Skocz do zawartości
IGNORED

Kit Musicala Fidelity A1 co to warte

clo2

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z kolegów wynalazł na ebay'u takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musical Fidelity wypuścił kiedyś wzmacniacz A1 (pracujący w klasie A), ale środek jego nie przypomina tych podzespołów. Teraz ma się pojawić nowy model A1 ("reklama na stronie Musicala) i planowana cena w U.K. 999funtów.

Na aukcji kit końcówek mocy oferowany przez chinoli - płytki + podzespoły i powołanie się właśnie na model A1. Podany jest też schemat. Warte to wogóle coś?. Tak myślę, że albo to w jakiś sposób zerżnięty schemat budowy premierowego A1 , albo też na bazie starego schematu A1 chinole zrobili płytki końcówek mocy i dali jakieś inne elementy.

Na stronie podany jest schemat. Ma ktoś schemat starego Musicala A1 i mógłby porównać?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40490-kit-musicala-fidelity-a1-co-to-warte/

schemat starego A1 taki jak na stronie z kitem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to niżej fotka bebechów oryginalnego stareńkiego A1 a na drugiej i trzeciej wklejam zmontowane płytki z tej aukcji na ebayu, do której linka dałem w pierwszym poście (inne tranzystory i w ogóle jakoś inaczej to wygląda):

Ukryta Zawartość

post-12178-100008822 1204050869_thumb.jpg

post-12178-100008823 1204050869_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu jeszcze bliżej - trany w oryginalnym MF A1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znający się na rzeczy - oceńcie to najpierw, jak byłby sens coś trochę podłubać, to może jakiegoś fajnego forumowego wzmaka na tej bazie by się wspólnymi siłami zrobiło? Nie musi to być pełna kopia A1 (to moze jak A1 nie zagrać;)), może da się z tego małym nakładem zrobić coś ciekawego?

Sam MF A1 pracuje w klasie A i to "kultowy";)ponoć bardzo fajny piecyk (nawet powoli rozglądam się za takim). MF słynie z małej ilości części i fajnie brzmiących urządzeń:)

Miałem A1. Grał bardzo dobrze jak na swoją cenę na rynku wtórnym. A grzał się przecholernie, stawiałem na nim kawę żeby nie wystygła. Miałem go stuningować, ale w końcu sprzedałem i kupiłem lampowca na EL34.

Hmm ocenić jest trudno na podstawie schematu jak gra....

Słuchałem A1 i klonika Krella ksa50 , co prawda trudno tu mówić o jakimkolwiek porównaniu bo były 2 całkiem różne systemy,ale Krell górą.....

Z czystym sumieniem mogę za to polecić z diy Pavel Macura Power Follower w klasie A- gra muzyka przytym czyściutko i detalicznie :).... no i kawę też można podgrzać....

>bartsx

no, około stówki chyba za jeden kanał, czyli licząc 2 końcówki to 200zł plus koszt wysyłki. Do tego trzeba dorobić preampa (też pewnie wg schematu z A1 lub niektórzy mają pre lub wyjście w swoich wzmakach) oraz sekcję zasilania. Do tego obudowa i ... trochę zabawy. Tyle tylko, że końcówki to praktycznie kit - aby tylko złożyć.

Właśnie kwestia czy jest sens, bo sumarycznie trochę wyjdzie a jak ma to grać do d..., to szkoda i tych pieniędzy.

tytul aukcji ---- 2 X POWER AMPLIFIER KIT - BASED ON MUSICAL FIDELITY A1!

opis ----- You are bidding for a pair of CLASS A power amplifier KIT .

a cena to £25.00 + 8 = 33 X 4.6785 zl (dzisiejszy kurs ) = 154 zl ZA PARE !!!

Niżej wklejam fotkę chyba w pewnym sensie bliźniaczego do A1 Musiacala Fidelity Avalon - układ dual-mono:

Może by tak i tego w dual-mono?

Jest też jeszcze jedno rozwiązanie. Nie wiadomo jak to zagra na tych częściach. Może by tak zrobić zrzutkę i jakiś chętny i doświadczony "pionier" by to złożył "na próbę"? Wówczas wiadomo byłoby czy warto i jeśli sprzęt wart zachodu zaraz od chętnych by się zaroiło i mielibyśmy kolejny ciekawy projekt?

..a i fotka tego Avalona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm patrząc na topologie elementów to jest ten stary poczciwy A1 zrobiony na nowo..szczerze mówiac fajnie zrobiony lepiej niz orginał..to pieroństwo sie naprawdę grzeje i tranzystory przystosowane do normalnego radiatorka tylko ratuja sytuację...tamto grało znakomicie ale czuło sie braki daja duzo nowsze i szybsze tranki mozna z tej konstrukcji wyciągnac jeszcze lepszy dźwięk..w tej cenie to warto ...ale lepszym pomysłem było by zrobienie samego druku i wykonanie forumowego klonika..sami dobralibysmy sobie tranki..dali wyzsze napiecie zasilania np 2x35V i wyciagneli z niego z 40W w klasie A..był taki późniejszy egzemplarz tego wzmka z wentylatorkami papsta i dwoma trafolkami...grał znacznie ładniej bo dali lepsze tranki równiez motorolli ..a gdyby dac tak dwa sankeny w obudowie MT200 zagrałby jak poczciwy Luxman L550.

No, to może właśnie jakiś autorski forumowy projekt? Myślcie chłopaki, jak bym się koncepcyjnie dołożył gdybym ... nie był humanistą:(. A tak to muszę niestety na was żerować. Fajnie byłoby zbudować coś, co zagra lepiej od A1 (o ile tak by było, a ponoć A1 jest całkiem fajny) i będzie miało do tego większą moc. W dodatku klasa A dla starych urządzeń to czasem przysłowiowy "gwóźdź do trumny", więc zamiast szukać czegoś do reanimacji zbudować samemu?

Zrób i wklej bo warto..gra to znakomicie ale wykonane było mało optymalnie dla odprowadzenia ciepła no i zły jest ogólny dostęp do elementów..aby cokolwiek zrobic trzeba rozkrecic urzadzenie na elementy pierwsze..ale robiac stopien mocy na sankenach drivery na szybkich 2sa1535 i 2sc 3944..dobrze to obradiatorować..zagra genialnie.

Pogadam z naszym forumowym guru od płytek drukowanych Bodo-z jakby sie wiecej chetnych zebrało to bysmy zrobili projekt..podobny do tego z chin..ale ładniejszy i na solidniejszych elementach.

Zrobiłbym zamówienie zbiorowe mam juz Doswiadczenie;-)

Ja się oczywiście na projekt piszę i można mnie wstępnie brać pod uwagę przy wszelkich zamówieniach potrzebnych elementów.

Trzeba by tylko najpierw projekt, podsumować co będzie konkretnie potrzebne i zrobić wstępny kosztorys. A potem chętni będą przyrastać lawinowo (w każdym razie tak przypuszczam;))

>Piotrek608

>ja Piotrze na płytki się piszę

Chętni się znajdą. Należy tylko opisać najpierw w zarysie co ma powstać.

Założymy nowy wątek aby rozpocząć "od zera" z nowym tytułem. Jak nazwiemy nasz nowy forumowy wzmacniacz? (bo jakiś tytuł nowego roboczego wątku trzeba wpisać)

kto ma jakieś ciekawe propozycje wpisywać !!!

Clo ja bym te płytki sam zaprojektował..ale nie wiem jak Protel jak zobaczyłem to myślałem, ze zemdleje..juz bardziej się tego nie dało zkomplikować..ale mam namiar z forum Elektroda na fajny programik do PCB duuuuuuuuuużo prostszy własnie sciągam z allegro CDroma z tym programikiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.