Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, tomter napisał:

Obecnie najwyższą serią Dynków jest Confidance, a w czasach Focus 380 jak nazywała się najwyższa seria. Czy była dużo lepsza od Focusa?

Raczej przepaść. https://salony.nautilus.net.pl/produkt/consequence-ultimate/

11 godzin temu, mundi21 napisał:

Koniecznie dyńki.

Przerobiłem harbethy, Grahamy i muszę powiedzieć, że najtańsze dynaudio zrobiły na mnie spore wrażenie.  Myślę, że skoro najtańsza wersja zrobiła w powietrzu takie Coś to co dopiero wyższe. 

To chyba miałeś podpięta słabą elektronikę i dobrze ci zagrało z tanimi dynkami. Do tych głośników wyżej wymienionych trzeba mieć dobre jakościowo klocki żebyś usłyszał różnice, że twoje Dunki wcale nie grają lepiej. Czyli jeżeli chcesz żeby wyższa seria zagrała lepiej musisz zapewnić im odpowiednie współtowarzystwo.

Jak wcześniej pisałem mam soul nota są 730 i nie sądzę aby to była słaba elektronika

Poprostu w moim odczuciu lepiej zgrywa się z dynkami

Edytowane przez mundi21

Witam. Przymierzam się do zakupu Dynaudio Contour 3.3 . Potrzebuję kolumn do 45m2. W brzmieniu zależy mi na detalach , holografii, szerokiej i głębokiej scenie , przyjemnych naturalnych wokalach , no i bas nieprzytlaczajacy. Czytałem wiele dobrego o  3.3 .

Chcę je napędzać  końcówka mocy (mam dwie i chętnie bym wykorzystał jako monoblok zbridzowany- ale wtedy strach podłączać 4ohmowa tak trudna kolumnę ) mało znanej firmy KECES S125:

Moc wyjściowa:
125W x2 @ 8ohm
225W x2 @ 4ohm
BTL:360W x1 @ 8ohm

Pasmo przenoszenia:
5Hz – 100kHz
Wydajność prądowa:
30A w szczycie na kanał 

Czy z tą końcówka do takiego pomieszczenia jest szansa na dobre brzmienie??

Pozdrawiam

33 minuty temu, rambo54 napisał:

Ruszyć te 4 cewki po 10cm nie jest łatwo, miałem te kolumny.

60W lampa w 70m robiła cuda z tymi kolumnami

Rozumiem że pozytywne cuda ??

tak, bardzo pozytywnie je wspominam.

Te serie Contour z okolic 2000r mają to co najbardziej lubie w całej rodzine Dynaudio.

Zmieniłem je potem na Contour 3.4 ale to już nie było dla mnie to.

16 minut temu, rambo54 napisał:

tak, bardzo pozytywnie je wspominam.

Te serie Contour z okolic 2000r mają to co najbardziej lubie w całej rodzine Dynaudio.

Zmieniłem je potem na Contour 3.4 ale to już nie było dla mnie to.

Też się spotkałem z taką opinią , że 3.3 raczej bliżej do 5.4 . A nowe serie za grube tysiące już tak nie grają .  Mam nadzieję że moja końcówka da radę wykrzesać z nich dużo 

Chcę je napędzać  końcówka mocy (mam dwie i chętnie bym wykorzystał jako monoblok zbridzowany- ale wtedy strach podłączać 4ohmowa tak trudna kolumnę )

Co jest w nich tak trudneIMG_9421.jpg
5 minut temu, xajas napisał:

Co jest w nich tak trudneIMG_9421.jpg

Mam nadzieję że nic . Dla wzmaka , czy końcówki stereo to żadne obciążenie , ale czy dla "zbridżowanej " końcówki stereo która w moim przypadku powinna zasilać kolumny 8ohm też nie będzie problemu ?? Chociaż teraz radzi sobie bez problemu z MA SILVER 300 która też nie jest tak do końca 8ohm , ale napewno jest łatwiejsza w wysterowaniu . 

Sam tego nie wymyśliłem

https://muzykaitechnologia.pl/praca-koncowek-mocy-na-obciazeniu-2-ohm_69508/

Za jakim wzmacniaczem warto się rozejrzeć do X34? Tranzystor. Integra, ewentualnie dzielonka, jednak wolałbym integrę. Może być rynek wtórny ale sprzęty w miare bieżące - nie chcę robić muzeum ani zbierać elektrośmieci po przejściach. Chętnie egzemplarze nowe jeśli jest coś wartego zainteresowania. 

Chciałbym aby wzmacniacz wydobył maksymalnie dużo z tych kolumn i był w miarę rozwojową propozycją, tzn. poradził sobie z większością kolumm, które są w zasięgu statystycznego Kowalskiego. Moim oczekiwaniem jest zdeklasowanie NAD c375bee, a nie subtelne niuanse. Chciałbym maksymalnie odkleić dźwięk od kolumn i wydobyć szczegóły przy cichym słuchaniu. Ostrzejsza góra także mile widziana. Chętnie korekcja tonów ale nie jest to priorytet. 

M6si, ra1592, PMA2500ne? Coś w klasie D? Polskie manufaktury, Baltlab, Haiku? 

W dniu 28.01.2022 o 16:17, captainprice napisał:

Chciałbym aby wzmacniacz wydobył maksymalnie dużo z tych kolumn i był w miarę rozwojową propozycją, tzn. poradził sobie z większością kolumm, któr

Moim zdaniem warto posłuchać z piecem Trigon Exxceed. Fenomenalna przestrzeń, rozdzielczość, powietrze, brak podbarwień na średnicy. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Miałem te paczki z Rotelem Ra06, później z dzielonką Rc1550 i Rb1552. Z tym pierwszym było przyzwoicie, zdecydowanie lepiej z tym drugim.

Metraż ok.22mkw, stały na dłuższej ścianie , odsunięcie na 50cm.

Co do tego Denona to może być ciężko ale jak masz możliwość to przetestuj.

Warto zmienić X34 na X38?

27m2, aktualny system jak w stopce.

Nie, żebym nie doceniał jakości X34, co to to nie:) Ale z X38 będzie chyba bardziej liniowo, no i bas z 2 osiemnastek będzie chyba bardziej naturalny, niż jednak ten trochę "podpompowany" w X34. Poza tym wydaje mi się, że na niższych poziomach X38 powinny zagrać lepiej niż X34, przy średnich poziomach będzie większa skala i rozmach, a przy naprawdę głośnym graniu ewentualny bałagan i nerwowość będą występować (o ile w ogóle) przy jeszcze mocniejszym odkręceniu gały w prawo;) - choć i w tym aspekcie filigranowe X34 potrafią zmieść sporo konkurencji.

Tak, wiem, wzmacniacz. W razie czego docelowo wysupłam pewnie dyszkę na nową amplifikację.

Ale na razie skupmy się na głośnikach, będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

P.S. 1

W ten sposób przerobiłbym całą serię Excite;)

Oprócz X44, ale one moim zdaniem są już deko za duże do bloku, nawet jeżeli pokój ma prawie 30m2.

P.S. 2

Emit 50 to chyba jednak nie ten poziom, co X38. Poza tym wolałbym jednak "made in Denmark" niż... wiadomo co;)

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Za wiele Ci to nie pomoże ale ludzie z Nautilusa z którymi rozmawiałem dawno, dawno temu o serii excite najbardziej cenili sobie modele x14 i właśnie x38. A nie lepiej polować na coś z linii Focus jak już koniecznie chcesz przewietrzyć obecny system? 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jakie macie doświadczenia z łączeniem Dynaudio Contour 3.3 lub podobnych z preampem lampowym ?? Coś wartego polecenia do 3.3 i 2 końcówek tranzystorowych??

11 godzin temu, Adam 38 napisał:

A nie lepiej polować na coś z linii Focus jak już koniecznie chcesz przewietrzyć obecny system? 

Nie lepiej, w dużym skrócie wolę całościowo brzmienie Excite niż Focusów. Nie mówiąc już o wyglądzie. Pozdrawiam Kolegę;)

Edytowane przez tomek11

8 godzin temu, tomek11 napisał:

w dużym skrócie wolę całościowo brzmienie Excite

Kiedyś też stałem przed wyborem,  x34 czy x38. Wybrałem mniejsze. Ciągle myślę jakby to było z większymi, hehe. Masz na oku jakąś ofertę, x38 jak na lekarstwo.

8 godzin temu, tomek11 napisał:

Nie mówiąc już o wyglądzie

Chyba mamy podobny gust 🙂 też uważam, że excite to ładny mebel.

1 minutę temu, captainprice napisał:

Masz na oku jakąś ofertę, x38 jak na lekarstwo.

Na razie nie, żeby było trudniej szukam białych;)

Najszybciej i najwięcej ofert jest z Niemiec, w Polsce raczej marne szanse, chociaż ostatnio pojawiły się na olx, ale czarne.

3 minuty temu, captainprice napisał:

Chyba mamy podobny gust 🙂 też uważam, że excite to ładny mebel.

Zdecydowanie ładny, bez blichtru i niepotrzebnych świecidełek, minimalistycznie, ale z klasą. Kolejna rzecz, która podoba mi się w Excite, to satynowe lakiery. Te wszystkie high gloss moim zdaniem wyglądają trochę jak z muzeum, do tego  świeci się to jak j..a psa, kto tak teraz wykańcza wnętrza? Meblościanki sprzed 30-40 lat tak wyglądały. Powtórzę się, ale kolumny powinny wpasować się jako mebel w dane pomieszczenie, a nie wyglądać dziwacznie. 

Pozdrawiam, Tomek.

2 godziny temu, tomek11 napisał:

żeby było trudniej szukam białych;)

Fakt, łatwo nie będzie. Życzę wytrwałości w poszukiwaniach. 

chociaż ostatnio pojawiły się na olx, ale czarne.

Widziałem je. Mało zachęcające. Wysokotonowe ewidentnie krzywo, niechlujnie zamontowane, jakieś dziwne przebarwienia widoczne już na zdjęciach. Miały jakieś przejścia mniejsze lub większe.

Zdecydowanie ładny, bez blichtru i niepotrzebnych świecidełek, minimalistycznie, ale z klasą

Otóż to 🙂

W dniu 24.01.2022 o 01:40, shiver07 napisał:

To chyba miałeś podpięta słabą elektronikę i dobrze ci zagrało z tanimi dynkami. Do tych głośników wyżej wymienionych trzeba mieć dobre jakościowo klocki żebyś usłyszał różnice, że twoje Dunki wcale nie grają lepiej. Czyli jeżeli chcesz żeby wyższa seria zagrała lepiej musisz zapewnić im odpowiednie współtowarzystwo.

Tylko po co skoro "gorsze" dobrze / lepiej zagrało?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.