Skocz do zawartości
IGNORED

black sabbath born again niemcy podle

loVINYL

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś z posiadaczy winyla niemieckiego black sabbath 'born again' nr kat 814 271-1, matrycy AA 814 271-1.1Y

potwierdzi, że brzmi to podle- płasko, głucho

jeśli inne tłoczenie, znacznie lepiej brzmiące, to jakie?

https://www.audiostereo.pl/topic/41262-black-sabbath-born-again-niemcy-podle/
  • 2 tygodnie później...

Wydanie amerykańskie brzmi bardzo dobrze.

ogólnie płyta jest nagrana trochę "mrocznie" ale ma przez to świetny klimat, który by prysnął przy bardzo przejrzystej realizacji. Znakomita płyta. Niestety niedoceniana.

Nie słyszałem tego winyla, ale ogólnie ten album jest znany z kontrowersyjnej produkcji. Właśnie takiej głuchej i suchej, brzmi tak we wszystkich znanych mi wydaniach, bo po prostu tak został nagrany.

I zgadzam się, że to bardzo niedoceniona, a świetna płyta.

• 1 rok później...

loVINYL, 22 Mar 2008, 17:57

"...

czy ktoś z posiadaczy winyla niemieckiego black sabbath 'born again' nr kat 814 271-1, matrycy AA 814 271-1.1Y potwierdzi, że brzmi to podle- płasko, głucho >jeśli inne tłoczenie, znacznie lepiej brzmiące, to jakie?

..."

Czy niemieckie wydanie, o którym piszesz to label WWA? Ja właśnie dzisiaj dostałem przesyłkę z SBS wydanym przez WWA i jestem totalnie rozczarowany jej jakością.

pozdr, donic

Ta plyta jest generalnie kiepsko zrealizowana ale to jest wlasnie jej atut. To jej daje klimatu. I niewazne jakie to wydanie czy USA czy inne czy CD czy winyl. Sa drobne roznice ale generalnie tak ma byc.

Reaper, 22 Sty 2010, 19:34

"...

Ta plyta jest generalnie kiepsko zrealizowana ale to jest wlasnie jej atut. To jej daje klimatu.

..."

Trudno mi się z tym zgodzić, gdyż kiepska realizacja jest niestety olbrzymią wadą, a nie atutem. Podsumowując jednak, Black Sabbath jest jednym z naprawdę niewielu zespołów z tzw. starych czasów, które słucham z olbrzymią przyjemnością i sentymentem do dnia dzisiejszego i nawet ta kiepska realizacja tego nie zmieni.

pozdr, donic

Mam jeszcze gdzieś pierwsze amerykańskie wydanie Born Again pamietam, że brzmiało nieznacznie gorzej od pierwszego angielskiego wydania Heaven and Hell. Tragedii nie było, wybitnie też nie ale zeby kiepsko, na pewno nie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czytam ten temat i nie wiem dlaczego te wymienine płyty wraz z wieloma CD które posiadam mają zle grać..Zarówno wsztstko Balck Sabbath czy Led Zeppelin pierwsza płytka często krytykowana jeżeli chodzi o dzwięk u mnie jest rewelacja.. Może sprzęt na , którym jest to odtwarzane nie daje sobie rady prądowo lub z liniowością dlatego jest tzw studnia na niektórych płytach. Wiem ,że Black Sabbath nagrywał płyty z odwróconą fazą..- tak pokazuje mi na płytach CD DAC..

Na przetworniku Parasound D/AC ULTRA DIGITAL/ANALOG CONVERTER znajduje się dioda a pod nią przycisk de-emphasis indicator.. Nie które płyty tak jak w przypadku Balck Sanbbath zaswiecają tą diodę. Po zgaszeniu tej diody przyciskiem słychać zmianę przy odsłuchu.

krell69, 24 Sty 2010, 00:48

"...

Czytam ten temat i nie wiem dlaczego te wymienine płyty wraz z wieloma CD które posiadam mają zle

grać..Zarówno wsztstko Balck Sabbath czy Led Zeppelin pierwsza płytka często krytykowana jeżeli

chodzi o dzwięk u mnie jest rewelacja..

..."

Jeżeli chodzi o mnie, to ja piszę tylko o Black Sabbath, gdyż Ledzeppelin to zupełnie inna "jakość", dużo wyższa w mojej ocenie (tutaj mam na myśli np. Sabbath Bloody Sabbath/Technical Ecstasy vs Ledzeppelin IV).

Ja wiem jedno ,że jak miałem cały tor na tranzystorze zawsze miałem problemy z płytami - wiekszośc płyt nie dała się słuchać głównie moje ulubione lata 70-80. Od pewnego czasu to się zmieniło kiedy praktycznie cały tor jest na lampie jedynie niskie tony w kolumnach R-90 zasila końcówka krell-a. Oczywiście płyty sa różnie nagrane ale teraz nie mam uczucia, że coś denerwuje mnie w dzwięku -jak studnia,płaski dzwięk,bełkot, ostrość zcy lejąca się krew z uszu... Słucham muzyki a muzyka po prostu teraz wciąga bez względu na jakośc płyt. Jest taki moment w życiu audiofila ,że nie można znaleść płyty , przy której słuchaniu zaistniałaby jakaś agresja czy niedosyt gdzie wcześniej najpiekniejszą muzyką na moim sprzęcie to była cisza...

No więc po prostu odpowiada Ci brzmienie Twojego systemu. Ok, też mi odpowiada brzmienie mojego i nawet mogę sobie posłuchać Born Again z przyjemnością. Ale to nie zmienia faktu, że ta płyta jest zrealizowana dziwacznie i tak też brzmi. Jeśli Twój sprzęt każdą płytę odtwarza tak samo, to z całym szacunkiem, ale wiele tracisz.

Chwileczkę ...Każda płyta analogowa i też CD na moim systemie zawsze gra inaczej i nigdy nie ma barwy dominującej -stosuje kolumny z głośnikami wstęgowymi w obudowie zamknietej do konfrontacji mam dostęp do kolumn tubowych, które odtwarzają juz bez kompromisów czoło fali. Do tego doszedłem przez długie lata prób i błedów i nagrane płyty różnych wykonawców są nagrane różnie jedne lepiej jedne gorzej lecz tutaj chodzi nam chyba tylko o to czy zamierzony cel nagrania został odtworzony tak jak to miał na myśli w fazie końcowej realizator. Myślę ,że co do realizacji końcowej danego utworu lub wydanej płyty zespół się pod tym podpisał ..Płyty są wydawane przez różne wytwórnie i oczywiście różnią się jakością nagrania a głównie dlatego ,że cały czas są wydawane na różnych matrycach lub zostają poddawane re-maseringowi i jak wiem z doświadczeń są poprostu zle wydawane bo młodzi realizatorzy w dniu poczęcia słuchali tylko cyfry. A z cyfry zrobić analog to chyba już się nie da w sposób jednoznaczny. A teraz to się im nawet w głowie to wszystko nie mieści....

No dobrze, ale nie bardzo wiem po co ten wywód :) Próbujesz z tego co rozumiem powiedzieć, że Born Again brzmi dobrze, tylko my mamy zły sprzęt, tak? Tak się składa, że interesuję się trochę tematem Black Sabbath i na temat tej konkretnej płyty wszyscy, od muzyków poczynając na producentach kończąc, mają takie samo zdanie - została realizacyjnie skopana. To nie kwestia sprzętu, że gitary brzmią "jak ze studni", a góra jest szorstka i nieprzyjemna. Tak to właśnie zostało nagrane i zmiksowane, jeśli słyszysz co innego, to znaczy że Twój sprzęt dokłada coś od siebie.

Nawiasem mówiąc, istnieje wersja demo tej płyty, z dodatkowym niepublikowanym utworem... i brzmi bardziej normalnie. Nie powiem, że lepiej, bo to tylko demo, ale nie ma tego dziwacznego efektu, źle nałożonych pogłosów, głuchych wybrzmień itd.

Może jeszcze inaczej napiszę ... Born Again brzmi tak i nie inaczej jak została nagrana, że realizator czy inne czynniki spiepszyły jakościowo tą płytkę to już nam nic do tego ..Taka płytka jest i nie będzie grała inaczej a różnica między tłoczniami tylko delikatnie barwowo może się różnić ale nigdy nie będzie inaczej zmiksowana bo to ta sama matryca lub jej kopia..... Nie wiem jak można napisac prościej.. A, że na różnym sprzęcie gra inaczej to już chyba normalne. To ,że ja jej słucham z przyjemnością jeżeli chodzi o materiał zawarty na tej płycie i nie zwracam uwagi na techniczne problemy sprzętu odtwarzającego to chyba jest ok..Ktoś powiedział trafnie ,że wtedy z przyjemnością słucha się muzyki a nie sprzętu pod warunkiem ,że sprzęt pozwala na ten komfort.

Przypomnę ,że temat naszej rozmowy to

czy ktoś z posiadaczy winyla niemieckiego black sabbath 'born again' nr kat 814 271-1, matrycy AA 814 271-1.1Y

potwierdzi, że brzmi to podle- płasko, głucho

jeśli inne tłoczenie, znacznie lepiej brzmiące, to jakie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.