Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CAMBRIDGE AUDIO P25 MKII

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Kolega kupił wzmak co w temacie i prosił mnie o wyciągnięcie z niego co się da.

Co proponujecie zmienić??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15435-100006791 1206179573_thumb.jpg

post-15435-100006792 1206179573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41238-tuning-cambridge-audio-p25-mkii/

i jeszcze jedna fota

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>To wyciagnij z niego wszystko co sie da..

można i tak, a w zamian włożyć do wewnątrz jakiś gotowy produkt DIY

Ja swego czasu tunningowałem Cambodżę, skończyło się na tym, że w środku została Drakula,

a podobno Ugoda jest lepsza :-)

Jeśli jednak chcesz się podjąć modyfikacji

1. na pewno warto Diody zmienić na np MUR-860

2. elektrolity główne zmienić na Rubycon, Panasonic ELna i zwiększyć pojemność

3. kondensatory w torze sygnału audio zmienić na SCR o takich samych pojemnościach.

4. Przejrzeć noty aplikacyjne OP-ampów i zamienić je na coś lepszego (OPA2134 np)

5. najważniejsze - mieć schemat, bez tego ciężko dalej się wgłębić w układ.

Po tych drobnych zmianach, na pewno brzmienie stanie się bardziej detaliczne i z lepszą kontrolą basu.

kolejny krok, wymiana potencjometru siły głosu na lepszy, pominięcie układów korekcji Bass/Treble itd.

Pozdrawiam

PS kolejny wątek w którym ktoś bez wiedzy robi tunning dla znajomego? ;-)

bartezzz, 22 Mar 2008, 12:12

>huuu... przecież tu nic nie ma

Przecież w Gainclonie też nic nie ma a gra:). Tak naprawdę to ten wzmacniacz gra bardzo przyzwoicie.

Pierwsze myślałem to zmodyfikować zasilanie( wymiana kondensatorów, tylko niewiem co będzie lepsze dać większe pojemności czy może kupić jakieś lepsze "for audio" o tej samej pojemności??. dołożyć kondziołki bocznikujące, wymiana diod na jakieś szybsze np. MUR.) Nastepnie wymienił bym Opampy, jest ich tam kilka ale te 3 koło siebie wyglądają na preamp. a te dwa przy przedniej ściance są do regulatora barwy??

F4, 22 Mar 2008, 13:11

>PS kolejny wątek w którym ktoś bez wiedzy robi tunning dla znajomego? ;-)

F4 widzę że masz jakieś kompleksy na ten temat, może i mam niewielkie pojęcie ale coś tam wiem i mam nadzieje że przy pomocy takich ludzi jak ty uda mi się coś zrobić z tym wzmakiem.

Wzmacniacz jest tak logicznie skonstruowany i przejzysty ze proponuje zrysowac z niego schemat jesli nie znajdziesz takowego w sieci. To duzo pomoze w kwestii ewentualnych porad no i ladnie rozwija wyobraznie przestrzenna (przynajmniej bedziesz wiedzial co robisz i dlaczego). Polecam!

>F4 widzę że masz jakieś kompleksy na ten temat, może i mam niewielkie pojęcie ale coś tam wiem i mam

>nadzieje że przy pomocy takich ludzi jak ty uda mi się coś zrobić z tym wzmakiem.wymienił bym Opampy, jest ich tam kilka ale te 3 koło siebie wyglądają na >preamp. a te dwa przy przedniej ściance są do regulatora barwy??

A czy w tym wzmacnizcu nie ma tzw Phono stage? jesli jest to zapewne któryś/ lub któreś z tych OP odpowiadają właśnie za tą sekcję.

NIe mam kompleksów, żadnych, ale jeśli się zabierasz za modyfikację, to

a. poszukaj schematu

b. włącz wyszukiwarkę, i zobacz co robią inni tunningując wzmacniacze.

Chyba jest obszerny wątek na temat Reloopa/Kody, wpisy McGyvera powinny pomóc w dużym stopniu przy modyfikacji Twojego/kolegi wzmacniacza.

Zajrzyj też na stronę GregAudio, oraz CD-mods, dużo ciekawych rzeczy można podpatrzeć, doczytać.

Pozdrawiam

PS jeśli wymienisz kondensatory w zasilaniu na "for Audio" (Elna, Rubycon, Panasonic FC) bocznikowanie czasem przynosi negatywny skutek,

a jeśli już, to w tym miejsciu też warto dać SCR, no ale to już chyba na samym końcu modyfikacji, jako tylko dopieszczanie.

>Wzmacniacz jest tak logicznie skonstruowany i przejzysty ze proponuje zrysowac z niego schemat

no tak, tylko że na fotkach nie widać ścieżek, wcale nie musi być to logicznie rozwiązane,

weż na ten przykład CD-43/53/63 Marantza, niby wszystko ładnie rozplanowane, a ścieżki "latają" po całej PCB wokoło:-)

niejednokrotnie tworząc pętle.

hehe Foksik, to samo kiedys zrobilem w swoim Cambridge Audio :-)

dla Drakuli radiatorek sporo przy mały niestety, ale powinien wystarczyć dla obu kanałów Ugody,

chyba nawet ktoś niedawno oferował w dziale różne kostki do wzięcia za rozsądną cenę.

Foksik, 22 Mar 2008, 14:36

>Wywalić ze środka wszystko i wstawić tam Gainclone albo Draculę. Inne rozwiązania to jak wstawianie

>sportowego wydechu i spojlerów do malucha.

Trochę przesadzasz Foksik ten wzmacniacz naprawdę gra przyzwoicie, na pewno dużo lepiej od NADa C302 którego kumpel miał wcześniej. Wielu jest ludzi którzy modyfikują tego Nad-a i są zadowoleni z efektów. On nie chce nowego wzmacniacza tylko wyciągnąć max z tego (wyciągnąć max tzn że chce go zmodyfikować a nie wyjąć z niego bebechy :)

Zamówiłem kondziołki Kendeil 22000uf/63V, będe musiał trochę pokombinować żeby je jakoś zamontować ale nie powinno być problemów ponieważ jest tam trochę miejsca. Które z tych 3 opampów które są koło siebie odpowiadają za preamp?? Dwa z nich to są 5534 a ten trzeci 5532.

Smiem twierdzic ze z tych trzech OP ktore sa kolo siebie to wszystkie sa do korektora we. PHONO.

Jako wzmocnienie liniowe w pre. moze sluzyc ktorys z tych dwoch scalakow przy panelu przednim i pewnie jeden z nich moze byc w obwodzie barwy dzwieku ale tak bez dokladnych fotek rowniez druku to na 100% sie nie stwierdzi

Moja dyskretna propozycja na probe- usunac z jednego z wejsc te rezystorki i kondziorki ktore sa przy gniazdach. Oczywiscie rezystorek ktory jest szeregowo w sygnale zastapic zworka a ten ktory idzie od sciezki sygnalowej do masy zostawic (chociaz zalezy to od jego wartosci)

W kwestii czy uslyszysz ew. roznice to zaleznie od mozliwosci wzm-a i reszty systemu odczujesz ja teraz lub dopiero po podkreceniu wzm-a w kazdym badz razie bedziesz mial poglad czy cos to daje ( wg mnie tak)

No i teoretycznie najlepszym wejsciem jest TAPE IN ( najkrotsza droga sygnalu )

Generalnie proponuje zaczac od tzw pewniakow :

Wymiana elektrolitow na we. wzmacniacza napieciowego w pre i na we. koncowki mocy na jakies MKT/MKP, oczywiscie jesli mozesz to jak najlepsze ( zalezy od budzetu ) w kazdym badz razie przynajmniej jakiekolwiek.

Wartosci pojemnosci nowychkondow beda uzaleznione od pojemnoscim orginalow.

Wymiana elektrolitow na zasilaniu mocy

Te ktore kupiles to wg mnie nie do konca rozsadna decyzja i to nie pod wzgledem marki tylko pod takim wzgledem ze kondy tego samego typoszeregu graja roznie zaleznie od pojemnosci a scislej czym wieksza pojemnosc tym gorzej ze srednimi i wysokimi. No i niekoniecznie 22000uF jest wlasciwa droga na porawienie odtwarzania basu. No i oczywiscie proba ze zbocznikowaniem ich jakas mala pojemnoscia wskazana

To sa dwie najprostsze rzeczy ktore pozwola temu wzmakowi "ruszyc z miejsca" . Po tej modyfikacji mozna zakladac z duza doza pewnosci ze bedziesz mogl autorytatywnie stwierdzic na ile np wymieniony operacyjny poprawia jakosc brzmienia.

Oczywiscie najlepiej gdybys sie od razu zdeklarowal jakim budzetem dysponujesz bo my tu Ci kosmiczne czesci zaproponujemy a ty stwierdzisz ze nie masz tyle kasy i niepotrzebne suszenie jezyka (palcow)wtedy bedzie.

>Przecież w Gainclonie też nic nie ma a gra:). Tak naprawdę to ten wzmacniacz gra bardzo przyzwoicie

ale zauważ ile czasu Peter dobierał do siebie kondensatory .... i nie zwiększał ich żeby tylko zwiększyć, poza tym ten LM sam z siebie jest przyzwoicie zrobiony

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

:/

Nie wiem czy ja tu czegos nie rozumiem?Bo chyba tuning jest raczej udoskonaleniem/poprawieniem zastanej konstrukcji a nie wymiana calych wnetrznosci na cos calkiem innego. Idac ta droga to mozna wymienic jeszcze obudowe bo ma za duzo przelacznikow.Nie rozumiem tez dlaczego ten wzmacniacz mialby miec mniejszy potencjal niz GC.W ktorym punkcie mu ustepuje? Wiekszego rozbudowania? A LM 3886 czy jakis tam w srodku co ma ? Grajacy drut? Czy czesci w tym CA sa az takie denne ze nic wiecej sie z nich nie wycisnie? ( BD 911,912 tam nie ma ).Nawet gdyby sie podmienilo elektronike na GC to i tak trzeba by wymienic trafo co byloby mile widziane przy modyfikacji tego co jest.

Czy nie wiecej satysfakcji w tuningu daje poprawienie fabryki niz wykorzystanie tylko fabrycznej obudowy?

Artuch, 24 Mar 2008, 19:05

Jak najbardziej zgadzam się z tobą ten wzmak jest na tranzystorach Sanken i mam nadzieje że po modyfikacjach zagra lepiej niż GC chociaż wg mnie teraz nie gra gorzej nie będe pisał że lepiej bo mnie ludzie zlinczują. Miałem GC na całkiem przyzwoitych elementach i nie byłem do końca zadowolony, bardzo dobra była średnica reszta przeciętna. Naprawdę nie za bardzo wiem czym ludzie się tak zachwycają.

cudak - dalej nie rozumiesz .... filozofia Petera to dobranie wszystkiego z pietyzmem na słuch. Takie podejście daje doskonałe efekty a GC jest swego rodzju "mistrzem". Jeśli wstawisz go do reszty niedopasowanego do niego toru to jest spora szansa że będzie straszna utrata jakości. Zrobienie wg gustu Petera to nie tylko reszta toru ale także dokładnie takie same części, płytka i trafo. Wiem, że wymaga to poeksperymentowania żeby potwierdzić bo w szkole tego nie nauczą ale to właśnie tak jest. Poczytaj eksperymenty ludzi na wielu częściach i w różnych torach, kablach .... wiedza "boli" ale to się opłaca.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 2 tygodnie później...

Wymieniłem diody i kondensatory w zasilaniu na Kendeilli 22000uf wzmacniacze operacyjne oraz kilka kondensatorów i wzmacniacz zaczyna nabierać mocy. Przy okazji znalazłem trochę dziwną rzecz mianowicie końcowki są odbiciem lustrzanym i w jednej końcówce jest jakiś ceramik 100nf a w drugiej w tym samym miejscu elektrolit nie pamietam jaki ale chyba 22uf, czyżby jakiś błąd??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.