Skocz do zawartości
IGNORED

Próba ataku na forum

administrator

Rekomendowane odpowiedzi

Obecna sytuacja na forum, w tym zawieszanie się co jakiś czas strony, spowodowane jest atakiem zbanowanego użytkownika, dokonywanym za pomocą kilku klonów, oraz najprawdopodobniej kilku użyczonych nicków (poniżej wpis dokonany niedawno na innym forum):

"W zwiazku, z akcja niszczenia wszystkich moich nickow na Audiostereo, i koniecznoscia przeciwstawienia sie BESTIALSTWU Josefa Wisarionowicza Maryna, serdecznie prosze kolegow z AH, o wsparcie mnie zarejestrowanymi na AS nickami, w celu kontunuowania Naszej Slusznej Walki, az do - ZWYCIESTWA !Prosilbym o przesylanie nickow WRAZ Z HASLEM na adres :

[email protected] Gory Serdecznie Dziekuje !"

W tej chwili odbywa się próba zaduszenia forum (zwłaszcza zakładek Stereo i Bocznica) poprzez masowe wydobywanie wątków sprzed wielu lat (nicki: lenam i ejakulacjoner), w efekcie czego spychane są wątki aktualne. Wymienione konta są blokowane a wpisy usuwane, ale negatywne skutki ich działania będą jeszcze przez jakiś czas widoczne. Możliwe jest też pojawienie się dalszych działań uśpionych klonów lub użyczonych nicków. Będziemy je stopniowo eliminować. Administracja przeprasza za trudności i prosi forumowiczów o zrozumienie.

https://www.audiostereo.pl/topic/41684-pr%C3%B3ba-ataku-na-forum/

Redakcja nie radzi sobie z sytuacją więc postanowiła forumowiczów zastraszyć :)

Poproszę o dowody że ja lenam i jeszcze inni niezdefiniowani z nazwy zbanowani użytkownicy w jakikolwiek sposób mają związek z zawieszaniem sie serwera :)W przeciwnym wypadku są to bezpodstawne pomówienia.

A odświeżać starych wątków mi nikt nie zabroni.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Lenam to bardzo przyzwoity, znany mi z reala gość i nie wierze aby miał jakikolwiek związek z atakami o jakich piszesz.

Zajmijcie się może lepiej handlarzami z allegro wcinającymi się na Stereo.

A ja na miejscu administratora utworzyłbym zakładkę "Vlad/Atopos world - zapiski znudzonego audiofila" połączoną z blogiem Jacka.

Myślę, że to by znacząco zwiększyło liczbę odsłon na forum i wszyscy byliby szczęśliwi... coś jak audycja Howarda Sterna.

Warunkiem byłoby oczywiście zarejestrowanie się usera ze stażem min. 90 dni, aby móc pisać/czytać w tej zakładce oraz warunek dla Jacka, że nie może bluzgać ani działać wbrew interesowi właścicieli forum.

Rolandsinger, 8 Kwi 2008, 00:50

>warunek dla Jacka, że nie może bluzgać ani działać wbrew interesowi właścicieli forum.

Kiedy jedynym żywotnym interesem delikwenta jest działać wbrew interesowi właścicieli forum, to popraw mnie jeśli się mylę, ale chyba mamy tu do czynienia z klasycznym konfliktem interesów, więc...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>parantulla

Nie ma tutaj zadnego konfliktu interesow !

Calkowicie podpisuje sie pod slowami Wlasciciela Forum,

Pana Piotra Welca :

>

Forum było, jest i pozostanie niezależne.

Nikt nie będzie przy Waszych wpisach manipulował, cenzurował, modyfikował,

edytował, nagabywał, nakłaniał itd. I tu mam wrażenie, że już napisałem za dużo.

Bo prostota i szczerość tego jednego zdania, oddaje nasze intencje.

A każde dodatkowe zapewnianie, argumentowanie: może rodzić niepotrzebne wątpliwości.

Czy będzie prowadzona moderacja ? Tak. W takim samym stopniu jak dotychczas.

Na Wasze życzenie i idąc za Waszymi radami: wulgaryzmy, chamstwo, ksenofobie,

nakłanianie do czynów niezgodnych z prawem - nie będą pozostawiane bez reakcji.

Reakcji zgodnej z Waszym oczekiwaniem i regulaminem .

Forum było, jest i pozostanie niezależne.

>

Ja myślę, że Vlad działa w oparciu o 3 zasadę dynamiki Newtona. To znaczy im bardziej go banują im więcej mu zakazuję tym więcej wprowadza anarchii.

Myślę, że utworzenie jego stałego miejsca na forum, które byłoby tylko jego ogródkiem, w którym mógłby sobie pisać, co chce i wklejać, co zechce o ile to zgodne z prawem, spowodowałby jego autopacyfikację. Może nawet prezentowałby jakieś całkiem wartościowe idee w tym swoim terrarium.

atak forum przez jednego zbanowanego usera? mamy motywy, ale nie mamy mozliwsci... jestescie slabsi niz jeden user bez przygotowania informatycznego? eeeee - nie wierze, tym bardziej, ze chodzi o Vlada. pozdr

Powyzszy tekst stoi calkowicie w konflikcie

z dzialaniami cynicznego, beszczelnego manipulanta

i skur..syna, NISZCZACEGO BEZPODSTAWNIE naszee wpisy i watki,

znana na tym forum jako "Administracja", albo - jozwa maryn !

Atopos juz ponad 2 lata temu twierdzil,

ze to wyjatkowo nikczemna kanalia i menda,

i nie wydaje mi sie, w swietle ostatnich

wydarzen, aby choc odrobine przesadzil !

foxbał, 8 Kwi 2008, 01:09

>Powyzszy tekst stoi calkowicie w konflikcie

>z dzialaniami cynicznego, beszczelnego manipulanta

>i skur..syna, NISZCZACEGO BEZPODSTAWNIE naszee wpisy i watki,

>znana na tym forum jako "Administracja", albo - jozwa maryn !

>

>Atopos juz ponad 2 lata temu twierdzil,

>ze to wyjatkowo nikczemna kanalia i menda,

>i nie wydaje mi sie, w swietle ostatnich

>wydarzen, aby choc odrobine przesadzil !

panie józwa, a czy nie kierował się pan osobistymi urazami?

wyraznie jest napisane ze jest to proba, a nie udany atak, wiec nie wiem po co czepiac sie slowek.byc moze czesc watkow sprawila powolniejsze dzialanie serwera.

Astaroth, nikt nikomu nei zabronil pisania w starych watkach ale wyciaganie watkow sprzed kilku lat i dopisanie na koncu "zgadzam sie" albo podanie podanie linka w watku sprzed 4 lat - coz, jesli myslisz ze mozna robic sobie takie jaja i z maslanymi oczami powiedziec "a co nie mozna sie dopisac" no to winszuje.tacy ludzie z takim podejsciem zepchna cie ze schodow i powiedza ze sie bawili w przepychanke.pamietaj ze kij ma dwa konce.

miejmy nadzieje ze atoposowe fanaberie skoncza sie tak szybko jak sie zaczely.oczywiscie, skoro cos sie zmienilo to nie daj boze stanie sie jakas pomylka czy defekt. wtedy ci co nie chcieli zmian maja nowy pretekst by rwac wlosy z glowy "na dowod". calkiem jak radio maryja - jak tusk zostal premierem to wystarczyly 3 dni a debile wrzeszczeli na forach "i co cudu nie ma!"

niech ni ktos powie czy atopos nie podpada pod ta kategorie:

Charakterystyka zachowania internetowego trolla [edytuj]

Osoba stosująca trolling zwykle reaguje wrogo zarówno na próby uspokojenia dyskusji, jak i agresywne reagowanie na jego zaczepki, zaś merytoryczna zawartość dyskusji ma dla niego znaczenie tylko o tyle, o ile rozpala w dyskutantach negatywne emocje i przyczynia się do kontynuowania sporu. Sprawia to zazwyczaj takie wrażenie, jakby troll "sycił" się nimi. Najczęściej im więcej osób wpadnie w jego sidła i odpowie na jego post, tym bardziej wydaje się zadowolony. Znużenie dyskutantów objawiające się kończeniem dyskusji (patrz: EOT) lub też wrzuceniem go do killfile'a interpretuje jako odniesienie zwycięstwa.

Nieraz też autor podaje linki do stron z obrzydliwą zawartością, najczęściej tak zamaskowane, że niczego nieświadomy użytkownik widzi nagle zdjęcia zmasakrowanych zwłok, wypróżniających się ludzi, itd. (zobacz: goatse.cx). Inną metodą trollingu jest podawanie linków do screamerów bez ostrzeżenia.

Część trolli rzadziej lub częściej zmienia swoje dane (np. adres poczty elektronicznej), aby znaleźć się poza killfile'ami innych osób.

Trolling czasem bywa stosowany przez lamera - osobę, która podkreślając swoje doświadczenie i wiedzę w danym temacie (która w praktyce jest bardzo niewielka) próbuje wypowiedzieć się na temat wad czegoś/kogoś, próbuje "na siłę" pomóc komuś w problemie etc. Kiedy dochodzi do polemiki z osobami bardziej doświadczonymi w temacie, lamer może zareagować śmiesznymi i bezsensownymi argumentami. Kończy się to w wielu przypadkach interwencją ze strony administratora lub moderatorów serwisu. Czasami jednak trolling jest stosowany wobec lamerów, aby zniechęcić ich do dalszego udziału w dyskusji.

Symptomami trollingu mogą być poniższe sposoby zachowania w dyskusjach:

* bezgraniczne podporządkowanie się jakiejś idei (np. "Ten system operacyjny jest najlepszy!") i bronienie jej do końca (często wbrew rzeczywistości);

* nieumiejętność przyznania się do błędu — typowy troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej przyjmie jedną z dwóch strategii:

o zacznie udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został zrozumiany;

o będzie agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd.

* chętne używanie argumentów "ad personam" — atakujących osoby lub ich cechy szczególne, jak wiek/zainteresowania/etc., bez związku z tematem dyskusji, a często przy użyciu słów wytrychów, w niektórych przypadkach troll posuwa się do wyzwisk i gróźb;

* skrajny stosunek do netykiety (wybrane zasady) lub ortografii — albo atakowanie wszystkich za najdrobniejsze "literówki" albo demonstracyjne łamanie zasad;

* skrajna megalomania i pogardliwy stosunek do innych osób — jest to bardzo charakterystyczna cecha trolli, która prowadzi prędzej czy później do ich wyobcowania, bo nawet osoby pierwotnie sympatyzujące z trollem lub odnoszące się doń neutralnie zrażają się do niego z powodu takich zachowań wobec nich;

* częste nazywanie innych trollami internetowymi;

* wprowadzanie zamieszania w stosunku do własnej osoby, przedstawianie siebie jako ofiary (np. moderatorów);

* częste zadawanie tych samych pytań, na które odpowiedź została już udzielona; celem trolla jest w tym przypadku zapętlenie dyskusji i wprowadzenie dodatkowego zamieszania;

* konfabulacja np. na temat swego wykształcenia, pracy, pozycji społecznej bądź doświadczeń życiowych — dla osób zorientowanych w temacie wykazanie konfabulacji nie stanowi żadnego problemu, natomiast stanowi ona pewne zagrożenie w przypadku nowych uczestników danego forum, ponieważ mogą oni łatwo ulec urokowi tych konfabulacji i traktować wypowiedzi trolla z pełną powagą;

* próby utrudniania innym wypowiedzi w dyskusji — w Usenecie może to polegać w skrajnych wypadkach na próbach kasowania wypowiedzi innych osób; działania takie jednak obecnie są coraz rzadsze, ponieważ zazwyczaj powodują zdecydowaną reakcję administratorów, więc troll raczej ich unika, żeby nie utracić dostępu do danego forum;

* za każdym razem rozpoczynanie wypowiedzi od tego samego zwrotu — powitania, często obraźliwego, prowokacyjnego;

* „ceremonialne” używanie killfile'a — troll uroczyście obwieszcza, że jego oponent ma znaleźć się w killfile'u, przy czym bardzo często i tak tego nie robi;

* regularne ogłaszanie swojego definitywnego odejścia z forum lub grupy dyskusyjnej i za każdym razem, po jakimś czasie, powracanie — troll tłumaczy się tutaj różnego rodzaju „obowiązkiem”, „otrzymaniem kilkuset maili zachęcających do powrotu” etc.;

* "kameleonizacja", czyli zmienianie własnych danych, która przybierać może poniższe formy:

o drobnych zmian tych danych (np. "Troll" może zmienić się w "Troola" lub "Trrola" etc.), aby uniknąć filtrów (killfile) innych osób ("Wyjść z kill-file'ów.");

o poważnych zmian danych (np. "Troll" staje się "Uczestnikiem"), aby uniknąć lepiej skonfigurowanych filtrów, które radzą sobie z zachowaniem opisanym powyżej;

o poważnych zmian danych połączonych z próbami wykazania, że "Uczestnik" z przykładu powyżej nie ma nic wspólnego z "Trollem";

o tworzenia "wirtualnych dyskutantów" (np. "Troll" może także występować w tym samym okresie jako "Uczestnik1" i "Uczestnik2"), których wypowiedzi składają się z wyrazów poparcia wypowiedzi trolla występującego pod własnymi danymi oraz ataków na oponentów tego trolla.

>Administrator

Obecna sytuacja na forum, w tym zawieszanie się co jakiś czas strony,

spowodowane jest atakiem zbanowanego użytkownika,

dokonywanym za pomocą kilku klonów...

WYMIEN PO IMIENIU TEGO UZYTKOWNIKA I TE KLONY,

TY - PERFIDNY KLAMCO I MANIPULANCIE !

prosze:

Etymologia [edytuj]

Termin "trollowanie" ("trolling") pochodzi od ang. Trolling for fish - metoda łowienia ryb na haczyk, błyszczkę[1], ponieważ troll "zarzuca haczyk", poruszając kontrowersyjny temat, często niepotrzebnie, aby wywołać kłótnię. Poprzez wsteczną etymologię uprawiających trollowanie nazwano trollami (od legendarno-baśniowych stworów z mitologii nordyckich).

Geneza zjawiska [edytuj]

O ile trolling określany jest obecnie jako zachowanie patologiczne i chuligańskie[3], to wywodzi się on z działania podejmowanego w usenecie wobec nowych użytkowników, mającego na celu ich zdyskredytowanie w oczach uczestników konkretnej grupy dyskusyjnej. Tego typu trolling w usenecie ceniony był przez grupy, a ofiarom, wobec których go zastosowano czasami wysyłano akronim YHBT (you have been trolled).[1], co oznacza powiadomienie osoby, że dała się podpuścić.

Z czasem tego typu zachowania przestały być akceptowane, a osoby nadmiernie stosujące tego typu działania zaczęto piętnować, zarówno poprzez określanie ich mianem trolli, zakłócających merytoryczny przebieg dyskusji, jak i ostrzegając przed nimi innych, szczególnie nowych użytkowników, poprzez polecanie im niepodejmowania dyskusji z trollami.

shukenja > mam nieodparte wrażenie że występujesz jako adwokat Redakcji/administratora itd.

To z całą pewnością dorośli ludzie i potrafią mówić sami za siebie.Chyba że jesteś nieoficjalnym "głosem" site s.a. w takim razie wyjaśnij mi może w jaki sposób wyciąganie na wierzch starych wątków może w jakikolwiek sposób wpływac na zawieszanie się strony. (BTW gdy strona nie działała widziałem przez chwilę napis "przerwa techniczna" więc mam uzasadnione wątpliwości czy to aby nie było celowe wyłączenie forum)

czyli to co robi foxbal w tym momencie to trollowanie. to wystarczajacy powod do usuniecia watkow.

ponadto, wedle zasad netykiety, czy tez praw forumowych, admin ma ostatni glos i jego decyzje nie podlegaja negocjacji. jelsi uzna, ze w interesie forum jest usuniecie useram, zrobi to i nikt tego nei zmieni. oczywiscie, zle jest jesli ktos robi to z pobudek personalnych, do mod/admin powinien byc jak najbardziej bezstronny.

trudno jednak walczyc z trollem ktory argumentuje wyzwiskami w store moda/admina (jak robi to teraz foxbal i atopos) poniewaz t w tym znaczeniu usuniecie go z forum przez zaprzyjazionych z trollem potraktowane zostanie jako naduzycie ze wzgledu na personalne poglady. z tym walczyc sie nei da i tej doskonalosci nei da sie zmienic. pozostaje czekac czy po baniue faktcyznie sytuacja poprawia sie.

po zniknieciu atoposa jest spokojniej. podejrzewam ze po zniknieciu jego klonow uspokoi sie calkiem, bo pojedyncze gesty niezadowolenia nie sa niczym nowym na foryum na ktorym ejst sie tylko gosciem - to typowa cecha userow forum - zamiast konstruktywnie probowac zmian, narzekaja wychodzac z zalozenia ze i tak nikt ich nei szanuje.psychologia tlumu.

najgorsze ze nasi trolle trolling maja slabo rozwiniety bo w posce trolling skonczyl sie zanim sie zaczal, bo kiedy bil rekordy popularnosci na zachodze w kracju net byl towarem luksusowym. teraz trolling stoi na marnym poziomie. vide atopos.

>> Obecna sytuacja na forum, w tym zawieszanie się co jakiś czas strony, spowodowane jest atakiem zbanowanego użytkownika, dokonywanym za pomocą kilku klonów

co to za bzdury ?? jak ktoś odkopie wątek sprzed kilku lat to co to ma wspólnego z wieszaniem się strony ?? przenieście forum na normalnie działający serwer a nie...

bo teraz działa gorzej niż przed zmianami na tym forum, już o wygodzie przeglądania forum nie wspomne :(

>shukenja,

ja bym dodał jeszcze ADHD.

>Rolandsinger,

z jakiej racji on ma mieć jakieś przywileje nad innymi użytkownikami? Ile lat pisał pod wieloma nickami bezkarnie?

Może mieć jeden nick, jeden wątek na Bocznicy na swoje głupoty, z limitem 1 wpisu na godzinę (permanentna żółta kartka) i zakaz zakładania więcej niż 1 tematu na tydzień.

A jak nie pasi to wypad ma myspace albo zakładać blogaska na Łonecie ;-)

@Astaroth

nie jestem za nikim, za krotko tu jestem, tak samo jak nie nzawe sie audiofilem, wiec zwisa mi to. co mnei martwi natomiast, to fakt ktory zauwazylem wczesniej - ludzie uzurpuja sobie prawodo tego ze ustalaja zasady czegos za co nei placa a gdzie sa goscmi, bo na tym forum jestesmy goscmi.takie sa fakty i nei ma o co podnosic rwetesu. to jedno.

drugie, wiem z doswiadczenia. forum, przynajmnioej audiostereo, nie jest najnowsza wersja bazuy danych, widac po dostepnych opcjach - tych jak na lekarstwo, przynajmniej w porownaniu z zaawansowanymi bazami danych. to swiadomy wybor, ale ma to swoje zle strony. prostsza wersja bazy danych zawiera mniej zabezpieczen i latwiej wprowadzic elemtn ktory spowoduje blad. "atak" to troche pisanie na wyrost, ale jestem w stanie zrozumiec ze swiezo po zmianie serwera i layoutu nie wszystko jest idealnie dopracowane w kodzie bazy danych, tym samym drobne dzialania w stylu naglego wyciagania starych watkow i rejestrowanie multum nowych kont prowadzi do malej destabilizacji. to tylko strony html.nie fort knox.

teraz, czy wpisywanie dennych komentarzy tylko by podbic stare tematy jest ok czy nie , kazdy odpowie sobie sam ale glupie tlumaczenie jest po porstu glupie.mozesz "bumpowac" starocie, ale jesli robisz to cynicznie i potem rownie cynicznie pytasz (widze poze z rekoma zapartymi pod biodra) "a co nei moge" to nie jest fair.

>don111, 8 Kwi 2008, 01:24

>>> Obecna sytuacja na forum, w tym zawieszanie się co jakiś czas strony, spowodowane jest atakiem

>>zbanowanego użytkownika, dokonywanym za pomocą kilku klonów

>

>co to za bzdury ?? jak ktoś odkopie wątek sprzed kilku lat to co to ma wspólnego z wieszaniem się

>strony ?? przenieście forum na normalnie działający serwer a nie...

>bo teraz działa gorzej niż przed zmianami na tym forum, już o wygodzie przeglądania forum nie

>wspomne :(

słyszałeś o ataku DoS?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.