Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik wysokotonowy w Tonsilach

Gość kleks

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kleks

(Konto usunięte)

Mam w domu kolumny Maestro 80. Są w nich głośniki wysokotonowe

GDWK 10/80T - 8 Ohm (kopułka z folii tytanowej za metalową siateczką). Otóż przy słuchaniu wyższych rejestrów fortepianu usłyszałem jakieś zakłócenia. Zbadałem tą jedną kolumnę podając tony i szumy tercjowe z zakresu ok. 2-4 kHz. Wtedy ten głośnik odtwarza coś w stylu tarcia piaskiem po szkle. W drugiej kolumnie jest wszystko OK. To samo się dzieje po zamianie wyjść we wzmacniaczu (więc wzmacniacz jest w porządku). Bardzo proszę o poradę w tej sprawie. Czy możliwe, że głośnik jest uszkodzony?

• 2 miesiące później...

A co się może dziać jeśli głośnik wpada w rezonans,a wiem na 100% ,że nie ociera o magnes?? Chodzi o GDWK 11/100 :( Mam problem bo już nie wiem co z nim jest,a 100 zł na nowy to nie mam.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

To nie ten sopran :) Chodzi o ten z tekstylną membraną. GDWK 11/100,a nie z tytanową czy jakoś tak.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Ciężko się nie zgodzić ale wcześniej jak był wyżej obcięty to nie wykazywał takich tendencji:( Zresztą i tak go sprzedaje :)

Około 3500 Hz, 6 dB na oktawe. Najgorsze jest to,że rezonuje nie tylko na jednej f ale w pewnym jej zakresie :(

Wcześniej był na 5kHz 12 dB. Przerobiłem zwrotnicę bo teraz ładniej gra cała kolumienka,a przynajmniej jedna z drugim,poprawnie grającym głośnikiem:)

ups .. - racja ...szmaciana

katalogowo ze względu na rezonans Tonsil zaleca podział na 4700

ale jeżeli chcesz ciąć niżej to daj filtr 18 db , tak robi większość producentów kolumn

Pozdrawiam

1- tytanowy głosniczek kosztuje nie 50 ale 100zł

2- siateczka jest potrzebna, nie wpływa na brzmienie a zabezpiecza delikatną folię tytanową

3- Tonsilrobi bardzo dobre (przynajmniej w pewnym przedziale cenowym) głosniki, między innymi średnie z polipropylenu czy wysokie z tytanu, a ostatnio coś z wełny ale tych nie miałem okazji poznac

4- wysokie tytany ciąłem około 3k, choć faktycznie dość rozbudowanymi zwrotnicami i wszystko było ok

Pozdrawiam

200zł, to ich normalna cena - z katalogu to jakieś 90-98zł./szt.

Wszystkie kopułki Tonsila są mierzone ze zwrotnicą pomiarową 12db przy ok. 5Khz a zalecane pasma podziału to 4,8Khz.

Wersja tytanowa jest cięta w Maestro przy chyba 3,8Khz ale raczej filtrem 3 rzędu. I GDWK 11/100 też powinien bez problemów wytrzymać tak zrobiony podział. Jezeli odcinałeś go przy 3,5 filtrem 1 rzedu to promieniował do 900Hz i słyszałeś jego wpływ od ok. 1800hz. To jest stanowczo za nisko. Z takim podziałem nie radzą sobie nawet Vify D ani Seasy KT.

W dodatku przypuszczam, że nie znałeś przebiegu impedancji głośnika i rzeczywiste pasmo siegało jeszcze niżej. Głosnik ma wtedy za małą moc i jest przeciążony.

pozdr.

Nie dawałem mu dużej mocy. Martwił mnie jego rezonans własny.Nie powinno być takich dźwięków w głośniku za 100 zł sztuka!! Oj,zawiodłem się i to BARDZO!! Teraz zastanawiam się nad głośnikami polecanymi mi przez PIOTRQa. Chodzi o Audaxy za 135 zł za stuke.

Czyli zamienił stryjek siekierkę na kijek ;)

Jaki rezonans własny Cię martwił? Bo Tonsil chyba nie podaje rezonansu dla tego głosnika, więc skąd go wziąłeś??? (za to Audax potrafi zaniżać rezonase swoich głośników niekiedy ponad 20% ).

Przciążenie głośnika wysokotonowego nie jest wielce trudne i nie trzeba sigać poniżej jego rezonansu żeby głosnik zaczął "sypać piaskiem". W dodatku już poniżej 3Khz większość kopułek ma bardzo wysoki poziom harmonicznych - tyle, że nikt go nie podaje (może poza Beymą - np. dla modelu T2010 za 100zł. ;)

pozdr.

Qubric>

Chodzi mi o taki najprostrzy rezenans w jaki wpadają np.szyby. Nie wiem skąd się biorą te dźwięki,a właściwie ten dźwięk bo cewka na 100% nie dotyka magnesu!

Skoro mówisz siekierkę na kijek to jaki byś mi polecał głośnik w takim zakresie cenowym jak ten Tonsil i Audax??

Pytam całkiem serjo bo muszę sobie wymienić sopran,a chcę kupić coś wartego swojej ceny (w tym pozytywnym znaczeniu) :)

Trudno się mówi:)

Zastanawia mnie tylko stwierdzenie Qubrica,że ... "Zamienił stryjek ..."

Dreamer1 - i w tym jest problem że moim zdaniem nie ma w tej cenie żadnego super głosnika. Jeżeli dasz podobna zwrotnice (1rząd i niskie cięcie) to każdy głośnik będzie miał problemy.

Jeżeli tylko masz problemy z jakims rezonansem to nie ma sensu wymieniać głośnika tylko zmienić zwrotnicę. Jeżeli nadal konecznie bedziesz chciał zmienić głosnik na bardziej wytrzymały to proponuję np. LPG (Monacor) D-254 (za ok. 146zł. widziałem wypowiedzi ludzi którzy twierdzili że nie jest gorszy od ScanSpeaków ;) - na pewno dają sią niżej ciąć). Być może masz jakąs awersję do Tonsila a chciałbyś coś taniej, to Beyma T2010 (w cenniku Dexon za 100zł.)

Ten Audax jest przeciętnym głosnikiem a więc jeśli zalezy Ci na poprawie dźwieku (oczywiście z prawidłowo dobraną zwrotnicą) to od razu zwróć uwagę na droższe Audaxy - A12 (chyba, nie pamiętam oznaczenia ale chodzi mi o droższy model tekstylnej kopułki z takim dyfuzorem przed membraną).

pozdr.

Zwrotnicą przyznam się szczeże,że się bawiłem z ciekawości jak zagra. Wcześniej pracował jako-tako na 12 dB przy 5kHz ale wszystko grało dość chłodno,metalicznie:( Teraz myślę nad Audio Megą ale z wyższym cięciem gdzieś tak 4500Hz i 12 dB.

Tfu,tfu,tfu ale ryfa!!!:( Monitor Audio :) Nie mam nic HI-ENDowego ale chce kupić coś lepszego od GDWK 11/100 i za przystępną cenę. Jest na allegro aukcja z sopranami Monitor Audio za 300 zł para i chyba się ostro tym zainteresuje:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.