Skocz do zawartości
IGNORED

jaki gramofon do 10K?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

W tym przedziale cenowym moglbym Tobie zaoferowac.....

Avid Volvere $3250+$1500 SME 309=$4750

230V i wszystko nowy, naturalnie wkladka wysokiej klasy jest osiagalna po dobrej cenie rowniez.

Zycze dobrych zakupow.

Pozdr

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Terrapin - jadąc do RCM-u byłem nastawiony na taki właśnie zestaw, a jak to się skończyło sam wiesz. Oczywiście nie żałuję tej decyzji myśląc o przyszłych modyfikacjach (ramię , wkładka). Mimo wsystko zestaw zaproponowany przez Ciebie jest ok.

adamgdansk, 23 Mar 2008, 23:10

>W cenie do 10tys zł - jaki gramofn i ramię? Wkładkę pomijam.... ;-))

audiofilia nervosa w czystej postaci :-)

czytałeś ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątek?

Ukryta Zawartość

wychodzi 7600.. warto? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> adamgdansk,

Wątek o patefonach do 10k już był, poczytaj wpisy.

A tak ogólnie, przy zakupie analogu (w sumie zakup na stałe albo na bardzo długo) warto się szarpnąć na starcie, na coś więcej, dlatego oferta Lacrimosy wydaje się być ok. Jeśli chodzi o AS Challengera też będzie dobry, jednak zamiast Jelco daj ramię SME. Dobrze pogrywa Transrotor ZET1 a i niemiaszki bardzo go chwalą.

Możliwości jest masa, trzeba wybierać :-) Michell Gyro SE z linku nie słuchałem ale jest na forum kilku posiadaczy tego verku, więc pewnie swoje też gra.

Pozdrawiam

W całej rozciągłóści popieram Profil-a. Jeśli gramiak na tym poziomie cenowym to brać napęd na maxa, żeby w przyszłóści przy zmianie ramienia nie popełnić mezaliansu. Chodzi o to aby ramie nie przerosło napędu. Na początek wkładka nie za droga i po odkuciu finansowym dopasować ją całego zestawu.

Każdy z nich na pewno dobrze zagra i będzie cieszył ucho. Można wybrać jeszcze lepiej ale wiadomo, każdy powinien mierzyć siły na zamiary i umieć cieszyć się z tego co ma. Osobiście wybrałbym chyba Transrotora ale nie z ramieniem Regi w standardzie (modyfikowana 250-ka o oznaczeniu STA), choć i Fat Bob robi dobre wrażenie, bo kojarzy mi się z moją obecną maszynką AS. Poza tym lubię mass loadery, takie zboczenie troszkę :-)

Który byś nie wybrał będziesz zadowolony z brzmienia, to już jest coś w odróżnieniu od goldringów, projectów itp. (tzn. nic nie mam do tańszych patefonów, sam miałem goldringa gr2 ale to jednak nie ten poziom)

Pozdrawiam

>adamgdansk, 29 Mar 2008, 20:25

>a co powiecie na Michell Gyro SE kontra Transrotor Zet1 albo Fat Bob S? ;) Michel Gyro za jakieś

>5500 móglbym mieć.....

Sprawdz sobie czego czesciej uzywaja ludzie majacy analogowa pasje na www.aca.gr wpisujac w "search" nazwe producenta. To zawsze jakas wskazowka

>chml

Dlaczego?

hmmm a dlaczego w ogóle nie ma tu wpisów zachęcających do odłożenia kasiory na nowego LP12 albo znalezienie dobrego używanego? myślałem, że to kultowy gramofon, że jest hiper.....

adamgdansk, 30 Mar 2008, 13:04

>angielski znam.... że niby co z tym LP12?

LP-12 w pełnej wersji przekracza Twój budżet. Używane stare modele są czasem po wielu niekoniecznie udanych przeróbkach, chyba że naprawdę znajdziesz pewne źródło zakupu. Nowej "budżetowej" wersji (komplet z wkładką za ok 10 tys.) pewnie nikt jeszcze tu nie słyszał.

Zakup gramofonu to trudna decyzja. Jeżeli nie musisz mieć go "teraz, teraz, teraz" powłócz się po odsłuchach: Linn i Audioforte w Warszawie, RCM w Katowicach, Nautilus w Krakowie. Posłuchaj, pooglądaj, pogadaj...

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

chml, 30 Mar 2008, 08:31

>Zdecydowanie Transrotor.

Hmm... W porównaniu z Michellem?

:-)

Ukryta Zawartość

post-15924-100006016 1206879253_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Gość chml

(Konto usunięte)

>>Zdecydowanie Transrotor.

>

>Hmm... W porównaniu z Michellem?

moim zdaniem zdecydowanie Transrotor Zet1 przed Michell Gyro SE. Ten ostatni gral u mnie przez 2 tygodnie i nie znalazlem zadnego powodu aby zastapil on Audio Note TT1 z RB300. Transrotora Zet1 natomiast posiada moj znajomy, mam okazje sluchac go co jakis czas (niestety nie u siebie) i wedlug mnie gra znacznie lepiej od Michella czy Audio Nota. Jest znacznie bardziej detaliczny i przestrzenny, troche mniej wyrozumialy dla slabych nagran, ale z dobrymi realizacjami brzmi fantastycznie.

W ogole moim zdaniem zamiana Radiusa na Gyro to nieporozumienie.

ciekawy ten wpis o LP12.... czyli jednak jest jakms tam referencyjnym źródłem jeslijest sprawdzn i sensowny? budżet budżetem - zawsze można dokredytowact i owo... b jak warto wywalić 15k na linna to ... może...

Gość chml

(Konto usunięte)

Adam, czy brales pod uwage gramofony Kuzma? Stabi / Stogi (nowy) powinien miescic sie w budzecie... Kiedys mialem okazje sluchac tego gramofonu, wersji Reference i musze przyznac, ze jakosc dzwieku byla niesamowita. Pewnie kiedys kupie sobie taki gramofon, jak juz bede stary i obrzydliwie bogaty ;-)

Co do LP12 - jego referencyjnosc budzi wiele kontrowersji, mi sie sposob grania Linnow niezbyt podoba (a mialem ich okazje sluchac wielu u sp. Andrzeja Bulskiego)

chml, 30 Mar 2008, 15:35

Napisz prosze w jakie wkladki i ramiona byly uzbrojone te maszyny, wnioskuje, ze porownanie do Zet1 jest "korespondencyjne" i odbylo sie w roznych systemach? Wg mnie gra caly system i jego klasa oraz dobor klockow rzutuja na postrzeganie poszczegolnych jego elementow, czego zapewne dowodem jest Twoj wpis.

To jest oczywiste, ale w przypadku analogowego toru drobny element potrafi schrzanic efekt...

Primo - Nautilus to rowniez Wawa (a raczej Piaseczno) - nie trzeba az do Krakowa jechac. Secundo u mnie decydowalo sie miedzy Michelem a Transrotorem ZET1 - klasa dzwieku porownywalna (choc porownanie nie bylo do konca uczciwie, bo Transrotor gral w otocheniu Accuphasow), natomiast poniewaz nie lubie jak mi sie cos wciska na sile (a Transrotora mozna u nas kupic wylacznie z wkladka - nieszczegolna zreszta) wiec jest Michell - jest baaaaardzo zadowolony :-) No i na koniec - poniewaz w zasadzie nie da sie pozyczyc gramofonow, z roznymi ramionami i wkladkami, wiec kazdy wybor jest wyborem nieco w ciemno - intuicja moze sie wiec tez przydac.

Tego LP12 (nowego) to bym odpuścił, przestarzała konstrukcja. Niejaki Alek Rachwald mając LP12 kupił sobie VPI ..więc to o czymś świadczy ..

Kuzma Stabi już jest nieprodukowany, Stabi Reference można kupić używany, jest nie do zarżnięcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.