Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA-1520, 920, 720, 520, 320.

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolega denon.dcd.2560 zalozyl watek o modelach z serii x20 po czym do tegoz watku dolacza sie niejaki sittek twierdzac ze Denon nie ma nic wspolnego z muzykalnoscia. No i w efekcie wpada jak przyslowiowa sliwka w kompot bo akurat seria ktorej dotyczy watek jest jedna z najbardziej a kto wie moze nawet najbardziej muzykalna seria Denona. Wzmacniacze graja cieplo z nieco wycofana srednica ale na pewno nie mula. PMA 1520 w swoim czasie zebral kilka nagrod ale jak juz mowilem nie o nagrodach a o brzmieniu jest ten watek. Jesli ktos ma jasne agresywnie brzmiace kolumny i zrodlo ktore chce nieco uspokoic z pewnoscia Denon z tej serii bedzie idealnym wyborem. Inaczej jest z pozniejsza seria z koncowka 60 oraz z jej kontynuacja czyli seria 80 (dolozono pilota ale generalnie jakosc dzwieku znacznie spadla). Tutaj bylo rzeczywiscie jasno i bardzo dynamicznie. Chwilami moze sucho i z malymi klopotami z lokalizacja ale ogolnie za te pieniadze zupelnie niezle.

Teksty o mistrzu i szarej masie sobie daruj. Czytajacy sami wyciagna wnioski kto jaki poziom reprezentuje. Swego czasu posiadalem kilka klockow Denona z roznego okresu ale w sumie tez wybralem cos innego. Nikogo do niczego nie namawiam. No moze poza odsluchami zwlaszcza wtedy kiedy chce sie miec swoje zdanie na dany temat.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem czy zmienilem zdanie. PMA 1560 uwazam za bardzo dobry wzmak. Do miekko brzmiacych kolumn jak znalazl jesli ktos lubi duza moc i wykop. Takie wtedy mialem. Jednak cos za cos. Te wzmaki maja klopoty ze scena i lokalizacja zrodel. Wszystko jednak jest kwestia odsluchu i w duzej mierze zalezy od pomieszczenia.

>>>sittek,

"...Słuchałem też inne klocki denona i za każdym razem stwierdzałem,że jest to sprzęt efektowny. Ale do kilku godzin..."

??? Do kilku godzin? To ile godzin Ty słuchasz dziennie? Kilkanaście, czy 24 h/dobę? Spać nie możesz czy co?

ciekawe masz spostrzeżenia discomaniac71 !

Nie pojawiam się a trochę tu jestem. To że nie piszę i nie nabijam postów to nie znaczy,że nie jestem na bieżąco co do tematu. Nie uważaj się za wszystkowiedzącego bo się w końcu przecenisz.

Po tych kilku słowach z Tobą stwierdzam,że słabo czytasz albo na siłę manipulujesz faktami.

1. o tym że Denon zamula pisałem nie ja a denon.dcd.2560 parę postów wyżej. Ja pisałem gdzieś o tym,że muli mini wieża Yamahy w PC i że lepiej zakupić osobne klocki. Poza tym budżetowe mini wieże Denona też zamulają.

2. jak śliwka w kompot nie wpadłem, ponieważ o tej muzykalnej serii nawet słowem nie wspomniałem. Zaczynasz się gubić w swoim zacietrzewieniu. Opisywałem tylko modele o których pisałem. I byc może ta seria jest najbardziej muzykalna, ale tylko z Denonów. Do innych porównać się jednak nie da bo zostają w tyle.

3. piszesz raz o tym,że Denon PMA 1520 zebrał kilka nagród a w odpowiedzi do mnie o PMA 1500AE piszesz,że nagrodę tę mogę sobie wsadzić. Więc o co chodzi z tymi nagrodami? Jeśli są po Twojej myśli są OK, a jeśli nie to są bezsensu? Zdecyduj się !

4. nie wszyscy muszą wielbić to co lubi discomaniac71. Podziwiam i szanuję Twoją wiedzę na temat sprzętu ale zastanów się w swoich atakach na ludzi,którzy myślą inaczej. Opinię o sobie zostaw innym a nie sobie krytykując w prosty sposób innych.

5. czy dźwięk amplitunerów Denona (budżetowych) też oceniasz tak i bezkrytycznie rewelacyjnie? Też nie są jasne i zbyt dynamiczne jak inne modele Denona?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Yul, 17 Sty 2009, 15:24

>>>>sittek,

>"...Słuchałem też inne klocki denona i za każdym razem stwierdzałem,że jest to sprzęt efektowny. Ale

>do kilku godzin..."

>

>??? Do kilku godzin? To ile godzin Ty słuchasz dziennie? Kilkanaście, czy 24 h/dobę? Spać nie możesz

>czy co?

Yulu o co Ci chodzi? Chcesz uderzyć ale poziom nie pozwala? Bez komentarza.

Yul, 17 Sty 2009, 15:24

>??? Do kilku godzin? To ile godzin Ty słuchasz dziennie? Kilkanaście, czy 24 h/dobę? Spać nie możesz

>czy co?

no dobra.

do kilku godzin to znaczy nie "kilkanaście", to znaczy też "nie 24h/dobę".

powinieneś pojąć.

tylko bądź łaskaw wyjaśnić o co Ci chodziło bo nie jarzę za bardzo. Moje stwierdzenie było bardzo jasno sformułowane, Twoja zaczepka- bez sensu. Może wyrazisz to jakoś? Bo z Twoim kolegą się nie zgadzam?

discomaniac71, 17 Sty 2009, 21:56

>sittek nie chce mi sie odpowiadac na Twoje prowokacje. Uwierz mam wiele ciekawszych rzeczy do

>roboty. Odwracanie kota ogonem tez kiepsko Ci wychodzi. Dobranoc.

ale ja to pytanie zadałem nie Tobie. Poza tym to nie ja sprowokowałem a dostałem po uszach za to,że miałem inne zdanie niż Ty i Twoi koledzy. Merytorycznie niestety nie przekonaliście mnie do Denona a powiem szczerze naprawdę bym chciał. Cóż- przykro się zakończyła nasza rozmowa na tematy sprzętu który z pewnością oboje lubimy.

Obecnie stoję przed zmiana sprzętu i parę profesjonalnych porad od Was by mi się przydało. Może trochę przesadziłem i naprawdę nie chciałem żadnych zaczepek. Mam nadzieję,że jutro będzie lepszy dzień i nie koniecznie się pokłócimy. Jeśli czymś uraziłem to przepraszam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oki sittek PEACE i jeszcze raz...

Napisales powyzej ze wzmnacniacze Denona raczej nie sa muzykalne opierajac swoj sad na uprzedzeniu do PMA 1500 AE. Zraziles sie do tego wzmacniacza i ja tego nie kwestionuje bo to Twoja wlasna opinia jak rozumiem na podstawie odsluchu. Jednak Twoje stwierdzenie mialo znamiona ogolnika ktory juz zgodny z prawda nie jest niezaleznie od efektu tego czy innych odsluchow. Wzmacniacze z serii o ktorej traktuje ten watek brzmia cieplo (moze nawet zbyt cieplo) i na pewno muzykalnosci nie da sie im odmowic. Na przelomie 1989 i 90 roku brzmienie integr Denona znacznie sie zmienilo. Mozna powiedziec ze przeszlo z jednej skrajnosci w druga. Seria x60 nie jest juz tak ciepla i muzykalna. Podobnie kolejna seria x80. Osobiscie najwyzej cenie dwa modele: PMA 1520 i wczesniejszy PMA 900v. Ten drugi jest raczej neutralny niz ocieplony. Oba wole zdecydowanie niz np PMA 1500 AE choc ten w odpowiedniej konfiguracji potrafi zaskoczyc. To wszystko. Pozdrawiam.

OK.Dzięki.

Teraz na spokojnie pojąłem o co w końcu chodzi. Tak daleko do modeli sprzed lat 90-tych (serii x20) faktycznie się nie zapędzałem. Szkoda,że firma poszła w bardziej twardszy i mniej muzykalny dźwięk. Przykro też,że model PMA jest muzykalną porażką. masz racje,że byc może moja konfiguracja była nietrafiona ( najpierw Avance Omega 503, potem Paradigm Monitor 3v.4. ) Po początkowej euforii przyszedł czas rozczarowania. Dlatego zmieniłem sprzęt. Odsłuchiwałem też wspomniana serię x80 (modelu nie pamiętam i wymyślać nie będę) i nowsze amplitunery Denona (wiem, wiem co powiesz :)

Potem potargałem do domu starsze wzmacniacze yamahy i nawet amplitunery (wspomniany RX-V975a-którego wspominam najmilej) a na końcu parę starszych modeli Rotela (RA-820, 840,930,971). Na nowego Rotela stać mnie nie było RA-01 i 02 odpadł w przedbiegach (a może i dobrze !) A że chciałem cos nowego (bo naczytałem sie o wysychających kondensatorach) postanowiłem zakupić cos nowego. Po intensywnej lekturze fachowych czasopism, wizycie w sklepie z odsłuchem i śledzeniu zapisów z forum postawiłem na tego nieszczęsnego Denona PMA 1500AE. Po kilku tygodniach męczarni sprzedałem go i zakupiłem starego Rotela RA 930AX. Przez 2 lata byłem zadowolony,jednakże lata nie te i ganiać się do gałki juz nie chce. Poza tym wydaje mi się,że Paradigmy z tym Rotelem nie dają z siebie wszystkiego. Dlatego męczą mnie wizje z zakupem nowego wzmacniacza. Ot cała historia.

pozdrawiam serdecznie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nareszcie jakis poziom dyskusji:)

Musze Ci przyznac racje. Rotele moga sie podobac o wiele bardziej niz Denony z lat 90-tych. Wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac i jaka jest reszta toru. Nie wiem tez jakie masz zrodlo. Ale mysle ze cos da sie wymyslic i Twoje bolaczki mina jak reka odjal:) BTW nie sluchalem ale wydaje mi sie ze PMA 1500 AE i Paradigmy to moze byc dzwiekowa porazka. Chyba ze zrodlo bardzo muzykalne... Dobrej nocy:)

przyznam,że teraz zdecydowanie fajniej się gada. Ciemna strona mocy w końcu przegrała :)

Jako źródło posiadałem starszy model Marantza CD-53, potem chyba Marantza CD 67 mkII. Ale oba w końcu się upsuły. Teraz posiadam Denona DVD 1940 (bez śmiechów! :) i powiem,że jestem z niego bardzo zadowolony. W stosunku do tych Marantzów większej róznicy nie slyszę. Na pewno nie jest to dobry sprzęt do CD, jednakże w muzyce potrafi mnie czasami pozytywnie zaskoczyć (np. krążek Brothers in Arms SACD oraz inne SACD). Przypominam,że obracam się w średniej klasie budżetowej i na razie w totka wygranej nie przewiduję.

O zachwytach nad obrazem DVD nie wspomnę - działa razem z plazmą Panasonica i jest naprawdę krystaliczny odlot !!. Ale nie o tym miało być, nie o tym.

Obecnie męczy mnie zakup czegoś nowego a słucham muzyki z szerokiego zakresu jednakże z wyłączeniem muzyki poważnej i jazzu. Cenię muzykalność, stereofonię i dynamikę z miękkim i szybkim basem. W KD wspomagam to subwooferem . Do muzyki nie wyłączam a jedynie skręcam trochę niżej. Myślałem o CA 740, Rotelu RA1062 , NAD 355 BEE oraz o Pioneerze A-A9-J. (Nazwa co niektórych odrzuca, lecz opinie są całkiem pozytywne - lecz fakt,nie słyszałem ich na własne uszy) Paradigmów wymieniać nie będę.

Starych modeli Denona (takich jak w temacie) nie chciałbym kupować, gdyż aby być posiadaczem takiego sprzętu trzeba się co nieco też na elektronice znać ( w przypadku awarii). Mnie to nie dotyczy bo się nie znam.

no to na dziś tyle. Z uwagi,że nadaję z UK i tak mam 1 godzinę do przodu :) pzdro

jezeli wzmacniacz jak w tytule kupisz sprawny, bez usterek ani jego stan nie bedzie wskazywał na jakies większe grzebanie w jego dotychczasowym zyciu, to sie niemasz co martwic o usterki, bo jedyne co moze wyniknąc (wcale nie musi) to trzeszczenie potencjometrów i przełączników. a tego mozna uniknąc. wystarczy powiedzmy raz w tygodniu poruszac pare minut kazdym przełacznikiem i potencjometrem, wszelkie osady się zetrą i tym sposobem styki będą wciąz czyste.

Sittek spróbuj przesłuchać też coś z Marantza, miałem kiedyś zestawienie 7v4 z Marantz PM 80 i to był bardzo zgrany duet... nie wiem tylko jak się mają obecne modele Marantza w stosunku do PM 80

don111, 18 Sty 2009, 01:43

>Sittek spróbuj przesłuchać też coś z Marantza, miałem kiedyś zestawienie 7v4 z Marantz PM 80 i to

>był bardzo zgrany duet... nie wiem tylko jak się mają obecne modele Marantza w stosunku do PM 80

generalnie szukam wzmacniacza o mniejszym poborze prądu (rotel,pioneer) Jak jest z tym Marantzem PM 80?

discomaniac71, 18 Sty 2009, 16:56

>sittek Pioneer i mniejszy pobor pradu? Nie zartuj:) Pobiera o wiele za duzo tym bardziej w stisunku

>do dzwieku jaki wydaje no chyba ze mowimy o modelu A 09:)

Wyczytałem,że model A-A6-J pobiera 170W/0,5 W w stanie czuwania , natomiast A-A9-J 200W/0,6 W.

Przy moim rotelu RA-930AX z 180W wychodzi całkiem przyjemnie. Porównując z tytanami poboru mocy w okolicach 500W jest całkiem tanio w odsłuchu.

A' propos poboru prądu. Właśnie wylicytowałem Denona PMA-560, który, o ile mi się spodoba, zastąpi grającego obecnie PMA-320. Zastanawia mnie to, czy dostanę w widoczny sposób po kieszeni na tej zamianie. 320 bierze z sieci 160 W, a 560 już 220 W. Zakładając, że będę słuchał muzyki na tym samym poziomie głośności, sądzicie, że mocniejszy wzmacniacz będzie ciągnął z sieci wyraźnie więcej czy też wartość ta nie zmieni się zbytnio. Nie wiem jak interpretować deklarowany przez Denona pobór prądu. Czy to maksymalna czy też jakaś uśredniona wartość. Byłbym wdzięczny za informacje tym, którzy znają się na tym.

po przejsciu z pary Yamaha RX-V-795a+ KM Rotel RB-03 na rotela RA-930AX odczułem znaczną poprawę w portfelu. Nie były to kokosy ale elektrownia po paru miesiącach zwłoki zaczęła wreszcie naliczać sporo mniej. Potem się wyrównało gdy dziecku do komputera wstawiłem mocniejszy zasilacz. Więc generalnie różnicy nie było....:)

Teraz sam szukam coś mniej prądożernego, bo jeśli się zsumuje sprzęt audio, komputer i plazmę zacznie wychodzić już w kilowatach...........:(

Denony PMA 920 i DCD 920 były pierwszym poważnym sprzętem, który miałem okazję posiadać. Nie muszę chyba mówic, że po przesiadkach z różnych UNITRA itp. jakosć dźwięku porażała. I brzmienie tego zestawu pamiętam po dziś dzień. To było naprawdę coś. Później przesiadłem się na PMA 1520 i DCD 1520 i też było super (choć zupełnie inaczej aniżeli w przypadku serii 920,ten sprzęt grał już trochę ostrzej). Później długo, długo szukałem tego brzmienia w różnych klockach Denona. Niestety, bez skutku. O ile Denony z serii x60 zachwycały, to jednak grały już zupełnie odmiennie. Późniejsze modele, to jak dla mnie, nic porywającego. No, oczywiście za wyjątkiem PMA 250 SE i 350 SE :)Do tej pory posiadam DCD 1520 - niestety laser padł.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sam myslalem kiedys ze PMA 920 i PMA 1520 to podobna klasa. Niestety mylilem sie. Te wzmacniacze dzieli roznica klas na korzysc 1520. Jego cena to 2.000 DM koncem lat 80-tych. Denony z serii x60 mialy tyle samo wad co zalet ale jak ktos lubi mega wykop i jasny dzwiek to polecam.

Miałem PMA-1560. Porównywałem go z uznanymi wzmacniaczami, które jednak na rynku wtórnym uzyskują mniejsze ceny - Sansui AU-X701 i Cyrus Two + PSX. Wynik był taki, że Denona odstawiłem dość szybko i słuchałem tylko pozostałych wzmacniaczy. Denon gra dźwiękiem wyrównanym, czystym. Tak czystym, że aż wyczyszczonym z emocji. Ten wzmacniacz potrafił mnie wciągnąć tylko wtedy gdy repertuar ogranicza się do cięższego rocka. Coś bardziej wyrafinowanego słuchanego na Denonie jednym uchem wpada, drugim wylatuje. Jak dla mnie - za mało muzyki w muzyce.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.