Skocz do zawartości
IGNORED

JAKIE PODŁOGÓWKI ???

adamszaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem ciekawy jakie kolumny podłogowe polecilibyście mi do pokoju 20m.

Specjalnie nie podam budżetu, gdyż kolumny mają być dopasowane do Denona 1500AE i powinny w pełni wykorzystywać jego możliwości .

Bezsensu jest podłączać do takiego wzmacniacza kolumn za tysiąc zł, ale i nie ma sensu takich za 15 tysięcy.

Podłogówki mają więc nie zaniżać możliwości wzmacniacza, ale i też nie powinny znacząco ponad je wykraczać, bo szkoda pieniędzy.

Słucham głównie muzyki rockowej jak Scorpions, U2, Red Hot Chili Peppers, Marcus Miler(to bardziej Jazz chyba) itd... oraz elektronicznej jak house (nie techno).

Preferuje żywy, dynamiczny, angażujący i bezpośredni dźwięk.

Bas ma być szybki, dobrze kontrolowany! nisko schodzący i zapewniający mocne uderzenie -oszczędność w tym zakresie odpada.

Ogólnie basy muszą robić wrażenie, ale nie mogą zamulać i zagłuszać reszty pasma.

Średnica nie może być cofnięta, wokale muszą być bezpośrednie.

Tak samo tony wysokie wyraźne, czyste i dźwięczne.

Wymienione poniżej cechy nie mogą jednak sprawiać aby dźwięk stawał się natarczywy i męczący, wszystko musi zachowywać równowagę tonalną i być naturalne.

Słuchałem już kilku kolumn i mam takie spostrzeżenia:

Dali Icon 6 – fantastyczne wysokie tony, niestety reszta nie do przyjęcia. Słaby bas mdła średnica, kolumny nudne gdzie 50 procent pasma to tony wysokie

Warfedale evo 30 – średniaki, tutaj właśnie najsłabsze są wysokie tony. Kopułka pocykuje sobie cicho jak by wysokie tony były skręcone potencjometrem we wzmacniaczu

Focal 716v –dźwięk podobny do warfedale te same wady i zalety

Keff iQ9 –Jak na takie kolumny to bas powinien schodzić trochę niżej ,pyzatym kolumny grają z jakimś dziwnym nalotem(ogólnie fajne ale jak na to co prezentują to powinny być troche tańsze)

Keff Q7 –brak rozmachu ,zbyt ocieplony dźwięk (chociaż lekkie ocieplenie lubię)

Dynaudio (jakieś za 5 tyś)-mało dynamiczne, chłodne i nudne brzmienie

Esa vivace 3 –dużo miękkiego, słabo kontrolowanego i zamulającego basu

TOTEM ACOUSTIC Staff – trochę za mało ,,powera’’ i mocnych uderzeń , choć jak na takie kolumny bas schodził zaskakująco nisko.

Jeżeli w tych opisach zjechałem czyjeś ukochane kolumny to przepraszam widocznie słuchałem nie wygrzanych egzemplarzy :)

Jak widać jestem trochę wybredny i muszę szukać dalej.

Na liście potencjalnych odsłuchów mam jeszcze Minas Anor ze stajni studiohertz i jakieś Paradigmy ale chętnie dorzucił bym do tej listy jeszcze jakieś wasze propozycje.

Co proponujecie przesłuchać ??????

Z góry dzięki za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/41627-jakie-pod%C5%82og%C3%B3wki/

zapomniałem dodać opisu obecnych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jesli nie kefy to tonsile bolero, altus, czy jak tam sie nazywaly. obojetnie jakie tonsile beda pasowac. tu pierdutnie, tam zaświszczy. będzie dobrze grało. starczy jeszcze na kable - mogą być audioquesty np bedrocki lub type 6+. ósemek nie bierz, bo grają zbyt delikatnie. możesz jeszcze zastanowić się nad red down - z altusami i bolera będą dobrze współpracować. może starczy również na suba - wysraczy taki tani z allegro - popytaj w wątki o allegro i ebay-u.

pozdrowienia i napisz co wybrałeś.

parmezan

Faktycznie Eposa m22 kupisz za tą kasę co wspomniał man06. Tyle, że na tej wyprzedaży dostaniesz kolumnę z dość znacznymi śladami używania (to jest exdemo). I chyba tylko jeden komplet mają.

No ale... energiczne dzieci, po jednym wieczorze zabawy, też potrafią odpowiednio upiększyć skrzyneczki :)

Słuchając rozumu....

o faktycznie epos m22 wygłąda nieźle a wcześniej nie brałem go pod uwagę.

Dziękuje wszystkim za rozszerzenie listy odsłuchów jest kilka nowych, ciekawych propozycji i trzeba będzie posłuchać

Witaj. Poniewaz sam posiadam Denona PMA 1500AE to podziele sie moimi spostrzezeniami. Denonik gra u mnie z kolumnami Monitor Audio RS6 w pokoju 18m2. Przed zakupem tych kolumn oczywiscie sluchalem kilka innych zestawow miedzy innymi kef 7 i 9, Avance, Usher 718, Cabasse Tobago, Esa Triton (te male monitorki) i paru innych juz nie pamietam dokladnie. Jesli chcesz podlogowki to polecam posluchac Monitor Audio RS6. W polaczeniu z Denonem graja szybko, dynamicznie i detalicznie. Brakuje mi troszke barwy, lekkosci i subtelnosci, bas jest ciut gorzej kontrolowany ale to wina wzmacniacza. Mysle ze do

Denona nie ma sensu kupowac znacznie lepszych kolumn bo efekt bedzie mizerny...Lepiej zainwestowac we wnetrze mam tu na mysli pokoj odsluchowy i odpowiednia jego adaptacje to daje najbardziej slyszalny efekt. Pozdrawiam

>bartsS

>Brakuje mi troszke barwy, lekkosci i subtelnosci, bas jest ciut gorzej kontrolowany ale to wina >wzmacniacza. Mysle ze do

>Denona nie ma sensu kupowac znacznie lepszych kolumn bo efekt bedzie mizerny

Też zastanawiałme się nad MA, umówiłem się nawet kiedyś na odsłuch, niestety coś mi wtedy wypadło, ale z tego co piszesz to widzę, że warto umówić się jescze raz.

Co do twojego opisu PMA1500ae pozwole się nie zgodzić, gdyż jest on bardzo neutralny i gra dokładnie tak jak podłączone do niego kolumny:

na ikon6 chłodno a na vivace3 mięko i zamulająco

na totemach bas zchodzi bardzo nisko a na dynaudio prawie go nie ma

itd...

co do kontroli basu to sam wzmacniacz radzi sobie dość dobrze, porównywałem go z powszechnie chwalonym NADem i pod tym względem bił go na głowę

Dużo zależy od konkretnych konfiguracji a często ludzie wydają oceny sprzętu w oparciu o jeden odsłuch,jeden system itp. Ja również miałem okazję porównywać Denona 1500ae bezpośrednio z Nad 372 i w tamtym zestawieniu to Nad bez wysiłku pokonał Denona górując kulturą brzmienia,przestrzenia i wyrównaniem pasma o różnicy klasy jak dla mnie! Denon miał podkreślone efektownie skraje pasma i znacznie słabszą głebie sceny. Należy po prostu SŁUCHAC i szukać najlepszego partnera dla takiego wzmaka jaki posiadamy.

Weż więc pod uwagę w pierwszej kolejności rady tych którzy Denona słuchali w udanym połączeniu i je polecają a po odsłuchu będziesz wiedział czego chcesz.. liste ciekawych głośników można zrobić dużo dłuższą niż dasz radę posłuchać.. :)

B&W 603s3.zmiotą konkurencje w tej cenie.Piekne wykonanie,twardy bas nisko schodzacy,neutralna srednica,dobre wysokie tony.Ogólnie konkretny dzwiek,szybki ,bezposredni bez zamuleń i 1500 Denona je spokojnie napedzi bo na basie schodzą prawie do 2ohm.Swietne połączenie

Wrażenia po nowych odsłuchach:

Monitor Audio RS8 - bardzo dobra, detaliczna, czysta i przejrzysta góra (właśnie takie wysokie

tony lubię). Średnica Ok bezpośrednia, ale nie męcząca.

Basem byłem trochę zawiedziony, bo jak na taką dużą konstrukcje, to było go

zdecydowanie za mało. Faktycznie był świetnie kontrolowany, zapewniał mocne

uderzenie, ale nie zchodził wystarczająco nisko, był zbyt krótki i przez

co ogólnie brakowało dźwiękowi ,,msy'' i ,,gęstości''

visaton VIB 170 AL ke -jeszcze nie mam dokońca wyrobionej opinii.

Góra pasma mniej detaliczna i trochę chyba słabsza niż w MA, ale ogólnie

też wysoki poziom.Bas dużo niżej zchodzący, ale za to trochę wolniejszy

i przy-miękki.Cena w sklepie 3400zł na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po przeliczeniu 1600zł!!!

podsumowanie:

chyba trochę za mały postęp jakościowy pomiędzy moimi ESA Vivace, żeby warto było dorzucać kilka tysięcy - muszę więc szukać dalej

Ukryta Zawartość

Kolego jak MA RS8 maja za malo basu to ja juz nie wiem jak i czego sluchasz...Juz moje RS6 maja go za duzo i to w pokoju 18m2. Poza tym nie wyobrazam sobie Donona 1500AE z tak duzymi kolumnami i w tak malym 20 metrowym pokoju. Ostatnio sluchalem u znajomego super monitorkow zrobionych z porzadnych glosnikow Scan Speaka w obudowie zamknietej i powiem szczerze ze niczego wiecej do szczescia mi nie trzeba!! Nie sluchalem RS8 ale zdecydowanie RS6 to max do 20 metrow. Jak dla mnie sprawe zamykaja chociazby takie monitorki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chyba te same przetworniki co u znajomego sluchalem) Jesli podobaja Ci sie wysokie tony z MA to posluchaj tych...jest jedno ale Denon tu nie da rady:( Jeszcze zdanie odnosnie basu bo domyslam sie ze lubisz jak jest go duzo...Moje MA RS6 maja wiecej basu niz wspomniane monitory ale to nie to samo...bas musi byc naturalny bo inaczej tylko przeszkadza! Powodzenia z wyborem

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.