Skocz do zawartości
IGNORED

Clock a sprawa SAA7220 :)

Lenny

Rekomendowane odpowiedzi

SAA7220 to ulubiony filtr jaki Philips stosował w naszych ulubionych odtwarzaczach. Zawiera w środku dużo rzeczy, najważniejsze jednak jest że zajmuje się dystrybucją zegara do DACa (dzieląc jego częstotliwość przez dwa). Przy okazji robi z niego sieczkę, tak że nasze wychuchane zegarki są w dużej części marnotrawione. Czytałem o tym już dawno, dopiero niedawno jednak postanowiłem to zmienić. Sposobem na obejście problemu jest budowa własnego dzielnika częstotliwości przez dwa.

Efekt jest wart 30 minut pracy !!! Układ działa tak dobrze, że aż mnie ściska że nie pomyślałem wcześniej i nie namówiłem DeToma na umieszczenie tego układu bezpośrednio na zegarze. Dopiero teraz widać co daje zegar w Philipsie/Marantzu :).

Poniżej znajduje się schemat układu oraz miejsca gdzie należy się wpiąć w Jocko Clocko. Potem tniemy ścieżkę z zegarem z SAA7220 do TDA1541 (pin 2 w TDA) i lutujemy w to miejsce nasze nowe źródło zegara :). Wykonałem układ na pająku na kawałku niewytrawionej płytki w 30min, używając scalaka w SMD. Całość przylutowana jest do Jocko Clocko na brzegu w miejscu przygotowanym pod ekranowanie.

Załączony schemat ma numerację elementów inną niż ta na płytce, niestety nie mam pod ręką oryginalnej dokumentacji DeToma.

Uwaga właściciele innych zegarów: Do pktu C należy podłączyć sygnał z zegara, do pktu A napięcie około 5,6V a do B jakieś stabilne zasilanie (ewentualnie nie budować zasilacza z tranzystorem i zasilić cały dzielnik stabilnym i niezaszumionym 5V).

pozdrawiam,

L.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3491-100006232 1206646821_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41393-clock-a-sprawa-saa7220/

Lenny - też to zrobiłem ale jeszcze dorobiłem jedno wyjście do dekodera i następne do reclockera. najśmieszniejsze, że jak się zobaczy sygnał z filtra na oscyloskopie to wydaje się prawie idealny a jednak to padaka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Reclocker Pedji ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) juz zaczalem zapisy na PCB ale jakos nie ma chetnych ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurt - tak czy inaczej na pewno zamówię płytkę. właśnie dzisiaj myślałem o tym pcb :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.