Skocz do zawartości
IGNORED

marantz PM 17 - konkrety poproszę

parantulla

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa sprawa z tym wzmacniaczem jakaś jest, że w wyszukiwarce nie znalazłem ani jednego konkretnego wpisu na temat tego pieca. Zresztą co tam wyszukiwarka... pół internetu przekopałem i efekt mniej więcej podobny. Oczywiście pomijam fantastyczne teksty w stylu "...marantza nie słyszałem, ale miałem kiedyś denona bla, bla, bla..." które konkretnie mówią zupełnie nic, a tak poza tym to co... nikt nic nie wie, czeski film? Wzmacniacz widmo czy co...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/40640-marantz-pm-17-konkrety-poprosz%C4%99/

Hi

Moj system to Marantz PM 17, Elac BS 204.2 i Denon DCD 2560, ..kable Cable Talk Concert 2.1, IC Neotech KHS 123.

PM 17 to liniowo grajacy wzmacniacz , bardzo muzykalny i UNIWERSALNY.

Zagra kazdy repertuar, od Vivaldiego po Vadera ( w tym zestawieniu) z wykopem ...miechem w srednicy i sliczna gora bez cienia ostrosci , do tego z szeroka efektowna scena stereo.:)

/...z powodzeniem wymiata ''audiofilskie'' klocki takie jak chocby Alchemist Nexus, np.

...potrzebuje wyzszych Elakow, Dynaudio itp...ciemniejszych glosniczkow, ...a wtedy bedzie super

...sorki, nie potrafie pisac o gratach..wole sluchac

..poza tym jak zwykle jestem najebany:)

pozdrawiam

...

clo 2

jesli slyszales 204.2 i twierdzisz ze nie sa ...to poprostu ich nie slyszales

i zeby bylo jasne, jest Elac i Elac

...a czy twoim zdaniem Dynaudio Audience 72 sa ciemne?? jesli tak to wyobraz sobie ze 204.2 sa ciemniejsze..to opinia chocby posiadacza dynkow ktore graja z PM17

Ja używałem PM-17 przez kilka lat. Ogólnie uniweralny wzmacniacz, grający trochę jasno, ale bez przesady. U mnie grały z ESA Meritum^1, które też były lekko stonowane (ciemne). Razem tworzyło to całkiem przyzwoite zestawienie.

>sprocket

Ja tylko zapytałem aby się dowiedzieć. 204 nie słyszałem, ale mam z inną kopułką BS103.2. Przypuszczałem, że charakterem brzmienie Elaców z podobnego okresu w poszczególnych modelach jakoś nie odbiega od siebie znacząco (oczywiście mogą być zarazem wielkie różnice w poszczególnych aspektach brzmienia).

Zapytałem, ponieważ czytałem tu na forum czyjąś opinię po wizycie w salonie audio. Odsłuchiwane były właśnie 204 z jetem i 103.2 bez jeta. Chyba z refleksji wynikało, że 204 grały jaśniej. Nie wiem na ile była ona oczywiście miarodajna. Z kolei co do moich BS103.2 to nie mogę powiedzieć aby grały "ciemno".

clo2

przed 204.2 mialem rowniez 103.2, dlatego mialem mozliwosc bezposredniego porownania i wierz mi...ogolnie charakter brzmienia podobny przy czym 204.2 sa zdecydowanie ciemniejsze, z potezniejszym basem i w porownaniu z 103.2 napakawana barwna srednica...a gora to juz zupelnie inna bajka.

zachecam do odsluchu...u mnie podobnie jak u Ciebie graja w 20m2

103.2 ...to taka jakby ''polowa'' 204.2

Fenks chłopacy :)

Zastanawiałem się nad tym marancem i denonem 1500AE czy coś tam...

Ponieważ wspomniany Denon jest chyba z czystego złota albo nie wiem co w nim jest takiego szczególnego, że Panów Sprzedawców trzeba chyba jakoś specjalnie prosić o zaszczyt dopuszczenia do aukcji prywatnej z tym wybitnym urządzeniem, bo dwóch kolesi przez cały tydzień nie raczyło nawet odpisać na uprzejme zapytanie o możliwość nabycia drogą kupna gównianego wzmacniacza wystawionego przez nich na allegro... no, a że z dziadami nie chce mi się gadać, to łyknąłem bez łaski tego marantza, bo akurat się wczoraj pojawił i obadamy jak tam cyka to pudełko z magicznym okiem ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • 4 tygodnie później...

Witaj

Może mógłbyś wypowiedzieć się czego mógłbym się spodziewać po PM 17 lub nowszej jego wersji PM 17 mk2 KIM, we współpracy z następującym zestawem:

- Kolumny głośnikowe: KEF IQ7

- Kable głośnikowe (bi-amping): Monitor Das HIFI odpowiednio: black & white LS-600 oraz Atmos Air 195 silver

- Odtwarzacz CD Cambridge Audio Azur 640C

- Interkonect: Van den Hul M.C. The Bay C5 Hybrid.

Słucham praktycznie wszystkich gatunków muzycznych (może za wyjątkiem szeroko rozumianej elektroniki). Lubię wyrazistość wysokich rejestrów, zwłaszcza perkusji, że słyszalnym najmniejszym muśnięciem talerzy.

Byłbym wdzięczny gdybyś wymienił kilka parametrów audio (pasmo, tłumienie itp.) oraz rzeczywistą szerokość (mm).

Z góry dziękuję - Maciej (Gdańsk).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.