Skocz do zawartości
IGNORED

DALI IKON 6 z NAD 320BEE czy CA 540v3

Mario Tabasco

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam nowy zestaw kolumn Ikon Dali do kina domowego. Obecnie gram na ampie YAMAHY 430 i jestem średnio usatysfakcjonowany.Myślałem żeby kupić NADa 320BEE do odsłuchu stereo. Jedna fakt, że w 50% słucham muzyki i w 50% nagłaśniam filmy z TV powodował by potrzebę stałego przełączania amplitunera kinowego na wzmacniacz stereo. Myślałęm aby to zrobić na jakimś układzie styczników. Będąc w sklepie zaproponowano mi zakup Amplitunera Cambridge Audio AZUR 540v.3 za 2299zł. który ma być świetny w stereo i kinie a jednocześnie wyeliminuje potrzebę częstego przełącznia wzmacniaczy. Czy Ktoś może mi doradzić czy to jest dobry pomysł, i czy sobie polepszę w sposób znaczący odsłuch stereo. Lubię dzwięk dynamiczny, wyraźny, precyzyjny z dobrą dźwięczną górą i mocnym basem.Muza POP, ROCK, JAZZ.

Pozdrawiam czekam na propozycję.POZDRAWIAM Mariusz.

https://www.audiostereo.pl/topic/41773-dali-ikon-6-z-nad-320bee-czy-ca-540v3/

Wszystko zalerzy od wymagan. Jezeli masz skromne to odtwarzanie stereo na kinie jest do przyjecia. Kolumny sa uniwersalne, latwe do wysterowania i nie stanowia trudnego obciazenia. Ale takze zagraja tak jak elektornika pozwoli.

pzdrw

soso

Dzięki za odpowiedź. A może zaproponujesz mi jakiś sprzęt w tej kategorii cenoiwej godny zainteresowania i posłuchania. NIe mówię nie dla stereo, tylko jak to sprawnie przełączać na kino?.Pozdrawiam.

Powiadasz, że Creek'a Evolution jest super a w jakich cenach to chodzi w stosunku do tego co oferuje CA za te same pieniądze. Mam również takie pytanko połączenie CA 540v3 amplitunera do kina + CA 540 stereo jako końcówki mocy dla przednich głośników i odsłuchu muzyki z CD. Czy kupić wyższy model amplitunera do 2.0 i 5.1. A może ktoś podpowie mi czy mogą to być dwa urządzenia różnych producentów współpracujące ze sobą. Np. Creek w stereo a kino CA wykorzystujące Creek'a na frontach. Proszę o jakąś podpowiedź z uwzględnieniem, że koszty mają dla mnie ogromne znaczeni. Jednak może powinienem zacząć od jednego klocka a za jakiś czas dozbierać na rozbudowę?.

ZALAEŻY MI NA SUPER DYNAMICZNYM DŹWIĘKU ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE BEZ POTRZEBY CIAGŁYCH ZMIAN.

Może w kinie zostawić starą YAMAHĘ 430?

Jeśli nie jest problemem dla Ciebie miejsce i ilość posiadanego sprzętu, to zostaww sobie Yamaszkę, to fajowy sprzęt. Miałem Ikony 6, to świetne kolumny, gdyby nie potrzeba dostosowania kolumn do pomieszczenia wizualnie, to bym ich nie zmieniał. Warto im dać wzmacniacz który operuje większą mocą, odwdzięczą się wspaniałą dynamiką i przejrzystością. U mnie pięknie grały zarówno z Primare jak i Jolidą, z jolidą bardziej słodko, z primare bardziej wyrównanie. Odradzam elektronikę pokroju Nada lub Cambridge, to świetny sprzęt ale kompatybilny raczej z kolumnami średniej rynkowej, Ikony pomimo ceny i wyglądu potrzebują czegoś więcej żeby pokazać swoje możliwości, a mają je naprawdę duże. Z crekiem może być ciekawie, jak gdzieś dorwiesz 5350se z drugiej ręki to może to być świetna propozycja.

Lubię słuchać muzyki! :)

Dzięki BAGNET za sugestie.Biorę je poważnie pod uwagę. Przepatrzyłem ceny i faktycznie tylko sprzęt z drugiej ręki mogę brać na celownik zakupów. Faktycznie stereo będzie piorytetem bo kino mam i gra fajnie. A dwukanałowo ciągle mi mało i brak szczególików.Kiedyś gdy szukałem kolumn słuchałem NAIM-a z Q-akusitik i muzyka którą znałem zupełnie dostarczała mi nowe dźwięki ale kolumn nie kupiłem wybrałem DALI IKON 6 a wzmak koło 5tys. jest zbyt drogi.

A czy posiadając tylko DVD Pionieera DV-380 do odsłuch również CD pozwoli cokolwiek usłyszeć z możliwości tych wzmacniaczy? Pozdrawiam

Na dobry odtwarzacz też będziesz musiał popolować, warto, bardzo warto. Taj klasy sprzęt wymaga już lepszego żródła. Poszukałbym jakichś Roteli (971, 02), może być też odtwrzacz Nada (choć one podobno są podatne na uszkodzenia), ewentualnie jakiś chińczyk Shanling, Vincent lub Osher

Lubię słuchać muzyki! :)

A co byście powiedzieli na jednak amplituner kina domowego wyższej klasy np.Harman Kardon 347 lub ONKYO 805.To podobno bardzo dobre maszyny również jako wzmacniacze stereofoniczne. Nie zabardzo mam kasę na zakup samegom wzmacniacza, potem cd, potem tunera. System który proponujecie wszystko samodzielne staje się dla mnie bardzo, bardzo odległy w realizacji.Pomóżcie podjąć dobrą decyzję. Może jakiś jeszcze inny wybitny amlituner Ktoś zna. CZeka na podpowiedż lub gdzie można czegoś szukać poz aukcjami na allegro? Podrawiam .

NAD-y napewno mają pożądaną dynamikę i power, w swojej klasie cenowej, to niemal elektrownie. O awaryjności to w sumie jakieś zabobony, ja np. słyszałem odmienne opinie, że to sprzęt na dłużej, a CD wytrzymują wiele lat codziennej bardzo intensywnej eksploatacji. Sam mam NAD-a 372 i nie narzekam, dzwięk jest niesamowicie dynamiczny, wciągający, czysty i przestrzenny. Prawdziwe waty robią swoje.Budżetowych denonów, yamach, CA nie potrafię osobiście słuchać, NAD bije je na głowę muzykalnością, jest niemęczący, bo posiada przyjemny dość ciepły i analogowy dzwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.