Skocz do zawartości
IGNORED

Co to za glosniki Tannoy-a ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktorys z kolegow spotkal sie z tymi glosnikami koaksjalnymi i jest w stanie powiedziec co to za modele i jaka jest ich jakosc brzmieniowa ?

Chodzi o te bez pokrywy magnesow i z otworami w ksztalcie trapezow w korpusie kosza , a nie okraglymi.

Przeszukalem wyszukiwarka i sa informacje na temat starych koaksjalnych Tannoy silver, red, gold..., uwazanych zreszta za bardzo dobre, a wrecz wybitne - gorsze jedynie sa opinie o modelach HPD. Nic natomiast nie moge znalazlem na temat tych interesujacych mnie modeli. Dodam, ze te gloscniki siedza np. w starych monitorach - Super Red Monitor - np. model SRM 12B, SRM 10B (na 12 i 10 calowym takim koaksjalu). Patrzac na ceny, jakie te monitory osiagana, sadze, ze te modele glosnikow rowniez nie powinny byc zle. To glownie same przetworniki decyduja o cenach, bo skrzynki..., jak skrzynki - zwykle proste graniastoslupy o podstawie prostokotnej z otworem bas refleks.

Jak te modele maja sie jakosciowo - brzmieniowo - do wspomnianych silverow, redow i goldow ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1101-100005732 1207161503_thumb.jpg

post-1101-100005733 1207161502_thumb.jpg

post-1101-100005734 1207161500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41526-co-to-za-glosniki-tannoy-a/

I te glosniczki o ktore pytam

Ukryta Zawartość

post-1101-100005731 1207161588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj lutek.

Też szukałem ale nic nie znalazłem na temat tych głośników. Przyznam że trochę mnie zmartwiłeś tym wpisem o HPD, ponieważ właśnie posiadam takie. Jeżeli możesz to prześlij mi te negatywne wpisy, opisy na temat HPD-bardzo interesuje mnie co inni o nich sądzą i piszą.

Dziekuję i pozdrawiam

Tannoy LSU/HF/15l sa bardzo poszukiwanymi driverami. Jedne z lepszych. Znane sa pod nazwa Redy,

jak spotkasz je w stanie "niegrzebanym" - warte sa swojej ceny.

Modele 38.... sa pozniejszymi glosnikami, stosowanymi do naglaszania sal teatralnych oraz do komercyjnych celow. Byly czesto stosowanymi z aktywnymi zwrotnicami.

A orientujesz sie moze, jak te modele (38..) maja sie brzmieniowo do Redow czy Goldow ?

Pisalem na wstepie watku, ze te gloscniki siedza np. w starych monitorach - Super Red Monitor - model SRM 12B, SRM 10B (na 12 i 10 calowych takich koaksjalach). Patrzac na ceny, jakie te monitory osiagaja, sadze, ze te modele glosnikow rowniez powinny dobrze brzmiec.

>Lutek

Mylisz Super Red monitor czy Super Gold monitor z Redami i Goldami. Te pierwsze to są znacznie późniejsze głośniki i nazwa pochodzi od całej kolumny a głośniki w nich oznaczone są najczęściej czterocyfrowym symbolem a te drugie są znacznie starsze i potoczna nazwa pochodzi od plastikowej puszko przykrywającej magnes. Super Red monitor to jest monitor studyjny z 12 calowym głośnikiem na ceramicznym magnesie i to nie jest to samo co głosniki pod nazwa Red-y które to były 10,12 i 15 calowe ale z 20 lat wstecz, to samo dotyczy Super Gold Monitor i Goldów które były po Redach.

Temat jest niesamowicie rozległy i skomplikowany. Są fora Tannoy na których jest mnóstwo informacji i zdjeć oraz parametrów i projektów, proponuję Ci tam zgłębić wiedze bo z tego co widze szukasz ale bardzo po omacku i nie wiesz dokładnie czego. Było wiele rodzaji głośników i do tego w każdych dziesiecioleciach były inne, dodatkowo mnóstwo róznych skrzyń które też są kluczowe i czesto ten sam głosnik był w wielu skrzynkach. Naprawdę rozległa wiedza. Jak znajdę linkio do forum to wkleję tutaj.

Podstawowa strona od której trzeba zacząć:

Ukryta Zawartość

Była jeszcze jedna na której było morze informacji ale link mi juz nie działa więc, albo juz jej nie ma albo jest pod innym adresem.

Ukryta Zawartość

Ot i jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz przykład Super Red Monitor i Super Gold Monitor:

Ukryta Zawartość

A tutaj głosnik Tannoy gold:

Ukryta Zawartość

Ciekawostka głośniki z SRM były montowane w kilku większych skrzyniach, na przykład Tannoy Edinburgh.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też jest tam wytłumaczone.

>Lutek

Jak przeczytasz wszystkoz pierwszego linku, wsztytkie artykuły, zdjecia, pdf-y, przeglądniesz projekty i broszury tannoy z tamtych czasów, jakie głośniki w jakich skrzyniach wjakich latach siedziały to bedziesz miał wiedzę teoretyczną...a co do praktyki to raczej mało kto tutaj jest ci w stanie pomóc. Nawet jeśli mieli doczynienia tak jak ja to zazwyczaj okazjonalnie i wsumie cieżko wyciągac jakieś konkretne wnioski bo wiele zależy do skrzyni w jakiej jest dany głosnik i od towarzystwa. Na pewno nie wystarczy kupić jakiegoś tannoy i już masz dobry dźwięk,a ludzi którzy przetestowali kilkanascie par różnych głosników i pobudowali do każdej z nich kilka skrzynek albo w polsce wogóle nie ma albo jak jest ktos to nie sądze zeby sie na forum udzielał. Ja słyszałem Goldy, HPD, SRM i SGM oraz głośniki z SRM w skrzyni Edinburgh ale było to tak w różnych i dośc przypadkowych warunkach ze nic konkretnego ci nie powiem. Jedno jest pewne, im większa skrzynia tym lepsza :)

pozdr.

Lutku,

Bartek1 odsyla Cie do dobrych miejsc. Znajdziesz tam tone informacji. Odnosnie jakosci dzwieku glosnikow z serii 38.... Sa to "profesjonalne" glosniki stosowane do naglasniania ogromnych przestrzeni. Producenci brodway shaw "Cats", zawiesili caly ich panel z sufitu by naglosnic

ogromne pomieszczenie dla kilku tysiecy sluchaczy. Wymagaja wiec aktywnych korekcji.

Jak one brzmia w domowych aplikacjach? Ja poleglem. Duzo za duzo dolu. Troche za agresywna gora.

Oczywiscie, maja potencjal. Bylem za leniwy by sie z nimi barowac.

> Bartek1

" >Lutek

Mylisz Super Red monitor czy Super Gold monitor z Redami i Goldami....."

Nie myle..., to wynika zreszta chociazby z pierwszego mojego wpisu.

> koteczek

"Odnosnie jakosci dzwieku glosnikow z serii 38.... Sa to "profesjonalne" glosniki stosowane do naglasniania ogromnychprzestrzeni... Wymagaja wiec aktywnych korekcji. Jak one brzmia w domowych aplikacjach? Ja poleglem. Duzo za duzo dolu. "

No ale jesli siedza w monitorach, a takze w innych skrzyniach, no to musza nadawac sie rowniez

do uzytku domowego...hmmm. Np. w monitorach SRM 12B siedza te 3809 o ktore pytam. Ja mysle o przydatnosci ich w OB ze wspomaganiem 15 calowym niskotonowcem. Jesli - jak piszesz - "duzo za duzo dolu", to na desce powinien zniknac. Poza tym tak sobie mysle, ze jesli nie maja one tak wyzylowanej skutecznosci (bodaj 92-94dB), to stosujac basowiec co najmniej 100 dB mogloby to byc korzystne, ze wzgledu na problemy z iloscia basu w OB.

Co o takim zastosowaniu sadzicie ?

Po kolei historycznie to, co Tannoy produkował:

Ukryta Zawartość

I coś dla pragnących nowości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.