Skocz do zawartości
IGNORED

Bydgoszcz & Toruń = Pustynia Audiofilska

robbie

Rekomendowane odpowiedzi

mieszkam w okolicy tych dwóch miast . poprawcie mnie ( to do mieszkańców tych miast ) ale chyba nie ma tam sklepów audiofilskich z prawdziwego zdarzenia . W Toruniu nie chyba żadnego sklepu , a w Bydgoszczy niby dwa sklepy na ul. Śniadeckich , gdzie szczytem wyrafinowania są klocki Cambridge Audio i Harmana za 2kzł . No jeszcze minima audio na Gdańskiej , ale to praktycznie tylko komis . Chyba , że nie wiem o jakimś sklepie ? A drzewiej ( początek lat 90-tych ) były dwa całkiem przyzwoite na ul. Dworcowej w Bydgoszczy .

w Szczecinie jest podobnie

jest jeszcze jeden sklep ale pomieszczenie marne a ze sprzętem jest od dłuuuższego czasu coraz gorzej

kiedys byly 2 dobre sklepy - 1 padl dawno, drugi ciagnal ale juz 2 lata go nie ma a firma zostala przy instrumentach i naglosieniach "na zywo"

w Lublinie na dobrą sprawę wcale nie lepiej.. ostatnio Meloman cosik ostrzej tańczy ale chyba nie potańczy tak długo bo zastój w biznesie straszliwy... zresztą co tu dużo mówić - większość ludzi jedzie od razu do wawy bo lubelska oferta zawiera właśnie w/w CA i kilka podobnych cenowo klocków.... szkoda, ale to poprostu zależy od kondycji finansowej społeczeństwa i przynajmniej narazie nic nie wskazuje na szybką poprawę... dla sklepów jest nadzieja w kinie domowym, bo jedynie ono ma w miare sensowną reklamę medialną - dobre stereo jest dla nieco bardziej chorych maniaków jak my... a takich wciąż mało... smutny wniosek ale odwrót sklepów od stereo jest coraz bardziej widoczny i przynajmniej narazie nieunikniony... oj, dziś już mnie wszystko drażni... ;))))

>robbie

Niestety masz racje co do tej pustyni. Moge tu tylko dodac sklep na ulicy Fordonskiej Emar gdzie mozna posłuchać kilku klocków Rotel`a oraz kolumn typu B&W, AAcademy, Avance, - niestety bardzo skromnie jeśli chodzi o stereo, dużo lepiej sprawa wygląda z klockami dla kina domowego. Oprócz tego podobno na ulicy Grudziąckiej (50 przed budynkiem sądu) znajduje się komis sprzętu audio a w pokoju obok płyty CD - mówię podobno bo ile razy tam byłem to gościa od sprzętu nie było. Ostatnio też słyszałem że coś ma powstać na ulicy Dworcowej - a być może już tam jest - niestety dawno nie byłem w tamtych okolicach.

Niby wszędzie można zamówić dowolny sprzęt dostępny u polskich dystrybutorów ale tylko pod konkretne zamówienie, a nie aby móc tylko przesłuchać. Jednym słowem kiszka - sam jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza i bardzo chciałbym posłuchać między innymi jak gra Baltlab, ale wygląda na to że bez wizyty w Gdańsku czy Poznaniu się nie obejdzie.

> loczek

Brak możliwości odsłuchania i konieczność wycieczek do Poznania to jest co dobija . Na moje wątpliowości odnośnie wyboru nowych klocków do kolumn odpowiedziała w ostatnim numerze redakcja Audio - Video . Pan F. Kulpa poradził zakup Exposure , Regi , albo Coplanda z drugiej ręki. Exposure ma wszędzie dobre recenzje ( spotkałem się tylko z jedną miażdżącą krytyką na forum ) , wygląda całkiem dobrze , ale nic nie zastąpi odsłuchu . Kusi mnie w Exposure również stosunkowo niska cena ( piszę stosunkowo ) bo np. topowy Rotel , Cairn , albo Audio Analugue to nie 7.000 zł za komplet CD/Wzm , ale 11.000 - 12.000 .

No to panowie, jest nas juz trzech. Zawsze mozna cos przesuchac razem, przejechac sie do Posen razem, powymieniac sie sprzetem i doswiadczeniami. Moze by warto jakies piwko w miedzyswiatecznym okresie? Mail do mnie w o mnie, zapraszam.

W sumie 4.

Ja jestem z Grudziądza i właściwie mogę sobie iść do Euromarkt - lub do diabła ;-) Córka pobiera nauki w Poznaniu, więc może przy okazji się wybiorę, ale raczej pod koniec zimy,

pozdrawiam,

+ Włocławek. Krótko - sahara, ani jednego slepu. Najbliżej Płock REWEX, raz byłem w Emarze w Bydgoszczy i całkiem niezły sklep. Zakupy musiałem robić w Wawie, bo to chyba jedyne miasto gdzie ten interes się jakoś kręci. To że brak specjalistycznych sklepów audio, jest spowodowane coraz częściej: kupowanie z drugiej ręki, sprowadzanie sprzętu zza granicy, 60% ceny polskiej to juz różnica znaczna, dajmy na to taki allegro, gdzie bowersy 603 S3/604 S3 chodzą po 1000 zł taniej niż w sklepach, dotyczny się to także innych firm wystarczy wejść i zobaczyć, wzmacniaczy też, oczywiście nie każda firma jest oferowana po tańszych cenach, ale zdecydowanie większość tych bardziej znanych.

No Seba nareszcie ktoś z Wloc. Tutaj nie ma szans na takie wybryki natury jak sklep audiofilski, musiałby właściciel wygrać w totka i dokładać. No ale można zawsze się spotkać i przedyskutować aspekty brzmieniowe.

Chociaż muszę Ci powiedzieć, że jest u nas producent HiEnd-owych kolumn,

sygnowanych Anna Maria Jopek. Ciekawa konstrukcja na Podszus-Gerlich (mogę pokręcić nazwę, bo niemieckiego nie znam). Może warto posłuchać!

Witam

Z gościem z grudziądzkiej (50m przed sądem) a dokładniej z nowego rynku najlepiej umawiać się telefonicznie 508307208. Ma całkiem sporo sprzętu i można go sobie posłuchać do woli

Grudziądzka w Bydgoszczy (tak naprawdę to jest Nowy Rynek, nieopodal sądu na Wałach Jagiellońskich nazywa się to Underground). Cały sprzęt jest z komisu, ale dzięki temu można zostawić swój stary system i dopłacić ewentualną różnicę

• 1 rok później...

oj Panowie,nie przesadzajcie z tą pustynią :) Jeśli ja z Olstzyna jeżdżę tutaj,to chyba nie jest tak źle.Poza tym niezły sklep jest na ul.Śniadeckich(niedaloko dworca);ARTOM-BIS zdaje się.Odsłuchiwałem tam bydgoskie BNM(podłogówki zacne,na me ucho ciekawsze niż osławione monitory)które bądź co bądź można również ciekawiej dopasować u samego konstruktora Bogdana Nowaka.Jest też Minima Audio.Nie jest tak źle widząc co się dzieje na rynku elektroniki...

Jako rodowity Bydgoszczanin muszę sie nie zgodzić z opiniami przedmówców. Jak ktoś chce to kupi w Bydgoszczy co chce albo nawet mu wyprodukują. Jest taka jedna mała dziura na Śniadeckich, oprócz tego co maja w stałej ofercie mogą sprowadzić dowolny klocek. Pewnie, że to nie taki komfort jak w Warszawie ale ogólnie nie ma na co narzekać, są miasta gdzie jest gorzej.

Pzdr!

Byłem wczoraj na Śniadeckich. Pomieszczenie odsłuchowe ładne ale zupełnie nieadekwatne do tego co mamy w domach. Stały tam B&W 602,5 S3 więc myślę posłucham. Sprzedawca na dzień dobry powiedzieł, że się zdziwię na minus. OK. Zapuścił Oldfielda - Dzwony rurowe. Na początku OK. Potem przełączył na Jamo E770 i co -ogromna różnica w dzwięku na korzyść Jamo. W Therionie (metal + chóry + orkierstra) to już nine ma co porównywać. Cynic - numer 7 (nie pamiętam nazwy) - w początki utworu przewaga B&W. Tam jest praktycznie sama perkusja i duuuużo blach. Solówka na basie bezprogowym - Jamo wygrywa.

Muszę koniecznie posłuchać jeszcze 603 S3, ale Jamo bardzo pozytywnie (i dość szczegółowo, choć nie tak jak Mission m53).

Całość grała z integrą Onkyo (nie wiem co to za model).

Obsługa sklepu dobra. Wybór - hmm mały. Kolumny Jamo i JBL i (1 para B&W). Integry stereo - poza Onkyo nic akurat nie było (a tak chciałem posłuchać Azura 640:( )

Generalnie sklep nie różni się dużo (poza czystością) od Sonusa w Pile.

W Toruniu jest sklep - Patron (Szosa Lubicka).

Zapraszamy zaprzyjaźnionych audiofili z Bydgoszczy, Włocławka i Grudziądza na przyjazd i odsłuch paru może nie najdroższych, ale dobrze brzmiących kolumn (polecam kolumny KEF...).

Obsługa fachowa, miła - byłem tam raptem dwa razy ale mam dobre wrażenia.

Nie jest to salon Hi-End, ale nie wymagajmy za wiele... Można trochę lepiej niż B&W+Rotel...

Można posłuchać np. gramofonu pro-ject ze wzmakiem lampowym krajowej produkcji (jak byłem ostatnio to właśnie była dostpna taka konfiguracja).

Nie zmienia to faktu że rasowego sprzętu Hi-End można posłuchać w kujawsko-pomorskim co najwyżej u znajomego audiofila...albo w domu !

Włocławianie !

Gdzie można posłuchać właśnie tych Waszych kolumienek na Podschus-Gorlich ?

Chętnie bym się przejechał aby posłuchać możliwe że najciekawszego produktu w naszym regionie...

• 2 tygodnie później...

el_hogar .

napisz do mnie na emila, 20 lat mieszkałwm na Strzemięcinie, w maju wracam w rodzinne strony na wakacje , umówmy się. Pogadamy, wypijemy Kujawiaczka czy co tam nasze browary teraz robią. Co Ty na to?

Co do Bydgoszczy:

Te stary sklep na Dworcowej fajny był. Dużo sie tam działo i kupowało. KEF Coda 7, pierwszy egzemplarz jaki sie pojawił w mieście, kilka kabli, ze dwa cd-playe, pierwszego NADa. Ach miło powspominać i smutno słyszeć że sklep już nieistnieje.

Był też dość spory klepik na Fordońskiej, nie wiem czy jeszcze jest. Mieli pokój odsłuchowy pod schodami, miło i fajnie. No i ten Komis w bramie na Focha, zanim go okradli. Zawsze było miło posiedzieć, pogadać z Grzesiem o pierdołach, posłuchac jakiegoś fajowego DIY.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.