Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa - zaczynamy budowe

vector

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym zbudowac lampe......

Moze byc trioda np 300B albo 2a3 albo nawet pentoda....

Macie jakies schematy, gotowe rozwiazania...????

Prostownicze mnie nie interesuja.

Gdzie mozna dostac dobre lampowe szklo..???

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

https://www.audiostereo.pl/topic/41495-lampa-zaczynamy-budowe/

Tu pewnie pomoże kolega Alek z PWL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr, wk

Ukryta Zawartość

Właśnie kończymy montaż elektrod w kryształowym wazonie po babci.Pewne problemy stwarza zatopienie bańki,ale jak weźmiemy większe wiaderko z wodą to się uda.Rewelacyjnym pomysłem jest siatka z elementów filtra powietrza od Fiata 125 P oraz żarzenie wykonane ze spirali grzejnej od starego "słoneczka".Jedyny problem to prawoskrętny gwint na szamotce i elektrony spadają na dół.ale jak się je pogoni-/robi to mój 15-letni mops,a raczej jego wygar z pyszczka,to powinno być dobrze.Aha Bardzo ważne jest sreberko na czubku-dodaje szpanu i kryształ musi być gęsto cięty-wtedy kapitalnie wygląda wieczorem.Wieczorem naprawią nam korki na słupie , to zwiększymy prąd siatki do 1 kA I WRESZCIE POSŁUCHAMY CZYSTEJ KRYSTALICZNEJ KLASY IIIa z POBLISKIEGO OGÓLNIAKA -oczywiście pod warunkiem,że znowu ta przerośnięta Zocha zacznie grzebać w katodzie swoimi brudnymi łapskami...

Hmm ciekawe jak ty myślisz zrobić sobie tą 300b co? :) masz może jakiś warsztat , przyrządy?? :) no chyba, że ma być to jakiś wazon :) hehe. A kolega ma może wprawę w robieniu zwykłych żarówek?? :)

Basill,

No jakbym dorwal dobre szklo lampowe to by chyba jakos poszlo....nie....????

Zastanawialem sie tez czy nie wykorzystac szklanej strzykawki bo latwo wyciagnac powietrze.

Jest tlok to mozna by do niego doczepic te rozne blaszki, przewiercic dziurki na przewody i usczelnic. Potem zakorkowac dziure na igle - albo nawet wykorzystac na ktorys przewod. Tlok w dol, powstanie proznia wiec taka lampa moze zaskoczyc! Weterynarze maja takie duze strzykawy np. do koni wiec mozna by zrobic duza triode....chyba....

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

• 3 tygodnie później...

Próby w każdym razie trwają, co widać na załączonym obrazku:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testy są w toku. Przede wszystkim jednak muszę zadbać o obróbkę mechaniczną i próżniową detali montowanych wewnątrz lampy. Ze względu na znaczną objętość lampy jestem zmuszony zwiększyć liczbę pochłaniaczy barowych lub zastąpić je jednym większym pochłaniaczem.

Wydaje się, że kolega, który zechciał zdjąć charakterystyki oszczędził troszkę na prądzie żarzenia (1,8A zamiast obliczonego 1,85A) i stąd lekkie nasycenie. Spokojnie można jechać do 1,9A żarzenia.

W międzyczasie zrobiłem też i drugi egzemplarz tej lampy, ażeby póki co choć parkę mieć do zabawy.

Jeszcze wkleję obrazki:)

Ukryta Zawartość

post-8871-100004631 1208805214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój prześmiewczy wpis z 1.04 był ispirowany tą właśnie datą-myślałem,że to żarty.Z rozwoju tematu widzę,że Alek z pasją tworzy dzieła o genialnym poziomie ....Jeżeli kogoś uraziłem przepraszam.Pasjonatom gratuluję i podziwiam.A

Ja nawet nie śmiem wypowiadać sie merytorycznie, mogę tylko oglądać postępy z rozdziawionymi ustami i trzymać kciuki :)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dobrym pomysłem było jednak przeniesienie geteru na dół lampy, tak ze względu na stabilność konstrukcji jak i łatwość rozpylania przy grzaniu indukcyjnym.

Niezależnie od tego warto pracować nad zastosowaniem mniejszych obudów.

Ukryta Zawartość

post-8871-100003559 1209898280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Po pewnych perturbacjach konstrukcyjnych (przede wszystkim walka o dobre rozpraszanie ciepła z doprowadników) uzyskałem parkę triod, na której teraz coś zbuduję. Można tu jeszcze kruszyć kopie o estetykę (wymagana do tego niewielka przebudowa anody), ale to na razie odłożę na dalszy plan.

Ukryta Zawartość

post-8871-100001573 1213138501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem pod wrażeniem...piękne...

Życze zdrowia,uporu i poczucia humoru..

Junkers Neckar N 19E,LG GB5237TIFW,Bosch HBN 239E1L,Electrolux ESL 65070R

Całość podłogi deska BalicWood Jesion kl.2.

Teraz już w zasadzie rozchodzi się o układ, bo lampy doświadczalne są gotowe ( poza cokołami).

Nie chodzi tu o to, by postawić sobie lampy na półce, ale by można było na nich coś fajnego zrobić.

Te kilka lat pracy nie poszło na marne i nadszedł czas już pozbierać pierwsze owoce:).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.