Skocz do zawartości
IGNORED

Ripowanie CD - ale czym?

Edward

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

marcinw899, 25 Mar 2008, 11:25

>rochu --> w tutorialach pisze żeby wykrywać przerwy wiec ja tez tak robię ^^

Zgadza się.

Prawidłowe wykrywanie przerw ma kapitalne znaczenie dla wykonania dobrej kopii płyty CD na CDR.

Moje pytanie dtyczyło czegoś innego - jeżeli nie będę wypalał juz zgranego materiału a jedynie odtwarzał z HD, to czy prawidłowe przerwy (komenda F4) są konieczne czy tez nie?

@Rochu

ja to nieco inaczej rozumie... Pozwala uruchamiać wiele osobnych zadań EAC, odpowiednio skonfigurowanych za pomocą JEDNEGO pliku INI. Podobno ma to być szczególne pomocne dla nowych userów EACa (ciekawe... co nie :P)... Jest jeszcze jakis mod REACTa, który działa z nowymi wersjami EACa (formatowanie tagow i parametry sie od ktorejs tam zmienily)...

MOD REACTa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do twojego problemu... skoro zawartość binarna taka sama, a utwory SĄ W POSTACI => JEDEN UTWÓR JEDEN PLIK no to jest OK.

Ukryta Zawartość

Wiem wiem... nie ładnie wpis pod wpisem :P no ale znalazłem jeszcze coś ciekawego...

Poradniki, no i wśród nich dużo informacji o konfigurowaniu EACa...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

nerio, 25 Mar 2008, 11:58>

Dzięki za podpowiedzi.

Swoją drogą, gdybym miał pewnośc że Ripstation potrafi zgrac CD w sposób dokładny nie woziłbym się z EAC-em.

Ripstation ma wszystko czego trzeba aby fajnie przerzucić CD na HD. Działa w batchu, obsługuje bazy danych, nadaje tagi, kompresuje, zachowuje porządek w plikach...

Tylko nieco za szybko i zbyt gładko idzie mu zgrywanie. ; )

Mam kilka zniszczonych płyt które EAC przy ripowaniu trzyma po godzinie i dłużej w napędzie, natomiast Ripstation zgrywa je w jakieś 10 minut (widać że obniża prędkość napędu) co i tak jest nieżle bo płyty niezniszczone wypluwa po 3-4 minutach.

Pomimo deklaracji producenta jakoś nie do końca wierzę w dokładność ripów z tego programu.

Porównania binarne plików z Ripstation i EAC wykazuje roznice (niewielkie ale jednak ; )

Gdyby EAC miał zaimplementowaną automatyke tak jak ma to Ripstation, byłby chyba programem idealnym.

Niestety wielu z Was zapomina o podstawowych roznicach nie tylko pomiedzy nagrywarka w waszych kompach i odtwarzaczem CD ale nawet o roznicach pomiedzy zapisem i odczytem. Pozwole sobie wytlumaczyc kilka roznic.

1. Nagrywarka w kompie jest o niebo lepsza pod wzgledem odczytu niz praktycznie kazdy CD player. Zwiekszona predkosc odczytu w napedach sluzy do odczytywania wiekszej ilosci danych, buforowania i porownywania bitow sasiednich jak i sum kontrolnych. Ta metoda jest bardzo uproszczona w CDplayerach, zwlaszcza wielu drozszych, ktore teoretycznie czytaja bit po bicie. Tutaj predkosc odczytu jest sporo nizsza, zazwyczaj porownywane sa jedynie sasiednie bity (choc nie tylko 1 przed i jeden po) i nie ma zbyt wiele czasu na korekcje bo przeciez muzyka nie moze zwolnic. Nagrywarka (naped CD w kompie) ma czas zeby wiecej porownac i moze najzwyczajniej zwolnic gdy np. instalujemy sobie Viste.

2. Jakosc zrzutu nie przeklada sie bezposrednio na jakosc nagrania!!! Nawet jesli EAC zrobi idealna kopie plytki na dysku to nie oznacza to, ze ta kopia trafi co do bita na nasza nowa plytke. Jesli zrobicie porownanie odczytu nowo nagranej plytki z kopia i wynik bedzie idealnie taki sam to wciaz nie oznacza to, ze wasz CD player odczyta to bezblednie. Dlaczego? Dlatego, ze "wypalanie" plyty to proces gdzie odpowiednie pola pod wplywem lasera maja ostatecznie odbijac badz pochlaniac swiatlo lasera podczas odczytu, co mozecie zweryfikowac jedynie w komputerze. Wartosci 0 lub 1 odczytywane przez wasz sprzet w komputerze niekoniecznie musza byc odczytane w ten sam sposob przez wasz CD player, bo dane pole moze byc "wypalone" w 80% co bedzie odczytane przez nagrywarke ale niekoniecznie przez CD player. Proponuje znalezc plyte, ktorej odczyt nie jest do konca poprawny i porownac ilosc blednych bitow na jedej nagrywarce z iloscia bitow na innej. Obraz odczytany przez CD player bedzie najprawdopodobniej jeszcze mniej idealny.

3. Kopia porysowanej plyty moze byc lepiej czytana przez CD player niz oryginal. Dlaczego? Dlatego, ze podczas zrzutu obrazu plyty na dysk mechanizmy korekcyjne nagrywarki moga rozszyfrowac o wiele wiecej szczegolow niz CD player i potem podczas nagrania na plyte stracic o wiele mniej. Dlatego polecam osobom, ktore maja problemy z czytaniem pewnych plyt przez ich sprzety, zeby zrobily kopie takiej plyty i sprobowaly grac z kopii. Wiele moich plyt "cudownie" odzylo.

Mam nadzieje, ze troche rozjasnilem.

Ojej, ale to wszystko już było. temat był trenowany w wakacje:

Ukryta Zawartość

Też próbowałem, działa :)

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

@rochu

:) Super, nawet GUI jest ;P Tylko one problem... Czy to zarybi z EACiem... bo najnowsza wersja tego programiku-dodatku jest z 2006 roku... Musisz sam sprawdzić (P.S. nie zapomnij o najnowszej wersji kodeka, bo jeżeli jest w instalatorze tego dodatku to jest stara...)

Gość rochu

(Konto usunięte)

gagacek>

Nie mogłeś tego wczesniej napisać? Cały dzień przesiedziałem w googlach ; )

nerio>

Z nowym EAC-em działa chyba dziwnie.

Wieczorem zainstaluje jakiegoś archiwalnego EAC-a z 2006 r.

Pewnie już ktoś podawał link do tej strony, ale dla przypomnienia link do szczegółowego opisu EAC

Ukryta Zawartość

A przy okazji mam pytanie, czy któryś z Kolegów ma doświadczenia w zakresie współpracy Visty w wersji 64 bitowej z w/w oprogramowaniem a w szczególności FLAC Frontend.

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Niestety AutoFlac nie chce działac stabilnie na żadnym z moich komputerów.

Pozostał zatem EAC z opcją -EXTRACT ( z zadeklarowanym kompresorem FLAC).

Wczoraj w 5 godzin działając na trzech komputerach jednocześnie udało mi się zripować 121 płytek.

Myślę że to dobry prognostyk na przyszłość : )

Gość rochu

(Konto usunięte)

nerio, 26 Mar 2008, 12:19

>no no.. jak takie będziesz miał tępo to w nieco ponad miesiąc uporasz się ze swoją kolekcją :)

Oby. Bo mam juz dość tego tematu i chciałbym mieć go za sobą.

Potem pozostanie mi tylko spakowanie płyt CD do pudeł i głebokie ich schowanie ; )

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie, zaczynają sie schody.

Mam troche płyt które strasznie sypią błedami (bład odczytu, synchronizacji a nawet bład taktowania).

Dawno ich w odtwarzaczu nie uruchamiałem bo skaczą albo sie w ogóle nie odtwarzają.

Próbowałem ich na Plextorzez PX-755A, ASUS 2014L1, NEC 7203.

Próbowałem EAC-a, PlexTools, CDex.

Zawsze to samo.

Czy da się cos z nimi zrobić? Czy nalezy uznac je za stracone?

Rochu -> mozesz sprobowac uzyc jakiegos urzadzenia do reperowania powierzchni plytek. Mysle, ze jak to nie pomoze to juz male szanse na powodzenie. tutaj masz jedno z nich:

Ukryta Zawartość

Jedna uwaga: lepiej nie uzywac tych urzadzen na plytki, ktore sa czytane bez problemow.

Ukryta Zawartość

Miękka ściereczka i izopropanol, może być i dezodorant.

Gorsze płyty - ciepła woda i pasta do zębów, miłej zabawy :) Te wszystkie super urządzenia możesz sobie spokojnie darować.

Trochę sensu poproszę.

Mam problem z wyborem prędkości nagrywania w burrnie niby moge wybrać od 1 do 56 czy coś koło tego,problem w tym że co bym nie wybrał on i tak nagrywa z jakąś tam przez siebie ustaloną prędkością wydaje się że 16 razy.Dlaczego tak ?

Jescze coś takiego burrn szacuje że wypalenie płyty potrwa powiedzmy dziesięć minut a faktycznie kończy się kilka minut wcześniej ,wysuwa płyte i pisze że nagrywanie zakończone a pasek postepu jszcze kilka minut sobie idzie,tego wczesniej nie mialem i jakos gorzej nagrane płyty czasami usłysze w trakcie odwazania trzask !

Na Nero nagrywałem prawie całą płyte DVD prędkościa 4 razy powinno to zając pietnascie minut a nagrywa ponad godzine ! Już nie mam płyt na testy kilkanascie poszlo do kosza.Kolega radzi przeinstalowanie systemu,przyznam że za mądry w tym tmacie nie jestem instalowałem rózne programy do ściagania muzyki może cos skopałem.

folab, Nero to oprogramowanie które tak jak każde oprócz zalet ma też wady :] najlepiej zanim zaczniesz wypalać płytki zrebutuj komputer aby odzyskać środowisko, problemy powinny ustąpić. To jak zachowuje się burn to też jest kwestia przyjętych założeń podczas jego pisania.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.