Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka AUDIO TECHNICA AT-3600

joker

Rekomendowane odpowiedzi

audiotechnika jest całkiem niezła choć wiem o tym tylko na przykładzie starszychwkładek. Kupując starsze wkładki sprawdź koniecznie stan igły i ile leżały, oraz uważaj by nie kupić wkładki piezoelektrycznej (jako głównej do odsłuchów bo jako dodatkowa jest czasem niezbędna)

• 6 miesięcy później...

# 5.3 mV output

# Frequency response of 20-20,000 Hz

# Channel balance of 1.5 dB

# Channel separation 24/15 (dB at 1kHz/10kHz)

# 0.6 mil conical stylus

# Bonded round shank stylus construction

# Load impedance 47.000

• 3 lata później...

Witam.

Ja mam taką wkładkę. Nie narzekam sobie, chociaż czasami gra "za wysoko". zależy bardzo do płyt i zawartości tych płyt - wiadomo.

Mam ja natomiast pytanie troszkę nie w temacie ale doszedłem do wniosku, że skoro temat tematu (Masełko maślane) to ogólnie AT-3600 to odezwę się tu nie siejąc zamętu na forum.

Otóż mam wkładkę dokładnie AT3600L. Chcialem zapytać, czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy forum, zna miejsce w sieci lub sklep na śląsku, gdzie to kupię nowe lub same igły do tego? Wolałby m same igły, bo wkładka jest nówka używana Dopiero kilka dni.

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

na Śląsku to nie wiem, ale najtaniej kupowałem igły do at95 na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No tak. Zakładając, że igła z At3600 będzie kompatybilna z At3600L to igiełka w stosunkowo niedużej cenie pojawia się na pierwszym miejscu! Jest problem jednak... Brak towaru w magazynie. ;/

Dziękuję za odpowiedź. :)

Ktoś inny może może pomóc?

Pozdrawiam.

Zapytam inaczej. Czy gdzieś powiedzmy w Katowicach jest sklep, typu DEEJAY shop? Kiedyś był, ale teraz jest tam muzyczny ALL. Znaczy obok. Ale właśnie szukam czegos podobnego, żeby mieć blisko w miarę choćby po igły.

Pozdrawiam.

Tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupisz bardzo podobną wkładkę, przy zakupie nowej igły do Twojej wkładki koszt byłby podobny.

Ukryta Zawartość

<><

No nie ukrywam, że wyglądem jest identyczna, tylko kolor czółka z igiełką nie jest biały, a żółty. No i pewne rzeczy w specyfikacji chyba nieco się różnią. Nie wiem, czemu tak zaparłem się na ten model dokładnie, który mam... Dziękuję za info.

Pozdrawiam.

Zagladaj w ogóle na Allegro - tam są igły i wkładki, "Twoją" czerwoną AT3600 też widziałem parę razy - także w cenie ok 60 zł. W ogole cena samej igły jest tylko niewiele niższa od całej wkładki.

<><

Zaglądam, zaglądam. :) Wiem, że są na allegro i w kilku innych miejscach w sieci ale mi właśnie rozchodziło się najbardziej o jakiś fizyczny sklep...

A cena samej igły to jakies 36 PLN... A całej wkładki 60. Jesdnak ciut taniej. ;)

Pozdrawiam i dziękuję.

A w przypadku Ortofon OM 10 jest 125 zł za igłę i 175 za wkładkę. Wolałem kupić całą wkładkę OM 5 za 80 zł - szczerze mówiac wcale nie gra gorzej od droższego modelu.

<><

• 1 rok później...

jaki ma byc nacisk igły dla wkładki AT3600L ? w sklepie podano mi ,ze miedzy 1,5 a 1,8 grama a w sieci widziałem 2,5-3,5g ...

Ktos z kolegów wie dokładnie ?

...there is no spoon...

Z tego co pamiętam producent podał zakres 1,5 - 3,0g a to dużo dla zdrowia igły i płyt. Zostaje ustawienie na słuch,jednak proponuje nie przekraczać 2g, więc wydaje sie że sklep dobrze powiedział.

PS najlepiej sprawdzać wagą z dokładnością 0,01g

Zagrało . Wkładka ,, jak wyżej " , gramofon technics 1210mk2 , preamp gramofonowy wbudowany w amplitunerze Yamaha . Dramat . Nawet najtańszy CD-ek gra lepiej ...

...there is no spoon...

W pierwszej kolejności wymienić preamp - poprawa natychmiastowa, w drugiej kolejności wkładka, tanie AT są słabe. Polecam na początek Ortofon 510MkII lub jakiś jej odpowiednik (z tego co wiem 510 już chyba nie ma w nowej ofercie). Pzdr

Nie wiem, czy lepiej - co kto lubi. Ja wolę czarne płyty, nawet te trzeszczące i nieidealne (ale najlepiej idealne ;-]). Ale powiem Tobie, że moja Żona, która generalnie przywiązuje mało uwagi do sprzętu itp. zauważa różnicę CD/winyl i jednoznacznie woli winyl, który ocenia jako bardziej realny, "mięsisty". Z wkładek polecam to co mam czyli Audio Technica AT-440MLa - na lpgear.com za sto $ + wysyłka, warte każdego wydanego dolka. Moim zdaniem TO jest początek, preamp to drugi temat, sam słucham przez preamp phono wbudowany w stary amplituner NAD i mi wystarcza, ale fakt, że nie jestem wymagający.

Pozwolę się nie zgodzić z opinią przedmówcy. W pierwszej kolejności należy posiadać dobry preamp, a później dołożyć do niego dobrą wkłądkę. Dobra wkładka przy słabym preampie da niejednoznaczny wzrost jakości, wręcz czasami może spowodować, że dźwięk będzie ostry lub mało wysmakowany, co trudno będzie uznać za dobrą jakość. Trzeba pamiętać też, że jakość preampów w integrach jest bardzo zróżnicowana, od bardzo dobrych do bardzo słabych. W amplitunerach zazwyczaj są bardzo słabe (pamiętam bo sam kiedyś tak miałem). Pzdr

>arturp

Najistotniejsze różnice na korzyść winylu to: naturalny, wyrazisty ale miękki bas (taki jak np. z kontrabasu na żywo), namacalna i wyrazista przestrzeń oraz (nie wiem czy nie najważniejsza cecha) bardzo naturalna góra, talerze perkusji i przeszkadzajek jak na żywo z koncertu.

Artur

Ja mam tylko AT440 + pre grahama slee, ale nie jeszcze czuje tak jednoznacznej różnicy na korzyść winyla - także 'nieźle wdepłeś' kupując gramiaka, przed tobą trochę zabawy, szukania i... wydatków ;)

arr , włąsnie od niego kupiłem ta wkładkę na wolumenie . Wziąłem ja tylko dla sprawdzenia . Nie jest to wkładka docelowa .

ganzzz_gut

Wiem :-) ale ale sam rozumiesz ,, audiofilia nervosa " , gonię króliczka . Zakładam jeszez wydatek rzędu 450 na Denona 103 i 300 na preamp DIY . Lub około 1kPLN na wkładkę i 1kPLN na preamp ,,fabryczny " .

...there is no spoon...

Ja mama sumiko pearl w starym gramie jak ja wymienilem z monakora to roznica byla sporawa, ale do obecnego thorensa podobno nie za bardzo sobie poradzi dlatego szukam na razie cos za rozsadna cene, moje wydatki ostatnio to 200 ja stary dust cover (najlepsze ze w dodatku porysowany) no i ramie (zapas w dupe nie eb..ie) 230 i jest tam jakas vintagowa wkladka A&R cambridge ale nigdzie nie moge jej znalezc a wlasnie dzis podobno moje nowe glosniki wysokotonowe przyjechaly to bede ja sprawdzal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.