Skocz do zawartości
IGNORED

Samoistne przełączanie się ampli

maniek74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Podczas oglądania filmu z dvd mniej więcej 3, 4 razy samoistnie ampli przełacza się na tuner.

Odbywa się to bez jakiejkolwiek ingerencji w pilota, czy klawisze na ampli.

Nie mówię już jak to jest denerwujące, bo Tuner jest głośniejszy niż sygnał z dvd.

Apmli to SONY STR 830.

Czy ktoś spotkał się z taką usterką ampli?

Poradzę coś z tym, czy muszę go zapoznać z serwisem?

Jak droga może to być naprawa?

Pozdrawiam

maniek

Prawdę mówiąc, w temacie jestem dość słabo obeznany i zgaduję, ale mój ampli (co prawda 2.1, ale to chyba nie ma tutaj znaczenia) także żył swoim życiem raz na jakiś czas. Wybrał sobie funkcje Speaker1, Speaker2, co przy moim połączeniu owocowało losowym wyłączaniem i włączaniem głośników średnio- i wysoko- lub niskotonowych. Działo się to raz na jakiś czas bez żadnej reguły. Sprawa stała się jasna, gdy pewnego dnia podczas użytkowania stereo zadzwoniła mi komórka. Ampli dosłownie dostał świra i zaczął zmieniać wszystkie możliwe funkcje. Wyszło na to, że telefonik czasem sobie coś nadawał/odbierał i ampli na to reagował nawet z odległości kilku metrów.

Może twój sprzęt też reaguje na jakieś źródło sygnału?

Tak się właśnie zastanawiam. Tym samym pilotem steruję oświetleniem.

Trzema ściemniaczami na podczerwień. Mam zaprogramowane klawisze 7, 8 i 9.

Czyżby z tym był jakiś konflikt?

Ale wcześniej działało bez zarzutu.

Może weź na początek zablokuj (zaklej taśmą albo czymś po prostu zastaw) "oczko" (odbiornik podczerwieni) w amplitunerze. Dzięki temu będzie wiadomo, czy faktycznie amplituner reaguje na jakieś sygnały od innych urządzeń, czy też jest to "wewnętrzna" sprawa i np. kontroler świruje.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

masz TV plazmę?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

nie wiem do czego zmierzasz mlb?

nie ma znaczenia co jest podpięte na wyjściu - efekt jest zawsze ten sam,

po zakryciu dostępu do sterowania podczerwienią nic się nie zmieniło,

tzn. w dalszym ciągu ten sam efekt przełączania - zawsze jest to tuner.

macie jakieś typy?

czy można się liczyć ze złomowaniem ampa?

rae0113 Mistrzu!

chylę czoła!

Nigdy bym na to nie wpadł - szacunek za podpowiedź.

Dokładnie tak - funkcja TA była ustawiona na NEWS,

teraz już rozumiem, dlaczego przełaczał się co pół godziny i zawsze były wiadomości:)

Wyłaczyłem cholerstwo i nawet nie drgnie ze źródła dvd.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Zaoszczędziłeś mi nerwów, a pewnie i wydatków,

bo jak znam życie - tydzień w serwisie Sony zakończyłby się drobną opłatą 300 zł

i woreczkiem zwrotnym z trzema pierdułkami, które musieli biedactwa w trudzie wymienić.

Sama rezygnacja z naprawy to koszt 70-120 zł.

pozdrawiam serdecznie,

maniek74

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.