Skocz do zawartości
IGNORED

Przedstawia się redaktor serwisu

administrator

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koleżanki i Koledzy z Forum Audiostereo,

Chciałbym się przedstawić i przy tej okazji odpowiedzieć na kilka najczęściej zadawanych pytań, związanych ze zmianą właściciela domeny www.audiostereo.pl .

Jak już zapewne wiecie, nasz ojciec-założyciel Lukar (który oby żył wiecznie), po kilku latach prowadzenia strony Audiostereo, postanowił odsprzedać ją firmie Site S.A. która to zaproponowała mi kierowanie serwisem Audiostereo i objęcie stanowiska redaktora naczelnego. Głównym moim zajęciem jest praca nad zawartością merytoryczną i rozwojem magazynu Audiostereo, jednak w ten sposób zostałem również administratorem Forum, jako części serwisu Audiostereo.

Odpowiadając na wcześniej zadane pytania wyjaśniam, że nie ma planów wprowadzenia dużych zmian w funkcjonowaniu samego Forum, poza takimi, które mogą wyniknąć z nieco bardziej intensywnego zarządzania. Docelowo oznacza to między innymi szybsze reagowanie na postulaty forumowiczów, łatwiejszy kontakt z adminiem oraz zwracanie większej niż dotąd uwagi na przestrzeganie regulaminu forum. Takie postulaty pojawiają się tu od dawna i zmiana własnościowa jest dobrą okazją na zmiany również pod tym względem. Za kilka dni zmieni się też layout, sądzę, że na wygodniejszy, zwłaszcza dla nowych użytkowników. Nie będą to jednak zmiany rewolucyjne. Dodaliśmy zakładki Car Audio oraz PC Audio, która w założeniu ma służyć też osobom zainteresowanym nowymi nośnikami dźwięku. Poza tym nie ma co zmieniać, bowiem Forum Audiostereo przez lata wypracowało sprawdzoną formułę działania oraz (dzięki Lukarowi, ale także użytkownikom) sprawdzone rozwiązania funkcjonalne.

Co do Regulaminu (były również takie pytania): zostanie on zaktualizowany odpowiednio do zmiany sytuacji formalnej (zmiana właściciela, niektórych linków, administratora), dodane zostaną też punkty dotyczące ochrony prywatności i własności intelektualnej. Ogólnie, w administrowaniu Forum zmierzam do poprawy przestrzegania istniejących zasad, które wszyscy na Forum dawno zaakceptowaliśmy, a nie do wprowadzania nowych. Na pytania o moderację informuję, że Forum, podobnie jak dotąd, będzie moderowane. Moderatorów będzie jest kilku, z zadaniem dopilnowania przestrzegania regulaminu. Forum jest tak wielkie, że nikt nie jest w stanie czytać wszystkich wpisów. Założeniem jest, że moderacja będzie podejmowana, podobnie jak dotąd, przede wszystkim na zasadzie zgłoszeń użytkowników. Nie ulega wątpliwości, ze poziom krytyczny wulgarności i napastliwości wpisów został na Forum znacznie przekroczony, to samo dotyczy umyślnego rozbijania wątków. Bardzo wielu forumowiczów prosi, aby przywrócić w tym względzie zasady regulaminu oraz zwykłej poprawności odnoszenia się do innych osób. To samo dotyczy wątków politycznych, na których nadprodukcję skarży się wiele osób. W tej sprawie jednak sam nie podejmę decyzji, planuję rozpisanie ankiety wśród forumowiczów. Proszę jednak o cierpliwość, nie wszystko jestem w stanie zrobić natychmiast.

Widocznym modyfikacjom ulegnie strona główna Audiostereo. Naszym celem (piszę teraz również w imieniu innych osób pracujących nad serwisem) jest stopniowe stworzenie z Audiostereo najlepiej rozpoznawalnej i najbardziej cenionej w polskim internecie strony, poświęconej szeroko pojętym sprawom słuchania i odtwarzania muzyki (jak również obrazu – to do fanów zakładki „Kino Domowe”). Co zostanie dodane do istniejącej zawartości? Serwis Audiostereo będzie publikować informacje o sprzęcie, zarówno w formie „newsów” jak i szerszych informacji pochodzących od producentów, informacje o sklepach, prezentacjach, a także oczywiście normalne reklamy, podobnie jak to robią inne strony komercyjne. Jednak równie ważną częścią serwisu mają być informacje spotkaniach i imprezach kulturalnych (niekoniecznie tylko muzycznych), także organizowanych przez Forum, np. spotkaniach klubów użytkowników różnych typów sprzętu, newsy społeczne, cytaty z interesujących źródeł dotyczących audio i ogólnie kultury, oraz linki, w tym do wybranych wątków z forum. Nowością będzie rozpoczęcie publikowania przez Audiostereo autorskich recenzji wysokiej klasy sprzętu hi-fi, opisów płyt z wartościową muzyką, publicystyki, a także wywiadów z realizatorami dźwięku, twórcami muzyki, inżynierami, konstruktorami etc. Oznacza to dodanie zakładki „Recenzje” i reanimację zakładki „Artykuły”. Zawartość będzie tworzona przez autorów już znanych, ale także nowych, z których niektórzy są członkami forum. Oczywiście zakładka „Opinie” pozostaje. Planuję również poświęcenie miejsca tematyce sprzętu vintage, która jakoś nie może przebić się na łamy drukowanych czasopism. W miarę przybywania materiału, część recenzencko-publicystyczna Audiostereo stanie się związanym z naszą stroną internetowym czasopismem audio.

Wiem, że zmiany wzbudzają wiele zainteresowania forumowiczów. Pytania i uwagi, zwłaszcza zmierzające do poprawienia funkcjonowania forum, proszę kierować na priva do mnie, lub wpisywać w tym wątku. Początkowo planowałem oficjalne przedstawienie się nieco później, wraz ze zmianą layoutu. Jednak musiałem liczyć się z licznymi wpisami, proszącymi o szybsze wyjaśnienie kwestii kierowania stroną. W związku z tym jednak mam obecnie wciąż dużo pracy, która w przeciwnym wypadku wykonana byłaby wcześniej. Stąd też nie wszystkie zapowiedziane działania będą podejmowane od razu, proszę jednak o cierpliwość.

Pozostaje jeszcze ostatnia sprawa. Podejmując się kierowania serwisem musiałem zaakceptować fakt, ze nie będę miał wystarczająco dużo czasu na zwykłą aktywność na forum. W związku z tym informuję z żalem, że zawieszam swoją zwykłą aktywność forumową (z wyjątkiem sytuacji, gdy potrzebna będzie moja rada lub pomoc, wtedy jednak proszę raczej o kontakt na PW (nick administrator) lub email: [email protected]. W zamian będę się starał, żeby strona Audiostereo rozwijała się, a Forum funkcjonowało co najmniej równie dobrze, jak dotąd, a z czasem coraz lepiej.

Alek Rachwald, redaktor naczelny Serwisu Audiostereo

[email protected]

(Temat zamknięty powieszony na Stereo tymczasowo w celach informacyjnych, analogiczny temat jest otwarty na Bocznicy, zapraszam)

https://www.audiostereo.pl/topic/40695-przedstawia-si%C4%99-redaktor-serwisu/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.