Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz=>Maestro II 130=>tuning

surround

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Piszę pierwszy raz choć z forum korzystam już dłuższy czas, ale to tak na marginesie.

Postanowiłem poczynić pewne zmiany w swoim sprzęcie. Narazie mam Nad-a 312 i kolumny tonsil maestro II 130. Dźwięk jest niestety zamulony dość poważnie o niskiej rodzielczości, myślałem juz o tuningu kolumn, na pewno coś z tym będę robił (przynajmniej w zwrotnicy, choć jak czytałem to wymiana kopółek pomaga znacznie), a właściwie ktoś musiał by mi to zrobić bo w sprawach większej wagi jestem lamerem totalnym, choć zdolnym nie przeczę, narazie jednak chyba najrozsądniejszym posunięciem będzie zmiana wzmacniacza (?).

Budżet mam niewielki max 500zł, uwagę moją przykuła yamaha AX-570 lub AX-550rs, czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak to może zagrać z tonsilami M? Może ktoś ma jakąś lepszą propozycję?

Zależy mi na tym, żeby to ustrojstwo grało poprostu przyzwoicie - przejrzystym, dobrze napowietrznionym dźwiękiem, analitycznym - rzeknę, poza tym moje preferencje co do brzmienia są dosyć luźne, byle by tylko bas sie nie przelewał a góra nie była zbytnio rozjaśniona (ideał?).

Liczę na Was Panowie i Panie.

Dzięki i Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/40601-wzmacniaczmaestro-ii-130tuning/

na razie proponuję nie grzebac w kolumnach tylko spróbować innego zestawienia tj. wzmacniacza, póxniej można zobaczyć co dalej

na pewno nie zmieniałbym na razie kopułki, jesli już to kondensatoryw zwrotnicach na lepsze i prsewody wewnatrz kolumn (sam robiłem to w maestro II 130)

Gdzie kupileś te Maestro?

Pytam, bo kiedys trafiły do mnie do tuningu Maestro II 130 kupione na allegro, niestety okazały się składakiem zbudowanym na bazie oryginalnych tonsilowskich obudów, i głosników będących chyba jakimiś odrzutami z kontroli jakości, bo każdy był inny (te same kosze i membrany, ale różne zawieszenia i różne magnesy). Zwrotnica to było coś zmontowanego z przypadkowych części na kawałkach preszpanu, a okablowanie składalo się z drucików cienkich jak sznureczek typu szpagat. Razem z izolacją. Tweetery w tych składakach grały beznadziejnie, w rezultacie wstawiłem tam Vify i zrobiłem całą aplikację od nowa.

Tak więc przy zakupie Maestro z niepewnego źródła trzeba bardzo uważać.

McGyver - Kolumny kupowałem na allegro, ale nie wyglądają mi na składakami, były w orygilanych kartonach, mam do nich nawet kartę gwarancyjną, kable mają średnicę 0,75 mm, zwrotnica jak na zdjęciu, chyba ok?

rosim/McGyver - Co do modyfikacji zwrotnicy jestem jak najbardziej na tak, ale czy będę w stanei zrobić to sam? Z lutowaniem sobie poradzę, musielibyście mi jakoś wytłumaczyć co w miejscę czego, o jakich wartościach i które to kondensator :) A może ktoś z was jest ze śląska?

A co do wzmacniacza, czy te yamahy mają prawo się spisać? Co może zagrać z tymi tonsilami?

Rosim ty chyba masz yamahę? Jesteś zadowolony z jej brzmienia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A co do tej modyfikacji, to Twoim zdaniem co da najlepszy efekt i z jakimi kosztami byłoby to związane? Czy można powiedzieć, ze kolumny te moga wskoczyć do klasy wyżej dzięki niej? Czego mogę się spowiedziewać, czy zmiana jest na tyle duża, żeby wydawać na nią pieniądze?

Pozdrawiam

specjalistą od tuningu kolumn jest McGyver

ja przede wszystkim jestem zadowolony z zestawienia M II 130 z RX 797, na wcześniejszych sprzetach, ktorych używałem zawszelubiłem odkręcone basy i soprany do końca, teraz soprany mam ustawione na 0, basy nieznacnzie na +1 lub +2, przy dobrze nagranych płytach w ogóle nie używam żadnej korekcj (pure lub cd direct)

co do modyfikacji której dokonałem - zmieniłem wszystkie kondensatory na czarne jantzena CROSS CAP (4,7uF w zwrotnicy to był elektrolit...)

tu możesz je zamówić:

Ukryta Zawartość

koszt niecałe 50 zł

trochę będzie zabawy, bo zmieniłem na 400V, wiec rozmiarowo sa większe i troche trudno je zmieścić na tej małej płytce, ale można sobie poradzić, radzę tylko koniecznie te same wartości, tj. 4,7 6,8 i 8,2 uF

próbowałem wymieniac rezystory, ale miałem leeko inne wartości i efekt był negatywny, cewek nie ruszałem

wymieniłem tez wewnętrzne przewody na miedź beztelnową 2x2mm

po zmianie kondensatorów na jantzeny uzyskałem poprawę brzmienia, przede wszystkim wysokie stały się bardziej detaliczne przy jednoczesnej eliminacji tzw. szeleszczenia

to tyle więcej pewnie odnosnie tuningu wypowie się McGyver

ale radzę - posłuchaj wcześniej MII130 z yamahą - powinno się spodobać

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Rosim napisał że kopułka w Maestro II gra "nienajgorzej". I ja się z nim zgadzam. Tak właśnie gra. Nic ponadto, aczkolwiek i tak jest lepsza od nieudanej kopułki tytanowej z Maestro I.

Niejednokrotnie modyfikowałem Maestro, oraz różne inne kolumny Tonsila. Zwykle woofery były dość przyzwoite, natomiast tweetery ... słabo. Zresztą niewiele lepiej to wygląda w przypadku kolumn z zakresu budżetowego bardziej renomowanych producentów (JBL, Infinity, Magnat, Mission, Paradigm, KEF), a opracowania zwrotnic wyglądają tak, jakby wypluł je prymitywny freewarowy programik komputerowy. Budżetówka zwykle prosto z ekranu komputera trafia do produkcji i nikt się nie trudzi robieniem prototypów i przeprowadzaniem testów odsłuchowych. Dlatego też o ile obudowy i same przetworniki są solidne, to modyfikacje mają sens i przynoszą wymierne rezultaty. Czasem nieodzowna jest wymiana tweetera na coś dobrego.

Maestro mają solidne i estetyczne skrzynki, a i woofery są całkiem sensowne. Z tweeterem Vify czy Seasa i starannie dopracowaną nową zwrotnicą te kolumny potrafią zagrać znacznie lepiej niż oryginały. Jestem zdania że warto zainwestować w tuning tych kolumn, tym bardziej że ich cena zakupu na allegro zapewne była porównywalna do kosztu zakupu kompletu przetworników oraz wykonania obudów do kolumn DIY, zatem zakup Maestro można potraktować jako zakup budulca na nowe kolumny. podchodząc do tematu w ten sposób można wycisnąć z wooferów Maestro 100% drzemiących w nich możliwości. High-endu rzecz jasna nie będzie, ale przebudowując Maestro można uzyskać rezultat porównywalny z najlepszymi i nienajtańszymi na rynku kolumnami budżetowymi.

rosim - dzięki za info tego właśnie trzeba mi było, jeszcze nie wiem jednak na co się zdecyduję, może narazie pójde twoim tropem do czasu zgromadzenia większego budżetu.

MacGyver - dzięki za tak kompleksową wypowiedź, mimo iz mowa o maestro II była juz wiele razy, to esencja mam wrażenie została wyciągnięta dopiero teraz. Jedyne co mnie trzyma na miejscu i sprawia, że nie przygotowuję kolumn do podróży to koszty, jednak prędzej czy póżniej, na pewno do tego dojdzie i mam nadzieję, że będę mógł na Ciebie liczyć w tej sprawie.

Co do wzmacniacza - zainteresowałem się rotelem ra-931, opinie widzę dosyć pozytywne, mam tylko jedną wątpliwość, mianowicie cena nowego kształtowała się mneij więcej na takim samym poziomie co mojego nad-a 312 i nie wiem czy wymiana ma tu sens, nei chciał bym uruchamiac proces którego wynik będzię wątpliwy.

Nie mam możliwości odsłuchu, słuchałem za to rotela ra-972 u siebie i poprawie uległy te elementy na których mi najbardziej zalezy - tzn rozdzielczość, przestrzeń, analityczność dźwięku - czy podobny efekt mogę uzyskąc za sprawą owej 931?

Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie??

Pozdrawiam

>Iceman

Jeśli przeróbki będą na tyle "nieiwazyjne" (np powiększanie otworu pod nowy głośnik itp) i uda się je przed sprzedażą przywrócić do stanu fabrycznego to może to nie być kłopotem. Z myślą o tym to może lepiej zwrotkę (w końcu dużo elementów nie ma) zrobić nową a starą zachować a nie przerabiać?

polecam RX 797 i test:

Ukryta Zawartość

jest naprawdę niezła

co do sprzedaży maestro II 130 - koszt nowych jest niewielki ok. 800 zł para nowe (w zasadzie nie wiem jak tonsilowi, czy protonsilowi się opłaca produkcja), wiec byłoby trudno sprzedać

Ukryta Zawartość

rosim, 2 Mar 2008, 14:19

>polecam RX 797 i test:

>

Ukryta Zawartość

>jest naprawdę niezła

Obawiam się że w stosunku do NAD 312 byłby to nie tyle postęp, co krok w bok.

>co do sprzedaży maestro II 130 - koszt nowych jest niewielki ok. 800 zł para nowe (w zasadzie nie

>wiem jak tonsilowi, czy protonsilowi się opłaca produkcja), wiec byłoby trudno sprzedać

Toż właśnie mówiłem. Nowe maestro kosztują tyle co same materiały do wykonania kolumn tej wielkości, więc ich zakup można potraktować jak zakup surowca i części.

Ukryta Zawartość

czy ja wiem, tu są parametry NAD 312, wiem, że to tylko papier, ale np. 100 W mniej mocy zasilacza w NAD-zie to dużo mniej niż w yamaszce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

podałem tylko przykładowo ten paramert własnie z myślą o wysterowaniu "trudnych" kolumn, chociaż akurat w tym modelu NAD-a podobno z mocą nie jest najgorzej

należałoby sprawdzić i porównac oba wzmacniacze (RX 797 traktuję jako wzmacniacz)

surround pisał o zamulonym dźwięku a yamahy mają razej jasne brzmienie stąd mój pomysł, zreszta mam ten RX 797 i jak dla mnie gra, jak to yamaha, detalicznie

chyba wcześniej podałem zły link do teztu RX 797

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie wróciłem od kumpla który ma ROREL-a ra-972 i kolumny AE aelite two. Powiem szczerze, że w tym zestawie całość brzmi świetnie. Jest to co lubię, tlen, przestrzeń, szczegółowość jak pod mikroskopem (choć zapewne nie elektronowym), bez wyostrzeń w górnych rejestrach, bas jak dla mnie też spoko, choć kumpel trochę narzeka na niego. Choć podobno rotelowi dalej do neutralności niż NAD-owi, mi w takim razie neutralność nie jest aż tak potrzebna jak normalność. Dlatego postanowiłem, że rozglądnę się za jakimś rotelem. Co się rozglądam, to mój budrzecik uwiera coraz mociej.

Ukryta Zawartość

to cudeńko podobno nawet lepsze od 972, ale właściciel powymieniał w nim kondensatory, i tu moje

PYTANIE OTWARTE - jakie to może mieć jakieś negatywne skutki, już zdążyłem zapoznać się z pojęciem "kondensator" jednak na tym koniec.

McGyver - przeczytałem, w twoim "o mnie", że modyfikujesz także CD, co prawda Marantza ale za pewno w tym temacie możesz mieć cos więcej do powiedzenia, byłbym zobowiązany, to może zapobiegnie małejKatastrofie.

ROTEL RA-820AX - też do kupienia, w sieci mało o nim informacji, JEŻELI KTOŚ SŁYSZAŁ proszę o opinię.

rosim - co do Yamahy - cały problem w tym, że nigdy żadnej nie słyszałem. Narazie postawiłem na rotela, ale jak się trafi jakaś sposobność to może zaglądnę pod strzechę jakiegoś nosiciela.

P.S. Z linkiem sobie poradziłem, dzięki.

Jeżeli chodzi o Maestro to na pewno je będę modyfikował muszę się tylko gdzieś zatrudnić i już. O odsprzedaż narazie się nie martwię, traktuję ten temat podobnie jak McGyver.

Pozdrawiam Wszystkich

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.