Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebny tani jasny kabel głośnikowy

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam. potrzebuje kabla głosnikowego w cenie do około 30 zł za metr (moze byc uzywka długość 2 x 2,5m), który pokaże więcej "góry", czyli coś jasnego. teraz mam kabel Jamo i wysokie tony się schowały. prosze o poradę.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...zanim zmienisz kable ...kabel sygnalowy trzeba oczyscic wtyki RCA ,glosnikowe banany tez i obciac koncowki kabli bo z pewnoscia sa zasniedziale...i moze sie

obyc bez wymiany kabli ..

wtyki rca fakt powinienem oczyścic i koncowki tez mozna obciąć. natomiast ten Jamo Flat ma opinię iz jest "ciemny" więc chciałbym go mimo wszystko zmienić. ale cos naprawde nie drogiego. moze cos z domieszką srebra ?

real cable:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 lata później...

podepne sie pod ten watek gdyz chce kupic w miare tani przewod glosnikowy o otwartym jasnym, szczegolowym brzmieniu - oczywiscie bas ma byc nieuszczuplony

cena jaka moge zaplacic to okolo 30zl za metr - moze byc uzywany 9a nawet preferuje uzywany)

mozecie cos polecic o takim charakterze brzmienia ?

jakiś nordost z drugiej ręki, np. taki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może się trafi w tej cenie. Polecam też oczyszczenie gniazd, ściereczka XLO działa bardzo dobrze i nie jest droga. Tylko proponuję od razu umyć ręce, albo je czymś zabezpieczyć, bo mi momentalnie po niej wysechł naskórek na dłoni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

futu, 11 Mar 2010, 07:26

Qed xt na początek, jeśli komuś zależy na ożywieniu dźwięku i bardziej dźwięcznej górze to może być bardzo dobrze. Jednak nie zgrywał mi się z jaśniejszymi / szybkimi kolumnami, tu zwykłe miedziaki bardziej mi odpowiadały.

przejzalem oferty internetowe i znalazlem kilka przykladowych modeli:

- Cable Talk 3.1

- KLOTZ głośnikowy 2x4mm LY-240

- KIMBER KABLE KWIK16

- ULTRALINK CHALLENGER C2S C-12

- Wire World LUNA bi-wire

- QED Silver Anniversary XT

- CHORD CARNIVAL SILVERSCREENS

- Monitor Atmos Air 195 silver

ktory z tych bylby najlepszy (oczywiscie musi byc przejzysty szczegolowy najlepiej rozjasniony kladacy najwiekszy nacisk na wysokie) ?

a moze inne jeszcze polecacie... ja zastanawiam sie nad QED Silver Anniversary XT jak na razie ale to zalezy jeszcze od Was

""" gumis

dnm reson """

Górne rejestry noszą śladowe cechy wycofania, ale żeby to zauważyć potrzeba wiele czasu i fatygi.

Przewodom Resona zarzuca się osłabienie najwyższych częstotliwości i nie jest to fałszywy pogląd, choć biorąc pod uwagę ich niewygórowaną cenę można na tę właściwość przymknąć oko (ucho)

a wiec dnm reson odpada calowicie - ja szumam kabla w ktorym wysokie maja najwyzsza jakosc a nie wycofanie (nawet minimalne odpada - uwypuiklenie moze byc)

dnm reson rozjaśni górę -- mało nie spadłem z krzesła hahahahahha

qed anivesary xt rozjaśni i wyostrzy więc mogą pojawić się sybilanty

ja polecam przetestować też

chord carnival silverscreen doświetli średnicę i górę ale bez wyostrzenia

mam ten kabel i jest bardzo dobry w tej cenie

Focal + Naim

Bardzo dobry srodek oraz przejrzystą i dobra jakosciowo gore ma wg mnie Klotz Twinax 2,5mm2.

U mnie nawet wykrystalizował konfiguracje starej daty NADow (wzmak 3400/cd 5000).

On ma chyba symbol LY225T.

Jestem posiadaczem Klotz Twinax 2,5mm2.

Eksponuje on górę i dół pasma,i gra on raczej jasnym brzmieniem.Srednica jak i wysokie są moim zdaniem bardzo dobre.

Jedynie bas jest za bardzo rozlazły,za mało punktowy,i niekiedy potrafi zamulić najniższe częstotliwośći.

>Jedynie bas jest za bardzo rozlazły,za mało punktowy,i niekiedy potrafi zamulić najniższe

>częstotliwośći.

U mnie na Klotzu bas zrobil sie twardszy, zdecydowanie szybszy, energetyczny, zroznicowany, nawet mialem wrazenie, ze jest go zdziebko mniej w odniesieniu do kabli stosowanych wczesniej.

Panowie poleccie jakis naprawde dobry przewod przejzysty szczegolowy detaliczny bez uszczuplenia basu ... lekkosc powietrze czystosc wysokich.... po prostu najwyzsza jakosc wysokich ???

w cenie do 30 zl

Sprawdż polski kabelek Hotline spiral white zmieścisz się w kosztach i myślę że będziesz zadowolony,miałem okazję posłuchać wszystkich modeli tej firmy zresztą sam od ok 4 lat mam Hotline blue spiral i nie myślę o zmianie.

Może ci się uda kupić Chord Carnival Silverscreen w cenie 30zł od metra tak jak mi.

Kiedyś (w tamtym roku) słuchałem 4 kabli do 55zł i Silverscreen był zdecydowanie najlepszy.(dlatego tą nazwę zakodowałem w głowie) Po 45zł był w moim w sklepie - mówie tanio za tak udany i porządnie wyglądający kabel.

W dodatku pomimo delikatniejszych wysokich jest ich wystarcająco dużo i co najważnejsze są czyste, rozdzielcze. Przestrzeń też jest dobra.

A uwierz, że przy takim chrakterze wysokich dobre brzmienie akurat tych czestotliwości nie często się pojawia w kalbach po 100zł od metra, które też przesłuchiwałem. (głównie zmieiała się prezentacja niskich rejestrów i średnich) A kolumny w salonie były akurat szczegółowe i łatwo było wychwycić różnice.

Są oczywiście w wyższych cenach lepsze kable, jednak w cenie do 50zł nie sądze.

Ostatnio jak już wspomniałem trafła się nie lada okazja. Kupiłem kolejne 8 m, koleś na alledrogo miał je po 30zł/m !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.