Skocz do zawartości
IGNORED

Alton 80 reaktywacja !

bass-man

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszedł czas na moje Altony. (fot) Są one już dość zużyte,i jak widać kiedyś za młodego trochę nad nimi pracowałem :) Mam zamiar je trochę podpicować tzn wymienić BR nowa,okleinka,wytłumienie gąbką akustyczną,wymiana terminali.. Głośników nie chcę zmieniać bo spisują się bardzo dobrze. Macie może jakieś pomysły na lepszy wygląd i dźwięk tych kolumn ?? Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/40458-alton-80-reaktywacja/

kolega bass-man chce przeprowadzic tuning starych kolumn a nie dowiedziec sie jak sie ich pozbyc...

napewno mozna cos ze zwrotnica zrobic, do tego potrzebne sa zdjecia i schematy, wysokotonowy jak najbardziej wymienic, ale na jaki...? ja niestety nei pomoge za duzo...

jesli niechcesz zmieniac glosnikow hehe to na dzwiek sie nic nie poleci by go poprawic.

A co do wygladu to zeszlifuj ladnie ta cala czarna okleine, kup fornir naturalny, ze tak nazwe koloru jaki ci sie spodoba oklej nim kolumny i albo polakieruj albo poloz politure.

tyle odemnie, osobiscie nie bawil bym sie w cokolwiek z tymi kolumnami bo szkoda na to kasy, chyba, ze masz duzy sentyment do tych kolumn albo cos innego w nich tkwi co powoduje, ze wkladanie kasy w "remont" tych kolumn jest dla ciebie oplacalne.

pozdrawiam

zebrano? mysle ze orzech bedzie lepszy, na pewno poprawi sie srednica nie?;P

>kolega bass-man chce przeprowadzic tuning starych kolumn a nie dowiedziec sie jak sie ich pozbyc...

>

>napewno mozna cos ze zwrotnica zrobic, do tego potrzebne sa zdjecia i schematy, wysokotonowy jak

>najbardziej wymienic, ale na jaki...? ja niestety nei pomoge za duzo...

ta srebrne przewody, kondy conajmiej hovlandy;)

to zlom nie ma sensu w tym grzebac....

>ta srebrne przewody, kondy conajmiej hovlandy;)

to zlom nie ma sensu w tym grzebac....

heheeh taaa ;) i rezystorki Millsa ;D

ja myslalem jedynie o uczciwych elementach, tak bardziej dla satysfakcji i malych roznic brzmieniowych, bo prawda taka ze kolumny bym tuningowal z samego sentymenty, noi fajnego pokaznego wygladu, bo brzmienie jest jakie jest... ;)

Wg mnie temat nie przegrany. Masz kasty czyli 70% stolarki zalatwione a pozostaje do wykonania kosmetyka czyli decyzja odnosnie okleina czy fornir oraz wykonanie usztywnien wew. bo mala sztywnosc scianek obudowy jest wada tej serii ( cienka plyta, duze powierzchnie) - wyposazyc sie w zestaw klapek ,wikol i do roboty. Mozna tez zrobic inna konfiguracje glosnikow na sciance przedniej , bo obecna nie jest zbyt szczesliwa , naklejajac na przod dodatkowa plyte , oklejajac calosc fornirem i wycinajac nowa konfiguracje otworow pod glosniki ( w pionie ) . Nawet mozna by pojsc po bandzie i wyciagnac wysokiego nad obudowe i wrzucic go w ladnie wykonczona rure PCV.

Inna historia sa przetworniki. Basowce sa warte popracowania nad nimi. Maja troche mala objetosc obudowy ale z tej co jest da sie jeszcze cos wyciagnac .Potencjalnie maja dobrze rozciagniety i z dobrym impulsem bas i moga wyciagnac duze natezenia dzwieku. Napewno mozna sprobowac z zatkaniem jednego otworu BR (obecne strojenie to ok. 70Hz) . Pozytywnie tez byloby wykonac wytlumienie chociazby tradycyjnie gabka ok. 3cm na wszystkich sciankach a za basowcem grubsza warstwe.

Sredniotonowy jest mieszanka dobrze grajacej membrany ze spieprzonym zamknietym koszem ktory niezbyt neutralnie wytlumia cisnienie tylnej strony membrany i ogranicza dolne pasmo przenoszenia ale 200Hz nie bedziesz w niego wciskal wiec spoko.

Sopran - najbardziej dyskusyjny element tej kolumny zasluguje na wymiane na cos brzmiacego bardziej neutralnie, szczegolowo i z lepszym rozciagnieciem w gore (tu wybor jest ogromny , zalezy od zasobnosci portfela , upodoban itp)

Zwrotnica - podejzewam ze pewne korekty Cie nie omina od koncepcji wymiany czesci na lepsze po zmiany w czestotliwosciach podzialu , korekcji efektywnosci glosnikow itd.

Wszystko zalezy jak glebokie zmiany bedziesz chcial poczynic i na ile starczy Ci cierpliwosci i kasy( cierpliwosc najwieksza cnota grzebacza :] )

Dzięki za pomoc :) Głośniki wysokotonowe są cały czas te same,średniotonowe kupione nowe Tonsila a basówki są naprawiane tzn. nowe membrany i zawieszenie wymieniane w sklepie bo stare zawieszenia się skruszyły podczas dłuższego grania na imprezie ;]

• 5 miesięcy później...

Witam po dłuższej przerwie :) Praca nad altonkami wrze :) Prędzej czas mi na to nie pozwalał ale teraz po kolei kupuję materiały.

Pytanko do Was odnośnie Bass reflexów. Zastosować rurę taką --

Ukryta Zawartość

czy taką --

Ukryta Zawartość

???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja propozycja:

wymień wysokotonowe na Visatony SC10 - koszt za 2 szt. 100 zł,

- średniotonowy na SEAS 10F-M - ode mnie 2 szt. z komorami za powiedzmy 100 zł,

- zestoj bass reflexy

- dopracuj zwrotkę jeśli oryginalna nie zagra tak, jak lubisz ( może zagra ).

Ten tonsilowski bas jest specyficzny i jednostajny, ale jest przyjemny - misiowato masuje wnętrzności.

Nic więcej nie warto robić, bo koszt bedzie niewspółmierny do uzyskanego dźwięku.

acha wytłumienie oczywiście trzeba poprawić, a kosmetyka to sprawa indywidualna.

Nie doczytałem ,że kupiłeś nowe średniotonowe - więć ode mnie Seasa narazie nie kupuj, chyba że za jakiś czas stwierdzisz ( po wymianie tweeterów ) ,że warto pujść dalej :-)

o cholera, basy masz modyfikowane - trudno będzie stroić bass reflexy, bo nie znasz ich obecnych parametrów, a na ucho to jest żmudna robota - mi się to udało przy głośnikach Vifa M17, ale trwało długo i zniszczyłem chyba ze 3 tunele, bo docinałem i słuchałem .

o cholera, basy masz modyfikowane - trudno będzie stroić bass reflexy, bo nie znasz ich obecnych parametrów, a na ucho to jest żmudna robota - mi się to udało przy głośnikach Vifa M17, ale trwało długo i zniszczyłem chyba ze 3 tunele, bo docinałem i słuchałem .

Jak chcesz.

W związku z tym pozostaje wytłumienie i kosmetyka, ale dźwięku z tego nie bedzie.

Ja mimo wszystko namawiam Cie na wymianę wysokotonówki chociaż na Visatona SC10,

bo ten który masz jest naprawdę baaaaardzo kiepski - najgorszy z tych wszystkich.

Wytłumiam je panelami akustycznymi,kable połączeniowe od zwrotnicy do głośników będą też lepsze,firmy Brandridge Profigold 2x 1,5mm2 , w zwrotnicy wymieniłem kondziory na Mant.

Obudowy oklejam okleiną (z fornirem dam sobie spokój)najlepiej w kolorze buku,tył i przód chcę obić materiałem ze skóry.. do połączenia kolumn ze wzmacniaczem zastosuję kabel Klotz HI-END 2x2,5mm2 z wtykami Prolink. Myślę że zagrają lepiej,chociaż troszkę ;))

Jak dobrze zauwazylem, masz nieoryginalne glosniki, chetnie sprzedam Ci moje Altony 80, wszystko ok, sredniaki wymieniane na oryginalne regenerowane, zawieszenie miekka guma, tylko kopulka od jednego nisko jest podziurawiona lekko, ze trzy dziurki od szpilki. Oddam je za 170zl.

Dziekuje;)

• 2 tygodnie później...

Miałem kiedyś Altony 110. Wymieniłem w nich okablowanie(gruba linka miedziana) ,wywaliłem te śmieszne 2 potencjometry,przednia ścianke w jednej z kolumn odkleiłem i ponownie wstawilem ale odwróconąo 180 stopni,dzięki czemu mialem symetrycznie ustawienie głośników w obu kolumnach. W pózniejszym okresie wymienilem jeszcze wysokotonowy. Wnętrze wytłumiłem dodatkowo gąbka.

Po tych zmianach a były słyszalne, uznałem ze dla dalszej poprawy dżwięku najrozsadniejsza bedzie po prostu wymiana kolumn.Nie mniej zabawa była fajna czego i Tobie zyczę.

• 7 miesięcy później...

tak czytam te posty, i powiem że dla kogoś te kolumny to złom, to sie bardzo myli, znajdziecie coś lepszego w cenie do 300zł dorównującym tym kolumną jakością i mocą. Zapewniam ,że nic takiego nie znajdziecie. Szukałem przez rok tanich dobrych kolumn do 300zł, i jak wpadły mi w ręce altonki 70 to podziękowałem reszcie kolumn do 500zł. Altony zagosciły u mnie na dobre. dopiero jak przyjdzie z 5tyś wolnego funduszu to kupie sobie lepsze. Puki co za kolumn do 300zł tak dobrych jak ten"złom" to nigdzie nie znajdziecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.