracowana przez Philips'a.

Odtwarzacze Diory były jedynie uzupełnieniem dla zestawów SSL i zapełniały pewną lukę na polskim rynku.

A to,że grają lepiej od niektórych odtwarzaczy to zasługa tylko Philipsa,tylko.

Aby nie wracać do Diory może pomyśl o jakimś starszym odtwarzaczu z Philipsa?

Diora i Fonica stworzyly pierwsze polskie odtwarzacze. Podobnie jak w 1983 roku powstal pierwszy polski magnetowid VHS. Tym razem w Kasprzaku. Chciano w ten sposob "dogonic" zachod co niestety kompletnie nie wypalilo. CDeki byly konkurencja zaledwie dla podstawowych modeli liczacych sie producentow. Wykorzystywano podzespoly nie tylko Philipsa ale takze np Sanyo. W 1992 roku kupilem swoj pierwszy odtwarzacz. Zbieralem ze studenckiego stypendium dosc dlugo. Kosztowal mnie 2.100.000zl. To byla Fonica CDF 103 R (do dzis mam pilota). Kolejny CDek - dosc niska Yamaha CDX 420 rozlozyla ja na lopatki. Legende lat 80-tych WSa 503 rozlozyl tani Akai AM-U 210 na hybrydowym ukladzie STK. Dlatego polskim audio z lat 80-tych czy wczesnych 90-tych podniecaja sie ludzie mlodzi lub tacy ktorzy niewiele slyszeli. Inaczej jest dzis: mamy np Baltlaba czy Strussa a ten sprzet juz gra. Jest tez znakomity Amplifon sa wreszcie producenci kolumn jak Audio Academy Harpia Acoustics czy Regis Audio/Studio16Hertz. Tych kolumn z Tonsilem raczej bym nie zestawial bo tylko wstyd dla naszego potentata.

discomaniac71, 16 Kwi 2008, 12:52

>sa wreszcie producenci kolumn jak Audio Academy Harpia Acoustics

>czy Regis Audio/Studio16Hertz. Tych kolumn z Tonsilem raczej bym nie zestawial bo tylko wstyd dla

>naszego potentata.

Żadna z wymienionych przez Ciebie marek (AA, 16hz, harpia, regis...) nie posiadają wystarczającego zaplecza technicznego aby stworzyć dobry głośnik, lub chociaż jakikolwiek głośnik. Poza tym porównanywanie producenta głośników do producenta kolumn jest jak porównanie beczkowozu do roweru wodnego.

Pozdrawiam :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fakt wymienieni przeze mnie producenci wytwarzaja kolumny glosnikowe z gotowych glosnikow ale nie zmienia to postaci rzeczy ze ich wyroby sa na znacznie wyzszym poziomie niz to co produkuje Tonsil. Osobiscie wolalbym zeby nasz potentat zamiast wytwarzac kiepskie glosniki skladal dobre kolumny.

discomaniac71, 16 Kwi 2008, 12:52

>Diora i Fonica stworzyly pierwsze polskie odtwarzacze. Podobnie jak w 1983 roku powstal pierwszy

>polski magnetowid VHS. Tym razem w Kasprzaku. Chciano w ten sposob "dogonic" zachod co niestety

>kompletnie nie wypalilo. CDeki byly konkurencja zaledwie dla podstawowych modeli liczacych sie

>producentow. Wykorzystywano podzespoly nie tylko Philipsa ale takze np Sanyo. W 1992 roku kupilem

>swoj pierwszy odtwarzacz. Zbieralem ze studenckiego stypendium dosc dlugo. Kosztowal mnie

>2.100.000zl. To byla Fonica CDF 103 R (do dzis mam pilota). Kolejny CDek - dosc niska Yamaha CDX 420

>rozlozyla ja na lopatki. Legende lat 80-tych WSa 503 rozlozyl tani Akai AM-U 210 na hybrydowym

>ukladzie STK. Dlatego polskim audio z lat 80-tych czy wczesnych 90-tych podniecaja sie ludzie mlodzi

>lub tacy ktorzy niewiele slyszeli. Inaczej jest dzis: mamy np Baltlaba czy Strussa a ten sprzet juz

>gra. Jest tez znakomity Amplifon sa wreszcie producenci kolumn jak Audio Academy Harpia Acoustics

>czy Regis Audio/Studio16Hertz. Tych kolumn z Tonsilem raczej bym nie zestawial bo tylko wstyd dla

>naszego potentata.

Należy rozróżnić,tudzież podzielić podniecanie się i szacunkiem,czy po prostu zamiłowaniem - mimo wad. Rozumiem co chcesz mi powiedzieć, ale spójrz na to z innej strony. Krajowy sprzęt taki czy inny był kierowany "dla ludu", część do sąsiadów, część na zachód, i chyba nie skłamie mówiąc, że nikt nie myślał tak bardzo o dalekowschodnim audio.

Druga sprawa to wymagania jakie stawia użytkownik, a najwyraźniej podobał się krajowy sprzęt, chociaż wyboru wielkiego nie było.

WS-503,o którym wspomniałeś, to tranzystorowa konstrukcja z lat jeszcze 70-tych, prosta, do muzyki tanecznej jest doskonały,tani w serwisowaniu, podzespoły ogólnodostępne.

Nie twierdze,że należy się nimi podniecać, użytkować, bo jego brzmienie w każdym aspekcie mi nie odpowiada, ale nie lubie jak ktoś z góry je przekreśla.

Tonsil, jak wiesz z założenia te konstrukcje muszą mieć w kraju odbiorców, co pozwala firmie jako tako istnieć, konkurencja jest niemała. Polska od lat woli jednak importowane urządzenia, przez co upadła Diora, upadły inne firmy (gorsze i lepsze) i proszę bardzo, ale to klienci świadomie, bądź nie, kreują katalogi produktów. Gdyby było ogromne zapotrzebowanie na krajowe zestawy wysokiej klasy,a Tonsil wiedziałby,że to będzie opłacalne - napewno poszedłby tą drogą.

Może kiedyś przestaną produkować/sprzedawać Altusy i inne dziwactwa, będę czekał.

Przepraszam za dywagację, discomaniac71 - jeśli będziesz miał zamiar odpowiedzieć, to dokończmy tę rozmowę na PW, autor tematu może być niezadowolony.

Jest takie przysłowie: Uderz w stół a nożyce się odezwą.

Właśnie dostałem PW wiadomość od Pana Jerzego Herzyka.

-------------------------------------------------------------

> Żadna z wymienionych przez Ciebie marek (AA, 16hz, harpia, regis...) nie posiadają wystarczającego zaplecza technicznego aby stworzyć dobry głośnik.

Witam

Ciekawe na jakiej podstawie wysuwa Pan takie wnioski.

Skąd Pan wie co ma ProAc a co my.( lub czego nie mamy.)

Wygłasza Pan publicznie brednie.

Na jakiej podstawie chce Pan dokonać weryfikacji jakości głośników naszych i innych.(my to potrafimy bo mamy do tego system pomiarowy i wiedzę. a PAN???

Pozdrawiam

Jurek Herzyk

Harpia

-------------------------------------------------------------

Ma Pan rację, zagalopowałem się w swojej wypowiedzi za co najmocniej przepraszam.

Powinienem był napisać:

"Wg mnie żadna z wymienionych przez Ciebie marek (AA, 16hz, harpia, regis...) nie posiadają wystarczającego zaplecza technicznego aby stworzyć dobry głośnik."

>Wygłasza Pan publicznie brednie.

To może poprosimy o jakąś ofertę głośników firmy Harpia, myślę że wielu kolegów z DIY oraz być może naszych krajowych producentów kolumn chętnie podejmie współpracę z Wami, czego z całego serca Wam życzę.

>Na jakiej podstawie chce Pan dokonać weryfikacji jakości głośników naszych i innych.(my to potrafimy bo mamy do tego system pomiarowy i wiedzę. a PAN???

Z tego co wiem (a może się mylę, proszę mnie nie oskarżać o głoszenie bredni) Państwo NIE produkujecie głośników w związku z czym nie bardzo wiem co mógłbym porównać nawet do wspomnianego wcześniej tonsila.

Pozdrawiam

ludzie po co to bicie piany. Ja Was proszę o jakiekolwiek wyjaśnienia dotyczące mojego problemu. Kupiłem go wczoraj w zestawie z Denonem DRA 365 RD. To już zauważyłem że jest to niższy model. W rachubę wchodzi już wymiana na wyższy model. Ja sprzętem się nie podniecam tylko słucham muzyki. Chcę usłyszeć czysty wokal oraz normalnie brzmiące talerze. Muzy głównie słucham na słuchawkach Philips SHP 8900. Kolumn docelowych jeszcze nie posiadam. Poprzedni sprzęt wymieniłem głównie ze względów wizulnych oraz trzeszczące potencjometry.

discomaniac71, 16 Kwi 2008, 18:51

>Muzyka to nie na Denonie za te pieniadze.

Prowdę godocie, ostatnio wylicytowałem z ciekawości Kenwood-a 7020, stary model na krótkoseryjnych przetwornikach PCM1701 (niestety tylko dwa). Różni się od modelu 8020 z tego co na razie zauważyłem jedynie napędem. Jest zbudowany jak czołg, wrzucę zdjęcia jak znajdę chwilę, na razie szukam schematu lub aplikacji PCM-a bo od biegania po ścieżkach oczy mnie już bolą. Dziwne że BB nie udostępnił danych...? Ale do czego zmierzam, odtwarzacz kupiłem za niecałe 200 stówki a gra poprawnie, w takich pieniądzach to w ogóle można się cieszyć że jest sprawny, a on gra! Co dziwne wypadł zdecydowanie lepiej w bezpośrednim porównaniu niz HiEndowy L1000D... Obudowa seryjnie wytłumiona masą plastyczną oraz dodatkowo usztywniona dodatkową blachą, wszystkie płytki elektroniczne zamontowane na "miekko" to już jaja :-)

Oj panowie...Denon DCD615 jest pod każdym względem lepszy od Diory.

Jest to o epokę bardziej zaawansowana konstrukcja od cd Diory..naprawde tani dac philipsa nie ma sie co równac z 2xPCM61P które sa wimplementowane w denonie z filtrem (!!!) SM5841 NPC..kwestia ze tego sie nie podłacza pod ultra konturowy wzmacniacz WS442 o silnie podbarwionym na krańcach paśmie bo wychodzi wielka KUPA.

Każdy kto ma więcej niż 18 lat i troche doswiadczenia w temacie audio wie że są sprzety owiane legendą. Z jakiego powodu to juz inna sprawa. Przed wieloma laty, kiedy pojawiła się "DIORA", za maleńkie pieniądze można było nabyć sprzęt na miarę i to było to. Jeśli kogos było stać na oryginalnego Philipsa to ok, a jeśli nie to wystarczyła tania Diora i było po sprawie. Szkoda mi dzisiaj czasu na uzupełnianie braków w oczytaniu innych forumowiczów, ale fakty to fakty i o nich się nie dyskutuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrób pasywną konwersję I/V z buforem np taką

Ukryta Zawartość

a jak nie chcesz kombinować tak bardzo to wymień ceramiki w zasilaniu i w torze audio na foliowe i zasil opampy wyższym napięciem (może być sprzed stabilizacji).

To pierwsze rozwiązanie da lepszy efekt; jako wzm. op. możez użyć też podójnych układów OP275 lub OPA2604.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieco nowszy schemat:

Ukryta Zawartość

post-5543-100004934 1208385219_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze mowiac nigdy Diora serii 500 i 700 mi nie podchodzila. Najlepszy byl wypust 400 i innych midi. Kiedys znajomy mial 400 i po pewnym czasie wymienil na 500 to po tygodzniu ja sprzedal. To wogole nie gralo, strasznie przytlumione, nie do sluchania. Zmienil na midi, 4 elementowa Technicsa z PRO LOGIC-iem. Lepsza konstrukcja, bardziej trwala, lepiej wykonana. Niestety to tez nie gralo. Podobnie u innych kumpli bylo, nie gralo, albo sie psulo ( seria 500 i 700 )Mialem 400 eksportowa, wowczas nie bylo zbyt duzego wyboru i jakos to gralo,ale wysokie byly zbyt mocne. Wszyscy przechodzili na SONY i Technicsy gdy sie pojawily. I nadal wielu uwaza, za Technics jedna z najlepszych firm robiacych sprzet audio. Prawda jest jednak inna. Technics gra fatalnie, jeszcze zaden nie zagral dobrze i mi odpowiadajaco, a mialem okazje posluchac kilkadziesiat roznych elementow.

Wracajac do tematu Denon DCD-615 czy Diora. Denon jest lepiej zrobiony, ale nie gra najlepiej. Trzebab by bylo troszke w nim pogrzebac, aby zagral w miare. Diora moglaby grac lepiej, ale pewnie siedza tam kondensatory zielone ( chyba ELWA ) i inne kiepskiej jakosci czesci. Trzeba wymienic niemal wszystkie kondensatory ( elektrolity ) i poprawic zasilanie , jeszcze cos napewno by sie znalazlo. Nie pamietam na czym jest zrobiona Diora (naped, przetworniki D/A , bufor wyjsciowy itd.)

Mój odtwarzacz CD 0421 grał stabilnie w całym zakresie. W górnych partiach dźwięk był czysty do samego końca. Mark Knopfler "Golden Heart" czwarty utwór "No Can Do " słyszałem wyraźne wybrzmiewanie talerzy podobnie jak w Piano Crafcie .W denonie ledwo co słychac. Dzisiaj zamiast philipsów 9800 użyłem AKG k 26 p. Syczenie zmniejszyło ale za to dół straszliwie mocny. Philipsy otwarte, AKG półotwarte. Zastosuję się do wskazówek Molibdena może coś da się poprawić.

P.S.

Sądzę że większość tej Diory nie słyszała jedynie mówi "co jedna baba drugiej powie".

fotki 7020 dla zainteresowanych, przypominam że CD mozna kupić za grosze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odtwarzacze i reszta sprzetu Kenwooda jest malo doceniane, a graja dobrze. Tymbardziej , ze ceny ich na allegro sa niskie wstosunku do jakosci. Odradzam DP-7030, kondensatory wylewaja ( dobre firmowki ELNA itp.) i powoduja zwarcia na servo itp. Cd jest do wywalenia, nie oplaca sie robic. Seria 7020/8020 jest juz lepsza.

7030 to konstrukcja już całkiem inna, niestety krok w tył względem starszych braci. Jak większość firm, postęp technologiczny wykorzystują nie do poprawy jakości wyrobu ale do obniżenia kosztów produkcji.

• 1 miesiąc później...
Gość czubsi

(Konto usunięte)

jeszcze jedna mała uwaga : DP 8020 znacząco różni się od 7020. Główne płyty są bardzo podobne ale różnią się elementami i np wszystkie kondki 7020 to w zasadzie czarne nippony SME (bardzo spokojne i "bezpieczne" brzmienie - z jednoczesnym delikatnym zaznaczeniem krańców pasma w 8020 wszystkie (99,9 %) kondki to brązowe ELNY Silmic lub czerwone ELNY Starget (czy jakoś tak...) Poza tym w 8020 jest (już tyle naliczyłem w/g zdjęć porównawczych) 29 elementów dodatkowo, których w 7020 nie ma !

8020 jest po prostu inny - myślę że tak można powiedzieć. 8020 prezentuje brzmienie z cechami sprzetów znacznie droższych , scena jest obszerna i wyrównana dźwięk jest delikatny bez oznak natarczywości , wysokie tony są selektywne i rześkie w porównaniu do np Pioneera DP 8500 jest znacznie bliższy naturalnemu brzmieniu natomiast jakością poszczególnych pasm w żadnym calu nie odbiega, mało tego jakość basu i jego wyrównanie jest na znacznie lepszym poziomie niż w Pionierze.

8020 nie nobilituje żadnego pasma, trzyma w ryzach średnicę i to na tyle dobrze, że brzmienie gitary , trąbki instrumentów smyczkowych posiada wspaniałe wypełnienie i barwę bliską naturalnym wybrzmieniom. Opteron napisz coś więcej o 7020 bo nie wiem czy coś więcej przy nim grzebnąłeś ?

Sorry, nie jestem moderatorem ale zauwazylem ze w kazdym temacie robi sie wielki syf i niewiadoma. Weszlem na tem temat, bo myslalem ze czegos sie dowiem o DCD-615 bo mam podobne DCD-755AR, a co zobaczylem? Grupke ludzi klocacych sie o jakies polskie, a zagraniczne zabawki i wyzszosc jednych nad drugimi.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.