Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłaczyć subwofer bez wejścia LFE

marcinsz0

Rekomendowane odpowiedzi

mam teraz Yamahę RXV-530 z wyjściem na subwofer LFE które odcina pasmo powyzej 90hz ,miałem subwofer koda i było wszystko ok bo podłączyłem amplituner do wejścia liniowego które koda posiadała ,

teraz mam subwofer Eltax A-8 ale nie ma on wejścia liniowego tylko zwykłe i po podłaczeniu jest straszny dzwięk i bardzo cichy ,czy można jakoś podłączyć suba bez wejścia LFE aby "ładne " wszystko grało

1. Suba podlanczasz do wyjsc glosnikowych

2. W setupie recivera wybierasz opcje glosniki przednie "large"

3. W setupie recivera wybierasz opcje "bez suba" -> sygnal LFE kierowany jest do glownych glosnikow (czyli do rownolegle do glosnikow podlaczonego suba)

xajas

www.jaschiks.com

a jak podłacze przez wyjścia głosnikowe będzie regulacja odcięcia i głośności ?

bo myślałem ze te wejścia głośnikowe są tylko po to aby wykorzystać subwofer jako pasywny

xajas podałeś bardzo skomplikowaną metode i troszku dziwną bo sub służy do obsługi LFE a nie fronty i najlepiej jak sub tą czynność berze na siebie a kierowanie na fronty LFE to jak sie suba nie ma a w przypadku braku wyjścia liniowego żeby podnieść efektywnośc suba o jakieś +6DB to kabelkiem z dwoma czinczami po jednej i z jednym po drugiej stronie i problem zgłowy :) i napewno lepsze będzie to rozwiązanie:)

Hi Elfan, masz racje, ten text "..teraz mam subwofer Eltax A-8 ale nie ma on wejścia liniowego tylko zwykłe.." zinteretowalem w ten sposob, ze jego sub wogole nie ma wejsc Cinch.

pozdro,

xajas

www.jaschiks.com

no "tylko zwykłe" to chodziło mi o zwykłe wejście czinch , i ma niestety tylko jedno i po podłaczeniu bardzo cicho gra , zrobiłem coś takiego ze podłaczylem suba z amplitunerema za pomocą wyjścia dla CD-R i chodzi dobrze ale niestety nie da się sterować subwoferem przez amplituner ,oraz subwofer nie zmiejsza i zwiększa poziomu głośności po kręceniu pokrętłem głośności

to Ci powiem że masz jakiegoś dziwnego tego suba Eltaxa A-8 bo przeciesz powinien mieć wejście liniowe niskopoziomowe typu L i P czyli lewe i prawe bo nie wierze żeby tego twój eltax nie miał???

kurde chyba mi się coś pomyliło ,subwofer ma zwykłe wejście czincz ale nie ma wejścia LFE

wejście liniowe to wkoncu jakie bo czytałem na tym forum ze LFE =liniowe

wejście LFE w subwooferze to jest takie które podłącza sie jednym mono chinczem i omijasz w ten sposób zwrotnice która tłumi sygnał i dlatego masz ciszej niż przez wejśce mono, bo tam sygnał idzie prosto na końcówke mocy a nie na filtr,a to co masz stereofoniczne to mozna uzyć jako LFE i jako niskopoziomowe do wzmaka sterefonicznego Ufffff chyba wreszcie ci wytumaczyłem:)

hehe dzięki

ale nie wytlumaczyłeś bo co to jest wejście LFE wiedziałem i jak ono działa, ,tylko nie wiem jakie to jest wejście liniowe ???????? czy to wejście pomijające zwrotnicę czy nie?

a ja wam powiem że też mam tylko że KODY SW 100B co nie ma wejścia LFE tylko stereofoniczne i podłączam prze jeden kanał i gra super,moze to jakaś moda bo SW1000 ma mono wejście a muj SW100B chociasz nowszy to go nie posiada za to ma automatyczne wyłączanie:)

miałem wcześniej kode sw800 była super i było wejście LFE , ale kupiłem zestaw eltax-a ,planuje go zmienic bo pokój mam mały kolo 12m i potrzebuję jakieś całkiem miniaturki

a te wejscie mono to jakie jest? jak działa pomija zwrotnicę?

a jaki to jest zestaw Eltaxa jaki model bo ja mam 12m2 pokuj i buba KODY większego od SW1000 i podłogowe kolumny i bas mi nie przeszkadza i nic nie dudni a jak zmienisz suba na coś mniejszego to nie znaczy że dudnień i rezonansu nie bedzie .

Gość nowy sub

(Konto usunięte)

kabel do SW 1000 zrobiłem "na skretke" rozdzielajac z jednego chincza na dwa po drugiej stronie przewodu ... - dobrze zrobiłem ? podłaczajac do L i R odcięcie działa (chyba) poprawnie - mam nadzieje ze nieczego nie spartole w ten sposob ... i czy nie lepiej było zostawić na tyl liniowym ?

-->elfan

podlaczasz tylko jednego czincza do wejscia stereofonicznego. ( SW 100B moze nowszy co nie znaczy "nowoczesniejszy" ) SW 1000 posiada i LIE i stereofoniczne LR ... rozdzielajac sygnal na 2 czincze nie tylko stwarzasz mozliwosc regulacji, ale również skupiasz moc tylko na wyznaczonym pasmie... ( to te do 6dB )

mam zestaw eltaxa Silverado z subwooferem A-8 ,ale juz niedługo się go pozbęde i kupuję cos lepszego , co do małego pokoju to chodzi mi głownie o małe kolumienki jakies miniaturki bo te co mam teraz sa za duze

• 2 tygodnie później...

kurde czemu nie daja tego glupiego wejscia LFE we wszystkich subwooferach , boje sie kupic ze zwyklymi wejsciami liniowymi bo mialem juz taki sub i byla kupa ,glośnośc byla na maksa a grał bardzo cicho

ja nie mam LFE w subie i jak wczoraj obejrzałem ZA SZYBCY ZA WŚCIEKI to mi spodnie drgały i wnętrzności od basu!!!! suba mam 100Watt i pokrętło głośności ustawione na godz.15 i podbicie w ampli +6db i jest wszystko w porzątku a jak masz za cicho to jaki problem kupic kabelek typu "Y" i podłaczyc nim,bedzie wszystko ok:)

no z tym kabelkiem to ok,a le tylko wtedy gdy sub ma 2 wejscia a jak nie ma to kupa ,bo mój eltax mial tylko 1 ,pokretło glosnosci na maksa juz bylo slychac buczenie z suba,a grał bardzo cicho

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.