Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór TONSIL SIESTA czy TONSIL PREMIUM

spraysystem

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zastanawiam się nad wyborem głośników pomiędzy Tonsil Siesta a Tonsil Premium - głośniki będą podłączone do amplitunera Cambridge Audio Azur 540R V3 2 x 100W przy 8Ohm które będą grały w układzie stereo.

Niestety nie mam możliwości odsłuchania tych głośników i usłyszenia różnicy w ich brzmieniu.

Czy głośniki SIESTA są warte niemal dwukrotnie wyższej ceny niż Premium ?

Proszę o poradę i pozdrawiam

linki:

Cambridge Audio Azur 540R V3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tonsil SIESTA Front

Ukryta Zawartość

Tonsil PREMIUM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mialem przyjemnosc sluchac obydwoch par kolumn, siesta znacznie lepsza, bardzo neutralna, taki pociag do highendu mozna wyczuc ;)) narazie mam tonsil premium na stanie ale kiedys zapewne przejde pojke wyzej na sieste... ;))

sam upgrade ich w niedalekiej przyszlosci tez planuje, podobno ze zwrotnica jest co robic, ale jak masz mozliwosc kupic Siesty, kup właśnie Siesty ;) Premium w swej cenie takze nie ma konkurencji, ich cechy to: nisko schodzacy bas, dosc odczuwalny, moze sie wydawac ze wychodzi do sluchacza przed innymi dzwiekami, ale jest przyjemny bardzo, daleko mu do dudnienia i takich tam... wysokie to zalezy, satelitki premium maja niestety zamontowany nieco gorszy przetwornik wysokotonowy, ale nie jest napewno zle ;)) Kolumny graja ohgolnie poprawnie, nie sa natarczywe, lekko cieplawe brzmienie, dobra efektywnosc, niby 6ohm ale nie obciazaja az tak wzmacniacza, nawet takiego ktory przyjmuje kolumny od 8ohm wzwyz ;)) chce sie poprostu ich sluchac

kolumny bardzo dobrze wykonane, naprawde pozadnie, w domu mam takze drozsze znacznie kolumny Kody, i te Kody przy Tonsilu to jak plastikowe klocki Lego ;)) planuje sprzedarz tej Kody ;]

porownujac do innych znanych satelitek do np. Tannoy Mercury M2, to stawialbym je:

1. Siesta

2. Mercury M2

3. Premium

Z czego Te Mercury wydawaly mi sie troszke meczace przy sluchaniu, jakos sie tak szarpaly z dzwiekiem jakby chcialy byc szczegolowe a nie mogly... no ale powiedzmy niech maja u mnie to drugie miejsce ;)) i tak Siesta wymiata...

p.f.pawlikowski

Co do Tannoi, to faktycznie Siesty grają lepiej?

Miałem M1 i złego słowa na nie powiedzieć nie mogę. Po wymianie jednego tylko kondensatora na lepszej jakości (o tych samych parametrach) to już była naprawdę rewelacja. Dla mnie - szczególnie po modzie - grały pięknie. M2 to chyba dźwięk tego samego rodzaju, tylko więcej basu i do nieco większych pomieszczeń.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że te tonsile grają lepiej od Tannoi (które znowu notabene planuję nabyć). Jeśli tak, to wypada mi chyba odłożyć na bok plany co do Tannoi i posłuchać Siest?

P.S. Tannoie są szczegółowe jak pozmienia się trochę w zwrotnicy. To wówczas kolumny nie do poznania (przy zachowaniu oczywiście wszelkich zalet, które obecne były przed dokonaniem zmian).

Clo2 - sluchalem wszystkich wymienionych i odpiowiem- Siesta to nie ta klasa co Tannoye, graja sporo lepiej a Tannoye bardzo lubie. Moze Siesty nie maja w sobie tego czegos, swoistej barwy, magii M1 ale ogolnie to po prostu sporo lepsze kolumeny.

Monitory Premium S mają trochę lepsze przetworniki i schodzą niżej od Siest S, w których za to siedzą lepsze zwrotnice, charakteryzują się też jeszcze lepszym wykonaniem.

Moim zdaniem Premium S grają lepiej od Tannoy M1.

clo2

>p.f.pawlikowski

>Co do Tannoi, to faktycznie Siesty grają lepiej?

jak dla mnie zdecydowanie TAK !

Tannoye sa nieco wieksze, ale ich brzmienie jest malo przyjemne jak dla mnie, gdy mam bezposrednie porownanie do Siest ;)

albin37

>p.f.pawlikowski a które mają lepszy bas Premium czy Siesty chodzi o satelity bo z danych wynika że premium schodzą niżej.

Mocniejszy maja zdecydowanie Premium, beda sie nadawac do wiekszych pomieszczen niz Siesty, jest tez ten bas nieco bardziej rozciagniety i jakis taki wyraz w swoim brzmieniu ma dosc ciekawy i przyjemny przedewszystkim, duzo tu zalezy od wzmaniacza...

>Monitory Premium S mają trochę lepsze przetworniki i schodzą niżej od Siest S,

A w czym one są lepsze?

w których za to

>siedzą lepsze zwrotnice, charakteryzują się też jeszcze lepszym wykonaniem.

co to znaczy lepsze wykonanie?

Zwrotnice w Siestach relatywnie są zbudowane na dobrych elementach. A końcowy efekt jest znakomity w oferowanej cenie.

Źle skonstruowałem zdanie - to Siesty charakteryzują się lepszym, bardziej ekskluzywnym wykonaniem.

Gdn13/50/9 zastosowane w Premium to trochę lepsze przetworniki od tych zastosowanych w Siestach - natomiast trudno jednoznacznie stwierdzić, które konstrukcje mają lepsze wysokotonówki.

Finalnie, to chyba jednak Siesty S brzmią trochę lepiej - jeżeli chodzi o podłogówki to przewaga nowszych konstrukcji jest już bezdyskusyjna.

albin37, 24 Lut 2008, 19:57

>McGyver twierdził że tuningowane Premium front zagrają lepiej od fabrycznych Siest tym bardziej że

>mają lepsze przetworniki.

nic tylko brac tjuning :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

moze jest to mozliwe w kolumnach, z satelitkami gorzej bo premium maja wysokotonowy wziety z kolumn Cz@t, a to niestety nizsza polka... kolumny Premium maja wysokotonowy chyba ten sam co w maestro, mialem kiedys maestro ale satelitki noi wyzsze pasma naprawde na wysokim poziomie ;)

ale mam bezposrednie porownanie satelitek premium i siest noi watpie szczerze zeby premium mogly wogole doscignac jakoscia siesty... inna kultura brzmienia...

Jeżeli chodzi o tuning Premium to pisz do McGyver na PW a tuning głównie polega na wymianie wysokotonowca i zwrotnic,całkowity koszt z zakupem Premium jak się orjentowałem wychodził coś około 1400-1500pln

troszke wysoki koszt.... no ale to wkoncu nowe wysokotonowce... ale czy przegoni sie wtedy siesty...? jest to w sumie mozliwe gdy wstawi sie wysokotonowca conajmniej takiej jakosci jak jest w siestach... ale robota i koszt przewyzszaja juz znacznie koszt wlasnie tych siest... ja mam premiumy i mi jeszcze moze sie to oplacac... ale gdy ktos mysli nad zakupem kolumn, stawiam ze bardziej oplaca sie kupic siesty i miec spokoj ;))

Taaak... Peerless przestał produkować już ulubiony mc-gyverowski WA-10 czyli Tesla ARV-104 w piciokrotnie wyższej cenie. Teraz miszcz tjuningu odkrył Etona SD-25, który jeszcze rok wcześniej (kiedy o nim wspominałem) mu >szeleścił< jak wszystko zresztą co nie było Teslą albo Peerlessem ;)

W tym Protonsilu, to matoły siedzą jakieś... Powinni od razu zaoferować wszystkie swoje kolumny w opcji MC... Na przykład taki Ken Ishiwata robił własne edycje Maranców (seria KI), a w Polsce to jak zwykle nie potrafią docenić geniuszu :)))

PS. Bardzo ciekawa dyskusja - na zasadzie >niemowa powiedział głuchemu, że szczerbaty wygryzł włosy łysemuleć do Biedronkileć do McGyvera

kurde, bez przesady! słuchałem, trochę kopułek tytanowych z tonsilu - nie wiem czy podobne są w premium i siesta - ale mniemam, ze tak... tak czy inaczej, wcale nie były takie dupowate te kopułki. Z perspektywy czasu wydają mi się lepsze niż jakieś dupowate właśnie ushery - kopie niby scanów! może brak tinsilom nieco wyrafinowania, ale mają swój urok. Ja bym nie brał sobie do serca gderania o tjuningu tylko po prostu posłuchał obu i kupił te lepsze. W żadne tjuningi bym się nie bawił.

Tytanowe kopułki były w Maestro I.

W Premium F jest kopułka z tkaniny - GDWK10/80/2, a w Premium S prawdopodobnie GDWK8/80 (podobny jak w Cz@t).

W Siestach jest głośnik wysokotonowy oparty na konstrukcji GDWK10/80/7 z kopułką laminatową.

Premium powstały jako tańszy następca Excellence, przez rozwinięcie konstrukcji Cz@t (nieekranowane głośniki niskotonowe takie same jak w Cz@tach, w Excellence były ekranowane - oraz inny głośnik wysokotonowy).

Siesta natomiast jest konstrukcją od początku zaprojektowaną jako kolumna wyższej klasy.

Ci co udzielają >najlepszych< rad, nie mieli zapewne okazji do bezpośredniego porównania obu konstrukcji... Aż dziwne skąd tak doskonale wiedzą, która z nich i jakiego tuningu u McGyvera wymaga ! :)))

p.f.pawlikowski, 24 Lut 2008, 23:03

>Qubric<

>staraj sie zdefiniowac dokladniej do kogo pijesz ;)

>Seba78<

>bez watpienia Siesta najlepsza, koniec kropka.<

Ależ zupełnie nie do Ciebie :) Przecież zdanie - "bez watpienia Siesta najlepsza, koniec kropka" niesie w sobie ogromny ładunek informacji o brzmieniu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.