Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-physic virgo 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Virgo 2 legenda i kawał dobrego dźwięku.Wiem bo sam jestem ich posiadaczem od 2 lat .Świetnie radzą sobie z każdym rodzajem muzyki.Opowieści że wczesne AP nie mają basu można włożyć między bajki.Też tak myślałem ale materiał który słucham (wczesny Genesis Jethro Tull,Iron Maiden Deep Purple) nie obfitują w bas choć płyty wszystkie Japan.Dopiero próba z płytą Bednarka którą pożyczyłem uświadomiła mi że nie ma czego szukać ,basior jest taki że ściany drżą.

• 2 miesiące później...

Po przypadkowej okazji odsłuchu tych kolumn, zakochałem się ;) W jazz'ie wypadają fenomenalnie, ale niestety nie miałem pod ręką płyt z "moją" muzyką, ani nawet nic podobnego.

Bardzo proszę o opinie jak sprawdzą się w takich gatunkach jak: rock, prog rock, blues rock, southern rock, blues etc. Moi ulubieńcy to Led Zep, The Who, Pink Floyd, ZZ Top, CCR, Tom Waits, Captain Beefheart, Bob Dylan

Sam przerabialem temat Audio Physic dość dobrze od Tempo1-2 ,Virgo1,Virgo 2, Avanti mk1, Padua ,Scorpio. każda kolumna zupełnie inna od fenomenalnej muzykalnosci Virgo -bez bocznego basu. poprzez ogromna kulturę brzmienia Avanti, uważam jednak ze AP lubią klimaty takie jak jazz ,niewielkie składy instrumentalne w tym czują się jak ryba w wodzie. im wyzszy model tym bardziej wymagające. Aby osiągnąć szczyt często potrzeba podpiecia 2 a jeszcze lepiej 3 koncowek mocy. W przypadku budowy modulowej . Kiedyś chorowalem na Caldery, lecz po przemysleniach , odpuscilem sobie, potrzeba by elektroniki za kilkadziesiat tyś zł. aby wydobyć wszystko co potrafią.myślę za dla zwyklego zjadacza chleba, Virgo jest modelowym wyborem i to od pierwszego jego modelu jakże nie pozornego głośnika. Model Tempo juz nie był tak doskonaly,częste poprawki świadczyły o jego niedociągnięciach.

• 3 miesiące później...
  • 11 miesięcy później...

właśnie zanabyłem ww kolumny AP Virgo 2, jeszcze do mnie nie dojechały, ale zastanawiam się, czy mój Rotel RA-1062 da sobie z nimi rady...tyle piszecie o lampach itp, że nie wiem co myśleć o moim tanim rotelu...

Edytowane przez baksiu

Do Virgo 2 podpinać Rotela to żart. Takie coś to jest partner dla nich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no dobra, kupuję kolumny za 3000zł, a do kompletu proponujesz klocek za 13000zł z drugiej ręki, w sumie na pewno by to nie zaszkodziło virgo, jednak to tak, jak kupić skrzydło z F1 do VW Passata... Podejrzewam, że Rotel RA-1070 będzie bardziej na miejscu, tylko na razie nie widzę srebrnego w ogłoszeniach. Zobaczymy jak to zagra ok czwartku, powinno być lepiej, niż na Avance Omega 503...choć fajne to kolumny, to jednak w 30mkw większe i droższe Virgo powinny sobie lepiej poradzić. Zawsze uważałem, że kolumny jako "wąskie gardło" systemu powinny być najbardziej doinwestowane.

Chcesz coś w zbliżonej cenie? Proszę.

Ukryta Zawartość

A Ty masz Vigro 2 czy Virgo 2 Classic?

Ukryta Zawartość

Chcesz coś w zbliżonej cenie? Proszę.

Ukryta Zawartość

A Ty masz Vigro 2 czy Virgo 2 Classic?

Nie wiem tylko czy to dobry wybór w połączeniu z AP.

Przyznam, że kiedyś testowałem Primare i z Tempo 6 to się nie zgrało. Ale to wszystko kwestia wielu elementów i indywidualnych preferencji.

Ukryta Zawartość

Miałem i Primare i Virgo 2. Po serii 2, kolumny AP zarówno Tempo jak i Virgo były do bani.

Myślę, że spore uproszczenie i uogólnienie. Ale to już kwestia gustu.

kupuję Audio Physic Virgo 2, takie jak w tym temacie, zobaczę, czy będzie to dobrze grało, jak nie, to będzie trzeba się trochę bardziej wykosztować, a i tak nie zakładałem tak dużych wydatków, bo dopiero co kupiłem Rotele CD i wzmacniacz....

Gość

(Konto usunięte)

kupuję Audio Physic Virgo 2, takie jak w tym temacie, zobaczę, czy będzie to dobrze grało, jak nie, to będzie trzeba się trochę bardziej wykosztować, a i tak nie zakładałem tak dużych wydatków, bo dopiero co kupiłem Rotele CD i wzmacniacz....

A dlaczego myślisz, że żeby dobrze grało to musisz mieć droższe kolumny...?

Myślę, że trzeba każde odpowiednio napędzić i to jest klucz do sukcesu...

tak czytałem, że są dobre, jednak ich nigdy nie słyszałem, stąd jestem ciekaw efektów, jeśli chodzi o zmianę, to raczej wzmacniacz odstaje cenowo od kolumn, Virgo kosztowały i tak więcej, niż planowałem wydać, ale się szarpnąłem ;) Na pewno optycznie nie są w moim guście, ale może mój stolarz mi pomoże nadać im ostateczny szlif, chciałbym front w fornirze z korzenia orzecha włoskiego, a cokoły wymienię chyba na granitowe, ale to dopiero po obejrzeniu zakupu na żywo. Primare chyba trochę dla mnie za drogi, 2500zł za używany wzmacniacz, to wszystko co planuję wydać...co ja mówię, przecież nie planowałem nic dokładać ;)

Tylko pamiętaj żeby ustawić je tak jak zaleca producent. Są gotowe opracowane przez niego instrukcje.

I nie przejmuj się tekstami, że takie kolumny do rotela to grzech. Od czegoś trzeba zacząć. Jak będzie sucho to rotela wtedy zmienisz, a może będziesz zachwycony.

spróbuję je ustawiać na środku pokoju, nie będę musiał chodzić na siłownię :) Jestem daleki od nadmiernego sugerowania się opiniami innych, sam mam słuch, gram na instrumentach, lubię tworzyć i słuchać muzyki, jak będzie lipa, to się raczej zorientuję ;)

te wydatki to 300zł i polepszą współgranie kolumn z resztą salonu, wzmacniacz to wydatek 3000zł i obawiam się, że z forniru mogę mieć większy pożytek...zobaczymy jak to zagra na zdjęciach Virgo 2 wyglądają na prawdę kiepsko, każdy chyba woli ładne niż brzydkie?!

Sądziłem, że kupując Virgo 2 jesteś bardziej świadomym audiopilem. Twoje kolumny nawet jak na dzisiejszy poziom technologiczny są wybitne a wydane 3000 pln to okazja. Te kolumny potrzebują partnera tj. dobrego wzmacniacza. Rotel to nie jest dobry pomysł. Rotele są bardzo przeciętne. Jeśli natomiast wolisz wydać pieniądze, żeby było ładniej zamiast lepiej to Twoja sprawa.

Zadałeś pytanie o Rotela bo chciałeś usłyszeć, że jest ok. A Rotel jest po prostu słaby. A w stosunku do Virgo bardzo słaby.

uwielbiam słuchać muzyki, nie sprzętu, myślę, że zestaw za 10000zł po cenach używek, to wystarczający wydatek na Hi-Fi, wolę sobie kupić duuużo płyt CD, by ich móc słuchać, nawet na car-audio. Ktoś, kogo cieszy muzyka będzie zadowolony słuchając starych nagrań z czasów młodości nagranych z radia na szpulowcu lub kaseciaku. Moim zdaniem najważniejszy jest repertuar. Jako, że kurier zawodzi i nie mogę się doczekać nowych kolumn, to szperałem trochę po necie i wydaje mi się, że kupiłem Virgo mk1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli mogę być rozczarowany basem...choć w stosunku do Avance Omega 503 może będzie ciut lepiej ;)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jako, że jestem już po odsłuchach moich "nowych" Virgo 1, to powiem, że bas faktycznie nie jest zbyt rozległy, natomiast w gorszych nagraniach, np polskich z lat 60 bardzo dają po uszach syczące głoski w wyrazach, poprzednio miałem głośniki z tekstylną kopułką lub ze wstęgą i tego nie zauważyłem. Może polecicie jakieś kabelki głośnikowe z dobrym basem i łagodną górą, dodam, że aktualnie używam dosyć zwyczajnych kabli, interkonekt też raczej zwyczajny, może to wina połączenia tych kolumn z rotelem, ale gdyby kabelki rozwiązały problem, to byłoby miło. Dodam, że dobrze zrealizowane utwory brzmią bardzo dobrze, poza basem bez tąpnięcia. Dodam, że na używane kabelki nie chcę wydać więcej niż 250zł/2szt, przydały by się odcinki 3m, bo Virgo lubią środek mojego salonu ;)

• 4 lata później...
W dniu 3.04.2016 o 19:07, baksiu napisał:

syczące głoski w wyrazach,

Popsułeś zabawę wszystkim w wątku. Napisz jak potoczyła się twoja przygoda z Virgo.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

5 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Popsułeś zabawę wszystkim w wątku. Napisz jak potoczyła się twoja przygoda z Virgo.

Virgo stoją u mojego Taty do dziś, gra na nich i puszcza TV, ja po nich miałem Tempo 6, a teraz Scorpio 2, elektronika też jest inna ?. Z perspektywy czasu stwierdzam, że Virgo mają jednak manierę w dźwięku... są bardzo jasne, z monitorowym basem, aluminiowe kopułki to jednak nie jest szczyt naturalności, po nowych AP już nie ma powrotu do starych, to jest przepaść warta wydatku... na pewno będę je zawsze dobrze wspominał, to pierwsze moje głośniki, które miały to coś ?

• Pokaż nowe odpowiedzi