Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner Pioneer na pilota - który wybrać ?

Holtek

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zakupić nowy tuner radiowy. Obecnie mam Pioneera F-737, niestety nie ma możliwości sterowania go pilotem poprzez wzmacniacz. Zastanawiam się nad F-502RDS albo F-504RDS. Na temat F-502RDS nie znalazłem wielu informacni poza tym że jest uboższy od F-504RDS o funkcję EON na której mi nie zalezy :). Który z tych tunerów wybrać ? Który ładniej gra ?

Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wytlumacz po co zmieniasz ten tuner? Tylko ze wzgledu na pilota? Na aukcjach Allegro tunery kupisz raczej bez pilota. Dokupic nie jest tak latwo jak w przypadku CD. F 737 to zdecydowanie lepszy tuner niz wymienione przez Ciebie duzo nizsze modele wiec licz sie z degradacja dzwieku przy zamianie.

discomaniac71, 23 Mar 2008, 11:41

>Wytlumacz po co zmieniasz ten tuner? Tylko ze wzgledu na pilota? Na aukcjach Allegro tunery kupisz

>raczej bez pilota. Dokupic nie jest tak latwo jak w przypadku CD. F 737 to zdecydowanie lepszy tuner

>niz wymienione przez Ciebie duzo nizsze modele wiec licz sie z degradacja dzwieku przy zamianie.

disko ty jak zwykle pierdoly piszesz, zaden z tych tunerow nie dziala samodzielnie z pilotem, sterowanie odbywa sie poprzez wzmacniacz i kabelek remote, jest tylko jeden tuner pioneera ktory jest samodzielnie sterowany pilotem, ale nie pamietam tego modelu, jak bede mial swojego kompa to to sprawdze

co do dzwieku to disko ma racje, te nowe tunery sa gorsze niz te stare

kaviter, 23 Mar 2008, 12:08

>jest tylko jeden tuner pioneera ktory

>jest samodzielnie sterowany pilotem, ale nie pamietam tego modelu, jak bede mial swojego kompa to to

>sprawdze

Pioneer F-F3 i F-F6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kaviter

o mnie | ignoruj | PW

stat: 339 / 154 / 0

23 Mar 2008, 12:08

discomaniac71, 23 Mar 2008, 11:41

>Wytlumacz po co zmieniasz ten tuner? Tylko ze wzgledu na pilota? Na aukcjach Allegro tunery kupisz

>raczej bez pilota. Dokupic nie jest tak latwo jak w przypadku CD. F 737 to zdecydowanie lepszy tuner

>niz wymienione przez Ciebie duzo nizsze modele wiec licz sie z degradacja dzwieku przy zamianie.

disko ty jak zwykle pierdoly piszesz, zaden z tych tunerow nie dziala samodzielnie z pilotem, sterowanie odbywa sie poprzez wzmacniacz i kabelek remote, jest tylko jeden tuner pioneera ktory jest samodzielnie sterowany pilotem, ale nie pamietam tego modelu, jak bede mial swojego kompa to to sprawdze

co do dzwieku to disko ma racje, te nowe tunery sa gorsze niz te stare

kaviter takich pier**l na temat Pioneera jak Ty to w zyciu nie napisalem:) poza tym nie upkorzylem sie strona internetowa o Pioneerze ktora wszyscy wysmiali:) poza tym nigdzie nie napisalem ze te tunery maja pilota - ufalem koledzie zalozycielowi watku jednak nie zaprzeczysz ze akurat piloty do tunerow kupic na Allegro jest dosc trudno.

Oczywiście wiem że wszystkie tunery jak i pozostałe segmenty Pioneera są sterowane poprzez wzmacniacz. Z tyłu mam dostępne wejścia typu Jack. Rzecz jasna pilota posiadam, wzmacniacz w tym przypadku A-501R. to prawda że wymienione przeze mnie tunerki bedą grały gorzej od tego co mam obecnie ? To może lepszy będzie F-550 ?? Chcę zmienić głownie ze względu na to sterowanie pilotem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najlepszy tuner Pioneera to ten ktory ma kaviter F 93. Byl jeszcze F 91. F 737 to drugi model od gory. Wszystkie modele ktore wymieniles sa od niego nizsze tak wiec zapewne beda grac gorzej.

F-777 z tego co wiem to jedyny tuner ktory mial wlasnego pilota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedys dobre tunery mialy sens dziś dzwiek z radia jest juz tak tragicznej jakosci (dobor repertuaru także nienajwyzszych lotow) ze porownywanie tunerow i rozpisywanie sie nad ich dzwiekiem nie ma sensu takie jest moje zdanie

Ostatnio sprzatnietą mi sprzed nosa na ebaju srebrne 701 ( nie zdążyłem zalicytować bo internet zamulił)

sam prywatnie mam 504rds (obecnie przypadkiem aż 2 egzemplarze) i go sobie chwalę, nie zamierzam zmieniać, to bardzo dobry tuner i wygodny w uzytku

gotyk1, 23 Mar 2008, 23:40

>Kiedys dobre tunery mialy sens dziś dzwiek z radia jest juz tak tragicznej jakosci (dobor

>repertuaru także nienajwyzszych lotow) ze porownywanie tunerow i rozpisywanie sie nad ich dzwiekiem

>nie ma sensu takie jest moje zdanie

>

>Ostatnio sprzatnietą mi sprzed nosa na ebaju srebrne 701 ( nie zdążyłem zalicytować bo internet

>zamulił)

>

>sam prywatnie mam 504rds (obecnie przypadkiem aż 2 egzemplarze) i go sobie chwalę, nie zamierzam

>zmieniać, to bardzo dobry tuner i wygodny w uzytku

szkoda że radio DAB u nas nie wypaliło (powyżej wkleiłem Tuner DAB Pioneer F-F6) tak jak np w Anglii...cóż ostatecznie i tak przyszłość radia nie leży w FM ani DAB a po prostu w IP i streamingu lossless FLAC 24bit 96kHz poprzez "tunery" jak Slimdevices Transporter lub Pioneer X-Z9:-))

Nie zgadzam się jakoby nie było sensu kupowania tunerów. Przed kilkoma dniami kupiłem na Allegro model 676, oczywiście bez żadnego pilota. Dlaczego ? Bo jest tylko jedna stacja której da SIĘ SŁUCHAĆ, DO TEGO W DOSKONAŁEJ JAKOŚCI- TRÓJKA !

asfanter, 24 Mar 2008, 10:49

>Nie zgadzam się jakoby nie było sensu kupowania tunerów. Przed kilkoma dniami kupiłem na Allegro

>model 676, oczywiście bez żadnego pilota. Dlaczego ? Bo jest tylko jedna stacja której da SIĘ

>SŁUCHAĆ, DO TEGO W DOSKONAŁEJ JAKOŚCI- TRÓJKA !

:) ja tez mam swoj tuner nastawiony tylko na 3-ke, ale u mnie w 3city jakosc sygnalu jest slaba czasem cos przerywa i trzeszczy, nie wiem dlaczego maja jakies problemy z nadajnikiem ??? bo co do ogolnie "koncepcji dzwieku" to kanaly PR ciagle trzymaja jakis poziom, bo jak sie wlaczy jakies radioZET czy inny RMF to sie mozna tylko zalamac

co do jakosci dzwieku z tunera to roznice sa bardzo duze, szczegolnie jak sie porowna F-93 do czegos innego, wczesniej mialem jeszcze F-757, F-504RDS i na samym poczatku F-449, jak ktos nie potrzebuje RDSu i innych niepotrzebnych bajerow to taki 757 jest znacznie lepszy, kolega kiedys mial F-91 ktory tez jest bardzo fajny chociaz nie tak wybajerzony jak 93

Zgadzam sie z opinia ze przyszlosc to streaming radiowy, mysle ze za kilka lat, odpowiednie wgrane stacje beda w tunery, jak i mozliwosc ich recznego dodawania. Wszystko bedzie dzialalo za pomoca internetu bezprzewodowego czy lacznosci bezprzewodowej. Mowiac krotko, Nasze ulubione stacje w dobrej jakosci.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 24 Mar 2008, 19:52

>Zgadzam sie z opinia ze przyszlosc to streaming radiowy, mysle ze za kilka lat, odpowiednie wgrane

>stacje beda w tunery, jak i mozliwosc ich recznego dodawania. Wszystko bedzie dzialalo za pomoca

>internetu bezprzewodowego czy lacznosci bezprzewodowej. Mowiac krotko, Nasze ulubione stacje w

>dobrej jakosci.

dokładnie, bez szumów, dobrej jakości jesli chodzi o mp3 256kbps, jakości CD - FLAC 16bit 44,1kHz i ostatecznie radio w jakości DVD Audio FLAC 24bit 96kHz

ciekawe jak Internetowe radio zagra Pioneer X-Z9 (obsługuje Flac)

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Świetny program do słuchania jest w poznańskim "radiu merkurym" audycja "Noc u Berniego" leci co tydzień w nocy z soboty na niedzielę, puszczana muzyka z lat 80tych i jest bardzo dobrej jakości. Niestety to raczej regionalna rozgłośnia a nie ogólnopolska i poza województwem może byc z odbiorem problem

"dokładnie, bez szumów, dobrej jakości jesli chodzi o mp3 256kbps, jakości CD - FLAC 16bit 44,1kHz i ostatecznie radio w jakości DVD Audio FLAC 24bit 96kHz"

Zanim wejdzie ta "dobra jakość"(obym nie doczekał) to mam nadzieje posłucham jeszcze ze zwykłego tunera wieczorem Trójki czy Radia Rzeszów i Centrum z naziemnych nadajników.

T-Bolt, 25 Mar 2008, 07:10

>"dokładnie, bez szumów, dobrej jakości jesli chodzi o mp3 256kbps, jakości CD - FLAC 16bit 44,1kHz

>i ostatecznie radio w jakości DVD Audio FLAC 24bit 96kHz"

>

>Zanim wejdzie ta "dobra jakość"(obym nie doczekał) to mam nadzieje posłucham jeszcze ze zwykłego

>tunera wieczorem Trójki czy Radia Rzeszów i Centrum z naziemnych nadajników.

co dokładnie masz przeciwko Radio internetowemu w "dobrej jakości"?

Trójki już teraz możesz posłuchać przez internet z tym że pewnie w jakimś niskim bit rate ale prędzej czy później będzie lepiej a jak Twój dostawca wykorzystuje Wi-Max albo Wi-Fi to i naziemny nadajnik się znajdzie:-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik wiemy ze jestes piewca nowych technologii i przedkladasz bezwzgledna wyzszosc nowego nad starym z tym ze do tego wszystkiego trzeba troszke wiedzy. Nowe odtwarzacze standardowych plyt CD kompletnie nic nie wnosza do jakosci odtwarzania plyty. Nowe przetworniki wbrew pozorom jakosciowo sa gorsze od porzadnych starych multibitow. Dlaczego? Bo sa w zasadzie wylacznie jednobitowe i maja jedynie rozdzielczosc 24-bitow a to juz nie to samo co np PCM 1704 (24-bity) czy PCM 1702 (20-bitow) nie mowiac o takim PCM 63. Miedzy innymi dlatego sa tez od nich duzo tansze. Wiem ze najwazniejsza jest aplikacja ale "nowoczesne" przetworniki sa koronnym argumentem piewcow "nowych" technologii. Liczy sie glownie to co za przetwornikiem a tutaj zaden z wielbionych przez Ciebie Pioneerow nie ma sie czym pochwalic bo zwyczajnie kosztuje grosze. Moze byc rozpatrywany jedynie w swojej kategorii cenowej. Nie tylko dzisiaj ale i niemal od zawsze 1600 czy 2500zl to sporo za malo na dobry dzwiek i jesli liczysz ze w ten sposob "pokonasz" stare konstrukcje Pioneera to bardzo sie mylisz. One kosztowaly znacznie wiecej i sa po prostu lepiej dopracowane. Oczywiscie zawsze mozna lepiej ale lepiej nie znaczy duzo taniej nawet jesli jest to pare lat pozniej. Pewnie przytoczysz kolejny argument: SACD. W zasadzie formatem ktory obejmuje kilkaset tytulow nie ma sie co przejmowac jednak o ile w sprzecie budzetowym wyzszosc SACD bywa mniej problematyczna o tyle we wspolczesnych klockach za wieksza kase nie jest to juz takie oczywiste. Przykladem jest tutaj najwyzsze dzielone Accuphase. Swiadkami odsluchu o ktorym mowie byli forumowicze z Krakowa i kierownictwo Nautilusa.

>discomaniac

proponuje nie schodzić na całkowity offtopic, SACD, BB1704, WM8741 bo chyba nie o tym tutaj mowa:-) a bardziej rozwinąć kwestie związane z tunerami i ewentualnie radiem internetowym, obecnie zdarza mi się takowego słuchać,aczkolwiek z racji posiadanej przepustowości (512kbps w downloadzie) ograniczam się do BBC radio 4 gdzie głównie lecą rozmowy:-) jak zwiększę przepustowość do 2Mb/s będzie można posłuchać radiostacji jak np. BBC radio 3. Do streamingu radio w jakości CD potrzebne jednak będzie jeszcze lepsze łącze... ale generalnie przyszłość w tym zakresie rysuje się obiecująco, zwłaszcza gdy cyfrową informację z radia internetowego (odbieranego przez Pioneer X-Z9 albo Squeezebox Duet) przekażesz na porządny DAC (np. JVC XP-DA999) poprzez wyjście optyczne - takiego radia z chęcią posłucham.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.