Skocz do zawartości
IGNORED

tani preamp gramofonowy

szaman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już niedługo w moim domu zagości jeden z gramofonów Foniki.

Mam zamiar kupić jakiś preamp do niego (do 300 zł) Co polecacie ?

A może lepszym wyjściem byłoby zbudowanie go samemu (macie może schematy ?)

Jeszcze jedno, który lepszy: tranzystorowy czy lampowy ?

Ja skłaniam się ku lampowemu.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/4057-tani-preamp-gramofonowy/

Witam

Kilka miesiecy temu na lamach Elektroniki dla Wszystkich ukazal sie przedwzmacniacz gramofonowy - wzmacniacz operacyjny NE5532 w roli ukladu ksztaltowania charaktrystyki RIAA. Dokladnie w numerze 10/04. Jest to typowy sposob realizacji przedwzmacniacza o takiej charakterystyce - stosowany przez wielu producentow.

Do RAF-a. Nie śpieszyłbym się z pochopnymi opiniami - to apropos badziewia. Akurat do preampa do wkładki stary wysłużony NE jest lepszy niż Burr Browny. Chyba, że będą poprzedzone prostym układem dyskretnym.

Pozdrawiam

A co sądzicie o tym przedwzmacniaczu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uklad NE5532 ma nastepujace zalety: jest tani ( w detalu pomiedzy 1 - 2 zl ), ma niski poziom szumow, brzmi gladko. Dlatego jest czesto stosowany w roznych ukladach - przedwzmacniaczach gramofonowych , odtwarzaczach CD czy zastosowaniach profesjonalnych. Odtwarzacze wyposazone w NE5532 moga calkiem dobrze pasowac do tanszych wzmacniaczy tranzystorowch. Nie jest to jednak uklad za pomoca ktorego mozna otrzymac bardzo wysoka jakosc brzmienia. Wyzsza jakosc oferuje na przyklad OPA2134 ( okolo 10 razy drozszy od NE5532 ). Natomiast gdy porownamy NE5532 do OPA627 to wtedy okazuje sie, jak bardzo ograniczone brzmienie ma NE5532 ( niestety para monofonicznych OPA 627 kosztuje ponad 100 razy wiecej niz jeden NE5532 ).

Przykladem zastosowania NE5532 jest przedwzmacniacz gramofonowy NAD PP1 kosztujacy troche ponad 300 zl. Przedwzmacniacz gra dosc dobrze , ale przy porownaniu do lepszych przedwzmacniaczy gramofonowych slychac braki w przejrzystosci, szybkosci i potedze brzmienia. Wystarczy jednak wymienic NE5532 na 2xOPA627 oraz zwiekszyc napiecie zasilania do 2x15V i wtedy okazuje sie, ze z malego NADa mozna zrobic naprawde dobry przedwzmacniacz gramofonowy. Porownywalem tak przerobionego NADa m.in. z Ri Audio PH1 ( cena 1400 zl ) i okazalo sie, ze NAD brzmial naprawde niewiele gorzej - nic w tym dziwnego Ri Audio jest tez zbudowany w oparciu o uklady z rodziny OPA 627. Jezeli jeszcze wezmie sie pod uwage , ze Ri Audio PH1 wystepowal takze w ofercie Clearaudio pod zmieniona nazwa i jako Clearaudio kosztowal znacznie wiecej , to okaze sie , ze zmodyfikowany NAD to calkiem przyzwoite urzadzenie.

pozdr.

Arkadix

Do Arkadix

Nie mniej NE ma sporo niższe szumy od OPA 627 (m.in. kwestia bipolarnych tranzystorów na wejściu).

Ja sam jestem fanem 627, ale naprawdę to nie jest tak, że luksusowa limuzyna może zastąpić w terenie poczciwego GAZ-a.

Zresztą w wielu dobrych konstrukcjach, gdzie w preampach używany jest OP-amp Burr Browna, to ma on zastosowanie dopiero jako drugi stopień. Przyczym w preampie gramofonowym lepiej jest używać 637. Dlaczego, to myślę że nie trzeba tłumaczyć.

Ponadto w aplikacjach, gdzie charakterystyka RIAA kształtowana jest w sposób aktywny - wobec przesunięć fazowych i innych zniekształceń z tym związanych korzyści z wykorzystania lepszej kości są wątpliwe. Co innego pasywka i to w aplikacji symetrycznej /zbalansowanej/. Ale to już zupełnie inna bajka.

A apropos zniekształceń nieliniowych, to NE jest ciągle jeszcze trudny do pobicia, aczkolwiek to oczywiście nie wszystko.

Pozdrawiam

Piszesz , ze wykorzystanie lepszych kosci jest watpliwe w ukladach ze sprzezeniem zwrotnym. To absolutnie nie jest prawda. Jedna z podstawowych roznic miedzy OPA627 i NE5532 polega na szybkosci - 627 ( lub 637 ) jest znacznie szybszy co wlasnie w ukladzie ze sprzezeniem zwrotnym powoduje, ze ma szersze pasmo przenoszenia oraz lepsze przenoszenie impulsow - oczywiscie pod warunkiem, ze konstruktor jest swiadomy jak uniknac problemow ze wzbudzeniem takiego ukladu. Co do poziomu szumow to rzeczywiscie wiekszy szum ma OPA627 ale w praktyce nie ma wiekszego znaczenia bo poziom szumu jest i tak bardzo niski.

pozdr.

Arkadix

Drodzy Państwo !

wymieniacie rózne op-ampy z wyjątkiem 2604 BB. Ponieważ mam kilka sztuk oraz potrzebę zrobienia taniego i prostego, zasilanego bateryjnie preampa gramofonowego proszę o pomoc. Czy te kości spełnią moje oczekiwania i czy ktoś z Panów słyszał o jakimś schemacie z zastosowaniem w/w. Ja bezskutecznie szukam takiego w necie i wśród znajomych mniej więcej od 1/2 roku. Będę zobowiązany za pomoc.

-> tomekkk

OPA2604 to podwojny wzmacniacz operacyjny o bardzo dobrych paramatrach i przyzwoitej cenie. Bez zmian w ukladzie mozna go stosowac zamiennie z np. ne5532, opa2134, tl072... Na poczatku wspominalem o ukladzie preampa gramofonowego, ktorego opis znalezc mozna w EdW 10/04. Cena kitu jest bardzo niska, proponuje pod uklad wstawic pozlacana podstawke i wymiane rezystorow na "niebieskie".

veteran>

Dziękuję za info. O możliwości podmian wiem ( sam tak robiłem w moim cd) ale również słyszałem, że 2604 a szczególnie 2x627 wymagaja lepszej jekości zasilania aby w pełni wykazały swoje możliwości, szczególnie jeśli chodzi o dość "delikatny" i wrażliwy pre gram. Może jestem w błędzie i przesadzam lecz szukam konkretnej aplikacji 2604, ale jeśli nie znajdę to trudno. Jaki to nr 10/04 czy nie chodzi o 10/03 ??. Pozdrawiam.

veteran>

Proszę bardzo o możliwość kontaktu (tel. mail), Widocznie jestem kiep bo nie moge znaleźć nr 10/04 oraz info o rzeczonym kicie . Chodzi o K2573, czy AVT 1023 ??. Może jeszcze jakiś inny?. Mając taki zestaw + podstawki możne się świetnie bawić. JA CHCEM !!! veteran odezwij się, proszę. Pozdrawiam

-> tomekkk

Jejku, sorki :-) Oczywiscie chodzi o 10/03 (10/04 to dopiero przyszlosc :-). Musze wiecej spac. Jezeli chodzi o kontak: [email protected], GG 3107198. Co do zasilania doskonalego - zawsze mozna uzyc akumulatorkow. Kit ma numet 2680. Polecam taki edukacyjny rodzaj zabawy!

>>veteran

Witam i dzięki za odp. W piątek zamówiłem kit nr 1023. Dzwoniłem dzisiaj do nich aby ew. dołożyli nr 2680 lub samą płytkę ( od przybytku głowa nie boli, tym bardziej, że to ma być zabawa - docelowo marzy mi się dobry pre. lampowy) , lecz jest w tej chwili niedostępny. Podobno róznią się nieznacznie. Potrwa kilka dni zanim to dotrze więc się wyłanczam i czekam . Pozdrawiam.

>>>veteran

Kit dojechał. Jak umiałem tak polutowałem (ponad 90 punktów). Oczywiście wymieniłem wzmacniacz operacyjny na OPA 2604 BB oraz zwiększyłem napięcie z proponowanych 12V na 18V.I zagrało nadspodziewanie dobrze. Następnie oddałem go w złote ręce mego znajomego , który poczynił dalsze usprawnienia. Po pierwsze poprawił wszystkie kiepskie luty mojego autorstwa ( a było co poprawiać) oraz wymienił kilka kondensatorów na wyższej klasy i kilka dołożył. Już wtedy zrobiło się bardzo ciekawie. Po wymianie wkładki na Stantona 500E mkII jest jeszcze ciekawiej. Jak pisałem w innym wątku, jestem narazie zadowolony i słucham starych płyt non stop. Uważam, że przy tak niewielkich kosztach jest to rozwiązanie znakomite na pierwszy etap nawrotu milości do analogu. Docelowo widzę oczami wyobraźni zupełnie inny gramofon i pre lampowy. Dzięki "veteran" za doradztwo! Pozdrawiam wszystkich oraz życzę zdrowych i spokojnych Świąt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.