Skocz do zawartości
IGNORED

Czy pianocrafcik zagra lepiej od AX-590?

giagi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam audiotele jak w tytule;

Podoba mi się ostatnio miniaturyzacja i z sentymentu do yamaszki chciałbym sprawić sobie pianocrafta, tylko boję się, że apmlik pinaocrafta zagra mi gorzej niż obecna Yamaha AX-590 - którą bardzo sobie chwalę.

Obecnie wzmaka mam podpiętego pod Tannoye M2 i pianocraft również w założeniach grał by z nimi.

Czy taka zamiana ma sens? A jeśli już to lepiej wybrać wersję z CD czy z DVD?

Czy z kolei napędy z piano zagrają lepiej od CDX-590? (cidika tego akurat w tym miejscu zabardzo nie pochwalę)

obecnie jako źródło robi u mnie marantz z serii 7 i też chciałbym go zmienić na coś mniejszego ;)

Podbiję ten temat bo wczoraj się dowiedziałem o tym Pianocrafcie Yamahy i b. dużo pozytywów widziałem nt. jego wyjątkowo podobno udanego soundu. Przy okazji, czy on zagra z lepszymi kolumnami - jak DynAudio 50 - czytalem że właśnie na kolumnach musieli oszczędzić, są najsłabszym ogniwem extra zestawiku?

Gagi, pianocraft raczej nie ma szans, wygra tylko tym że jest ładny, nowy i ma wszystko na pokładzie.

Jakew - dynaudio nie ciągną klocki które mają ponad 100W i nie są słabeuszami, a Ty chcesz pianocrafta podłaczyć ?? hahaha. Poczytaj najpierw co to jest Dynaudio i z czym to się je. Pianocraft pociagnie (może) Totem mite :)

Widze ze tu jakies niefachowe osoby sie wypowiadaja, nie slyszeli a wiedza lepiej

Wiec do rzeczy, Piano gra lepiej niz np. nowy denon 500AE., czy lepiej niz ten model ktory podales to nie wiem. Co do kolumn to Piano poprawnie wysterowal takie oto kolumny, tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem jak ma sie sprawa z Dynaudio.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>Jakew - dynaudio nie ciągną klocki które mają ponad 100W i nie są słabeuszami, a Ty chcesz

>pianocrafta podłaczyć ??

Nie musi mieć 100W , wystarczy ze bedzie wydajny prądowo.

Dokładnie, tu chodzi bardziej o wydajnośc prądową, niż gołe waty mocy (ale rozumiem że W używał pewnego skrótu myślowego więc zaliczyłem na szynach). Żeby się nie zagrzewał szybko. Swoją drogą, dlaczego nie robią wszystkich wzmacniaczy wydajnymi prądowo...

Wovo jednak wprowadzil w blad ze Yamaha jest az taka slaba, jak widzisz te Ushery tez nie sa jakims byle czym, a zostaly prawidlowo wysterowane. Takze mozna sie mile zaskoczyc, kupujac PianoCrafta. Oczywiscie wszystko zachwuje swoje proporcje, takze drozsze zestawy pokazuja niedostatki Piano, tylko jesli chodzi o muzykalnosc, to tu moze byc juz roznie;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

a czy ktoś porównywał pc z yamahą RX 797? wg mojej wiedzy to końcówka w pianocrafcie i RX 797 jest na dokładnie takich zamych tranzystorach, parze sankenów, z tym, że w RX są po 2 pary tych tranzyztorów nw kanał

nie wiem jak jest z przedwzmacniaczmi obu wzmacniaczy

DawidM a skad wiesz że wysterowała ushery ?? powiedziały Ci czy porównywałes z czymś ?? Z GC ?? Nie chce negować tego co mówisz ale mam wątpliwosci co do stwierdzenia "wysterowały" w Twojej wypowiedzi.

Na pewno Pianocraft jest ładny , kompaktowy, ale cudów bym się nie spodziewał.

Wypowiedz jest z dwoch renomowanych pism audio. Dokladnie chodzi o HiFI choice i AV.

Tu link do recenzji, na pokrycie moich slow. To dotyczy starszego zestawu Piano E600, a ze w nowym E810 i E410 dostalo sie pare ulepszen(m.in tryb pure direct, czy usztywnienia krzyzowe glosnikow) to mysle ze w tej cenie to naprawde bardzo dobra opcja. Tu link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>DawidM, 27 Mar 2008, 13:39

>Widze ze tu jakies niefachowe osoby sie wypowiadaja, nie slyszeli a wiedza lepiej

>Wiec do rzeczy, Piano gra lepiej niz np. nowy denon 500AE., czy lepiej niz ten model ktory podales

DawidM taka mała rada - najpierw pomyśl, potem napisz. Piszesz, że się wypowiadają same niefachowe osoby, które w dodatku nie słyszały... Ty nie słyszałeś tego wzmaka Yamahy o którym mowa, a wyskakujesz z Denonem 500AE (najniższym i mocno kiepskim klockiem), za to wiedzę na temat "wysterowania" usherów czerpiesz z czasopism... tak więc innych krytykujesz, a sam nic nie wiesz tylko powtarzasz to, co przeczytałeś/usłyszałeś/wydedukowałeś.

Pozdrawiam,

zamiast jałowej dyskusji proszę o konkrety

jak juz wcześniej wspominałem czy ktoś wie jakie elementy sa w przedwzmacniaczu pianocrafta?

tranzystory końcówki to sankeny para C4467 + A1694

wovo

przede wszystkim chodziło mi o to, że końcówka jest na elementach dyskretnych bez względu na typ zastosowanych tranzystorów, po drugie - zadałem pytanie odnośnie przedwzmacniacza, bo ta część toru może mieć znaczny wpływ na jakość brzmienia

pozdrawiam

tylko taka mała uwaga ode mnie. w miarę możliwości łączyć z zestawami z wyrównanym przebiegiem impedancji (przykładowo monitory Harpii, chyba też akustyk, na pewno Sonus Oliva) - bardzo ułatwia to wpółpracę układ końcowy wzmaka - zestaw głośnikowy. łatwiej jest wysterować takie zestawy, poprawia to też znacznie kontrolę. warto też poszukać zestawów dobrze współpracujących ze słabowitymi lampkami.

Chyba jasno powiedzialem ze nie slyszalem go z tym wzmakiem, ale slyszalem jak gra inny denon. Prosta sprawa, lepiej powiedziec cos co sie wie, niz czegos czego sie nie wie. A wywnioskowalem to ze nie slyszeliscie jak gra Piano, a co do wysterowanie kolumn, to ta informacja miarodajna skoro poszla nakladem pisma na cala Polske. A piano slyszalem z Kef Q1, Heco Metas 500, Usher S-520 i nie bylo zadnych problem z tymi kolumnami. Po drugie nie krytykuje, tylko daje do zrozumienia zeby nie wprowadzac w blad, np. ta informacja ze Piano jest slabowity. Bo znam duzo drozsze zestawy ktore sa bardziej slabowite. Taka rada, wpierw lepiej przeczytac chocby 5 razy, a potem cos wyglaszac. Za skrot myslowy-"niefachowe osoby" przepraszam. Z tym ze kazdy mogl to odberac jak chcial, Ty to odebrales dosadnie, a nie mialem na mysli takiego znaczenia tego slowa.

Pozdrawiam

Witaj.

U mnie gra Piano E-810 z Tannoyami M3. Bardzo ładnie, muzykalnie, stereofonicznie. Funkcjonuje jako drugi zestaw, czasem jako KD. Na pewno gra znacznie lepiej od Denona PMA 700 AE - brzmi znacznie równiej, bez pompowania i watowania basu :-)

Polecam to zestawienie

Pozdrawiam

Pat

depawlo a od kiedy to monitory harpii acoustic, w ogóle kolumny Harpii mają wyrównany przebieg impedancji ?? Harpia słynie z prostych siltrów, 1 rząd i nic więcej. Gra to bardzo dobrze notabene, a poza tym jeśli wzmacniacz nie radzi sobie z monitorkami na 16 cm alu Seasie to sorry .... mam na myśli Diane.

a tak na marginesie ...LM w GC to niby co jak nie dyskretne ?? STK to co jak nie dyskretne ?? od Pianocrafta lepiej gra GC, a jak GC gra od czegoślepiej to to cośjest kupą. To myśle na temat.

Kazdy ma wlasny punkt widzenia, a ja mysle ze Piano bije na glowe pare zestawow z polki 3000-3500zł za zestaw pod wzgledem muzykalnosci. ;] Tyle, co mam do powiedzenia, ten kto wie lepiej, tego sie i tak nie przekona. NIekiedy mentalnosc Polakow mnie dobija;)

>DavidM

>...a ja mysle ze Piano bije na glowe pare zestawow z polki 3000-3500zł za zestaw pod wzgledem muzykalnosci. ;] >Tyle, co mam do powiedzenia, ten kto wie lepiej, tego sie i tak nie przekona. NIekiedy mentalnosc Polakow mnie >dobija;)

Myślisz, że warto byłoby się jednak zainteresować Pianocraftem z opcją wymiany MF E11 + Rotel RCD-971 na Pianocrafta? Myślisz, że Piano ma szansę i warto sobie głowę zawracać szukaniem go gdzieś, gdzie będzie można go dłużej odsłuchać w miarę komfortowych warunkach? Zawsze to trochę więcej kasy zostaje i za resztę+dokładka można byłoby do Piano jakieś fajne głośniczki dokupić, np jakieś Proaki? Co o tym myślisz?

na priv masz odpowiedz. :)

>DavidM

No dobra. Z twojej odpowiedzi może wynikać, że nawet niekoniecznie trzeba nawet kupować np. Proaki, wystarczy tuning Monitorów Pianocrafta. To świetnie, bo sporo kasy zaoszczędzone. Zawsze można wydać na płyty.

Ale nie odpowiedziałeś co do samego zestawu. Czy Pianocraft ma szansę "dać radę" np takiemu też jakby nie było budżetowemu MF E-11 + RCD-971. Warto potencjalnie myśleć o zamianie takiego zestawu na Pianocrafta?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawidM

o mnie | ignoruj | PW

stat: 170 / 495 / 1

29 Mar 2008, 11:04

Kazdy ma wlasny punkt widzenia, a ja mysle ze Piano bije na glowe pare zestawow z polki 3000-3500zł za zestaw pod wzgledem muzykalnosci. ;] Tyle, co mam do powiedzenia, ten kto wie lepiej, tego sie i tak nie przekona. NIekiedy mentalnosc Polakow mnie dobija;)

Muzykalnosci ok ale w parze z nia powinna isc przezroczystosc. Brak mikrodynamiki i detali na odpowiednim poziomie to najwieksza wada Piano. Ale czego wymagac od miniwiezy... Tym niemniej teza powyzej jest ostro przesadzona.

tuning kolumn zalatwia sprawe;) ja wlasnie zbieram kase na swoj.

>Discomaniac71

Jakiej miniwieży? Nie słyszałeś jeszcze że to "system stereo".

Kolega DavidM tym co pisze kusi mnie właśnie na priv na zmianę tego co mam (a faktem jest, że mam niewiele) na Pianocrafta. Myślisz Disco, że warto ulec takiej pokusie?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

clo2

o mnie | ignoruj | PW

stat: 703 / 2347 / 3

29 Mar 2008, 11:40

>DavidM

>...a ja mysle ze Piano bije na glowe pare zestawow z polki 3000-3500zł za zestaw pod wzgledem muzykalnosci. ;] >Tyle, co mam do powiedzenia, ten kto wie lepiej, tego sie i tak nie przekona. NIekiedy mentalnosc Polakow mnie >dobija;)

Myślisz, że warto byłoby się jednak zainteresować Pianocraftem z opcją wymiany MF E11 + Rotel RCD-971 na Pianocrafta? Myślisz, że Piano ma szansę i warto sobie głowę zawracać szukaniem go gdzieś, gdzie będzie można go dłużej odsłuchać w miarę komfortowych warunkach? Zawsze to trochę więcej kasy zostaje i za resztę+dokładka można byłoby do Piano jakieś fajne głośniczki dokupić, np jakieś Proaki? Co o tym myślisz?

clo2 tak sie sklada ze swietnie znam Pianocrafta wiec mam prawo sie na ten temat wypowiedziec. MF E 11 ktorego posiadasz w zestawieniu z Rotelem RCD 971 to zestaw ktory ma kilkukrotnie wiekszy potencjal od Pianocrafta. To znakomita miniwieza ale tylko miniwieza. Jej dzwiek jest ograniczony. O wadach napisalem krotko powyzej. Slyszalem tez monitorki tuningowane przez McGyvera. Zrobily na mnie bardzo pozytywne wrazenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.