Skocz do zawartości
IGNORED

Kto kupuje audio made in china?

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich "wydarzeniach" w Tybecie stwierdziłem ,że prawie cały sprzęt audio (denon,marantz,yamaha itd.)hi-end i drogie kable sa "made in china".Zastanawiajace jest dlaczego jest taki drogi w porównaniu ze sprzetem europejskim i amerykanskim gdzie koszty sa o niebo wieksze ? Czy producenci,dystrybutorzy,redaktorzy wiedza jak powstaje i z czego sprzet który wciskaja ? Czy hi-endowe kable "made in china" zrobione są z miedzi 6N (która jest bardzo droga i trudna w produkcji)?Jaka fabryka wytwarza jej tony? Taki XLO kupuje ją na gramy!A może zrobione są z miedzi elektrolitycznej 99,95 kupowanej od KGHM tonami,albo z miedzi wyciągnietej przez chińskie dzieci ze starych transformatorów przywiezionych z europy?Przy tak małej sprzedaży audio dziwi,ze dystrybutorów,redaktorów stać na wypasione volva,plazmy,wycieczki itd?

https://www.audiostereo.pl/topic/41836-kto-kupuje-audio-made-in-china/

dzisiaj juz wszystko jest made in china i trzeba sie z tym pogodzic

nawe yamahy denony nie tylko china a i malesja

nowe samochody :) kiedys mercedes wyjezdzal ze stutgartu wtedy to byl prawdziwy daimler bezawaryjny i komfortowy z krwi i kosci prawdziwy diesel na niemieckich podzespolach a dzisiejszy daimler nie widzial niemcowa bo wiekszosc czesci i pozespolow robione we wloszech i chinach

ot takie porownanie co do aut :)

takze co do elektroniki niema watpliwosci ze nawet najwyzsze high endy sa produkowane w chinach

ja tam marzę o systemie made in poland. najmniejszy wybór jest w źródłach, a tak to mamy w czym przebierać. tylko że ceny sensownego sprzętu zaczynają się tak od 3kzł za klocka. chciałem kupić swego czasu amplifona, ale dla mnie to wydatek niemały a teraz? wystarczy zajrzeć na allego za 2kzł można wybierać, czy ma być hybryda czy nie, są różne konstrukcje i lampy. w sumie jakimś wyjściem jest taki egovox, ale nie wiem jak brzmi.

zachowując spokój sumienia można albo kupować sprzęt producentów montujących w kraju macierzystym, albo firm chińskich takich jak xindak czy yaqin.

Niedawno o tym myślałem. Wcześniej miałem elektronikę made in china. Oczywiście były to urządzenia produkowane aktualnie. Teraz mam system vintage i wiem, że nic nie pochodzi z Chin.

Ale czy mi to przeszkadzało,że z Chin?? Sam nie wiem...

Niestety rynku nie da sie przeskoczyc, a szkoda:/ Makroekonomia rzadzi sie swoimi sprawami..z tym ze dla chcacego nic trudnego i mozna smialo kupic sprzet ktory nie jest wyprodukowany w chinach. Jesli chodzi o same urzadzenia, to ja nie mam im nic do zarzucenia, wiadomo ze firmy tez chca zarobic..natomiast jesli chodzi o wzgledy polityczne i przypomne sobie ze Chiny to tak malostkowy, ukrutny i zaklamany narod, to pokazuje im jeden wielki srodkowy palec, za to co teraz robia.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Piotrek608, 15 Kwi 2008, 19:05

>tak tak po ilosci maili widze że coraz wiecej audiofili natrafia na made in china...ale chyba nie

>ma od tego odwrotu..dobrze, ze zupki chińskie są spod Radomia..

Zupki chińskie często są wietnamskie :))

marcin1982, 15 Kwi 2008, 18:08

>dzisiaj juz wszystko jest made in china i trzeba sie z tym pogodzic

>nawe yamahy denony nie tylko china a i malesja

>nowe samochody :) kiedys mercedes wyjezdzal ze stutgartu wtedy to byl prawdziwy daimler bezawaryjny

>i komfortowy z krwi i kosci prawdziwy diesel na niemieckich podzespolach a dzisiejszy daimler nie

>widzial niemcowa bo wiekszosc czesci i pozespolow robione we wloszech i chinach

>ot takie porownanie co do aut :)

Bardzo dużo firm nie produkuje w Chinach.

Z pewnością jest to między innymi Krell

Jeszcze niedawno chcieliśmy zmieniać Chiny, a dziś to Chiny zmieniają nas. Niestety.

Zachód siedzi tam zakopany po uszy.

:-(

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

W Chinach nie produkują również:

ATC, Chario, ESA, Genelec, RLS, Sonus Faber, Totem.

Amplifon, ATOLL, Cyrus, Kustagon, Linn, Luxman, NAIM, Pro Ject, Rega, Sound Art, T+A.

Ostoja, Supra, Troks, Isotek.

Ponadto wiele innych firm, można coś zestawić jak się chce.

Violet, 15 Kwi 2008, 20:38

>Jeszcze niedawno chcieliśmy zmieniać Chiny, a dziś to Chiny zmieniają nas. Niestety.

A dlaczego niestety? Najwiekszy kraj pod wzgledem ludnosci cos znaczyc jednak powinien. Marzylbym, zeby nasze budownictwo czy przemysl hutniczy radzily sobie tak jak w Chinach. A ich kontrukcje audio juz dawno sa na najwyzszym poziomie i lekcewazenie ich jest zwyklym syndromem klapek na oczach. Jest dla kogo robic, bo poza eksportem jest jeszcze cala rzesza rodzimych audiofilii.

Zreszta takie firmy jak Quad, Mission, Audiolab czy TAGMcLaren sa tez chinskie.

marcin1982, 15 Kwi 2008, 20:39

>ciekawi mnie tylko czy tam elektronika w srodku nie widziala kiedykolwiek chin? w krellach

Muszę Cię rozczarować,

Znam osobę , która lutuje płyteczki u Krella

swoja drogą ciekawe co z tego wyniknie. Samochody najlepsze koreańskie (w testach KIA bije na głowę Golfa, a na drogach pełno nowych aut typu Hundai czy Kia). Oglądałem ostatnio nowego Opla za 130kzł, a tu nagle sie okazuje że został w całości zaprojektowany i jest produkowany w "tej" najnowoczesniejszej fabryce Daewoo. Jeśli ktoś chce kupic dobry TV FullHD to tylko koreański, czy kogos interesuje coś poza Samsungiem czy LG ? Co będzie jesli pojawia sie do tego chińskie marki, chyba tylko jakościa można będzie konkurować jak to ma miejsce w przypadku naszych fabryk obuwia, które odnoszą same sukcesy dzięki dobrej jakości.

Pożyjemy zobaczymy.

Jeśli tylko mogę, omijam produkty z Chin rodem (w każdej dziedzinie). Wiadomo przecież dlaczego są tak tanie, wiadomo też dlaczego ludzie protestują przeciwko igrzyskom u nich ... cały czar zachwytu pryska niczym bańka mydlana i się odechciewa wspierania REŻIMU !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Matee->

Taaaa....chetnie poslucham jak sie maja igrzyska i rezim do cen sprzetu z Chin. Pewnie nam powiesz, ze komunistyczny rzad zrobil spisek i z kazdego zintegrowanego wzmaka poskladanego raczka biednych dzieci jeden chinski yuan idzie na karabiny dla milicji w Tybecie, a z monoblokow ida az 2 yuany.

Zycze ci zebys tam pojechal, zobaczyl to z bliska i zakochal sie w tym pieknym kraju zamiast plesc takie farmazony.

Koledzy,

bardzo ciekawa dyskusja,

ale jak to jest naprawdę z tą jakością (uprzedzając wyjaśniam że nie mam możliwości odsłuchać,

jak mają się np. xindaki 06 za 3k (cd + a) w stosunku np. do creek evo za ok. 5K.

Audio z Chin (i milion innych rzeczy - niedawno we Wprost chyba był artykuł bez wielkiego problemu udowadniający fakt, że tzw. świat zachodni miałby problemy z przeżyciem jednego tygodnia bez chińskich produktów...), ropa/gaz z Rosji, azjatyckich krajów poradzieckich i od Arabów, kamienie szlachetne i rzadkie pierwiastki (np. do produkcji telefonów komórkowych) z krajów południowej Afryki, cygara z Kuby, samochody z USA, itepe, itede.

Same wolne, demokratyczne, szanujące prawa człowieka i nie stosujące kary śmierci kraje... :-P

Panowie. Bardzo fajna dyskusja, ale kolega marianek pyta sie dlaczego sprzęt robiony w Chinach jest taki drogi w porównaniu ze sprzętem europejskim i amerykańskim i dlaczego przy tak małej sprzedaży audio, dystrybutorów i redaktorów stać na wypasione Volva, plazmy czy wycieczki.

Nie ma co się oszukiwać sprzęt tam produkowany jest dobrej jakośći, często przewyższa ten z ameryki i europy i to nie tylko w dziedzinie elektroniki. Fakt, że każdy myśli że jak z chin to powinno być tanie bo tam jest tania siła robocza moim zdaniem jest mylny.

Audio Academy No proszę a kogo stać na wypasione auta i wycieczki , moze wymień z imienia i nazwiska ??? Ja obserwuje inne zjawisko .Trzymają sie tylko więksi i poważniejsi dystrybutorzy ,maluchy po woli odpadają z konkurencji i znikają .

Pasowało by jeszcze rozróżnić ,Chiny Wietnam Kambodże i inne kraje wschodu.Ostatni rok mam przyjemność okazje? sam nie wiem jak napisać pracować na nowej nowoczesnej maszynie prod wietnamskiej. Dużo prostych banalnych usterek chość ogólnie to trzeba pochwalić ale większośći usterek można było uniknąć stosująć lepsze części, materiały.Wracając do audio mam właście zamiar nabyć chinola się okaże. Zbyszek

>>kerikawon

Juz ci odpowiadam. Na plazmę czy wycieczke stać każdego, kto ma dobrą pracę a Volvo może sobie kupic każdy, kto ma dobrze prosperujący biznes lub ktoś na wysokim stanowisku w dużym zakładzie lub ma sklep ze sprzętem hi fi.

Przy czystym koncie takie auto wziąć na kredyt to na prawde nie jest problem.

>>kerikawon

Nie bardzo wiem do czego mam sie ustosunkować, wydaje mi sie, że wyraziłem sie jasno. Napisałem kogo stać na plazmy i wycieczki i na Volvo, czyli tym samym odpowiedziałem na pytanie zadane przez marianka.

Problem chinski to podejscie do jakosci. W Chinach z powodow wiadomych jakosc jest terminem egzotycznym i liczy sie koszt podukcji - jak najnizszy. Chinska moralnosc takze nie zna czegos takiego jak lojalnosc wobec klienta, nabywcy towaru. Sam odpowiadasz za to co bierzesz. Sprzedane? Sukces. Nie sprzedane? Porazka. Czy ktos byl na zapleczu chinskiej restauracji? Nie radze.

Efekt - 'zlote sample', permanentne przerobki w sprzedawanych modelach w ramach wlasnie obnizki kosztow i kompletny brak dbalosci o klienta i serwis. Nie jestem tu stronniczy, nieobiektywny czy wrogi. Po prostu takie sa fakty i kupujac chinski sprzet trzeba miec to wszystko na uwadze. Nie pisze teraz o chinskich denonach czy marantzach ale o stricte chinskim produkcie. Ja w to nie wchodze. I wielu europejskich dealerow chinskiego sprzetu takze. Zreszta, zwykle to Chinczycy lub wszelkiej masci cwaniacy.

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.