Skocz do zawartości
IGNORED

DLA WASZEJ WIADOMOŚCI

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

bez komentarza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WaldemarK 20 Mar 2008, 22:05

DIY'owcy dacie radę?!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/41183-dla-waszej-wiadomo%C5%9Bci/

nie upoważniałem NIGDY lukara do sprzedaży moich wpisów !!!

i nikomu nie daję prawa do rozporządzania nimi w jakikolwiek sposób !!!

mam pełne prawa do swoich wpisów !!!

nigdy nie wyrażę zgody na takie dziadowstwo !!!

żądam usunięcia wszystkich moich wpisów z forum !!! i to bez usuwania konta !!! konto ma zostać !!!

dość robienia z nas wała !!!

dla jasności - Nowy REGULAMIN:

Ukryta Zawartość

III. PRAWA AUTORSKIE

§ 7.

Użytkownicy zobligowani są do rozpowszechniania za pośrednictwem Forum wyłącznie treści (wypowiedzi) własnego autorstwa. W przypadku posłużenia się utworami lub wypowiedziami innych osób, Użytkownicy zobligowani są do jednoznacznego wskazania cytatu zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

W zmian za umożliwienie korzystania z Forum, Użytkownik upoważnia Właściciela Forum do korzystania z Utworu bez ograniczeń terytorialnych i ilościowych, na wszelkich znanych polach eksploatacji, w tym:

a) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania – wytwarzania dowolną techniką egzemplarzy Utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową, a także do wprowadzania Utworu do pamięci komputera, publikowania Utworu na stronach internetowych, w szczególności na łamach Forum,

b) w zakresie obrotu oryginałem Utworu albo egzemplarzami, na których Utwór utrwalono – wprowadzania do obrotu, użyczania, najmu lub dzierżawy oryginału albo egzemplarzy,

c) w zakresie rozpowszechniania Utworu w sposób inny niż określony w pkt b) – publicznego wykonania, wystawienia, wyświetlania, odtworzenia oraz nadawania i remitowania za pomocą wizji lub fonii przewodowej lub bezprzewodowej przez stację naziemną lub za pośrednictwem satelity, a także publicznego udostępniania ww. utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym, w tym poprzez udostępnianie go w sieci Internet,

d) rozpowszechnianie Utworu w prasie oraz za pośrednictwem wszelkich pozostających w dyspozycji Spółki Site S.A. stron internetowych.

Licencja powyższa udzielona jest bez ograniczeń terytorialnych, na okres 5 lat, licząc od dnia pierwszego rozpowszechnienia Utworu za pośrednictwem Forum. Po upływie ww. okresu 5 lat, licencję uważa się za udzieloną od tej chwili na czas nieoznaczony.

Spółka Site S.A. nie jest zobowiązana do publikowania (wydania, rozpowszechnienia) Utworu, ani też rozpowszechniania go w inny sposób.

Licencjobiorca (Spółka Site S.A.) może upoważnić inną osobę do korzystania z Utworu w zakresie uzyskanej przez Spółkę Site S.A. licencji.

Ukryta Zawartość

>sav!O, 21 Mar 2008, 02:36

>wprowadzenie nowego regulaminu bez informacji; ponownego zaakceptowania (a w wypadku nie usuniecia

>wpisow)? to jest dopiero skandal.

Ja się tym nie podniecam. Ponieważ nie zostałem poinformowany o zmianach nie jestem nimi

w jakikolwiek sposób związany.

Jestem Europejczykiem.

2:50 w nocy - właśnie mnie Redakcja poinformowała.

Nie ogarniam tej wersji beta; jak juz pisałem za bardzo oczojebne a na LCD mi się ten szary zlewa i bije po oczach (nie wspominajac o czwerownym); dopasujcie chociaz troche kolorystyke bo nam oczy wysiada i nie bedzie tko mial zagladac na forum ;]

Proponuję zapoznać się z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Dz.U. 1994 Nr 24 poz. 83.

Chroni ona autora [wpisów] w sposób uniemożliwiający nieprawne posłużenie się przez własciciela forum nimi, jednoczneśnie, w/w zapis w regulaminie jest doprecyzowaniem umożliwiającym zamieszczanie nam postów na forum bez powodowania konfliktu z prawem ze strony właścicieli audiostereo. Inaczej czniłby to bezprawnie.

>>Jaro_747, 21 Mar 2008, 02:40

Niby tak, tyle że wchodząc na nowe forum masz obowiązek się zapoznać z regulaminem, a Twoje każdorazowe zalogowanie oznacza jego akceptację....

Jest kilka "ale":

1) w starej wersji "alfa" regulamin się nie zmienił

2) każdy wpis dokonany przed wprowadzeniem nowego regulaminu jego się nie tyczy - Prawo nie działa wstecz. Tylko kiedy został wprowadzony nowy regulamin..?

to spróbujcie teraz zj***ć jakiegoś najnowszego Krell'a na zakładce stereo, dystrybutor szybciutko zadziała, ja chyba zjebię Krell KAV400xi ;) bo słuchałem ostatnio a ma status HI-END w pismach he he

generalnie nieciekawie sie dzieje, stare forum jakie bylo (funkcjonalnie niedopracowane) ale bylo, przejrzyste i niezalezne, zawsze mialem duzy respekt do tego forum bo bylo najwieksze tego typu w Polsce i skupialo chyba najwieksza rzesze diy'owcow. Nie rozumiem troche takiego podejscia nowego wlasciciela, podejrzewam ze to pierwsze takie przejecie przez nich, jak robia takie zmiany w publicznym placu zabaw to powinni chyba wziac pod uwage osoby ktore a) sa najbardiej aktywne na forum b) osoby z najwyzszym stazem. Na ich miejscu bym zrobil debate po zakupie / przed zakupem, w ktorym mozna byloby obgadac wiele tematow a teraz faktycznie powstaje mnostwo niejasnosci moim zdaniem w kwestii praw autorskich, nie jestem pewien czy nie powstana czasami mocne problemy w zakresie publikacji danych / opracowan dostepnych gdzies indziej lub wlasnosci forumowiczow, jak wlasiciel tego nie naprostuje to po prostu nie bedzie tutaj publikacji wlasnych bo dlaczego ma sie za darmo dawac licencje na dowolne pola eksloatacji komus kto jest dostawca reklam. Czy kazdy bedzie teraz cytowal skad to pochodzi? Jezeli chodzi o projekt graficzny to ma sie wrazenie ze robil to dobry grafik bez nadzoru osoby odpowiedialnej za ergonomie -> najwiekszy zarzut to nieczytelnosc serwisu, zastosowali czczionke waska aby zmiescic ta sama liczbe tesktu co w starej wersji dokladajac po boku miejsce na reklamy, tylko ze ta czczionka jest kompletnie nieczytelna przydluzszej pracy, dodatkowo na spisie tematow jest marnotrastwo przestrzeni, plusem jest lepsza organizacja przestrzeni. Podejrzewam ze za rok, dwa nikt nie bedzie pamietal ze bylo stare dobre audiostereo, ale czy beda tutaj ci sami ludzie tego niestety nie wiem, a to forum istnieje tylko dlatego ze sa tu ludzie ktorzy maja cos do powiedzienia.

Grafik wcale nie był dobry. Zupełnie nie uwzględnił dla kogo ma to forum być. Layout w nowoczesnym wizualnie stylu pewnie przyjął by się dobrze gdyby średnia wieku forumowiczów była gdzieś koło 20tki. Dla audiofila, tradycjonalisty te wodotryski to jak design wierzy Panasonic. Na pewno tego nie łykną!

Na domiar złego to faktycznie jest zupełnie nieczytelne...

Teraz to reklamy mają się rzucać w oczy a nie treść forum. Ku**a co się dzieje...

Właściciel pisząc klauzulę, o wejściu w posiadanie praw do naszych projektów nie działa pod przymusem prawa, a z chęci zysku.

Przy takim regulaminie Właściciel forum, a nie utor zostaje włascicielem praw do projektu, schmatu, projektu płytki, rozwiązania konstrukcyjnego obudowy, po ich opublikowaniu tutaj.

WMożna przy publikacji zastrzec, że nie przekazuje sie praw do projektu komukolwiek, ale wówczas watek z tym projektem, żoże zostać usuniety, lub zamkniety.

Ja sie na to nie zgadzam.

Proponuję przejście na nowe forum, już powstało, tak aby nikt nie próbował za moją obecnośc na forum zagarnąć (ekwiwalentnie) nasze projekty. I chodzi o zasadę, a nie o to ile ich jest.

Kiedyś pisząc SIWZe na Koncepcje i projekty wpisywałem dkładnie taki zapis i płacąc za koncepcje stawałem sie włascicielem kawałka papieru i wartości intelektualnej. Ale za to płaciłem.

Wzywam i prosze Własciciela forum do zajecia jasnego stanowiska.

A ja sam lecę do mojej prawniczki (z regulaminem).

Może warto przestudiować ustawę o ochronie danych osobowych?

Forumowicze niejednokrotnie opisywali na forum swoje systemy, umieszczali zdjęcia swoje i swoich mieszkań/pomieszczeń odsłuchowych, wydaje się, że teraz można zażądać usunięcia tego typu wpisów...

Art. 6. 1. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

To wszystko jakies chore jest... totalna porażka:

1.nieczytelne,do dupy nowe forum(nawet dla takiej młodej osoby jak ja)

2.jakiś głupi regulamin

3.i za przeproszeniem chory właściciel

brak mi słow...

Po przeczytaniu nowego regulaminu doszedłem do wniosku że w przypadku braku jego akceptacji mam pełne prawo do żądania usunięcia wszystkich własnych wpisów które miały miejsce przed wprowadzeniem regulaminu w życie.

Co więcej, wykorzystanie opublikowanych materiałów na warunkach nowego regulaminu może dotyczyć tylko wpisów powstałych po dacie wprowadzenia regulaminu w życie. Wniosek jest taki, że site.pl nie ma prawa publikować materiałów/wpisów powstałych podczas funkcjonowania starej wersji regulaminu, jeśli właściciel wpisu nie zgodzi się na nowe regulacje. Jedynym rozwiązaniem jakie tu widzę jest usunięcie wszystkich wpisów użytkownika który nie zaakceptował nowego regulaminu.

Ma to też miejsce w przypadku archiwalnych wpisów autorów, którzy już nie są aktywnymi uczestnikami forum.

Widzę dwa wyjścia:

1. Całkowicie nowe forum z nowym regulaminem (życzę powodzenia...)

2. Zagwarantowanie pełnych praw autorom wpisów.

jest jeszcze trzecie - domaganie się swoich praw na drodze sądowej w przypadku gdy site.pl pójdzie va banque

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Panowie, nie histeryzujcie.

to nie histeria tylko zimna kalkulacja

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jar1, nowy właściciel nie będzie zajmował się tym forum charytatywnie. Jeśli więc mam być częścią jego biznesu, muszę wiedzieć na jakich warunkach.

Poprzedni też sie nie zajmował charytatywnie. Fakt, że je sprzedał - dowodem.

Publikując w necie, na powszechnie dostępnych portalach - sam się decydujesz, że inni mogą wykorzystywać Twoją wiedzę i projekty.

Większość tutaj, robi to zupełnie to samo.

Tutaj jest OK - ciekawe, czyżby ktoś z nowych zarządców wpadł na pomysł, że zamiast usprawniać wersję beta lepiej obrzydzić starą wersję usuwając niektóre jego elementy (np. listę zalogowanych osób)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.