Skocz do zawartości
IGNORED

EPOS M5 czy zagra - jak nie to co innego

StonEE

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie;

Pisalem juz podobny temat niedawno, jednak sprawa ucichla.. (nie bylo odpowiedzi)

Teraz bardziej konkretne pytanie...

Czy Epos M5 zagraja jako tako z mini Onkyo CR-315 ? (bo to mini wzmacniacz dosc slaby ma)

Jak myslicie, czy jest szansa ze

EPOS M5 + Onkyo CR-315 > Pianocraft E-810

[czy ta kombinacja lepiej zagra od Piano e-810]

???

Bylyby moze Ushery s-520, ale odpadaja z powodu swojej niedostepnosci.

Moze jakies inne kolumny powinienem wziasc jeszcze pod uwage?

Czy cena okolo 1300zl za nowe m5 z dostawa do domu jest ok?

Napalilem sie na te M5, poczytalem opinie i testy i wynika ze sa calkiem OK. Wizualnie i wielkosciowo mi baardzo pasuja.

Pozdrawiam

i z gory dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/41325-epos-m5-czy-zagra-jak-nie-to-co-innego/

Witam

A dlaczego jest problem z dostępnościa Usherków? Ja kupiłem s-520 bez problemu.

Co do Eposów to absolutnie nie sugeruj się żadnymi testami (!), opiniami.

Tak było w moim przypadku - sugerowałem się tylko i wyłącznie - bez żadnego odsłuchu - pięknymi recenzjami prasy i jak przyszło co do czego po podłączeniu (mowa o Epos M12.2) to "czar prysnął", gdyż Ushery zabrzmiały od nich lepiej, mimo iż cena dużo niższa.

Panowie :) PROSZE...

jestem w tym temacie zielony,, na pewno cos potraficie podpowiedziec.

Nie licze ze sluchaliscie takiego zestawienia, tylko ze wiedza i doswiadczenie pozwoli Wam co nieco ocenic.

Czy nie wywale tych pieniedzy w bloto kupujac te M5?

> Pytania tak jak w pierwszym poscie <

dzieki

Eposy są bardzo prądożerne. Nie masz odpowiedniego wzmaka to nie podchodź.

Do tego lepiej żeby miał on ciepłą barwę, bo inaczej dostaniesz płaski kartonowy dźwięk.

Jak im to zapewnisz to na pewno będziesz zadowolony. Dasz radę? :)

Słuchając rozumu....

Nie wiem jak graja Eposy(slicznie wygladaja) z Piano, ale Ushery S520 graja bardzo ladnie(choc trzeba wziac kable ktore sa dosc cieple w brzmieniu), odsluch mial miejsce w katowickim sklepie z Audio.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Miałem kiedyś M5....z końcówka mocy...może coś jest z tym prądożerstwem.

Grało bardzo ładnie...największa zaleta tej konstrukcji to ogromna kultura brzmienia.

Polecam dla jazz-manów i klasyków.Wokale są tak czyste i przenikliwe ,ze włosy staja dęba.

Po przygodzie z eposami bardzo długo szukałem następców do mojego systemy...jest to arcy trudne zadanie,wykonalne wówczas gdy założymy dwu lub trzy krotnie większy budżet.

Mam taka zasadę w wyszukiwaniu dobrych elementów audio.Mianowicie jest nim urządzenie które nie posiada rynku wtórnego.Banalne ale działa.Bo kto pozbywa sie bardzo dobrego sprzętu...NIKT !.

Sporadycznie ,raz na parę lat przy wymianie na droższy.Tak jest właśnie z eposami średnio dwie ,trzy sztuki na kwartał.

Reasumując ,polecam eposy.

Nie ma kłopotu z odsprzedażą ,a chińskie odpowiedniki to tylko odpowiedniki...jak wiele podobnych rzeczy z codziennego życia.Jeśli cię stać i nie masz ochoty ani czasu na kompromisy nie patrz nawet na ushery.

Nie zgodze sie z tym, brzmienie ushera na pewno nie jest takie jak opisal to poprzednik. Usher zwraca na siebie uwage glownie bardzo dobra srednica. Prawde mowiac, gdyby ktos nie postawil przy nich ceny, zaloze sie ze wielu by po odsluchach, zalozylo im polke cenowa 3000zł.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

hmm... juz bylem zdecydowany na te Eposy, ale skoro moj sprzet ich nie uciagnie, to smucac sie bardzo, bardzo trzeba szukac innego rozwiazania..

moze i kupilbym jakis wzmacniacz.. nawet myslalem o rotel RA-04 / RA-05 albo Creek EVO... ale do nich musialbym jeszcze jakies CD dokupic... i z zestawu PRZEJSCIOWEGO / SYPIALNIOWEGO / PRZEWOŹNEGO robi sie normalny....

[szkoda ze to Onkyo nie moze robic za CD]

kupilbym i te Ushery.. ale a nic nie moge znalezc zadnego sklepu w Irlandii... ani w UK (w UK ktoryby wysylal towary za granice)...

myslalem nad tym.... ale wydaje mi sie ze byloby z tym wiecej klopotu niz ze znalezieniem czegos w sklepie internetowym z anglii (w kilka dni od znalezienia i zakupu mialbym na miejscu, nie martwiac sie i nie zajmujac nikomu czasu)

Wharfedale Diamond 9.1 spokojnie uciagnie. Moze wlasnie kupisz Ushery w Polsce i wyslesz ja jakas dobra firma kurierska np. ups ;)

Przyznam szczerze (a nie chce broń Boże rozpętać wojny kolejnej) że słuchałem sławetnych Usherów pod takimi sprzętami (podczas jednej sesji odsłuchowej ładnie nazywając):NAD 315, Creek Evo, Arcam Diva A80, Rotel RA-06, Creek Destiny, Accuphase E-550, Creek 4330mkII - w takiej kolejności :)

Po tychże kombinacjach stwierdziłem że nie rozumiem skąd zachwyty nad tymi kolumnami.

Może problem polega na tym iż nie użyłem lampy...?

A czego ci brakuje w głosnikach CR-315. moim zdaniem ich najwieksza wada sa zbyt cienkie scianki boczne i tylne. planuje zrobienie skrzynek z mdf 20mm o tych samych wymiarach wewnętrznych (i tak mi kolor fabrycznych skrzynek nie pasuje). Poza tym całkiem fajne głosniczki. moze czasem nieco za ostre no i bas raczej płytki i nie niski ale z pazurem (nie podbijam, leci przez direct) ale to w koncu mini monitorki.

Przy dobrym ustawieniu miło sie słucha, ilość wysokich łatwo ograniczyc ustawiając je pod mniejszym kątem.

ja bym nie zmieniał głośników. po wzmocnieniu skrzynek moze sie okazac ze to najlepszy element zestawu.

wstępnie na próbę wytłumiłem kiedyś obudowy od zewnątrz i mysle ze to zadziała.

u mnie bedzie to drugi zestaw do sypialni i teraz skupiam sie na akustyce samego pomieszczenia. moim zdaniem lepsza inwestycja niz wymiana głośników

Gus > modyfikacja raczej nie wchodzi w gre... a sub to moze byc ciekawa opcja do filmow (na pewno by sie "fajniej" ogladalo), ale raczej sie na niego nie zdecyduje, bo bylaby to kolejna rzecz, ktora kiedyc do Polski trzebaby bylo zwiezc

a w glosnikach z zestawu brakuje mi wlasciwie wszystkiego... przestrzeni, powietrza, szczegółowości (jak sie nie podglosi powyzej 1/3 skali to dzwiek sie zlewa), bakuje mi ladnej gory i troche dolu, srodek tez nie jest taki jak trzeba.

Z ustawieniem juz troche kombinowalem (chociaz za duzo mozliwosci w pokoju w ktorym to stoi to nie ma), jednak bez wiekszych zmian w brzmieniu

skala jest do 40, słucham od 20 do 25 i nic sie nie zlewa. moze cos nie tak z akustyka pokoju. jak na miniwieze to wysokie sa powyzej przecietnej.

no ale ja dalem srebrzone kable;)

mamy zupełnie inny odbiór tego sprzetu

1.fizjologia, zeby uzyskac to samo wrazenie głośności tony niskie i wysokie musza byc dużo głośniejsze.

jesli grasz cicho Twoje ucho obcina dolny i górny skraj pasma słyszalnego.

2. te głosniki wysokotonowe mają charakterystyke kierunkową. jak ucho nie bedzie na ich linii zapomnij ze usłyszysz szeleszczące instrumenty perkusyjne tak jak trzeba. juz niewielkie odchylenia powoduja silne spadki charakterystyki gornego pasma

a tak tylko na marginesie bo nie mam pojecia jaka te głosniki maja charakterystke -

wiele osób narzeka na nie grajace cicho głosniki. moim zdaniem liniowy głosnik nie zagra cicho z definicji.

Uzywasz kabli firmowych w zestawie, czy wymieniles, bo to moze miec wplyw na dziwek,przynajmniej tak bylo z Yamaszka. Po wymianie okablowanie, i wygrzaniu kolumn dzwiek sie radykalnie poprawil.

kabelki wymienilem na cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roznica po wymianie na +

Ukryta Zawartość

interkonekt tez wymieniles:) ja mam w swoim Piano ProCaby LS25, a interkonekt to Sommer i sie bardzo dobrze uzupelniaja i wspolgraja w zestawie. Jesli chodzi o ustawienie, to jest to podstawa dobrego dzwieku. Ale wyczytalem ze juz probowales w tym elemencie.

a oto foto :>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a kiedys nawet przeczytałem recenzje tegoż sprzetu w branzowym! czasopismie gdzie autor przetłumaczył materiał membrany - PEN - jako.... PIÓRA :D

to mniej wiecej tak jakby powiedziec ze butelki do napojów są robione z niedopałków (no bo przeciez jest napis PET:)

sory za dygresje ale zawsze jak pomysle o tych głosnikach to mi sie smiac chce na mysl o szanownym redaktorze:D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.