Skocz do zawartości
IGNORED

Co robić? Słyszę rozmowy CB w kolumnach

Grześ78

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam do Was pytanie czy to normalne, że słychać w głośnikach rozmowy CB przy włączonym wzmacniaczu? Przydarzyło mi się to z dwa razy od kiedy zmieniłem wzmacniacz(używka). W poprzednim wzmacniaczu nigdy mi sie to nie przydarzyło. Czy jest to wadą sprzętu? jeżeli tak to jak ją zlikwidować? może po prostu oddać wzmacniacz? Pozdrawiam

:) całkiem możliwe że to taxi mieszkam w centrum miasta! mi to nie przeszkadza bo sie rzadko zdarza! ale chciałem się upewnić czy to nie jakaś wada wzmacniacza bo 3tygodnie temu go zakupiłem używany HK i szczerze mówiąc nie chce się z nim już rozstać:)

A napisz czy to się zdarza przy słuchaniu z cd,radia czy może czego innego. Sam wzmak raczej fali radiowej nie wychwyci. Sam miałem niedawno 2 razy takie coś przy oglądaniu telewizji,a tv.mam jakieś 7 i nigdy wcześniej mu się to nie zdarzyło.

pod wzmacniacz mam podączone narazie tylko dvd bezpośrednio z odtwarzacza i słuchawki /wyjście na tape' słuchawki są bezprzewodowe na fale radiowe:) może to one? ale są przecież na wyjście podczepione chinchami:/ tv nie podłączałem! pozdro

wzmacniacz był włączony i przełączony na słuchanie muzyki z dvd, ktore oczywiście też było właczone:) z tym że akurat miałem pauze włączoną co zpowodowało, że usłyszałem dosłownie pół jakiegoś słowa:)

Zacząłem od usunięcia połączenia tv ze wzmacniaczem bo tam pzejściówki(z chinch na euro) stare miałem, ktore zresztą jak się później okazało przebjały też dzwek z programu tv na dvd przy odtwarzaniu:), może to było to. Najważniejesze, że wzmak dobry:) Pozdrówki

Jak "złotówa" bedzie używał mocy 10W to i żaden filtr nie pomoże.

Zobacz czy nie "sieje" po kablwoej telewizji na kanale haronicznym jego nadawania.

Albo pozostaje Państwowa Agencja Radiokomunikacji.Ustawią "lokatora' i gość przestanie używać dopału w terenie zabudowanym, siejąc śmieci w eter.Niestety CB używa w znacznej większości towarzystwo delikatnie pisząc "nieetyczne"

mysle ze taxi nie,sporadycznie by sie zdarzalo,zobacz czy ktos z a sasiedztwa nie nadaje, dluga antena na dachu,filtr ci nic nie pomoze ,raczej taki nadajacy powinien mniec taki filtr pozdrawiam

Kolego .Masz uszkodzony wzmacniacz.Spróbuj go uziemić.Ja mam w domu nadajnik o mocy kilkuset wat w ssb i 80 wat na pasmie SB i nawet jak ustawie maksymalna moc ,to nic nie słychac w sprzecie audio.I nie jest ważne,czy słucham gramofonu,czy komputerowych głosniczków.Jedynie słychac zakłucenia w odbiorniku ukf na pasma amatorskie,ale nie dziwie sie ,bo anteny na dachu są w odległości kilku metrów.Żaden z sasiadów też nie ma problemów.To brak ekranu w torze wejściowym wzmacniacza.

Marek-41 zagadzam sie z toba ze jak sprzet jest sprawny i poprawnie zestrojony to nic sie niepowinno dziac ale wystarczy maly nadajnik cb mocy max 4w nie uziemniony i bedzie "siał" jeszcze do tego nie zestrojona antena robi sie fala stojaca i wszystkie starsze uzadzenia lapia taki nadajni,najlepiej sprawdzic wzmacniacz gdzie indziej

pozdrawiam

'...brak ekranu w torze wejściowym wzmacniacza.' Nic mi to nie mówi, nie znam się na tym. Więc co? wzmacniacz wymaga naprawy? Zacząłem kąbinować i doszedłem też do tego, że jest "przebicie dzwięku", tzn kiedy jest włączony cd i przełącze na inny kanał odsłuchowy na wzmacniaczu np na tuner/aux i zrobię głóśniej słychać w głośnikach muze z cd, może te dwie rzeczy sa powiązane z jakąś wspólną wadą? Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, nie wiem jak to opisać:) Proszę o wpisy, wzmacniacz mam 3tydzien i jak coś to zwaracam sprzęt! pozdro

Grześ.Miałem na mysli,ze jakiś tor na wejsciu np;kabel z słabym kontaktem ekranu pracuje jak antena,a czuły tor przedwzmacniacza wzmacnia te sygnały.Jeśli jest wszystko ok,to nic nie powinno się dziać.Ja mam właśnie starszy sprzęt,sprawdzałem go ręcznym nadajnikiem o mocy 4 wat i nawet jak prawie dotykam anteną do amplitunera ,nic się nie dzieje.Podobny numet miałem kiedyś z magnetofonem M-2404S.Łapał radio wolna europa,nie żartuje.Przyczyną była urwana masa w kablu din.Niestety nowoczesne urządzenia są znacznie słabiej zabezpieczone niż starsze .Proponuje,jak bedą te zakłucenia ,poruszaj przewodami połączeniowymi,moze to ci pomoze wykryc problem.Jak masz kogoś posiadającego reczny nadajnik Cb,to zaproś go do siebie i wtedy szybko wyeliminujesz przyczyne zakłuceń.Tak musisz czekać ,aż zakłucenia się same pojawią.Powodzenia i wesołych świąt.

Grześ.Ponowiłem próby z reczniakiem.Dopiero jak prawie dotykam interkonektów z tyłu amplitunera ,to na 4 watach sa zakłucenia.Ale wystarczy,ze odsune antene na kilkanaście centymetrów i juz jest spokój.

No jak bedę miał okazje tez to sprawdzę! dzieki za wpis!! narazie w ciągu 2 tygodni 2razy mi sie to przydarzyło a tak jak pisałem wcześniej usunąłem już jeden kabel przez który słyszałem na kanale dvd jakis program tv wiec może on tak działał:) pozdr

Cześć mam jeszcze jedno pytanko! pisalem juz o tym wcześniej, o "przebiciach dzwięku", w momencie kiedy na cd leci muza a na wzmaku mam włączony inny kanał odsłuchowy np. aux, przy podgłośnieniu słyszę muze z cd!Co z tym zrobić?czy jest to normalne we wzmacniaczach dużej mocy ok 130W/8ohm na wyjściu, czy poprostu wzmak jest walnięty? pozdro

Pamiętam jakieś 15 lat temu na studiach kolegów pokojowy Kasprzak łapał wszystkie przekazy taksówek..

Ale mój sprzęt nic nie łapał wiec chyba coś działa jak zestrojone CB.

Pozdr. Krzyzak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.