Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z niezłym basem za około 800 zł

tomeus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pokój około 12m2 gram na Yamaha RX-V459 i eltaxach liberty 1+. Słucham przeróżnej muzyki, czasami coś spokojniejszego, czasami jakiś rock, czasami techniawka. Eltaxy grają dobrze ale w niektórych kawałkach moim zdaniem bas nie przywali tak jak powinien ( w końcu to tylko małe monitorki ) i nawet ustawienia na amplitunerze nie pomogą. Szukam kolumn z niezłym basem, takich którym bez regulacji barwy tonu będą miały dobry głeboki basik. Z koleji z rozmiarem kolumn i mocą nie należy przesadzać bo to tylko 12m2 i nie chce dudnienia. Ale chce żeby basik normalnie był wystarczający a przy zwiększeniu niskich tonów zrobić jakąś impreze :]

Myślem nad chyba najpopularniejszymi kolumnami w tym przedziale czyli

Koda 702f

Prosze o jakieś propozycje.

Mogą być używane ale chyba i tak najwcześniej kupie je za miesiąc.

A cena około 800 max 900 zł, prosze tylko bez postów "dozbieraj jeszcze 1000 zł to kupisz xxx...." wierze że coś sie znajdzie =]

do 12m2 nie porywal bym sie na podlogowe, no chyba ze masz "extra akustyczny pokoj" ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

dudnienie tez?? nie kazde kolumny podlogowe nadawaja sie do 12m2.

zaproponuje tobie Klipscha seria Synergy B-3, zrobie dobrą cenę i zamkniesz się w swojej kwocie. Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak tam basik ma sie w Tonsil Premium ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>macpro

po tym co napisałeś wnioskuję, że sprzedajesz Klipsch 'e.

Napisz coś o tych głośnikach w porównaniu do konkurencji. Nawet fotki wpadły mi gdzieś w oko i zacząłem szukać info ale ... to chyba kolumny raczej do kina domowego niż do stereo, nie mylę się?

>A jak tam basik ma sie w Tonsil Premium ?

Basik w Premium, jak za tę cenę jest rewelacyjny - na 12m2 spokojnie wystarczyłyby monitory Premium, musiałbyś jedynie dokupić jakieś solidne podstawki np. Premiera i możesz cieszyć się bardzo dobrym dźwiękiem, znacznie lepszym niż z Jbli E30.

Premium wyglądają dosyć porządnie. Przychylił bym się do nich, ale może jeszcze jakaś osoba się o nich wypowie. Jeżeli mają głośniki średnio-niskotonowe o takiej samej średnicy jak moje eltaxy to będą miały więcej basu ? Oczywiste że większa skrzynia ale czy to będzie na tyle więcej że wystarczy basu w techniawce bez zmiany barwy dźwięku.

>Radul

Gdyby Tonsil w końcu wypuścił coś, co byłoby świetne chętnie bym nabył. Chętniej niż inne produkty. Z uwagą śledzę ostanie opinie na forum jakie ostatnio się pojawiają i ... chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o Tonsilach:

Czy te tonsile Premium oceniasz wyżej pod względem dźwięku od Audio Academy Phoebe ?

Ten link który podałem na allegro to nie są jakies przeróbki ? Bo widze że we wszystkich sklepach premiuim kosztuje okolo 500-520 za sztuke... Skąd nagle róznica ?

Tak, między inymi sprzedaje Klipscha, rewelacyjny produkt. Przy odsłuchu zaskoczyła mnie tuba wykładnicza ! Góra jest rewelacyjnie głośna i zarazem czysta, nie ma tak przeraźliwego syczenia. Bas bardzo dynamiczny i twardy. Konstrukcja tej całej serii jest dobrze przemyślana.

Owszem kolumny są przedewszystkim sprzedawane w zestawach, ale nie ma nigdzie napisane że jest to głośnik tylko i wyłącznie efektowy a to jest bardzo fajna konstrukcja podstawkowa. Na tył moim zdaniem bardzo dobrze nadają sie dipole.

Radul

Nie wydaje mi się żeby premium mialo lepszy bas niż phoebe, raczej jestem skłonny stwierdzić że Twój wzmak nie radzi sobie z napędzeniem phoebe. Słuchałem jednych i drugich kolumn - co prawda w różnych zestawieniach i bez bezpośredniego porównania - ale moje odczucia są diametralnie różne od tego co piszesz. Gdyby chodziło o siesty - mógłbym się zgodzić ale premium to po prostu nie ta klasa.

Sęk w tym, że więcej nie znaczy lepiej. Vify TC z Phoebe są bajecznie łatwe do napędzenia. Trudno mi sobie wyobrazić aż tak badziewny wzmacniacz żeby sobie z nimi nie poradził. Natomiast 13cm Tonsile z Premium to już inna sprawa. Są wyraźnie trudniejsze do napędzenia niż TC, i część budżetowych wzmacniaczy może naprawdę nie wyrabiać, zwłaszcza przy napędzaniu 2,5drożnych podłogówek na tych głośnikach. Ale właściwie zaaplikowane i napędzone grają kapitalnie. Częstokroć lepiej niż tzw. "markowe" głośniki o podobnej wielkości.

w tej cenie moze warto poszukac Chario Syntar. modele 100, 200... potrafia zaskoczyc a wygladaja niepozornie. ew vienna acoustic haydn badz bach - nie pamietam dokladnie, ponoc jeszcze lepsze zwlaszcza w zakresie niskich czestotliwosci anizeli chario.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.