Skocz do zawartości
IGNORED

Gustaw Holoubek R.I.P.

psg

Rekomendowane odpowiedzi

klasę?

no to może jeszcze napiszcie jakie to role tak wam utkwiły w pamięci?

ja, Holoubka mało lubię, czasem ta jego maniera intelektualisty wydaje mi się mniej szczera

od- powszechnie uważanej za nieznośną- maniery Olbrychskiego

ale to moje zdanie

no to.. jakie role i dlaczego- do konkretów przejdźmy :-)

pewnie jest ich dużo

Raz na jakiś czas rodzi się człowiek który swoją charyzmą przyćmiewa jemu współczesnych.

Gustawa Holoubka darzyłem sympatią przeogromną. Wrodzony talent, intelektualista najwyższego formatu, mistrz słowa, człowiek o nieprawdopodobnej kulturze, emaptii i wrażliwości artystycznej.

Wczoraj w jednym z programów padło takie określenie: "G.H. był ikoną polskiego teatru". W pełni zgadzam się z tym określeniem.

Wyrazy współczucia dla rodziny,

>Horst

>klasę?

Tym razem palnąłeś z naprawdę wielkiej armaty.

>ja, Holoubka mało lubię, czasem ta jego maniera intelektualisty wydaje mi się mniej szczera

Maniera ?! W tym człowieku niezwykły był właśnie BRAK tzw. maniery i WSZELKIEGO subkulturowego nalotu.

>no to.. jakie role i dlaczego- do konkretów przejdźmy :-)

Jakie role (sic !) ?! Choćby Konrad z "Dziadów".

Ręce opadają.

oglądałeś te Dziady z Holoubkiem?

wg mnie Gogolewski w takich rolach był o niebo lepszy

charakterystyczne są tu epitety klasa, charyzma- bardzo ogólnikowe i mało nawiązujące do konkretu

to był charakter dyskretnego retora..

retor aktor- to nie to samo

nie odsądzam go od czci, po prostu nie lubię tego typu ludzi instytucji

charakterystycznie sporo ich jest w teatrze- grają kreują samych siebie

Horst, 7 Mar 2008, 09:53

>

>to był charakter dyskretnego retora..

>

No cóż, jak się lubi aktorstwo nadmiernie ekspresyjne, to sie nie dziwię tym zastrzeżeniom, pytanie - czy takie oceny sa upoważnione.

Już w "Pętli" wg Hłaski wykreował rewelacyjną rolę, cenią Go także za późniejsze dokonania ( "Gra", "Sanatorium pod klepsydrą", Woland w "Mistrzu i Małgorzacie"). Takie aktorstwo - intelektualne i poudzające refleksję (IMHO najwartościowsze)- jest niestety na wymarciu.

RIP [']['][']

Horst

Holoubek nie potrzebował kreować się na intelektualistę!On nim po prostu autentycznie był!

W przeciwieństwie do takich kabotynów jak Hanuszkiewicz czy wymieniony przez Ciebie Gogolewski.

Oprócz tego,że był wielkim aktorem to był również człowiekiem niesłychanie mądrym,ciepłym i dowcipnym.

Posługiwał się przepiękną polszczyzną ( gdy wypowiadał się własnymi słowami) dlatego również lubiłem go słuchać w wypowiedziach prywatnych.Poza tym był Wielkim Polakiem!Jest ich tak niewielu,że dezawuowanie tej postaci jest nie na miejscu.A jeżeli chodzi o ocenę merytoryczną jego aktorstwa to trzeba pamiętać,że był to przede wszystkim Aktor Teatralny a nie filmowy.Jego role filmowe( bardzo dobre zresztą-dorzuciłbym jeszcze Szpital Przemienienia) są tylko cieniem tego co pokazał w teatrze!Było to aktorstwo zdystansowane,intelektualne ( w przeciwieństwie np. do Łomnickiego) na światowym poziomie.

Polecam mało znane role Dziadzi we "Wspólnym pokoju" wg Uniłowksiego i Profesora z "Nieciekawej historii" wg Czechowa. Ciekawe że oba filmy są Hasa i razem z nim Holoubek oddał swoje (chyba) najlepsze role filmowe. Szczególnie "Nieciekawa historia" pasuje do tematu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.