Skocz do zawartości
IGNORED

Piano Craft E810 i kolumny podłogowe???

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witam!

Tak się ostatnio zastanawiałem czy Piano Craft może zgrać się z niewielkimi kolumnami podłogowymi np. Audio Academy Phoebe II... Podobno w Hi-fi albo Audiovideo robili taki test i wyszło im, że jak najbardziej. Czy macie może jakieś doświadczenia w tym temacie???

Czym (w działaniu) różnią się małe podłogówki od podstawkowych? Często przecież to dokładnie te same głośniki, zwrotnice, a nawet jednakowa objętość, z dołożoną komorą balastową (np KEF Cresta).

spokojnie, tylko popatrz na "omy" i moc;) Ciagnie nawet drozsze glosniki niz te phebe. Np. Podstawkowe B&W CM1, z ktorym zestaw gra bardzo ladnie;) a wg. jednego z czasopism nawet Usher seria 6.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość

(Konto usunięte)

Nie no nie chcę zamienić Musicala na Piano Crafta...:) Ale tak wszyscy zachwalają tą mini wieżę, że zacząłem się zastanawiać nad jej możliwościami...

Dzisiaj koledzy byłem w Audiopunkcie w celu przesłuchania kilku wzmacniaczy, ewentualnych następców MF'a. Źródłem był Cambridge Audio Azur 640 ver.2, kolumny to jakaś niwielka, dwudrożna konstrukcja podłogowa (nie pamiętam nazwy) , a wzmacniacze to:

- Advance Audio MAP 105 - 1900 zł.

- Arcam Diva A80 - 3500 zł. (czy coś takiego) oraz

- Nad 315bee - 1190 zł.

No i wyniki odsłuchów były jak dla mnie bardzo zaskakujące. Advance Audio,na którego stawiałem zagrał dźwiękiem szczegółowym z piękną średnicą, ale dość mizernym basem, Arcam zagrał jak dla mnie lepiej, ale niewiele, bardzo szczegółowo, ale jakoś "bez jaj", szczególnie jeżeli chodzi o niskie częstotliwości, miałem też wrażenie po Advance Audio, jakby troche zwalniał dźwięk, poza tym nie miło mi się go słuchało. Natomiast Nad... Nad najtańszy w stawce, który myślałem, że będzie najgorszy i wogóle nie ma za bardzo sensu go słuchać zagrał po prostu pięknie. Dźwięk był pełny, z troszke wycofaną średnicą i pięknym miękkim basem, ale bardzo muzykalnie, a przy tym szczegółowo. Ogólnie bardzo miło mi się go słuchało i to jest chyba najważniejsze. Nie spodziewałem się takiego rezultatu, stawiałem na Advance Audio, a tu prosze.

To tylko moja opinia i pewnie wielu z Was powie, że chyba mi słoń na ucho nadeptał, ale na prawdę sam byłem zaskoczony. Poza tym te jego 40W przy 8 ohmach to bardzo solidne waty. No szczerze się zdziwiłem.... Chyba już wiem na co wymienię MF E10, a może zwyczajnie zostawie sobię oba, bo szkoda mi Musicala.

>Tomek

Jeśli masz szczegółowe cd i kolumny z szybkim basem, do tego odpowiednie okablowanie (MF jest wrażliwy na kable) to sumarycznemu dźwiękowi potrafi nie brakować szczegółów. Musical w odpowiednim towarzystwie potrafi też zagrać ładną przestrzenią z przyzwoitą lokalizacją źródeł. Trzeba się tylko trochę nagimnastykować z doborem reszty aby wszystkie elementy dobrze ze sobą współgrały. Watów "papierowych" Musical też raczej nie ma. Ciągnie trudne kolumny, ale tu przyznaję z takimi o wyjątkowo wrednym przebiegu impedancji może miewać problemy. Ale do takich kolumn to spina się już zupełnie inny sprzęt a nie ... Pianocrafta;)

clo2 radze posluchac, stuningowanych monitorow Piano, albo jak Piano gra z CM1 od B&W. Mysle ze bys zmienil zdanie na temat swoich bylych Elacow;) W tej cenie za sprzet nowy to bardzo dobry zakup, ale fakt, ze podlaczanie Piano do bardzo drogich kolumn(cena ushera seri 6), to juz tylko dla wyjatkowych entuzjastow. Ale w komplecie z kolumnami do 3k bardzo milo moze Nas zaskoczyc.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>DavidM

W jakim niby sensie miałbym zmienić zdanie na temat Elaków? To w mojej ocenie świetne monitorki, trzeba tylko dobrze dobrać im partnerów. Ponoć potrafią pokazać jeszcze więcej po modach w zwrotnicy (na co się jednak nie zdecydowałem). Przed modami dobrze zestawione też świetnie grają. U mnie problemem był niespasowany pod nie cd rotela i ... ciut za duże pomieszczenie (20m2). Gdyby nie za duży pokój pewnie do ludzi poszedłby rotel a nie Elaki.

Zle mnie odebrales;) Jestem za bezposrednim testem tych Elacow z monitorami NX800(czyli tymi od piano) przed tuningiem i po tuningu. Uwzgledniajac ich cene. Potem bedzie mozna latwo okreslic wniosek w stosunku cena/jakosc.

Mysle ze mozna by zrobic nawet forumowy test na wieksza skale, powiedzmy 10par monitorow w poszczegolnych cenach, konczac gdzies na monitorach za 3000zł. mysle ze oprocz doznac sluchowych, mozna byc sie wyedukowac i wyrobic wlasne zdanie. Z tym ze do tego potrzebny by byl jakis zlot.

>DavidM

Tylko jak chcecie testować te kolumny? Przecież wszystkie z wybranych monitorków nie będą podobne brzmieniem tak, aby można oceniać np. szczegółowość, bas itp. Dodatkowo sprawą podstawową jest odpowiednie dobranie synergicznych komponentów do poszczególnych kolumn. Nie raz słyszałem, że świetne kolumny nieodpowiednio zestawione grają na tyle koszmarnie, że inne gorsze ale bardziej pasujące do danej elektroniki je deklasują. Jedyna przyczyna mylnego wrażenia - zły dobór. Jeśli chcecie robić amatorskie testy to i będą miały amatorską wartość W PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Aby o czymś napisać naprawdę rzetelnie, to trzeba to dobrze poznać odsłuchując dłużej na różnych konfiguracjach.

Dawid .... na "omy" trza patrzeć bo jak kolumna ma 4"om" to już Pianocraft sie zesra czy co ?? A moc....oooooo taaaaak... najlepiej zeby kolumna miała jak największą mocccc wtedy baaaaasss jest suuuper i można przypier***ić no nie ?? Lamerstwo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawidM

o mnie | ignoruj | PW

stat: 173 / 520 / 1

1 Kwi 2008, 10:30

clo2 radze posluchac, stuningowanych monitorow Piano, albo jak Piano gra z CM1 od B&W. Mysle ze bys zmienil zdanie na temat swoich bylych Elacow;) W tej cenie za sprzet nowy to bardzo dobry zakup, ale fakt, ze podlaczanie Piano do bardzo drogich kolumn(cena ushera seri 6), to juz tylko dla wyjatkowych entuzjastow. Ale w komplecie z kolumnami do 3k bardzo milo moze Nas zaskoczyc.

Czy Ty masz cos wiecej do powiedzenia poza wychwalaniem Pianocrafta? Z tego co zauwazylem ograniczasz sie wylacznie do lobbowania na rzecz tej wiezyczki. Placa Ci za to? Na pierwszy rzut oka widac ze wiedze masz niewielka zatem tez i zadne porownanie. Prosze wiec nie wprowadzaj innych w blad. Pianocraft jest swietny jako zestaw do sypialni. I to wszystko. Klocki ktore ma clo2 wlacznie z kolumnami deklasuja dzwiekowo Piano. MF to sprzet z innego poziomu. Kompletnie inna polka. A ze najslabszym ogniwem Pianocrafta jest zrodlo to tutaj do systemu clo2 nie ma nawet co porownywac. Gdyby clo2 posluchal Twoich rad zamienilby siekierke na kijek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawidM

o mnie | ignoruj | PW

stat: 173 / 521 / 1

1 Kwi 2008, 10:46

Zle mnie odebrales;) Jestem za bezposrednim testem tych Elacow z monitorami NX800(czyli tymi od piano) przed tuningiem i po tuningu. Uwzgledniajac ich cene. Potem bedzie mozna latwo okreslic wniosek w stosunku cena/jakosc.

Mysle ze mozna by zrobic nawet forumowy test na wieksza skale, powiedzmy 10par monitorow w poszczegolnych cenach, konczac gdzies na monitorach za 3000zł. mysle ze oprocz doznac sluchowych, mozna byc sie wyedukowac i wyrobic wlasne zdanie. Z tym ze do tego potrzebny by byl jakis zlot.

Nie no smiech na sali:)

>Discomaniac71

Ale ja u siebie nic nie chcę zmieniać;). Wątek założył kolega Tomek, który ma podobnego wzmaka MF E-10 do tego cd Cambridge i AA Phoebe. I David oczywiście się pojawił z głośnym "Gloria" na cześć Pianocrafta że świetny sprzęt do nawet do kolumn "za ileś tam w górę";).

David, obawiam się że Discomaniac ma rację - podłączanie budżetowej mini-wieży 1500zł/komplet do drogich kolumn to swojego rodzaju ekstrawagancja. Marzenie o tym, że tuningowane monitorki Piano zagrają niewiele ustępując Proakom to już nadmiernie wybujała wyobraźnia. Jest niedaleko jakiś salon a nie MM , gdzie mógłbyś pójść i posłuchać czegoś informacyjnie celem zweryfikowania swojej sympatii do mini-wież?

>wovo

>jesli o mnie chodzi to jak wypije wiecej niż 0,5l to będe ścieprany :P

Ale dzięki temu Pianocraft ku powszechnej aprobacie zyska przepustkę do hajendu;). Ale na drugi dzień może być tak, jak po nocy spędzonej z przypadkową dziewoją po zakrapianym raucie. Budzisz się rano i ciśnie ci się na myśl jedno ... o k.... !!! ;)))))) (przepraszam za wyrażenie)

lamerstwo to sluchanie nieodpowiedniej muzyki na nieodpowiednim sprzecie i bycie z nieodpowiednimi ludzmi na nieodpowiedniej imprezie. Prosty wniosek, nie kupie gramofonu za 5000kola z napedem paskowym bo sie zesra przy pierwszym kontakcie plyty z moimi rekami i moja wyobraznia do kreowania muzyki, nie kupie HI-endu jesli na nim moje ulubione plyty(swoja droga bardzo dobrze zrealizowane), nie zabrzmia na nim dobrze itd. To jest wlasnie LAMERSTWO. Co do omow i mocy to doskonale wiem o co kaman, nie musisz mnie uczyc, co do basu jesli go lubisz w nadmiarze to droga wolna, ja nie lubie miec przerostu formy nad trescia, dlatego nie kupuje tonsili:P PO czwarte primo, czy ja komus cos wmawiam, nie tylko mowie ze za pewnie nie duze pieniadze mozna uzyskac bardzo dobry dzwiek w swojej klasie. Cena Piano to 1500zł plus tuning okolo 500zł + kable 150zł + dobre ustawienie(podstawa dobrego brzmienia, po co mi sprzet za duza sume, skoro on nie zagra na 50% swoich mozliwosci-zalosne podejscie do tematu niektorych z forumowiczy). Czy za ta sume kupisz lepszy sprzet nowy ktory zagra lepiej-odpowiedz jest jedna NIE. Oczywiscie to moje zdanie, kazdy moze miec inne.

po pierwsze to tdrozd to jest "the first" alkoholik w bandzie MKII :) I niech się lepiej nie wypowiada kto będzie zdezintegrowany - ja poprostu nie chce czegoś zwrócić na pianocrafty :P (jakiegoś kotleta czy czegoś takiego) :P

Clo2 - moralniak ?? A bedą jakieś dupy ?? ;>

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Widze ze swiecie przekonany o swojej racji Dawidek obrosl nam juz w piorka:) Posluchaj wiecej zanim zaczniesz wyglaszac swoje dosc ryzykowne oceny. Z II reki za te 2000zl poskladam Ci sprzet ktory Twoje Piano zje na sniadanie i jeszcze zostanie mi na tygodniowa libacje:) Aa i wez slownik poczytaj co to znaczy LAMER.

Dawidzie - kij ma dwa konce - ja mówie ze za 2200 zł skompletujesz system który piano połknie na dzieńdobry - ale to jest zdanie wszystkich tylko nie Twoje. Poza tym dlaczego się tłumaczysz ?? ;> Dobrze wiemy co myślisz na ten temat, jak i to że jesteś niereformowalny.

Jak będzie alkohol, funie i do tego 10 par monitorów to ja jestem pierwszy na takie spotkanie :D Do pełni szczęście będzie mi brakowało tylko jakiegoś Meyer Sound`a 40m przede mną, i np. Digi design przede mna :D

Gdybym chcial kupic sprzet uzywany, to pewnie bym kupil lepszy sprzet, ale po co mi, skoro mam pokoj 12m2. Wole wydac ta kase na cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i nie tylko sluchac muzyki ale tez ja tworzyc. a tu zapewne wielu z Was, musialo by juz spasowac.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawidM

o mnie | ignoruj | PW

stat: 173 / 523 / 1

1 Kwi 2008, 11:53

Gdybym chcial kupic sprzet uzywany, to pewnie bym kupil lepszy sprzet, ale po co mi, skoro mam pokoj 12m2. Wole wydac ta kase na cos takiego: http://korg.megamusic.pl/k1679_seria_electribe.html

i nie tylko sluchac muzyki ale tez ja tworzyc. a tu zapewne wielu z Was, musialo by juz spasowac.

Ludzie z forum robia takie rzeczy ze mogloby Ci sie dawno w glowie przewrocic. Ja tez mam 12m2 i co z tego???

Jak to mawiaja o gustach sie nie dyskutuje, no chyba ze o zlych:P nie mam na celu nikogo obrazac, chce tylko dac swoje podejscie na temat. Nikt nie musi sie z nim zgadzac. Zamiast zastanawiac sie na doborem kabla za kilkaset zlotych, wole pojechac na koncert, event i rozwijac sie muzycznie i posluchac muzyki na zywo, a jak wiemy muzyki na zywo nie da sie odtworzyc idealnie na sprzecie domowym, chocby kosztowal nawet wygrana w lotto.

>DavidM

Wovo napisał:

>Jak będzie alkohol, funie i do tego 10 par monitorów to ja jestem pierwszy na takie spotkanie :D Do pełni szczęście >będzie mi brakowało tylko jakiegoś Meyer Sound`a 40m przede mną, i np. Digi design przede mna :D

To wypada ci tylko zorganizować ten meeting. Chętni się znajdą. Tylko gdybyś organizował funie to weź pod uwagę, że lubię brunetki. Dla mnie brunetka i 2 butelki dobrego wina. Monitory też mogą być;)

discomaniac71, 1 Kwi 2008, 11:56

>DawidM

>o mnie | ignoruj | PW

>stat: 173 / 523 / 1

>

>1 Kwi 2008, 11:53

>Gdybym chcial kupic sprzet uzywany, to pewnie bym kupil lepszy sprzet, ale po co mi, skoro mam pokoj

>12m2. Wole wydac ta kase na cos takiego:

Ukryta Zawartość

>i nie tylko sluchac muzyki ale tez ja tworzyc. a tu zapewne wielu z Was, musialo by juz spasowac.

>

>

>Ludzie z forum robia takie rzeczy ze mogloby Ci sie dawno w glowie przewrocic. Ja tez mam 12m2 i co

>z tego???

to ze nie zmiescil bym juz w moich zbiorach plytowych(okolo 500gb-lacznie z cd audio) klocka w typowych rozmiarach.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.