Skocz do zawartości
IGNORED

Creative T20 - zdjęcia wnętrza

Gość Przemski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

witam serdecznie

Ponieważ nie znalazłem w Sieci materiałów na temat wnętrza głośników aktywnych Creative T20, a jest dosyć sporo się o nich pisze,

postanowiłem zbadać to we własnym zakresie, dokonać demontażu i oględzin wnętrza tego wynalazku.

Obudowa głośnika składa się z dwóch części - przedniego panelu i formy o pięciu scianiach i głębokości ok dziesięciu cm.

To co ujrzałem wewnątrz zaskoczyło mnie nieco od strony samej konstrukcji obudowy, ale i w kwestii elektroniki.

Po koleji.

Panel przedni zamocowany jest poprzez tuleje 6 wkrętami krzyżakowymi.

Do panelu zamocowane są oba przetworniki oraz elektronika z potencjometrami i dwoma gniazdami jack 3,5mm.

Pierwsze co zwróciło moją uwagę to to, że wszystkie przewody, a było ich dość sporo, były grupowane w wiązki, które

to były oklejone paskami gąbki o grubości mniejszej niż 1mm. Część obudowy znajdująca się za głośnikiem średnio-niskotonowym

wyklejona była watoliną, jak i tunel bass-reflex. Druga rzecz to to, że wszelkie miejsca newralgiczne typu okolice gniazd

były wypełnione silikonem, a sama połączenie panelu przedniego i drugiej części obudowy rozwiązane sprytnie za pomocą

uszczelki na całej długości. Wszystkie miejsca styku elementów wewnątrz obudowy takie jak kraniec wystającej płytki

PCB również były zabezpieczone paskami gąbki przypominającej miękką matę bitumiczną.

Zestaw na zewnątrz posiada wyprowadzony transformator (12 V, 2,9A!), natomiast wewnątrz obudowy w głębi znajduje się płytka

z bezpiecznikiem topikowym w gnieździe i solidnym mostkiem prostowniczym. Kondensator filtrujący jest jeden o pojemności 2200uF

i znajduje się na płytce drukowanej razem z resztą elektroniki, tak jak i stabilizator scalony.

Przetworniki opisane są w następujący sposób:

nisko-średnio tonowy:

Cambridge Soundworks AGC0000410310

6 Ohm, 000711

wysoko tonowy

Cambridge Soundworks AGC0000230230

4 Ohm, 011107

Przechodząc do elektronicznej części na początku warto wspomnieć, że płytka jest bardzo dobrej jakości, bez porównania

do większości elektroniki z typowych głośników aktywnych z rynku komputerowego, ma dwie strony po jednej warstwie.

Górna strona zawiera kondensator filtrujący, stabilizator napięcia zasilania, radiatory dla scalonych wzmacniaczy

mocy, cewki na rdzeniach ferrytowych, 18 kondensatorów elektrolitycznych, 3 diody półprz. Do głównej płytki za pomocą złączy połączona jest druga,

niewielka PCB zawierająca gniazda wyprowadzone na przedni panel, jest w całości zalana silikonem.

Dolna część głównej płytki zawiera kilkadziesiąt elementów SMD, w tym scalone wzmacniacze mocy klasy D! - TPA3001D1.

Opis i parametry ze strony Texas Instruments:

The TPA3001D1 (sometimes referred to as TPA3001) is a 20-W mono bridge-tied load (BTL) class-D audio power amplifier (class-D amp) with high efficiency, eliminating the need for heat sinks. The TPA3001D1 (TPA3001) can drive 4- or 8- speakers with only a ferrite bead filter required to reduce EMI.

The gain of the amplifier is controlled by two input terminals, GAIN1 and GAIN0. This allows the amplifier to be configured for a gain of 12, 18, 23.6, and 36 dB. The differential input stage provides high common mode rejection and improved power supply rejection.

The amplifier also includes depop circuitry to reduce the amount of pop at power-up and when cycling SHUTDOWN.

The TPA3001D1 (TPA3001) is available in the 24-pin thermally enhanced TSSOP package (PWP) which eliminates the need for an external heat sink.

* 20 W Into 8- Load From 18-V Supply (10% THD+N)

* Short Circuit Protection (Short to VCC,Short to GND, Short Between Outputs)

* Third-Generation Modulation Technique:

o Replaces Large LC Filter With Small, Low-Cost Ferrite Bead Filter in Most Applications

o Improved Efficiency

o Improved SNR

* Low Supply Current: 8 mA Typ at 12 V

* Shutdown Control: < 1 µA Typ

* Space-Saving, Thermally-Enhanced PowerPAD™ Packaging

* APPLICATIONS

o LCD Monitors/TVs

o Hands-Free Car Kits

o Powered Speakers

post-681-100006740 1206204483_thumb.jpg

post-681-100006741 1206204471_thumb.jpg

post-681-100006742 1206204457_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/41261-creative-t20-zdj%C4%99cia-wn%C4%99trza/

Mam te głosniczki do laptopa Acer 5620Z, chodza rewelacyjnie, basik jest spory jak na takie maleństwa i całkiem sympatyczny, środek nie jest wycofany a góra ładnie uzupelnia całość, kosztowały mnie 190zł, jak za tą kasę - rewelacja!!!

mariuszdab, 22 Mar 2008, 22:26

>Zapomniałem dodać, że obudowa na wysokim poziomie jak również potencjometry, tylko ta cholerna

>dioda daje po oczach.

Ja za swoje dalem 180 zl (nowe). Byla promocja - Creative zwracal 60zl na konto :), wiec w efekcie wyszlo 120zl.

Diode wystarczy zakliec tasma izolacyjna czarna - wycinajac profil diody i po problemie.

Podlaczylem je ostatnio pod CD i przyznam, ze mnie pozytywnie zaskoczyly.

Świetnie. Długo szukałem zdjęć środka z tego modelu. Przymierzałem się niedawno do kupna T40 jednak jakoś nie byłem do końca przekonany. To co zobaczyłem w T20 bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło (szczególnie wzmacniacz w klasie D). Dziwi mnie tylko to, że w wyższym modelu creative zastosowali dwa przetworniki niskotonowe ale moc wzmacniacza pozostaje ta sama (i tu mamy haczyk ponieważ T40 zasilane są napięciem 27V DC 3A)

bardzo ciekawie bose rozwiązało (po części właściwie) kwestie basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sluchalem zarwno T40 jaki i T20 w Saturnie w Katowicach. T40 to calkowita porazka. T20, owszem, lepsze, ale i tak dzwiek daleki od kulturalnego: ostry i na dluzsza mete nieprzyjemny. Czy po kilkudziesieciu godzinach grania sytuacja sie zmienia i T20 lagodnieja?

T20 ostre ? absolutnie, powiedzialbym ze gora wrecz wycofana i lekko przymglona. Widocznie jakies niefortunne polaczenie. Z laptopem graja ok, natomiast po polaczeniu z CD - wtedy pokazuja na co je stac.

A tak poza tym przeciez to tylko budzetowe, komputerowe glosniczki za 120 zl, ladnie wykonane o znosnym brzmieniu. Cudow nie oczekujcie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.