Skocz do zawartości
IGNORED

Czy nowsze znaczy lepsze? HD600 i HD650

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Moje zapytanie jakie są różnice między tymi dwoma słuchawkami a dokładniej w budowie są praktycznie identycznie to czym sie różnią i które sa lepsze, które emitują lepszy dźwięk czy nowszy model znaczy lepszy czy warto jest dołożyć te parę setek ? bo teoretycznie w budowie są identyczne i na koniec ile powinno sie wygrzewać takie słuchawki tak orientacyjnie bo czytałem rożne opinie może ktoś podać przybliżona ilość godzin czy jest różnica na wygrzewaniu na dziurce pod względem długości wygrzewania ?

https://www.audiostereo.pl/topic/41280-czy-nowsze-znaczy-lepsze-hd600-i-hd650/

Nie dopisałem różnica wygrzewaniu w dziurce CD a wzmacniaczu lampowym słuchawkowym gdzie lepiej wygrzewać wzmacniacz ma większą moc czy to skruci czas wygrzewania ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

HD 600 i HD 650 to dwa nieco inne brzmienia. HD 600 sa jasniejsze i nieco bardziej analityczne ale za to bas nie ma takiego wykopu jak w HD 650. Ma za to zejscie. HD 650 sprawiaja wrazenie nieco ciemniejszych. Porownanie HD 600 i HD 650 robilem na wzmaku MF xCan v 3 i KAV 280 CD Krella.

Witam miałem HD-650 są b.dobre aczkolwiek faktycznie jak dla mnie mają za tłuste najniższe tony i przede wszystkim słabą przestrzenność.W tej chwili mam staxy srs2050 i moim zdaniem są znacznie lepsze od HD650 -mimo że to jeden tańszych modeli staxa.

W wątku "Słuchawki wysokiego lotu" na pierwszej stronie masz dokładny i obszerny opis HD600 i HD650

Sam posiadam HD600, miałem czas fascynacji nimi dźwięk bardziej miodny od Beyerdymic DT880, ale za to gorsza przestrzeń. Od niedawna mam też AKG k340 i dopiero te słuchawki sprawiają, że nie mogę sie od nich oderwać .

Przy nich HD600 bez obrazy, ale brzmią jak ze studni w dodatku plastikowej :)

Moje poszukiwania dobrego dźwięku w słuchawkach zakończyły się na AKG K340.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pierwszy raz widze zeby ktos sluchawki studyjne porownywal do domowych. Bez urazy ale mysle ze w Twojej konfiguracji nie mogles uslyszec tego co naprawde oferuja HD 600. Nie znam K 340 ale pracowalem na K 240 i do domowego odsluchu raczej sie nie nadaja. Gwoli scislosci nie jstem fanem HD 600. Po prostu je mam ale do nausznikow nie przywiazuje az tak wielkiej wagi.

discomaniac71, 23 Mar 2008, 18:26

>Pierwszy raz widze zeby ktos sluchawki studyjne porownywal do domowych. Bez urazy ale mysle ze w

>Twojej konfiguracji nie mogles uslyszec tego co naprawde oferuja HD 600.

Być może, słuchałem HD600 na Nagra CDC i Lake People 99/2 i nie miałem do nich zastrzeżeń, ale wtedy jeszcze nie miałem AKG k340. A co do porównania studyjnych do domowych to nie widzę w tym nic dziwnego.

Nie sądzę żeby ktoś Ci udzielił miarodajnej odpowiedzi, po prosu je wygrzewaj, a w końcu będą wygrzane:) I wtedy ciesz się muzyką.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Po prostu ich słuchaj to w końcu się wygrzeją, albo zostawiaj podłączone + "repeat" w CD jak wychodzisz do pracy. Max jeden tydzień i po kłopocie:)

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Do HD600 trudno kupic odpowiedni wzmacniacz ,kupiłem MF v3 i to był wielki błąd troche go modyfikowałem gra o klase lepiej ale dalej nie pasuje do hd600 za to dobrze gra z hd650 ,warto więc myslec odrazu o odpowiednim wzmacniacu.

wojeknachmej,

nie wiem jaki budżet chcesz przeznaczyć, ale albo Little Dot LD II++ i nowsze modele, albo... zapytaj na forum mp3store.pl Sporo osób tam ma lub miało HD 595.

Chcesz mieć zamknięte Sennheisery, to sobie kup HD 25-1 II. Nie spodziewałbym się dobrych efektów wygłuszania słuchawek pierwotnie otwartych. Oczywiście, wygoda HD25-1 nie będzie aż taka jak HD600, ale dźwięk one mają bardzo ciekawy, i nie są aż tak wybredne w kwestii wzmocnienia.

michelangelo

myslalem cos raczej o budzecie ok 300zł, czy warto pakowac sie w cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy raczej unikac tego typu konstrukcji do slychawek HD595, jak to w ogole zagra? czy senki "rozwina skrzydla"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby poszedł za około 300zł, to można próbować myślę. Nie wiem jak to jest z tym rękodziełem na wysokie napięcia, ale lampki raczej fajne. Nie zdziw się tylko, gdy te słuchawki z OTLa zagrają ciemno. Wynika to z niewielkiej impedancji HD595 i jej przebiegu w zakresie basu. Ja znam dźwięk HD595 z tranzystorów różnej maści i hybrydy. Na tej ostatniej przestrzeń była imponująca, zwłaszcza w kwestii głębi, ale tu też źródło ma coś do powiedzenia.

• 1 rok później...

Serwus Panie i Panowie!

Na początek pozwolę sobie oznajmić, iż jestem ogromnie rad, że po dosyć długim okresie "zaglądania" na serwis "Audiostereo" udało mi się zarejestrować. Oto jestem i chciałbym napisać kilka słów!

Myślę, że w ciągu najbliższych sześciu miesięcy dokonam zakupu sprzętu do odsłuchu nagrań (głównie z płyt analogowych), oto wstępna lista produktów, które biorę pod uwagę:

SŁUCHAWKI: HD 600/650, z naciskiem na HD 650, BD DT880

WZMACNIACZ: Skorpion HV-1, X CAN V3

ŹRÓDŁO: początkowo gramofon przejściowy, zakładam zmianę na lepszy, lub własny o wiele lepszy miejmy nadzieję DIY.

CD: tutaj sprawa nie rozwiązana.

Zdecydowałem się zamieścić ten wpis w temacie dotyczącym HD600 oraz HD650 gdyż nie ukrywam, że od dawna myślę właśnie o tych dwóch modelach. Będę zobowiązany jeśli Państwo wypowiedzą się na temat moich planów. Jestem otwarty na sugestie osób obeznanych w temacie słuchawek. Szczególnie liczę na rady użytkowników wymienionych przeze mnie modeli słuchawek wraz z wspomnianymi wzmacniaczami.

Pozdrawiam serdecznie

Reactor

Witaj, Reactor na forum!

Co do tematu słuchawek, to pewnie każdy poleci co innego. Osobiście mogę Ci zaproponować to co w moim opisie "o mnie" :)))

Pozdrawiam, V-t.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

A i jeszcze jedno. Jak chcesz się o coś zapytać na forum, to jednak lepiej założyć nowy wątek, niż się "podpinać" pod stary. To jest czasami mylące, a i odpowiedź (czy zadowalająca to już inna sprawa) może pojawić się wcześniej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Wahałem się czy tworzyć nowy temat zasugerowany groźbą wywalenia z forum. Skoro nic mi jednak nie grozi to otwieram nowy wątek. Muszę przyznać, że Twój zestaw robi wrażenie! Przeczytałem jakiś czas temu opinie pewnego Pana na temat słuchawek HD 650, jak sam napisał "warto było dostać w pysk od żony i wpędzić się w autyzm" Ty zapewne tez sporo przesiadujesz przy ulubionych płytach. Nie miło jest tak mówić, ale zazdroszczę Ci.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.