Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kabla sieciowego DIY - pytanie

ciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem sobie odpowiednie wtyki Bals + schurterIEC oraz kabel Olflex Classcic 100cy 3x2,5 (bo mam zamiar zrobić sobie swój kabel sieciowy) i mam pytanie o połączenie. Łaczy sie tzw odbicie lustrzane bez uziemienia przy wtyku IEC (tak>?). Ale czy ekran podłącza się do bolca we wtyku razem z jedną z tych 3 żył. Bo wiadomo 2 żyły idą na bolce a 3 + ekran? Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/41826-budowa-kabla-sieciowego-diy-pytanie/

Tak. Pozbywając się tym samym w pewnym stopniu ochrony przeciw porażeniowej. Dla mnie troszkę nie zrozumiale posuniecie bo cóż wadzi podłączyć taki ekran do metalowej obudowy urządzenia a tym samym sprowadzić jego potencjał do potencjału ziemi ale cóż nie wszystkich i nie wszytko da się zrozumieć;)

Akurat w samej sieciówce żółto-zielona żyła powinna być podłączona do obu wtyczek, bo jeśli nie jest podłączona, to równie dobrze mogłoby w ogóle jej nie być.

Osobną kwestią jest podłączanie obudowy urządzenia do uziemienia. Otóż, jeżeli urządzenie fabrycznie miało kabel dwużyłowy bez uziemienia, to instalując w nim gniazdo IEC absolutnie nie wolno podłączać środkowego pinu do obudowy!!!.

.... i tym samym Mc Gyver prawdopodobnie uchronił parę istnień ludzkich :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jak nie macie pojęcia co robić, i jak robić, to nie bierzcie się za sieciówki, bo was prąd pierdzielnie, a może i zabije. Możecie też doprowadzić do sytuacji, że źle zrobione sieciówki podpięte pod wasz sprzęt doprowadzą do porażenia np. waszych dzieci.

Jak już was ręce świerzbią do robienia sieciówek, to wydajcie dodatkowe 4zł, kupcie zwykłą komputerową sieciówkę "na straty", rozprujcie, i wzorujcie się na tym jak to tam jest popodłączane.

Jak macie ekranowany kabel, to ekran połączcie do bolca uziemiającego od strony ściany. Bądź też pozostawcie niepodłączony.

Nie eksperymentujcie z kablami głośnikowymi oraz innymi nie przeznaczonymi do zasilania sieciowego, bo to może być zabójcze.

Jak już zmontujecie sieciówkę, to jej nie podłączajcie. Najpierw posprawdzajcie dokładnie miernikiem czy nie ma zwarć, i czy jest wszystko prawidłowo połączone.

>Osobną kwestią jest podłączanie obudowy urządzenia do uziemienia. Otóż, jeżeli urządzenie fabrycznie

>miało kabel dwużyłowy bez uziemienia, to instalując w nim gniazdo IEC absolutnie nie wolno

>podłączać środkowego pinu do obudowy!!!

Szczerze mówiąc nie zastanawiałem się nigdy nad tym.

Co się może stać przez takie podłączenie. Przecież w tym układzie obudowa zostaje uziemnona. Możecie mi to wytłumaczyć? Jakie sa zagrożenia wynikajace z takiego podłączenia?

...tylko nie krzyczcie proszę ;)

To co napisał MacGyver też nie do końca jest prawdą , można to zrobić ale nie bezpośrednio

Proponuję zapoznać się z art

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tym, że ten artykuł generalnie dotyczy urządzeń DIY, i mówi raczej jak uniknąć pętli masy przez podłączenie masy urządzenia do obudowy przez rezystor, a nie o uziemieniu. Poza tym w różnych krajach przepisy różnie określają uziemienie.

Generalnie bezpieczniej jest trzymać się zasady, że jeżeli obudowa fabrycznie nie była uziemiona, a przewód był dwużyłowy, to nie wolno jej uziemiać. Instalując w takim urządzeniu gniazdo IEC środkowy bolec należy pozostawić niepodłączony.

McGyver masz rację, iż z przewodem sieciowym trzeba ostrożnie inaczej jak z głośnikowymi (bo grozi porażeniem) Jednakże jak się wszystko zrobi dokłądnie bez uchybięń to nie powinno być kłopotu ale chce jeszcze poznać odpowiedź na moje pytanie z postów wczesniejszych - Czyli żółto zielona żyła do obu wtyczek a ekran z żółtozieloną do bolca wtyku tak ?

ciechu, 15 Kwi 2008, 14:58

>McGyver masz rację, iż z przewodem sieciowym trzeba ostrożnie inaczej jak z głośnikowymi (bo grozi

>porażeniem) Jednakże jak się wszystko zrobi dokłądnie bez uchybięń to nie powinno być kłopotu ale

>chce jeszcze poznać odpowiedź na moje pytanie z postów wczesniejszych - Czyli żółto zielona żyła do

>obu wtyczek a ekran z żółtozieloną do bolca wtyku tak ?

Była odpowiedź. Patrz powyżej.

----> ciechu

tu masz zdjęcia z innego wątku o sieciówkach, można połączyć na dwa sposoby np. tak:

Ukryta Zawartość

post-360-100005050 1208266315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 15 Kwi 2008, 12:30

>Osobną kwestią jest podłączanie obudowy urządzenia do uziemienia. Otóż, jeżeli urządzenie fabrycznie

>miało kabel dwużyłowy bez uziemienia, to instalując w nim gniazdo IEC absolutnie nie wolno

>podłączać środkowego pinu do obudowy!!!.

Co w sytuacji gdy oryginalny kabel jest dwużyłowy ale na obudowie jest miejsce (śruba) do podłączenia uziemienia? Są jakieś przeciwwskazania?

Tanto, 16 Kwi 2008, 02:46

>Co w sytuacji gdy oryginalny kabel jest dwużyłowy ale na obudowie jest miejsce (śruba) do

>podłączenia uziemienia? Są jakieś przeciwwskazania?

Taka sytuacja występuje zwykle w:

-gramofonach, i wtedy zacisk ten jest przeznaczony do podłączenia masy gramofonu do masy wzmacniacza

-wzmacniaczach i preampach z wejściem phono, i wtedy zacisk ten jest przeznaczony do podłączenia masy gramofonu

-tunerach, i wtedy zacisk ten jest przeznaczony do podłączenia masy anteny

Jeżeli zatem urządzenie takie oryginalnie było wyposażone w kabel dwużyłowy, to zakaz podłączania obudowy do bolca uziemiającego w gnieździe IEC i tak obowiązuje.

no dobrze ogólną tezę zrozumniałem. A co jesli chce podpiac uziemienie np do cd ktory wczesniej mial tylko 2 kable?obudowe podlaczyc przez kondensator? Jesli tak to przez jaki?

Kwestia uziemien jest bardzo interesujaca. Co nam grozi jesli jednak podpialem uziemienie do obudowy cd ktory wczesniej nie mialgo podpietego?

Co do budowy kabla sieciowego lub innego/glosnikowy. Czy ma znaczenie w ktora strone sa skrecone zyly/przewody kabla? Np. Chce zrobic kabel glosnikowy lub zasilajacy z kilkunastu kabli o przekrojach 0,6mm w koszulkach teflonowych. Jak skrecic zeby bylo dobrze. Czy dobrze jest mieszac srednicami kabelkow w przewodzie? (dodatkowe zyly mniejsze lub wieksze od wyjsciowej 0,6mm) Czy ktos wie jak to brzmi?

Niektorzy producenci stosuja takie rozwiazania dajac rozne srednice kabli. Czy probowaliscie podpinac takie kable np bez kilku zyl (mniejszych lub wiekszych)?

To dosc ciekawe przynajmniej jak dla mnie. Czy rzeczywiscie male srednice kabelkow 'niosa góre' pasma a wieksze srednice dol :)

Powinienem zacząć od tego ze chodzi o amptituner Sansui 771. Uziemienie gramofonu owszem ale japońce dodali jeszcze jeden zacisk który sugeruje (?) uziemienie obudowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastosowanie trójprzewodowego kabla jest w tym przypadku kuszące ponieważ podłączenie zielono-żółtego przewodu w tym miejscu, znacznie zmniejsza brum i inne śmieci, ale... instalację elektryczną mam z lat 60-tych, gdy nikt nie wiedział o przewodach ochronnych itp. a 'uziemienie' jest zrobione poprzez podłączenie bolca do przewodu 'zerowego' w gniazdku :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGywer

A jak mam podlaczyc uziemienie w takiej sytuacji:

W gramofonie jest zlacze na kabelek uziemiajacy,

w preampie gramofonowym jest zlacze na kabelek uziemiajacy

i w integrze jest takowe.

Co wtedy? Jak podlaczyc uziemienie?

Witam w końcu udało mi się taki kabelek samemu wykonać, ale mam pytanie wybrałem sposób drugi z powyższych zdjęć i zastanawiam się czy to ma jakieś znaczenie czy sposób pierwszy jest częściej stosowany. Tzn ja wybrałem taki że ustawiając wtyki obok siebie z gniazdem uziemiającym do góry to kable są wkręcone w tej samej kolejności patrząc od lewej (czy prawej:))) strony. Ale satysfakcja z wykonanego kabla :"gwarantowana" koszty niskie około 56 zł. Pozdrawiam i Dzięki za pomoc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.