Skocz do zawartości
IGNORED

głosnik i wzmacniacz do subwoofera

lugi666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje zbudować subwoofer. I mam taki mały dylemat: jakiego głośnika użyć (cena 200-300zł)oraz wzmaciacza. Powiem krótko nie wyobrażam sobie muzyki bez potężnego bassu. Słucham najczęściej house i rap. Pokuj ma 12m'. Myslełem juz nad peerlesem sls10. Co Wy nato?? skrzynia bedzie wyposarzona bass-reflex. Serdecznie dziekuje za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam.

Siemanko, to może i ja od razu się podłącze. Szukam pomysłu na zestaw: sub głośnik 2 cewkowy + obudowa zamknięta. Wiem że już było, ale każdy pisze co innego.

Założenia:

- do słuchania muzyki z monitorami

- zasilane chyba miało by być z końcówki Arcam P85

- fg około 40..50Hz

- rozmiar obudowy dowolny

- pokój 22m2 bezproblemowy akustycznie

Pytania:

- jaki głośnik w jakiej objętości obudowie byłby najlepszy (dwucekwowy)

Co myślicie o tym głośniku u-dimension -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośnik kosztuje 400zł i można z niego zrobić bardzo małą obudowę zamkniętą.

Ukryta Zawartość

Przykładowe obudowy -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze coś takiego?

Ukryta Zawartość

przy kupnie otrzymacie również ksiażeczkę w której są policzone różne wersje obudów, wszystkie wymiary itp a głośnik też fajniutki

Ukryta Zawartość

Do 12m^ to sls10 ale w obudowie zamkniętej, będzie ok.

Wzmacniacz polecam produkcji Irka z forum DIYaudio, sam taki użytkuję 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

post-13709-100005110 1208114107_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lugi666, 13 Kwi 2008, 21:33

>szczerze nie myslełem na obudową zamkniętą ale pomyśle nad tym wzmacniaczem.

W pokoju 12m^ sls10 w obudowie zamkniętej do ci ogromne maksymalne natężnie dźwięku jeśli również o to ci chodzi, a przy okazji bas będzie lepszej jakość i skrzynka mniejsza.

Jak juz kupować wzmak od Irka z diyaudio, to może zamiast SLS-a lepszy będzie Dayton RSS265HF-4. Lada dzień Polink sprowadzi je z partsexpress a dolar jest tani...

PS. Ten Dayton w 40dm3 będzie miał rezonans 35Hz i dobroć 0.62. A wiec w małym pomieszczeniu 20Hz powinno dać sie usłyszec bez problemu. Inna sprawa że w house i rapie to raczej podbicie 60Hz daje potężny bas a nie 20Hz...

Piotr_1, 15 Kwi 2008, 23:07:

Oczywiście setup "kolumny plus pasywka DVC do napędzenia wzmakiem stereo" jest ryzykowną sprawą - bo trzeba dobrać efektywność woofera do monitorków na etapie wyboru przetwornika. Potem możliwość manewru jest już niewielka.

lugi666, 14 Kwi 2008, 15:03:

W małym pomieszczeniu obudowa zamknięta jest mniej ryzykowna. Inna sprawa - po co ten sub? Czy chcesz odfiltrować basy idące do mkolumn i przestroić je na obudowę zamkniętą (celem redukcji wychyleń ich midwooferów a tym samym zniekształceń)?

Jeżeli kolumny miałyby jednak pracować w BR bez filtru odcinającego basy, zbudowałbym suba z BR strojonym do tej samej częstotliwości co w monitorach, na głośniku o niekoniecznie bardzo niskich Fs i Qts. W ten sposób dostaniesz po prostu więcej basu, bez problemów ze współpracą monitory - sub.

Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia, jedynie ogólne pojęcie. Monitory to Quad 12l, które częstotliwość dolną -6dB mają podane 45Hz. Efektywność tych kolumn to 88dB. Nie zamierzam nic z nimi robić, ponieważ są świetne, jedynie brakuje im low bassu, a tak są rewelacyjnie zestrojone, szybkie, może tylko zatkać bass reflexy. I słyszałem że filtr HP do takich kolumn to tylko same problemy, dlatego chciałem zrobić doładowanie w stylu 2,5 drożnym. Po przejrzeniu tego peerlesa, to bardzo fajne są te xxls, jednak wersje 2 cewkowe wymagają jakichś dziwnych bass refleksów lub membrany pasywnej, co daje koszt +300zł za samą membranę 10''. Z tego daytona skoro jeszcze nie ma go w Polszy, to ciężko coś znaleźć będzie. A co do efektywności, to jaką uzyskam w obudowie, jeżeli woofer ma na przykład 86dB przy 50Hz? Czy nie można efektywności podregulować rezystorami? Jakie cewki filtra zastosować do suba? i jakie kondy?

Piotr_1, 16 Kwi 2008, 10:21:

Po pierwsze - poszukałbym niezależnego testu tych monitorów żeby wykumać gdzie mają strojony BR i jakie są inne parametry.

Jeżeli tylko brakuje im basu - to pasywny sub może być rozwiązaniem mało precyzyjnym - jeżeli z jedną cewką pracującą a drugą zwartą będzie miał efektywność podobną jak woofer monitora - to poniżej odcięcia suba filtrem pasywnym dostaniesz 6dB więcej basu. Skokowa regulacja z precyzją 6dB to trochę słabo.

Tak czy siak można pomyśleć o dodaniu suba równolegle do monitorków i strojenia go do podobnej częstotliwości żeby fazy sią zgadzały. W takim przypadku basowy behemot nie ma wielkiego sensu, bo strojenie wyjdzie od czapy a potencjał będzie niewykorzystany - sygnał który ledwo ruszy wielkiego suba z łatwością przesteruje monitorki. Aurum Cantus AC-180F1S może się nadać jako niskotonowy dopalacz o parametrach podobnych jak midwoofery tych monitorów. Jakby był za mały i za słaby to może któryś z Dayton'ów DVC będzie dobry, choć ich Fs/Qts może być za niskie... Zamiast stosować DVC można zresztą zbudować suba z dwoma głosnikami w oddzielnych komorach - na to samo wyjdzie tylko wybór głośników nieporównanie większy.

Heh, nie przypuszczałem że będzie problem z fazą :/ to mi zrujnowało koncepcję, nie mam tyle miejsca żeby latać z subwooferem po mieszkaniu żeby znaleźć zagubioną fazę :) bo z tego co się doliczam różnice mogą być około 1,5metra w skrajnie niekorzystnym przypadku przy 50Hz. Efektywność bym nadrobił dodatkową końcówką mocy z regulacją w ostateczności. Mam jakąś niechęć do tych aktywnych subów, dlatego że za dużo w nich podejrzanej elektroniki. Człowiek kupuje jakieś przetworniki cuda a tam w środku w subwooferze z marketu jakieś sprzężenia dziwne tylko czychają żeby zabić szybkość basu.

>misiomor

Jakiego daytona byś polecił do subwoofera w obudowie BR 80L max 100L? Myślałem nad tym 15 calowym dostępnym w polinku, ale chyba wymaga jednak dużo większej obudowy?

sub ma służyć do wzmocnienia systemu strereo. Bass wydobywający sie z kolumn nie jest taki jakibym chciał. Decyzja zapadła obudowa BR jest w trakcie budowy głośnik peerless sls-10. Jeszcze tydzien i bedzie gotowy:) Jesli sobie życzycie moge opisać dokładne komponenty akich używałem i tym samym opublikować mój projekt autorski.

Piotreq23, 16 Kwi 2008, 18:59:

80 - 100dm3 i BR to dość mało, odpowiednio niskie strojenie będzie wymagało rurki małej średnicy - 10cm może być za dużo, 80dm3 i 20Hz oznaczałoby rurę 65cm długą, w 100dm3 jest już 51cm a więc na granicy. Niestety dobre profilowane rurki są dostępne w kalibrach 70mm (to zupełnie bez sensu do wooferów 12 - 15 cali) i 100mm.

Porównując nowe RSS315HF-4 i RSS390HF-4 w 100dm3 20Hz:

- Ten pierwszy (12 cali) schodzi bardzo nisko (f3=20Hz), silniej!!! obciąża port za to strojenie jest mocno EBS-owate (zaradzić temu można zmniejszając budę do 80dm3 ale wtedy jest problem ze znalezieniem rurki 9cm średnicy albo wymaganą długością rury 10cm).

- Drugi (15 cali) natomiast wykazuje 2dB podbicie okolic 40Hz, f3 jest przy 25Hz, impulsowo sporo lepiej, do tego efektywnośc też trochę wyższa. 100dm3 zamknięta likwiduje podbicie 40Hz ale nie podwyższa f3 i f6 jakoś dramatycznie w porównaniu z BR tej objętości.

Można się też zastanowić nad starszej konstrukcji DVC310-88 albo DVC385-88 - z podobnymi zastrzeżeniami.

Piotr_1, 16 Kwi 2008, 18:23

Z fazą kłopoty byc mogą choc nie muszą. BR przesuwa fazę akustyczną o dokładnie 180 stopni do przodu przy Fb - dlatego jeżeli połączysz równolegle z nim głośnik w obudowie zamkniętej o niskim rezonansie (OZ przesuwa o 90st. do przodu na swoim rezonansie) i jeszcze z lowpassem kręcącym fazę do tyłu - możesz dostać odejmowanie się SPL.

Dlatego takie łączenia monitorka z subem pracującym jako 0.5 way należy robić pod kontrolą symulacji numerycznych z uwzględnieniem filtrów, faz akustycznych jak i wytrzymałości mocowych.

: ) pomimo braku wiedzy jakoś mnie strasznie ciągnie żeby zrobić sobie tego daytona 15'' w obudowie zamkniętej 150 litrów. Przy takiej ilości komplikacji może się okazać że lepiej wszystko sprawdzić empirycznie :P W razie niepowodzenia kupię zwrotnicę cyfrową, bo będe już skazany na swój płód.

Z głośnikami DVC jest jeszcze jeden problem - przebieg impedancji.

Kiedy pracuje jeden kanał a w drugim nie ma sygnału, wtedy co prawda Qts zostaje takie jak było (bo wzmacniacz drugiego kanału zachowuje się jak zwarcie), ale Qes się podnosi a Qms maleje co skutkuje obniżeniem peaku rezonansowego impedancji.

Gdy oba kanały pracują tak samo - peak impedancji jest wyższy.

To może IMHO wpływać trochę na pracę filtru (będzie inaczej kiedy pracuje jeden kanał a inaczej - gdy oba idą tak samo), zwłaszcza kiedy f3 filtru jest blisko Fc głośnika w budzie. To może być mało istotne odsłuchowo ale zjawisko jednak jest.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze nie kupiłem tego głośnika, od razu musiałbym zamówić elementy zwrotnicy. Jak powinien wyglądać filtr na fg 40Hz -3dB? Z charakterystyki głośnika widać że filtr 2go rzędu prawie nic nie da :) jaki filtr najlepiej dobrać aby nie wydać na zwrotnicę więcej niż na głośnik :) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.