Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Tonsil Voyager 200

VX1006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zabrać się do zmodyfikowania posiadanych kolumn Voyager200 i proszę o Waszą pomoc :)

DANE TECHNICZNE

Moc max 250 W

moc nom.130W

Impedancja 8 ohm

Pasmo częstotl. 35-22000 Hz

Efektywność 89dB

Wymiary 350 x 980 x 310 mm

Masa 8 kg

Schematu zwrotnicy nie mam, Google milczą na jej temat.

Głośniki w kolumnie:

1szt GDWK 10/80/19 8 omów

1szt GDM 16/80/1 8 omów

2szt GDN 20/60/3 15 omów (połączone czyli po 7,5 oma)

2szt bas refleksu z tyłu

Komora jest dosyć dobrze wyklejona pianką, ale bez żadnych przegród. Największą wadą jak dla mnie jest ich "przymulone" i dudniące brzmienie. Obecnie są podpięte pod amlituner yamaha rx-v450 i dvd, mam jeszcze amplituner Grundiga R2000.

Z wygooglowanych pomysłów:

1. wymiana wysokotonowca na Tonsil GDWK 11/100 (ok.90zł/kpl)

2. wytłumienie komory

3. usztywnienie kolumny

4. przegrody oddzielające basowe od reszty i modyfikacja BR

5. modyfikacja zwrotnicy - wg jednej z opinii oryginalnie ma “idiotyczny” podział częstotliwości i lepiej wstawić nową zwrotnicę trójdrożną

6. kolce

Duże pomieszczenie, kawał kolumn, stan przetworników bardzo dobry. Jak się za nie zabrać?

https://www.audiostereo.pl/topic/41608-tuning-tonsil-voyager-200/

Zmiana kopułki nie wiele zmieni. Kolce także. Szkoda na to pieniędzy. Poprawy brzmienia należy szukać w modyfikacjach obudowy i zwrotnicy.

Patrząc na parametry tych GDNów to wynika, że pracują one w zbyt małej obudowie. Osobiście spróbowałbym obudowy zamkniętej. Dużej i dobrze wytłumionej. Bas będzie lepiej kontrolowany, szybszy.

Jak duże masz to pomieszczenie ? Jeżeli możesz sobie pozwolić na wstawienie jeszcze większych kolumn niż te obecne, to pomyśl nad zrobieniem całkiem nowych odudów.

A jeżeli nie masz takiej możliwości, to obecną obudowę przerób na zamkniętą. Czyli zatkaj tunele bass refleksu i dodaj wytłumienie z jakiejś wełny, waty czy gąbki.

W kwestii "odmulenia" brzmienia pozostają tylko korekty zwrotnicy. Myślę, że budowa nowej od podstaw to zły pomysł.

Dobrze by było gdybyś narysował schemat układu. Ewentualnie porobił dobre zdjęcia.

Głośników dużo a jakosc mierna. Tak grała większośc kolumn Tonsilu z lat 90-tych,wraz z Bolero na czele .Voyager to w zasadzie Scherzo z początku lat 90-tych .Zmieniona została kopułka z GDWK 10/80/7 na GDWK 10/8-/19 i nazwa kolumny.

Jeżeli w tej obudowie to :

-usztywnic skrzynkę poprzez wklejenie poprzeczek usztywniających

-uszczelnic łączenia płyty od wewnatrz (powietrze przez wszystkie możliwe szczeliny ulatnia się )

-zrobic niewielka komorę (ok.3-5 litrów na głośnik średniotonowy 16/80)

-wyrzucić zaślepki filcowe z głośnika średniotonowego tak aby w nowej konfiguracji pracował od 200 Hz a nie jak dotyczczas od 1200 Hz

-zastosować głośnik wysokotonowy Seas H881.

-no i właściwa zwrotnica dzieląca nisko taki ukłąd głośnikowy 200 / 2500-3000 Hz

(w starym układzie 1200/5000 Hz.

Kiedyś z początku lat 90-tych kiedy polskie firmy wkraczały na rynek audio korzystały z głośników Tonsila(innych nie było a poza tym gdy ktos sprowadził były drogie)

My tez tak zaczynaliśmy.

W Magazynie Hi-Fi jest test kolumn ESA zbudowanych na glosnikach ze Scherzo/Voyagera 200

Te same basowce,ten sam średniotonowiec i wysokotonowy wtedy najlepszy z Perfektów czarna plastikowa kopółka która grala sporo niżej niż tekstylne.Niskie podziały zwrotnicy i ESY na tonsilach grały !!!

Jak wszystkim wiadomo głośniki Tonsila (poza wysokotonowym ) stosowało mnóstwo firm .

Na forum mamy klony Totem Mite ,Staff.

Ale tez Mission użył głośnika GDN 13/40 dołożył kopółke Peerlessa i w 1991 dostał prestiżową nagrodę na bardzo udane kolumny.

Także Opera zbudowała monitor na GDN 13/40 z tweeterem Seasa 19TFF w skrzynce z drewna (prawie jak Sonus Faber :-) i gra to całkiem sympatycznie .

W Elektrycznej Pomarańczy w Katowicach sprzedawcy zachwycali sie że bije na głowę ESY Trillo 2. (PL14 VIFA i D2010 SS)

Udanej zabawy z kolumnami

jozefkania - pokój jest dosyć duży 37m2 licząc po podłodze, poddasze. Jednak za jakiś czas przeprowadzka sprzętu do ok. 42m2 i już proste ściany.

Studio16Hertz - nie spodziewałem się tak dokładnej odpowiedzi, dziękuje bardzo. Grzegorz, zanim zacznę cokolwiek modyfikować, czy możesz powiedzieć czy rezultat będzie wart poświęconej pracy i zakupu nowych przetworników i elementów do zwrotnic?. Alternatywnie mogę sprzedać te tonsile i poszukać czegoś nowego/używanego do powiedzmy 1000-1200zł. Na coś z Twojej oferty też kiedyś przyjdzie czas (faworyta mam :), na razie budowa własnych czterech ścian pochłania wszelkie finanse :)

• 5 lat później...

Odgrzeje kotleta :D mam takie kolumny i podoba mi się ich design. Dźwięk mało uniwersalny... Jedne utwory potrafi zagrać poprawnie inne zniszczyć tak, że słuchanie boli... Im głośniej tym gorzej zaczyna się robić, no i mało basu jak na tak duże kolumny podłogowe.

Z racji, że bardzo podoba mi się ich wygląd czy jest możliwość lub ktoś próbował zabawy z innymi głośnikami w tych kolumnach ?

Do tej kolumny i głośników tunel BR powinien mieć ok 100 mm średnicy a długość ok 25 cm; przy dobrym wytłumieniu. ( zakładam, że są tam GDN 20/60/3 ? ) To na początek. Wymienić kopułkę na np. Daytona DC28 F-8 z podziałem na 3 kHz, czyli 4,7 uF z cewką ok 0,3 mH w gałęzi wysokich, albo też np Monacory DT 100 albo DT 19 SU, albo szukać lepszych głośników, zależy od budżetu. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Daytona DC28 F-8 z podziałem na 3 kHz, czyli 4,7 uF z cewką ok 0,3 mH

Wiem ze sie czepiam ale skad wiesz ze w zestawieniu z tymi glosnikami do uzyskania podzialu miedzy gdm a gdwk na 3kHz wystarcza takie elementy?

Studio 16hz to to był chyba McGyver? Takie bzdury wtedy pisał a nikt mu nie zwrócił uwagi?

GDM 16/80 nie grałby od 200 hz chyba że jak się zjara. Wyrzucanie filcowych zaślepek kosza GDM to kompletna bzdura. jedynie osobna komora dla niego tak do max 3 litrów ma jakiś sens. GDNów 20 tez nie podzieli się tak nisko ale z innego powodu. Wiec proponowane pasmo podziału na 200hz jest z d... wzięte. Minimum jakie można uzyskać na tym głośniku to 800hz - 1000hz, ale i to jest i tak nieistotne bo w tych konstrukcjach i przy takiej efektywności głośnik sredniotonowy uzupełnia pasmo głośników niskotonowych w szerokim zakresie częstotliwości.

Natomiast z 3KHz da sobie radę GDWK 10/80/19 odpowiednio ostro filtrowany wiec również wymiana na Seasa w tej zabytkowej konstrukcji nie miałaby sensu.

Kolumny 3-drozne duże ESA z Lat 90 o których pisał nie miały nic wspólnego z Tonsilami Scherzo / Voyager. Miały inne głośniki ale też Tonsila.

Kopułka wysokotonowa z tworzywa GDWK 11-13/120 nie miała lepszych parametrów niz bardziej współczesny GDWK 10/80/19 i także niż stosowany wtedy w Scherzo 10/80/7 Rożnica w ich częstotliwościach rezonansowych jest zupełnie nieistotna jeśli chodzi o mozliwości niskiego odcinania pasma.

Bumpalump, "masz Pan słusznego" i wcale się nie czepiasz, bo należałoby zwiększyć

cewkę szeregową z mid ( z 0,45 mH w okolice 0,58 - 0,65 mH ), ale i bez tego powinno zagrać dużo lepiej.

Pewnie trzeba to przeliczyć, żeby średnica z mid nie właziła na tweeter,

ale to już zadanie raczej doktoranckie do wykonania raczej po koniecznych pomiarach,

lub mocnym niezadowoleniu klienta z wyższego poziomu spl pomiędzy 3 a 5 kHz.

Pozdrawiam - R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.