Skocz do zawartości
IGNORED

JAKIE PODŁOGÓWKI ???

adamszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Dali Icon 6 lub 7 (troche duze ale ladny balans). Te drugie mialem 8 miesiecy zatem znam troche. Latwe do wysterowania (Denon 1500 nie jest wbrew pozorom mocarzem), swietna gora z 2 roznych tweeterow (wstega i kopulka tekstylna), sporo dobrego basu i dobra scena. Nie widze minusow jak na ten przedzial cenowy. Srednica znakomicie kreci gitarami. Warto.

pzdrw

soso

Wczoraj udało mi się niechcący poprawić dźwięk z moich starych Vivace :)

Położyłem wykładzinę dywanową i zauważyłem iż poprawiły mi się basy.

Zachęchęcony do eksperymętów próbowałem też bi-wiringu ale tu niestety dźwięk się pogorszył (przymulił) więc wróciłem do pojedyńczego łączenia.

Witam

Sam szukam głośników do Denona 1500AE i z prykrością muszę stwierdzić, że bardzo zawiódł moje oczekiwania. Próbowałem go z kilkoma "światowej sławy" głośnikami m. in. Dynaudio Audience 42, B&W P6 i zwyczajnie nie wydolił. Wszystkie głośniki z dość trudną impedancją i mniejszą skutecznością niż 87dB brzmiały kapciowato, zupełnie bez kontroli basu. Trochę załamany poprosiłem o jakiś głośnik, który "poszedłby" z lampą i dostałem Triangle Trio z nowej serii Genese - zaniemówiłem. Nigdy nie słyszałem takiej kultury brzmienia, kontrabasu, który stal przede mną i wyglądał niemalże rzeczywiście - słodka i przepiękna góra, średnica, która rozpieszcza...aż w brzuchu ścisnęło z przyjemności. Oczywiście szkoła francuska jak i angielska ma swoich zwolenników. Ja jestem totalnie zakochany we francuskim brzmieniu Triangli. Słuchany potem Rega R3 mógł się schować, owszem piękny detal i wyrazistość, ale wszystko to jakieś zimne. JTriangle były ogromnie ciepłe. Jeżeli ktoś chce mieć detal i kontrolę basu razem z soczystością, powietrzem i niesamowitą przyjemnością słuchania to ta kombinacja jest fantastyczna. Kable to Kimber 4TC i najtańszy interkonekt również tejże firmy. Grało to z CD Rega Apollo.

Pozdrawiam

Marcin

Witam.

Do listy odsłuchów dodałbym Quady 21L lub 21 L2 (nowsza wersja).

Na e bayu do kupienia (nowe, od dystrybutora, z gwarancją) za ok 2400 z transportem.

Słuchałem z Denonem. Brzmią znakomicie.

Pozdrawiam

Pat

Ja wlasnie sprzedalem moje Quady 21L po dwoch latach uzytkowania. To sa na pewno bardzo porzadne kolumny i wygladaja jak najlepszy mebel ale zmiana na AP Yara nie pozostawia zludzen, ze troche brakuje im szybkosci i przestrzeni.

tylko jest taki problem, że tych kolumn nie da się posłuchać przed zakupem i złożeniem (co, też jest dodatkowym utrudnieniem) chyba, że mają jakieś modele prezentacyjne w Wa-wie???

Bez odsłuchu to odpada.

Paradigm studio 60v4 –

Spodziewałem się mega basu, a tu cienizna, po przesłuchaniu dwóch płyt pomyślałem, że albo mam za duże wymagania, albo legendarny bas paradigmów to tylko mit.

Gdy pracownik Polpaku przyszedł zobaczyć jak podoba mi się sprzęt, zaraz sam stwierdził, że gra jakoś kiepsko i płasko.

Po chwili zmienił okablowanie z pojedynczego, na takie które łączy cztery styki w kolumnie z dwoma we wzmacniaczu (czyli nie bi-wiring tylko jeszcze coś innego).

Po zmianie dźwięk odżył, przybyło niskich tonów i głośniki wreszcie zaczęły grać.

Bas był obszerny, ale nie zagłuszał bezpośredniej średnicy i precyzyjnej góry.

Ogólnie kolumny grały dobrze i nie można było się do niczego konkretnie przyczepić, ale także nie było się czym zachwycać.

Paradigmy charakterem brzmienia przypominały mi trochę JBL chodź porównanie to jest takie samo ogólne jak Skody do Volkswagena.

Podsumowując najbardziej zdziwiła mnie diametralna zmiana dźwięku po zmianie sposobu połączenia kolumn ze wzmacniaczem. Czyżby za pierwszym razem kable były omyłkowo źle podłączone w przeciw fazie ??? czy faktycznie sposób połączenie aż w tak dużym stopniu wpływa na dźwięk??? Przy próbie bi- wiringu na moich starych Vivace dźwięk trochę się pogorszył ale ogólnie dużej różnicy nie było.

Paradigm signature s4v2 –

po studiu poprosiłem o jakieś inne kolumny i dla porównania podłączono mi właśnie te trójdrożne monitorki z najwyższej serii signature w promocji droższe o jakiś tysiąc zł.

Muszę przyznać, że różnica w dźwięku jest znaczna i postęp o klasę jest ewidentny.

Dźwięk stał się dużo bardziej czysty , szybki ,detaliczny i szczegółowy.

Te kolumny robią wrażenie i myślę, że taki dźwięk już by mnie zadowalał jednak cena 7000zł nawet jak za taki poziom jest trochę wygórowana.

Harpia Acoustic Mini amstaff-

Świetny bas z mocnym, szybkim, uderzeniem i niskim pomrukiem. Niskie częstotliwości dobrze kontrolowane, chodź obfite i nasycone.

Średnica przycicha i trochę wycofana, dzięki czemu nie męcząca i przyjazna dla ucha.

Jeśli brać pod uwagę wyrównane i liniowość pasma to właśnie średnie tony najbardziej kuleją i są najsłabszym elementem dźwięku tych kolumn.

Wysokie tony bez rewelacji ale czysto i poprawnie.

Podsumowując gdyby nie ta średnica i zbyt wygórowana cena jak na zastosowane przetworniki to były by świetne kolumny a tak są tylko bardzo dobre:)

Usher V-604 -

Mój faworyt i najlepsza kolumna jaką słyszałem, jednocześnie dwukrotnie tańsza od najdroższej jaką testowałem.

Uschery zmiotły cała konkurencję i na ich tle harpie i Paradigmy chodź bardzo dobre kolumny to wypadają blado.

Pierwsze co zwraca uwagę w Usherach to niesamowita głębia, przestrzeń, skala i nasycenie dźwięku którego klasa znacznie przewyższa inne testowane konstrukcje.

Także bas Usherów dzieli przepaść w stosunku do reszty konkurencji.

Niesamowicie głęboki, mięsisty, i ciepły, ale jednocześnie spójny i nie rozlazły.

Średnie tony ekspresyjne i sugestywne.

Szerokość sceny i rozmach tych kolumn, pozwala poczuć się jak na prawdziwym koncercie.

Bębny i perkusja brzmią jak by stały obok ciebie a w ich dźwięku niema śladu kompresji skrępowania czy spłaszczenia.

Wysokie tony też na wysokim poziomie chodź w monitor audio rs8 były leprze.

Jedyne czego się obawiam to, to iż rozmach tych kolumn z czasem stanie się męczący gdyż słucham muzyki bardzo dużo.

Czasem lubię sobie podkręcić ale przez dużą część czasu muzyka gra po prostu w tle a ile godzin można wytrzymać na rockowym koncercie.

Podsumowując bardzo dobry stosunek ceny do jakości i wybitna jakość dźwięku na tle konkurencji.

KONKLUZJA.

Z pośród 14 kolumn jakie przesłuchałem do tej pory, najlepsze moim zdaniem są Uschery v-604.

Są jednak dwa powody dla których wstrzymuje się jeszcze z ich zakupem.

Po pierwsze przestraszyłem się trochę rozmachu i skali tych kolumn, które to mogą stać się męczące przy dłuższym słuchaniu (paradoksalnie właśnie takiego spektakularnego dźwięku szukałem).

Drugi powód jest taki iż słyszałem, że Akkus robi na tych samych przetwornikach jeszcze leprze i jednocześni tańsze kolumny, więc postanowiłem jeszcze to sprawdzić.

Sprawdzę jeszcze X3, V2 oraz minas anor studio16hertz i podejmę ostateczną decyzję.

Dziękuje wszystkim za wpisy i cenne porady rozszerzające moją listę odsłuchów.

Że też dopiero teraz trafiłem na ten wątek :) Przymierzam się do zakupu PMA1500AE i kolumn podłogowych. Na razie grało to będzie z DCD700 ale może kiedyś zmienię cd. Na pewno kiedyś zmienię. Mam mniejszy pokój - ok. 15m2. W Klinice Dźwięku polecano mi zestawić PMA1500 z którymś z modeli Quada. Z tego co wiem, można tam posłuchać takiego kompletu w sklepie. Ale chętnie poczytam w jakich zestawieniach użytkujecie tego Denona. Już dostałem nauczkę kilka razy i bez odsłuchu niczego nie kupię ;p

Adamszaj

A nie miałeś wrazneia że ten usher jest zbyt wymagający jak dla denona??

Oczywiście do wychwycenia to jest przy słuchaniu na godz8-8-30 a nie 11.

mam obawę że żeby ruszyć tą mambraną trzeba powera w stylu xindaka czy innego vicka??

Mój pma1500 nie miał żadnych problemów z usherami v-604 w końcu to 14 kilo wagi i 140w przy 4 omach.

Usher jest bardzo duży ale to tylko dwie 18cm membrany i problemu nie było a bas wgniatał w kanapę.

Z tego co zauważyłem to ushery potrzebują wzmacniacza który dobrze kontroluje bas i trzyma go w rydzach bo same produkują go w ogromnych ilościach.

Niektórym te kolumny napewno się nie spodobają ze względu właśnie na ten obfity bas który może wydać się trochę przymiękki ale mi chyba właśnie taki dźwięk odpowiada.

Nie uznaje basu krótkiego i suchego który to niby jest świetnie kontrolowany a tak naprawdę to wycina połowę pasma.

Prawdziwy bas można porównać do uderzenia pioruna lub bębna, kotła po:

1 szybkie mocne udeżenie na początku (wgniatające w fotel)

2 niski mięsisty pomruk

Niestety więkrzość kolumn jakie słuchałem miało albo tylko to pierwsze(suchy kontrolowany szybki i anemiczny bas) albo to drugie (zamulający bezpłciowy pomruk).

ps.

co do xindaka to miałem okazje porównywać go bezpośrednio z pma w Polpaku i muszę przyznać, że jest całkiem niezły i faktycznie jego bas, głębia, przestrzeń, jest chyba trochę leprza niż w denonie, jednak zestawiam się czy połączenie tych cech xindaka z usherami ,nie byłoby przesadą ale mogę się mylić

u mnie pma1500 dziala z wharfedale evo2 - 50. Oczywiscie bede chwalil swoje, bo byla to najlepsza konfiguracja na jaka bylo mnie stac i jakiej moglem odsluchac. Ale ogolnie jest bajer - przestrzen, lokalizacja i pazur. choc, jesli lubisz dyskotekowe brzmienie, to basu bedziesz czul niedosyt.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.