Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podlaczyc B&W 603 S3?

THOMAS

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączam się do pytania. Bądźcie tak dobrzy i wyjaśnijcie nowicjuszowi, co daje bi-wiring. Czy to nie jest przypadkiem tak, że w efekcie zdwokonej ilości kabla wzrasta opór, a tym samym pogarsza się brzmienie kolumn?

Poradźcie jakie zastosować kable.

Pozdrawiam

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Mam pierwszą serię B&W 603 oraz centralny CC6. Na początku miałem to podłączone kabelkami Sonic Link AST75 i wydawało mi się, że to gra fajnie. Teraz mam podpięte Cordialem CLS 440 w bi-wire. Są to niedrogie kabelki o potężnym wyglądzie :-) Przybyło basu. To w zasadzie tyle.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

bi-wire przy tej klasie kolumn może tylko niepotrzebnie zwolnić dżwięk, szczególnie gdy zastosujemy jeden kabel na niskie i wysokie, zastosowanie bi-wiringu mija się z celem. Mozna próbować z droższymi kolumnami, z osobnym kablem na wysokie i niskie wtedy takie rozwiązanie może mieć sens, ale w sumie rezultaty i tak są subiektywne. Tak więc owszem próbować można ale przed kupnem kabli warto sprawdzić bo można tylko niepotrzebnie umoczyć kase.

Pozdrawiam

Można powiedzieć że z "doświadczenia" choć uzupełnione opinią osoby 3 :). Pare dni temu w sklepie sprzedawca puszczał mi pare kabelków(bo sam mam zamiar sprawić sobie na gwiazdke). Słuchałem audioquesta i kimber kable zarówno w bi jak i w single wire. Ja osobiście różnicy pomiędzy single a bi niesłyszałem, sprzedawca powiedział że przy tej klasie kolumnach (słuchałem na Paradigmach Monitor 7), połączenie może tylko nie potrzebnie zwolnić kolumny(chyba nie kłamał- bo namawiał mnie do opcji za którą mniej by mu zapłacił). Ja uważam że żeby słyszeć różnice pomiędzy single a bi trzeba mieć spore doświadczenie, dla początkujących różnica w dzwięku będzie co najwyżej znikoma, a kosztować może niemało.

Pozdrawiam

"... sprzedawca powiedział że przy tej klasie kolumnach połączenie może tylko nie potrzebnie zwolnić kolumny..."

zapytaj go co mial na mysli mowiac zwolnic i jak niby to mialoby funkcjonowac.

Generalnej odpowiedzi na Bi- czy Single Wire nie ma. Sa produkty (firmy) ktore zyskuja na Bi-Wire (np. B&W, KEF) i sa takie w ktorych nie odgrywa to zadnej roli. W duzym stopniu jest to zwiazane z budowa zwrotnicy (odseparowanie elementow dla poszczegolnych torow). Malo tego sa takze firmy ktore kategorycznie sprzeciwiaja sie Bi- i nawet w najdrozszych modelach stosuja pojedyncze terminale (np. Dynaudio)

Niezaleznie od zdania wszystkich innych - poexperymentowac wolno kazdemu

xajas

www.jaschiks.com

jesko: czyli powtarzasz "mądrości" sprzedawców. W tym temacie - ostatnio od sprzedawcy dowiedziałem się, że najwyższą jakość obrazu zapewni mi połączenie dvd z telewizorem za pomocą kabla s-video. Wiadomo, s to od 'super', więc lepszy od scart rgb...

No i co - też mam takie cuda wianki propagować na forum? :-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Gość bolantus

(Konto usunięte)

Pewno że podłączenie DVD lub odbiornika satelitarnego przez RGB daje najlepszą jakość obrazu !

S-VHS daje gorszą jakość obrazu. Z mojej praktyki kolorystyka na S-VHS jesł OK (kolory są żywe) ale jakość obrazu nie jest już tak idealna jak przez RGB a dotego biel jest tak ostra - jaskrawa że aż "bije po oczach" co przynajmniej dla mnie S-VHS całkowicie dyskwalifikuje do oglądania na TV.

Poprostu jak sama nazwa wskazuje jest to raczej system obrazu przeznaczony do nagrywania na magnetowid o formacie S-VHS gdzie żywe koloryi jasna biel poprawiają jakość nagrania.

Ale do oglądania na TV to tylko RGB daje najwyższą jakość !

Pozdrawiam

balantus

S-Video a S-VHS to nie to samo (a niestety czesto pojecia te sa zastepczo uzywane jako synonimy)

S-VHS to ulepszon metoda / norma nagrywania sygnalu (w porownaniu VHS podobnie jak Hi8 jest polepszeniem Video8)

S-Video (czyli Y/C) to metoda / norma przesylania sygnalu wizyjnego

xajas

www.jaschiks.com

krzysiek po co się czepiasz, napisałem przecież wiedza sprzedawcy oparta o moje doświadczenia. A jak sam wiesz sprzedawcy są lepsi lub gorsi, Ty trafiłeś pewnie na wybitnie zły egzeplaż, Ja raczej nie, facet radził mi nie według cennika tylko według swoich doświadczeń i dodatkowo pokazał mi to na paru przykładach, mnie to osobiście przekonało.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.